Meny Stäng

Hur är det att bo i båt på vintern?

Annons

Hur är det att bo i båt på vintern? Vi får den frågan lite då och då. De flesta undrar om det är kallt att bo i husbåt, eller kanske om det är fuktigt. Eller så undrar de om det är halt på bryggorna. Vi kan lova att det inte går någon nöd på oss! Men självklart kommer vintern med vissa utmaningar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Snö och riktig vinterkyla

Vi fick verkligen en riktig köldknäpp såhär i februari/mars, med snö och temperaturer under tio minus i Stockholm. Och det är förstås inte mindre kallt här i Pampas marina där vi bor! Snön yr, vinden viner och … isen lägger sig.

Pampas marina vinter
Husbåt vinter

Is i marinan

Vi brukar säga att vi bor i en isfri marina, och så brukar det vara. Det ligger nämligen flera propellrar i vattnet som gör att vattnet cirkulerar och därmed inte kan frysa. Nu verkar kylan dock ha överlistat propellrarna. Stora fläckar är fortfarande isfria, men däremellan har isen lagt sig. Vi har is runt en stor del av båten nu och även om vårt stålskrov säkert klarar det skulle vi ju föredra att slippa is som trycker mot båten …

Freedom Pampas
Is marina
Änder Pampas

Det går bra att gå på bryggorna!

Vi får ofta frågan om det är halt på bryggorna, men det är det oftast inte. När det snöat kommer Pampas personal med snöslunga på morgonen, och det brukar går utmärkt att gå.

Snöslunga

Nej, vi har inte kallt

Allting är ju relativt, men om vi jämför med många stora villor och arbetsplatser har vi inte kallt inomhus. Tvärtom! Vi har Nibe-panna och varmluftspump och en relativt liten yta att värma upp. Igår och i förrgår tyckte vi ändå att det var aningen kyligt och då tände vi en brasa i vår kamin. Och då blir det varmt vill vi lova!

Husbåten Freedom

Utmaningar med att bo i båt på vintern?

Snön besvärar oss inte så mycket, men när vinden ligger på från norr lutar det lätt i båten … I övrigt kan vi konstatera att 12 minusgrader fungerar ok. En grannes vatten frös dock i rören, så det kan antagligen hända om det blir ännu kallare. Men det är ju inte ofta det blir kallare än såhär … Hur har du det i kylan?

Bo i båt på vintern

Prenumerera på vårt nyhetsbrev