Meny Stäng

Pampas marina i Solna – allt du vill veta

Pampas marina i Solna är en småbåtshamn, där du också hittar husbåtar och en restaurang. I närheten finns kanotuthyrning och promenadvägar. Vi har bott här, i en husbåt, i nästan sju år och nu tänkte vi att det var dags att skriva och berätta om vår marina.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vårt boende i Pampas marina

Vi flyttade till en husbåt i Pampas marina sommaren 2013. Vi har nämnt marinan i många blogginlägg och visat massor av foton, men det är först nu vi kommit på att skriva ett inlägg om ”allt” i marinan.

Coronautbrottet gör att vi, liksom många andra, spenderar mer tid än någonsin hemma. I samband med det blir vi lite extra bra att upptäcka det vi har nära, och vad kan vara närmare oss än Pampas marina?

Peter i Pampas marina

Pampas marina i Solna

Pampas marina i Solna är den största privatägda småbåtshamnen i Stockholmsområdet. Hamnen ligger i Solna kommun, nära gränsen till Stockholms stad. På andra sidan Ulvsundasjön ligger Hornsbergs strand på Kungsholmen.

Om du inte är bekant med Solna kan vi berätta att det är en kommun i Stockholms län, där du bland annat hittar Karolinska sjukhuset, Friends arena och Mall of Scandinavia.

Varför heter det Pampas?

Namnet ”Pampas” är lite speciellt och för närmast tankarna till det bördiga slättlandet i Sydamerika som besjungs av Evert Taube i sången om Fritiof och Carmencita. Troligen finns det också en viss koppling. En gång i tiden ska kadetterna vid Karlbergs slott nämligen ha kallat övningsfältet bakom slottet för ”Pampas”, eftersom det påminde om ett slättland.

Utsikt över Pampas marina

Pampas marina AB

Idag ägs Pampas marina av Pampas marina AB. Företaget har ägt småbåtshamnen sedan 1991 och erbjuder tjänster som båtlyft, båtplatser, båtförvaring och kajakhotell. Marinan hyr också ut kajplatser åt 40 permamentboenden i husbåt samt lokaler åt ett 15-tal företag.

Arbete i Pampas marina

Marinentreprenad

Pampas marinentreprenad har under många år bedrivit verksamhet som sjöentreprenader, uthyrning av arbetspontoner, bärgning och bogsering. Från och med den 31 januari 2020 drivs verksamheten av Stockholms Vattenentreprenader AB (Sventab).

Platser för fritidsbåtar

Sommartid har Pampas marina sammanlagt 400 båtplatser, i marinan samt i Karlbergskanalen. På vintern kan man förvara sin fritidsbåt på uppställningsplats utomhus eller i förvaringshall inomhus. Det är också möjligt att ha den kvar i vattnet, eftersom hamnen delvis hålls isfri. I marinan finns också ett ”kajakhotell”, för den som behöver en förvaringsplats till sin kajak.

Fina veteranbåtar

I Pampas marina finns fyra stora båtplatser under tak, och här kan man på somrarna se fyra vackra veteranbåtar. Alla båtarna är från 1900-talets början och är mycket välskötta och vackra. Båtarna som ligger här är:

 • M/Y Alba II 
 • M/Y Atala
 • M/Y Vitesse
 • M/Y Tournesol
Atala

Boende på vatten

I Pampas marina finns 40 platser för permanent året runt-boende i husbåt eller flytande villa. Alla de flytande bostäderna är inritade i stadsplanen, och marinan har ingen möjlighet att ta emot fler husbåtar. Om du är intresserad av att bo på vatten i Pampas får du helt enkelt hålla utkik när något av objekten bjuds ut till försäljning, på Hemnet eller liknande sajter. De boenden som finns är:

WIFI.se
 • 25 aquavillor (flytande villor som byggs av Aqua Floating Group AB)
 • 15 husbåtar (olika sorters husbåtar, pråmar etc.)
Husbåtar i Pampas marina

Aquavillor

De 25 aquavillorna som ligger i Pampas har byggts av Aqua Floating Group AB, som ligger i Västervik och är kopplat till Pampas marina AB. Företaget jobbar med tre olika projekt:

 • Pampas marina i Solna
 • Marinstaden i Nacka
 • AquaVillage Västervik

Aquavillorna som ligger i Pampas marina är från olika tidsepoker, har olika utformning och är olika stora. Om man tittar på AquaVillas webbsida ser de just nu ut att tillverka flytande villor i modellerna Laguna, Futura samt Sjövillor 157, 194 och 210.

Aquavillor i Pampas marina

Husbåtar i Pampas marina

Utöver de 25 aquavillorna i Pampas marina finns 15 husbåtar. Detta är en blandning av framför allt äldre båtar och pråmar som byggts om för husbåtsboende. Här finns också tre så kallade ”Villa Voyager”, det vill säga avlånga vita flytande boenden.

Villa voyager

Vår husbåt

En av de 15 husbåtarna är vår husbåt och vårt hem FREEDOM. Vi köpte husbåten sommaren 2013, och den hade då ett stort behov av renovering. Vinden blåste rakt in på vissa ställen, det var englasfönster och vi hade vatten i skrovet.

Vår husbåt

Vi gjorde en del arbete medan båten låg i vattnet, och lyfte sedan upp den på land under tio veckor. Under den här tiden rev vi bland annat större delen av ovanbyggnaden och byggde en helt ny. Väldigt mycket jobb var det, men vi fick ett helt nytt boende!

Bygga om en husbåt

Nu är vår husbåt ett bekvämt boende med isolering, värme, tvättmaskin och diskmaskin. Vi saknar egentligen ingenting och trivs fantastiskt bra.

Freedom
Vardagsrummet på övre däck i husbåten

Hur är det att bo i husbåt?

Många undrar hur det är att bo i husbåt. Det korta svaret är ett det är fantastiskt. Man är alltid nära naturen och känner ständigt av väder och vind. Här är svaret på några vanliga frågor om att bo i husbåt i Pampas marina (det kan vara annorlunda på andra ställen):

 • Gungar det? Ja, men oftast bara väldigt lite. När det stormar kan det gunga mer.
 • Är det kallt på vintern? De flesta husbåtarna är välisolerade och har bra värmesystem. Vi har nästan aldrig kallt.
 • Hur funkar det med el och vatten? Alla husbåtar i Pampas är inkopplade på el, och på kommunalt vatten och avlopp.
 • Äger man eller hyr man husbåten? Alla husbåtar i Pampas marina är privatägda. Man hyr kajplatsen.
 • Finns det några nackdelar med att bo i husbåt? Inte många, men det kan vara krångligt med lån och försäkring.
Snöröjning bryggor

Kanoter och kajaker

I Pampas marina ligger företaget Melker & Tahe Brand Store / Paddla i Pampas, som både säljer och hyr ut kajaker. Strax utanför marinan ligger också Point65 kajakcenter, där man kan hyra kajak och ge sig ut på paddlingstur. Om du följer Karlbergskanalen ännu en bit finns det också möjlighet att hyra SUP (Stand Up Paddle board) från Surfbussen Stockholm.

häger

Restaurang K4

Du hittar också en restaurang i Pampas marina. En del kallar den nog fortfarande för ”Sjökrogen”, men efter att restaurangen bytte ägare för några år sedan heter den K4 (eftersom adressen är Karlbergs strand 4).

Restaurangen ligger fantastiskt fint vid vattnet och har gott om platser både inomhus och utomhus. Här serveras god mat och vi kan framför allt rekommendera brunchen.

Djur i Pampas marina

Djurlivet i marinan består framför allt av fåglar. Det finns gott om gräsänder, men också andra änder och till exempel sothönor. Vi har också en häger, som ibland hälsar på väldigt regelbundet. Sommartid är det också väldigt gott om spindlar. Vill man se fler djur får man ta sig upp i den lilla ”skogen” på väg till tunnelbanan Västra skogen, där man kan se både rådjur och kaniner.

Anka
Häger

Året runt i Pampas marina

Många tänker kanske på Pampas marina som en ”sommarhamn”, med gäster på uteserveringen och fritidsbåtar som ständigt tuffar in och ut genom marinans inlopp. Vi måste samtidigt säga att vi tycker att alla årstider har sin charm i marinan.

Höst i Pampas marina

September kan ibland vara en av de allra finaste månaderna, med sol och härlig värme. Senare på hösten kan höststormarna komma, då man får vara beredd på friska vindar och husbåtar som rör sig.

Husbåt Pampas marina

Vinter i Pampas marina

I år var det en konstig vinter med väldigt lite snö. När snön lägger sig kan det annars vara väldigt vackert i marinan. Eftersom propellrar rör runt i vattnet brukar större delen av marinan vara isfri.

Snö Pampas marina

Vår i Pampas marina

Våren är en härlig tid i marinan när många börjar sitta ute på uteserveringarna med en öl eller en lunchtallrik. Nu sjösätts också fritidsbåtarna och det börjar bli febril aktivitet.

Pampas marina

Sommar i Pampas marina

Sommaren är kanske trots allt årets höjdpunkt, med fullt av fritidsbåtar och barn som springer på bryggorna. Är det fint väder njuter vi gärna på däck!

Pampas marina
Mysig sommarmåltid på däck

Pampas marina i framtiden

HSB har köpt delar av området i Pampas marina, och har planer på att bygga sammanlagt 200 nya bostäder. De skriver på sin webbsida att restaurangen, båthamnen, kajen och promenadstråket kommer att bevaras, men rustas upp i samverkan med marinan.

Varvsverksamheten kommer att omlokaliseras innan inflyttningen i de nya bostäderna påbörjas. En ny uppgång från tunnelbanan, station Västra Skogen, planeras att öppnas i anslutning till området.

Pampas påskafton

Se och göra i närheten av Pampas marina

Det finns också mycket att se och göra i närheten av Pampas. Här är några tips med utgångspunkt från marinan.

Promenad mot Sundbyberg

Om du promenerar längs vattnet i riktning mot Sundbyberg får du en trevlig promenad. Längs vägen går du bland annat förbi den flytande restaurangen Grodhavet och därefter Augustendals 4H-gård och Huvudsta gård.

Huvudsta gård

Promenad mot Vasastan

Om du istället promenerar längs Karlbergskanalen in mot centrala Stockholm kommer du snart förbi Karlbergs slott, med sin fina slottspark. Här går du snart också förbi lämningar från den kända porslinsfabriken Rörstrand.

Karlbergs slottspark

Promenad mot Kungsholmen

Sist men inte minst kan du välja att, med utgångspunkt från Pampas marina i Solna, promenera över bron till Kungsholmen. Här kan man gå längs den fina Hornsbergs strandpark – där man sommartid kan sola, bada och grilla. På Kungsholmen finns också många parker att upptäcka.

Göra i Uppland
Vill du ha fler tips på saker att göra i Uppland? Klicka här!

Fakta om Pampas marina i Solna

 • Adress: Karlbergs strand 4
 • Kommun: Solna
 • Län: Stockholms län
 • Läge: Vid Ulvsundasjön, inte långt från Pampas trafikplats
 • Ägare: Pampas marina AB

Hitta till Pampas marina

 • Tunnelbana: Ta blå linje mot Akalla eller Kista. Närmaste tunnelbanestation är Västra skogen (ca 10 min promenad). Det är också relativt nära från Stadshagens tunnelbana (ca 20 min promenad).
 • Buss: Busshållplats finns vid Västra skogen, cirka 10 min från marinan. Buss 507 passerar på vägen från Odenplan och Karolinska sjukhuset till Tomteboda postterminal.
 • Bil: Om du kommer söderifrån kör du på Essingeleden, och när du passerat Pampaslänken tar du av på Ekelundsvägen. Om du kommer norrifrån tar du också av på Ekelundsvägen, innan du kommer fram till Pampaslänken.
 • Cykla/promenera: Det är fint att gå eller promenera från centrala Stockholm längs med Kungsholms strand (ca 45 min promenad från T-centralen).
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev