Meny Stäng

Karnak och Luxor i Egypten – och en kvinnlig farao

Annons

På vår resa till Egypten 2005 hade vi inte planerat så mycket mer än sol och bad. Sedan visade det sig att stranden begränsade sig till ett litet område bakom en mur och att de envisa försäljarna där utanför gjorde livet knepigt. Istället bokade vi veckan full med utflykter, vilket blev väldigt lyckat.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vår resa till Egypten

Vår första gemensamma utlandsresa gick till Hurghada i Egypten, där vi solade och badade, tampades med jobbiga försäljare och åkte på häftig jeepsafari i öknen. För att vi skulle bli nöjda behövde vi dock lite mer äventyr – det blev en bussresa till bland annat Karnak och Nilen, med en natt i Luxor. Det blev två väldigt intensiva dagar. Om man gillar historia är Egypten rena drömmen!

Resa till Egypten

Karnaktemplet

Tempelstaden Karnak är det tempelkomplex i Egypten som en gång var en del av den antika huvudstaden Thebe. Den ligger ungefär 3 kilometer norr om Luxortemplet. Fascinerande att besöka resterna av en civilisation som startade över 3000 år före Kristus! Svårt att föreställa sig hur det såg ut på dessa gator då …

Karnak
Luxor
Peter Karnak

Luxortemplet

Det tempel som idag står kvar i Luxor började byggas under Amenhotep III regeringstid runt 1300-talet före Kristus. Här finns bland annat en 25 meter hög obelisk, som från början var en del av ett par. Den andra obelisken skänktes till Paris 1835, som tack för att parisarna hjälpte till med utgrävningen av templet. Fransmännen klarade dock inte att hämta obelisken själva, utan fick ta hjälp av egyptierna … Obelisken står än idag vid Place de la Concorde. Det kanske känns igen?

Luxor Egypten

Båttur På floden Nilen

Någon gång i livet vill man ju se den mytomspunna floden Nilen! Nilen är omkring 667 mil lång och mynnar ut vid Alexandria, vid Egyptens strand mot Medelhavet. Här gjorde vi en båttur!

Nilen
Nilen Egypten

Memnons stoder

I Kom el-Hetan ligger Memnons stoder, två 18 meter höga sittande statyer av kvartsit. Namnet fick statyerna av greker som besökte platsen under antiken. De trodde att statyerna föreställde hjälten Memnon från det Trojanska kriget.

Memnons stoder

Konungarnas dal

I Konungarnas dal grävde de gamla egyptierna gravar åt sina kungar mellan 1539 och 1075 före Kristus. Hittills har man upptäckt ungefär 60 gravar här. Mest känd är Tutankhamons grav. Denne unge kille blev farao när han var 11 år och dog redan vid 19 års ålder. Att hans grav är känd beror inte på att han var en extra känd farao, utan på att hans grav var intakt (inte plundrad!) när man hittade den.

Konungarnas dal

Hatshepsut – en kvinnlig Farao

”Tänk på hot chicken soup så kommer ni ihåg namnet”, sa vår guide. Och jag måste erkänna att det har hjälpt! Än idag kommer jag ihåg namnet på den kvinnliga farao som regerade i Egypten 1479-1457 före Kristus.

Det var ovanligt att kvinnor var faraoner i det antika Egypten, men enligt Populär Historia hade kvinnor en relativt stark ställning. Kvinnor arbetade och hade även yrken som till exempel skrivare och präster. Att vara farao hörde trots detta inte till vanligheterna, och Hatshepsut lät därför ofta avbilda sig själv som man.

Hatshepsuts mumie identifierades 2007, och ansågs då vara landets mest betydelsefulla arkeologiska fynd sedan upptäckten av Tutankhamons grav 1922.

Resa till Egypten - Hatshepsuts tempel
Hatshepsuts tempel
Hatshetsup tempel
En populär sevärdhet!
Alla våra bästa tips om Egypten. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev