Meny Stäng

Hurghada, Egypten – sol, bad och ökensafari

Hurghada i Egypten – hit gick vår allra första gemensamma utlandsresa. Peter och jag träffades 2003, och i februari 2005 reste vi till Hurghada. Vi hade jobbat hårt med renovering av lägenheter och hittade billiga biljetter till ett All Inclusive-hotell vid stranden. Så, vad tyckte vi om Egypten då?

Till Hurghada i Egypten

Hurghada är en egyptisk turistort vid Röda havet, drygt 40 mil sydost om huvudstaden Kairo. Att vår första gemensamma utlandsresa gick just hit berodde mest på att vi sökte efter en veckas solsemester och hittade billiga biljetter. Att boka en vecka med All Inclusive var väldigt prisvärt, jämfört med många andra resmål.

Karta Egypten

Hurghada är en väldigt populär turistort, vilket förstås delvis beror på de långa fina stränderna och den härliga solen som lyser nästan jämt. En annan sak som lockar turister till Hurghada är snorkling och dykning.

Livet under Röda havets yta sägs bjuda på en fantastisk undervattensvärd med kristallklart vatten och fiskar i alla regnbågens färger. Vi varken dök eller snorklade under vår resa, men solade på stranden gjorde vi!

Hurghada
Sol och bad på hotellets strand. Utanför ligger gott om lyxyachter.

Innanför murarna

I Hurghada ligger ett antal större All Inclusive-hotell längs stranden. Vi bodde inte på det största eller lyxigaste av dessa, men vårt hotell var alldeles utmärkt med en välskött trädgård, en fin strand och både en bufférestaurang och en liten fiskrestaurang. Inget att klaga på alltså, men ändå kände vi oss lite obekväma med ”innanför och utanför muren”-känslan.

Grand Hotel i Hurghada
Grand Hotel på kvällen – ett lyxigt hotell i Hurghada strax intill vårt

Innanför muren var rabatterna perfekt ansade, stämningen var semesterlugn, man kunde dricka drinkar och sola i bikini. Så fort man tog ett steg utanför muren var det som att kliva in i en annan värld. Där var det dammigt och högljutt och man var tvungen att vara rutinerad för att veta hur man skulle ta sig förbi de energiska försäljarna …

Hurghada
Välskött trädgård innanför murarna på hotellet i Hurghada där vi bodde

Utanför murarna

Precis utanför murarna runt vårt hotell låg en lång gata, som var full av små butiker och envisa försäljare, som sålde allt från souvenirer till parfym. En dag tog vi oss också in till den delen av Hurghada som utgör den centrala gamla stadskärnan, El Dahar, eller Downtown som den också kallas.

Att komma hit var lite av en upplevelse! Här möts man av ett myllrande folkliv och livliga marknader, och ljudet av människor och minareter blandas med dofter från kryddor och matstånd. På Hurghadas Souk, som betyder marknad på arabiska, kan man också botanisera bland sådant som kläder, smycken, hantverk och kryddor.

Souk
På souken hittar man det mesta, allt från livsmedel till kläder och souvenirer

Det finns också två nyare stadsdelar i staden, Sekalla och den största stadsdelen Nya Hurghada, där man bland annat hittar taxfreebutiker samt restauranger och barer. I Sekalla hittar man också den nya marinan och en längre hamnpromenad. När vi kom tillbaka till ”vår gata” utanför hotellet efter en dag i stan var vi trötta och råkade låta oss lockas in till en parfymförsäljare …

Nyhetsbrev

Hjälp, jag har hamnat hos en jättejobbig försäljare och jag vet inte hur jag ska komma härifrån.

Försäljaren bjöd på te och bad oss skriva i en gästbok som han plockade fram. Han pekade på några rader på svenska och bad oss läsa. ”Hjälp, jag har hamnat hos en jättejobbig försäljare och jag vet inte hur jag ska komma härifrån”, stod det. Men det sa vi inte … Däremot kände vi att vi var trötta på försäljare och att vi ville se mer av Egypten. Vi tog oss tillbaka till hotellet och bokade veckan full med utflykter!

Getter Egypten
Några getter har gett sig ut på promenad på en gata i Egypten

Ökensafari med jeep

Att boka utflykter var det absolut bästa vi kunde ha gjort! Vi började med en jeepsafari ut i öknen, eller ut i ”örknen”, som vår dansk-egyptiske guide sa. Sanden yrde åt alla håll när jeeparna gasade ut i ödemarken, och det kändes lite som att vara med i en actionfilm. Riktigt häftigt faktiskt!

Efter en relativt lång tur in i öknen saktade jeeparna ner, och nu blev det lugnare. Vi fick både rida kamel och möta beduiner, och bjöds på mat vid ett långt bord mitt i öknen. Även om besöket i beduinbyn kändes tillrättalagd för turister var vi nöjda med vår upplevelse i öknen.

Kamel Egypten
Snygg stil? Nja, kanske är det tur att bilden är lite suddig …
Peter Egypten
Peter i den egyptiska ”örknen” 2005
Öken Egypten
Ett stort ökenläger där vi stannade under vår ökentur

Utflykt till Karnak och Luxor

Några dagar senare gjorde vi en utflykt till tempelstaden Karnak, som en gång var en del av den antika huvudstaden Thebe. Under samma resa besökte vi Luxortemplet, gjorde en båttur på floden Nilen, såg Memnons stoder i Kom el-Hetan, besökte Konungarnas dal där man hittade Tutankhamons grav samt såg den kvinnliga faraonen Hatshepsuts tempel.

Vi gjorde utflykten med buss, och det tog två dagar så vi fick bo över en natt på ett hotell i Luxor. Det är verkligen otroligt fascinerande att besöka resterna av en civilisation som fanns för så många tusen år sedan. Även om vi inte var supernöjda med allt under resan till Hurghada, så gjorde denna utflykt att vi ändå kände oss nöjda med hela resan. Detta var en fantastisk historisk upplevelse och du kan läsa mer i vår inlägg från utflykten.

Luxortemplet
Fascinerande att besöka templen i Karnak och Luxor!

Resor till Hurghada

Du kan resa charter till Hurghada med många olika bolag, såsom Ving, Apollo, TUI, Detur, Solresor och Airtours. Man kan flyga både från Stockholm och från Göteborg, och kanske från ytterligare orter. Flygtiden är drygt fem timmar för direktflyg, och blir förstås längre om man bokar en resa med mellanlandning.

Klimat och väder

Egypten har ökenklimat, vilket innebär att det är varmt och torrt på dagarna, men blir svalt på kvällar och nätter. Solen skiner för det mesta, och regndagarna är väldigt få. På vintern, under december till mars, ligger temperaturen på dagtid på runt 22-26 grader.

På natten kan temperaturen sjunka så lågt som till 10 grader, så om man planerar att vara ute på kvällen ska man inte glömma att packa lite varma kläder. På våren kan det vara runt 28-30 grader varmt och på sommaren är det oftast runt 35 grader. Vattentemperaturen ligger på runt 20 grader på vintern och 27-28 grader på sommaren.

Helena Egypten
När solen går ner i öknen blir det faktiskt ganska kyligt …

Priser och valuta

Prisnivån är generellt mycket låg, men tänk på att priserna kan börja högt och att det hör till att pruta. Vissa importerade produkter, som importerat öl och vin, kan vara relativt dyra. Taxi är billigt, men tänk på att priset bör göras upp innan resan.

När det gäller shopping kan det också vara bra att tänka på att butikerna håller stängt på fredagsförmiddagarna, muslimernas helgdag, och att öppettiderna också kan ändras under ramadan. 

Valutan är egyptiska pund, men det kan vara bra att också ha med euro, eftersom euro ibland kan användas på hotellen. Kreditkort accepteras vanligen på hotellen samt i större restauranger och butiker.

Att tänka på när man reser till Egypten

Många som reser till Egypten blir irriterade på de påflugna och energiska försäljarna, precis som vi blev. Vi har också träffat kvinnor som rest ensamma till Egypten, och upplevt att det känts extra jobbigt att ta sig runt som ensam kvinna. Det är bara att inse att det finns kulturskillnader här.

Vi vill för denna skull absolut inte avråda från att resa till Egypten. Egypten har fantastiskt mycket att erbjuda i form av historiska lämningar, exotiska öknar, fina stränder och ett fascinerande marint liv under havsytan. Vårt tips är bara att vara förberedd på att det inte kommer att vara som hemma, och att man måste bereda sig på att säga nej många gånger till många försäljare.

marknad
En frukt på marknaden kanske? Det finns det gott om!

Har du varit i Hurghada eller någon annanstans i Egypten, och vad är din upplevelse? Har du kanske besökt andra turistorter som Sahl Hasheesh, El Gouna eller Sharm El Sheik?

Alla våra bästa tips om Egypten. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev