Meny Stäng

Filea abborre – Peters tips och bästa recept

Annons

Kan du filea abborre? Det kan inte jag (Helena), men som tur är så är Peter ett ess på att hantera fisk i köket. Abborre är en ”Swedish precious” som många svenskar metar vid bryggorna, och är en av våra absoluta favoriter. Att äta abborre känns lyxigt på flera sätt. Det är relativt dyrt, det tar lite extra tid i köket och det är fantastiskt gott. Idag delar vi med oss av Peters bästa recept på abborre.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad behöver man?

För att filea abborre och laga en god middag behövs en skärbräda och en vass fiskkniv. För det här receptet behöver man dessutom abborrar (förstås!), potatis, vispgrädde, vitt vin, citron, dill (kan vara fryst eller torkad) samt salt och peppar. Om man råkar ha turen att få abborrar fyllda med rom kan man dessutom behöva ägg och ströbröd.

När man filear en abborre får man ut relativt små filéer, och vi köpte därför fem fiskar till oss två. Peter handlar oftast fisk i butiken Matvärlden, som har fräsch fisk till bra pris, och betalade 89 kronor per kilo.

Abborre recept

Vi börjar med att flå abborren

Först måste abborren flås! Peter börjar med att skära bort stjärten. Därefter skär han ett snitt snett framåt mot fiskens huvud, och ett annat snitt längs fiskens ryggrad. Efter detta ska det gå att dra loss skinnet på båda sidor! Om fisken är riktigt färsk går det ganska enkelt. Om den inte är fullt lika färsk kan man få slita lite för att få skinnet att lossna …

När vi sedan får loss skinnet följer inälvorna med och (om vi har tur) även rommen. Dra av skinnet bakifrån och du får allt med dig ända till nacken och sen knäck av den med inälvor och allt i ett.

Rensa abborre
Vi börjar med att skära bort stjärten
Abborre rensa
Ett snitt snett framåt mot fiskens huvud
Abborre
Ett snitt längs fiskens ryggrad
Filea abborre
Nu kan man dra loss skinnet på båda sidor ner till buken
Abborre ryggfena
Akta dig för ryggfenan när du ska filea abborre – den är vass!
Filea abborre rom
Här kommer rommen! (Finns bara ibland)

Nu är det dags att filea Abborre

Nu när vi fått bort skinnet och inälvorna är det dags att få fram fina filéer. Peter börjar med att dra loss ryggfenan. Därefter måste man skära loss filéerna från ryggbenet. Från varje fisk får man två relativt tunna (men superfina!) filéer.

Abborre filea
Här får vi loss något som börjar likna filéer
Abborre fiskkniv
Nu är det dags att dra loss ryggfenan bakifrån och framåt.
Filea abborre
Ryggfenan är loss!
Abborre rom och filé
Ett fat med rom och ett med filébitar (ännu ej helt fileade)
Abborre filé
Till sist skär vi loss de smala filéerna från ryggbenet

Gör så här!

För kniven längst med ryggbenet och du känner när kniven tar emot alla ben. Nu tar du och vinklar kniven lite på snedden längst med sidobenen för att få ut filén. Gör det försiktigt och försök att få ut så mycket som möjligt.

Recept på abborre

Så, hur ska man laga sin abborrfilé nu då? Man kan förstås göra på olika sätt, men här kommer Peters bästa recept, så som vi åt igår kväll. Blanda vispgrädde, vitt vin med dill, citron, salt och peppar och lägg i en ugnsform tillsammans med fiskfiléerna.

Tillaga i ugnen i ungefär 15 minuter (20 minuter kan behövas om det är för fler personer). Servera med kokt potatis och kokt broccoli. Jag har svårt att tröttna på detta, men om du mot förmodan skulle göra det finns ännu fler recept på abborre hos ICA.

Om du råkar få abborrar med rom: Knäck två äggulor i en skål och salta och peppra. Häll upp ströbröd på ett fat. Rulla rommen i äggulan och sedan ströbrödet och stek på medeltemperatur, ungefär fyra minuter på varje sida. En fantastiskt god och lyxig middag!

Abborre rom
Peter rullar rommen först i äggula, salt och peppar, och sedan i ströbröd
Steka rom abborre
Vi steker ”romkulor” (romsäckar heter det kanske)
Abborre recept
Ugnsbakad abborrfilé med gräddig sås, stekta ”romkulor”, kokt potatis och kokt broccoli

Prenumerera på vårt nyhetsbrev