Meny Stäng

Att göra i Hurghada – 17 tips på aktiviteter och utflykter

Annons

Vad kan man göra i Hurghada i Egypten? Vi har besökt Hurghada två gånger, varav en alldeles nyligen. Dessutom har vi nyligen besökt Sharm el Sheikh i Egypten. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Hurghada – allt från snorkling och ökenturer till sightseeing och spännande utflykter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad kan man se och göra i Hurghada?

Hurghada ligger vid Röda havet i Egypten, och nås smidigt med direktflyg från bland annat Stockholm. Många olika charterbolag arrangerar resor hit, och det är relativt lätt att hitta resor med bra priser. Men är det då värt att resa hit?

Göra i Hurghada

När det gäller Egypten hör man många olika åsikter, och vi har faktiskt själva haft olika erfarenheter. När vi var i Hurghada första gången, för 14 år sedan, var vi inte överförtjusta, trots att utflykterna var fantastiskt spännande. Vi tyckte helt enkelt att försäljarna var påträngande och jobbiga.

Efter vår lyckade resa till Sharm el Sheikh vågade vi ge Hurghada en ny chans, och det är vi glada över! Den här gången fick vi en helt annan upplevelse, och hade en riktigt lugn och avslappnande resa. Vi bodde i turistorten El Gouna, strax norr om Hurghada, vilket du kan läsa mer om på länken neda. I det här inlägget tipsar vi om vad man kan se och göra i Hurghada, och i området runt omkring.

Se och göra i Hurghada

Tips på saker att se och göra i Hurghada

Här följer 17 tips på saker att se och göra i Hurghada. Fyll gärna på och berätta om du har fler tips!

1. Uppleva marknaden El Dahar

Marknaden El Dahar i Hurghada, som ligger vid torget El Dahar, är en marknad där lokalbefolkningen själva handlar sånt som frukt, grönsaker och kryddor. I den här basaren kan du också hitta allt möjligt annat, som mattor, lädervaror och kläder. Här är riktigt spännande att strosa runt en stund, för att uppleva det genuina Hurghada.

Göra i Hurghada - besöka mar
El Dahar

2. Besöka den koptiska katedralen St Shenouda

När du är vid marknaden El Dahar kan du också passa på att besöka den koptiska katedralen St Shenouda, som ligger strax intill. Även om den största andelen egyptier är muslimer så finns det också en stor kristen befolkning i Egypten.

Koptiska katedralen Shanouda
Göra i Hurghada: besöka koptiska katedralen Shenouda

3. Strosa i Hurghada marina

Vid kusten ligger Hurghada Marina Boulevard med en vacker hamnpromenad, pampiga lyxyachter och en lång rad restauranger och barer. Hit kan du komma för att njuta av lugnet, utsikten och kanske en bit mat.

Marina

4. Kolla in fiskmarknaden

Precis intill marinan hittar du Hurghadas fiskmarknad. Även om man inte vill shoppa själv så är det spännande att kika runt bland alla färgglada och vackra fiskar som trängs på isbäddarna. Här kan du också se fiskebåtarna som de lokala fiskarna använder.

fiskmarknad
Fiskabåtar

5. Beundra Moskén Al Mina

Strax intill Hurghadas marina och fiskehamnen ligger stadens stora moské, Al Mina (också den som syns på översta bilden). Vi nöjde oss med att titta på den vackra moskén utifrån, men när vi efteråt googlade lite om moskén ångrade vi att vi inte gick in i den. Den ser ut att vara riktigt fin inuti!

Det går utmärkt att besöka moskén, men som kvinna måste man låna heltäckande kläder, vilket ska gå bra att göra i närheten av ingången.

WIFI.se
Göra i Hurghada: Besöka moskén Al Mina
Moskén Al Mina

6. Shoppa på Sherry street

Om du tröttnar på sevärdheter finns det förstås annat att göra i Hurghada, som till exempel att shoppa. Ett av alla ställen där du hittar shopping är Sherry Street, som ligger som en tvärgata till den större Sheraton Road. Här hittar du sånt som kläder, skor, mobiltelefoner och andra prylar.

Sherry street
Göra i Hurghada - shoppa på Sherry street
Sherry street

7. Se fiskar i Hurghada Grand Aquarium

Vi fick av flera olika personer tips om Hurghada Grand Aquarium, som ska vara ett riktigt fint akvarium. Det blev inte av att vi åkte hit, men om du vill göra ett besök här så hittar du det på Villages Road, 15 kilometer söder om torget El Dahar i centrala Hurghada.

Göra i Hurghada - Grand Aquarium

8. Fascineras över sandskulpturer i Sand City

Inte så långt ifrån akvariet ligger ”Sand City”, med sandskupturer som föreställer både historiska byggnader och fantasifigurer. Sandskulpturen på bilden har dock ”inget med texten att göra” – vi hann nämligen inte hit.

Sandskulptur

9. Upptäcka Mini-Egypten

En annan sevärdhet som vi läst om är ”Mini-Egypten”. Vi tog oss inte tid att åka till den här sevärdheten, som ligger 33 kilometer söder om torget El Dahar i centrala Hurghada, även om vi egentligen var lite nyfikna. Detta är en miniatyrpark där man byggt upp 60 av Egyptens viktigaste sevärdheter i miniatyrformat – ett snabbt sätt att ”se” hela Egypten alltså!

Göra i Hurghada - se Mini-Egypten

10. Sola och bada

Många reser till Hurghada främst för att sola och bada. Vädret passar för sol och bad året om, med runt 35 grader i luften på sommaren och runt 21-26 grader i luften under vintermånaderna. Vattentemperaturen ligger under året på mellan 22 och 29 grader.

Det finns gott om hotell både i Hurghada och i turistorter i närheten, såsom El Gouna, Sahl Hasheesh och Makadi Bay. När vi bodde i El Gouna åkte vi flera dagar ut till strandön Zeytouna Beach Island.

11. Snorkla och dyka

Många turister lockas också till Egypten för de fina möjligheterna att snorkla och dyka. Röda havet är fantastiskt klart och vid korallreven kan man se mängder av färggranna fiskar. Man kan snorkla och dyka från stränderna vid kusten, eller följa med på en snorklingsutflykt. Här är några utflykter som erbjuds:

 • Dolphin House – Tur då man är ute till havs med båt hela dagen, och då det finns chans att se delfiner.
 • Sharm el Naga – Utflykt till en känd strand med korallrev och dykcenter, som kan arrangera introduktionsdyk.
 • Paradise Beach – Båttur till strand på ön Giftun Island, där man kan sola, bada och snorkla.
Göra i Hurghada: Snorkla i Röda havet

12. Ta en tur med glasbottenbåt

Om du föredrar att uppleva Röda havet med alla dess fiskar från en glasbottenbåt går det också bra. Båtarna är utrustade både med glasbotten, så man kan se livet under ytan, och med soldäck på övre däck.

Fiskar i Röda havet

13. Göra en utflykt till Luxor

Om du är intresserad av historia och vill göra en riktigt spännande utflykt kan du boka in en tur till Luxor, som ligger vid Nilen. Här får du besöka Karnaktemplet, som en gång i tiden var en del av den antika huvudstaden Thebe. Du får också besöka Konungarnas dal, där du bland annat hittar den kände faraon Tutankhamons grav.

Dessutom kan du besöka Deir el-Bahari-templet och se faraostatyerna Memnon-kolosserna. Resan till Luxor tar cirka 4 timmar med buss, med stopp på vägen.

Luxortemplet

14. Resa till pyramiderna i Kairo

Om du inte är nöjd med allt du kan göra i Hurghada kan du göra en längre utflykt till huvudstaden Kairo. Här kan du till exempel uppleva Gizapyramiderna med de antika faraonernas enorma gravkamrar. Du kan också lära dig ännu mer om den fascinerande historian på det Egyptiska museet. Redan till Kairo tar cirka 5 timmar med buss, med stopp på vägen.

15. Åka på ökensafari

Gillar du action och äventyr? Vi har åkt på ökensafari en gång i Hurghada och en gång i Sharm el Sheikh, och måste säga att det är en riktigt rolig och spännande upplevelse. Upplägget kan se lite olika ut, men innefattar ofta en tur ut i öknen med jeep eller fyrhjuling.

Väl ute i öknen får man ofta besöka en beduinby, rida kamel och avslutningsvis delta i en middagsshow med traditionell mat och dans medan solen sjunker över öknen. Läs gärna om vår senaste ökensafari i Egypten, som vi gjorde i Sharm el Sheikh.

Göra i Hurghada - ökensafari

16. Njuta av spa, massage eller en turkisk badritual

Det finns gott om spa där man kan boka massage, turkisk badritual eller andra behandlingar. Vi provade en turkisk badritual samt helkroppsmassage när vi var i Sharm el Sheikh nyligen. Riktigt bra! Priserna är ofta bra i Egypten, så vill man passa på att unna sig spa eller massage är detta ett bra tillfälle.

Spa i Egypten

17. Prova egyptisk mat

En annan sak som du kanske vill göra i Hurghada är att prova egyptisk mat. Vi kan framför allt rekommendera alla goda röror (som hoummus och baba ganoush) samt all färsk fisk och härliga skaldjur. Om du bor i El Gouna och gillar fisk kan vi tipsa om restaurangen Hydra Seafood Restaurant.

Göra i Hurghada - prova egyptisk mat

Mer att göra i Hurghada för barn

 • Roa sig på vattenland och nöjesparker, som exempelvis Makadi Water World, Jungle Aqua Park och Sindbad Aqua Park.
 • Testa olika vattensporter som bananbåt, trampbåt eller kite-surfing, eller kanske fiske.
 • Uppleva Röda havet från en ubåt.
Trampbåt i Egypten

Mer att göra i Hurghada för dig utan barn

 • Upptäcka den lugna och avkopplande turistorten El Gouna.
 • Delta i olika shower och events, till exempel med traditionell dans.
 • Följa med på guidad city tour i Hurghada.
 • Dyka bland skeppsvrak.
Egypten
Alla våra bästa tips om Egypten. Klicka på bilden!

fakta om Hurghada

 • Land: Egypten
 • Guvernement: al-Bahr al-Ahmar
 • Läge: Vid Röda havet, cirka 46 mil sydost om Kairo
 • Folkmängd: Cirka 200 000 (2016)
 • Centrum: El Dahar och Sekalla

Bra att veta

 • Valuta: Egyptiska pund (EGP) är lokal valuta, men Euro funkar också ofta bra
 • Prisläge: Det är generellt billigt (index 56 enligt Forex, vintern 2018/2019). Kan vara dyrare på turistställen.
 • Prutande: Det är normalt att pruta på marknader, basarer och i många butiker.
 • Dricks: Det kan vara lämpligt att ge lite dricks till städpersonal, förare, guider etc. som många gånger har en låg lön.
 • Eluttag: Vanligtvis samma stickkontakt som i Sverige, men vissa jordade kontakter (t.ex. datorsladd) kan ha för tjocka stift, så att adapter behövs.
 • Kläder: På turistområden kan man gå klädd i västerländska semesterkläder. Inne i städer etc. kan det vara lämpligt/kännas bättre för kvinnor att täcka axlar och knän.

ta sig runt i Hurghada

 • Uber: Ett smidigt, billigt och tillförlitligt sätt att ta sig runt inne i Hurghada. Bara att ladda ner appen (vilket kräver att du har egyptiskt simkort eller tillgång till internet på annat sätt)!
 • Taxi: Funkar också smidigt, men är dyrare än Uber.

Boende i Hurghada

 • El Gouna: Lugn turistort strax norr om Hurghada. Här har vi bott på det mysiga hotellet Sultan Bey.
 • Hurghada: Flera hotell ligger längs kusten i Hurghada.
 • Sahl Hasheesh: Turistort strax söder om Hurghada, med många vackra hotell.
 • Makadi Bay: Populär turistort strax söder om Hurghada.

Resa till Hurghada

 • Charter: Flera charterbolag flyger till Hurghada, bland annat Airtours, Detur, Apollo, Ving, TUI och Solfaktor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev