Meny Stäng

Husbilsbranschen – vad händer bakom kulisserna?

Vad händer i husbilsbranschen egentligen? Strax innan mässan Caravan Stockholm 2018 blev det uppenbart i sociala medier att någonting underligt var i görningen. Ett husbilsföretag hävdade att de inte fick vara med på mässan och det pratades om kartellbildning och utpressning. Sedan lades locket på. Vad är det som försiggår bakom kulisserna och hur påverkar det oss som husbilsägare och kunder? Vi kommer gräva djupare i detta och följer upp med en ny artikel nästa söndag.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Konflikter i husbilsbranschen

Det verkar uppenbarligen som att det finns konflikter i husbilsbranschen. Vi vill vara tydliga med att vi inte tar någons parti i detta. Anledningen till att vi vill skriva om det är att vi tror att det som händer bakom kulisserna kan påverka oss husbilsägare. Vi rapporterar just nu vad vi sett och läst i media.

Flera deltog inte på Caravan Stockholm

Vi var väldigt nöjda med Caravan Stockholm, men en intressant detalj (som inte alls behöver vara konfliktrelaterad, utan kan ha med prioriteringar att göra) var att flera husbilsföretag och därmed flera husbilsmärken, inte deltog på mässan i år. Till exempel saknades Kabe och Adria. Forsbergs Fritidscenter valde dessutom att visa upp sina husbilar på sin egna årliga Forsbergsmässa i Sollentuna, under samma datum som mässan Caravan Stockholm.

Varför deltog inte svea Husbilar?

Företaget Svea Husbilar, som arbetar med förmedling av husbilar och husvagnar, var inbokade på mässan Caravan Stockholm 2018. De skulle inte visa upp några husbilar. Tillsammans med mässan planerade de ett utomhusområde kallat ”Vintergatan”, där man som mässbesökare bland annat kunde se husbilar från Nordic, fotografera sig på röda mattan, prata husbilar med mera. Men så blev det alltså inte. Kort innan mässan öppnade ströks både programpunkten och Svea Husbilars medverkan.

”Skandal”

Vi har inte sett någon officiell förklaring till varför Svea Husbilar inte deltog på mässan, men om man ska tro företaget själva enligt deras video på Youtube (uppdatering: nu borttagen) så blev de helt enkelt nekade att delta. Vi vill dock poängtera att detta är den ena sidans uppfattning, och att det kan finnas andra sidor av myntet.

Vad har sagts i media?

Diskussionerna har gått heta på Facebook och många har varit upprörda, men det har varit svårt att få några svar. I en av de större husbilsgrupperna stängde administratörerna snabbt av tråden, så att det inte längre gick att kommentera. De skrev att de informerar företaget det berör och därefter återkommer. Man kan se mejlet som skickats till mässan, och därefter är tråden tyst.

En av de få husbilstidningar som skrivit om det hela är Husbil & Husvagn, som kallade händelsen för ”Trist start på Caravan Stockholm”. De hänvisar i den korta artikeln till Svea Husbilars kritik, och skriver att mässan inte vill kommentera utan fokuserar på att göra en bra mässa för besökarna.

Svea husbilar

vad händer i husbilsbranschen?

Vi vet inte vad som pågår inom husbilsbranschen, men det är inte konstigt om händelser som dessa får det att snurra i huvudet på husbilsägare. Om det skulle vara så att det försiggår sådant som kartellbildning, utpressning och påtryckningar om vem som får synas och inte, då finns det ju risk att det påverkar den fria konkurrensen och prissättningen på husbilar.

Och det påverkar ju oss som konsumenter. Detta ämne borde vara intressant för husbilstidningarna att skriva om, men kan de göra det om de är finansierade av reklam från de stora husbilsfirmorna?

Hur tänker du?

Vi skriver alltid vår ärliga uppfattning, och vi vill också gärna höra hur du tänker. Vi kommer inte stänga av några kommentarsfält! Vi accepterar naturligtvis inte personangrepp eller annat olämpligt innehåll, men i övrigt är du fri att kommentera! (Observera dock att din kommentar kan behöva godkännas innan den blir synlig.)

Vi planerar nu att följa upp detta genom att gräva lite djupare under veckan. Vi kommer höra av oss till olika aktörer inom branschen för att se om de har några kommentarer, och återkommer med en ny artikel nästa söndag. Om du har information eller synpunkter är du också välkommen att mejla oss på kontakt@freedomtravel.se.

WIFI.se
Husbilsbranschen
Foto: Pixabay

Prenumerera på vårt nyhetsbrev