Meny Stäng

Registan i Samarkand – ett världsarv i Uzbekistan

Annons

Registan i Samarkand är ett historiskt torg i den uzbekiska staden Samarkand. Platsen är upptagen på Unescos världsarvslista och bjuder på fantastiskt arkitektur, samt kvällstid på en överraskande ljusshow.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Registan i Samarkand

Registan är ett torg i Samarkand i Uzbekistan som ringas in av tre madrassa, det vill säga historiska före detta skolor eller institutioner för islamiska studier och högre islamisk utbildning. Torget klassas sedan 2001 som ett Unesco världsarv, tillsammans med flera andra byggnadsverk i Samarkand, och är kanske stadens allra största och mest betydelsefulla sevärdhet.

Registan i Samarkand i Uzbekistan

Registan i Samarkand – med lång historia

Den historiska staden Samarkand grundades redan på 700-talet före Kristus, som den forntida staden ”Afrasiab”. Staden fungerade då som ett vägskäl och en smältdegel för världens kulturer, och allra mest utvecklades området under den turk-mongoliske krigsherren Timur Lenk, under 1300- och 1400-talen.

Torget Registan, med dess tre vackra madrassa, togs upp på Unescos världsarvslista år 2001 tillsammans med flera andra byggnader och monument i Samarkand, såsom Bibi-Khanum-moskén, komplexet Shakhi-Zinda, mausoleet Gur-Emir och Ulugh-Begs observatorium.

Registan i Samarkand i Uzbekistan

Madrasa Ulughbek

Madrasa Ulughbek uppfördes under ledning av vetenskapsmannen Ulug Beg år 1417-1420. Huvudarkitekt var Karomiddan Sherozi.

Registan i Samarkand i Uzbekistan

Under den kände vetenskapsmannens tid, på 1400-talet, byggdes ett hundratals läroanstalter, där man kunde studera sådant som matematik, geografi, historia, vetenskap, medicin, musik, logik, poesi, bokföring, teologi, hadith (islamisk berättelse), fiqh (islamisk rättslära), litteratur och arabiska.

Idag finns ett museum i denna madrassa, där man bland annat kan lära mer om Ulug Beg och andra astronomer. Till och med den danske astronomen Tycho Brahe finns avbildad här.

Madrasa Sher Dor

Madrasa Sher Dor uppfördes på order av emiren Yalangtush Bahadur 1619 – 1636. Vi fick berättat för oss att en speciell sak med denna byggnad är både djur (en tiger) och en människa är avbildad på denna byggnad, vilket är mycket ovanligt inom muslimsk arkitektur.

Madrassa Sher Dor

Madrasa Tilla-Kari

Madrasa Tilla-Kari uppfördes också på order av emiren Yalangtush Bahadur, 1646 – 1660.

Registan i Samarkand i Uzbekistan
Registan i Samarkand i Uzbekistan

Denna tredje madrassan är den största och mest dekorerade. Namnet betyder ”guldklädd’, och syftar på den påkostade förgyllda dekorationen av moskéns kupolformade kammare. Otroligt vackert!

Att besöka Registan på dagtid

Registan kan besökas både dagtid och kvällstid, men det är endast på dagtid som du har möjlighet att gå in i byggnaderna och på innergårdarna. Dagtid är alltså lämpligt om du vill se invändig arkitektur, museum och liknande. Det finns en entré där man betalar för besöket.

WIFI.se
Peter och Helena Bergström

Att besöka Registan på kvällstid

Vi valde att besöka Registan både dagtid och kvällstid. På kvällarna – under de mest turistiska månaderna – visas nämligen en helt fantastisk ljusshow på väggarna. Man står utanför ett staket, och plötsligt drar det igång …

Trots att man står och tittar på historiska byggnader känns det nästan som att man bjuds på en Disney-show. Väggarna skiftar i färg, strålkastare far över himlen och figurer – dansare, kameler och stora ögon – rör sig över väggarna.

Samtidigt som showen pågår berättar en röst, på amerikansk engelska, om platsens magiska historia.

Vi rekommenderar varmt att besöka Registan i Samarkand – både på dagtid och på kvällstid.

Registan i Samarkand

Att tänka på vid besök av Registan

Uzbekistan är ett muslimskt, om än sekulariserat, land och det finns relativt traditionella värderingar kring klädsel. Som kvinna kan det ofta kännas passande att ha kläder som täcker axlar och knän, och det är lämpligt att ta med en sjal, eftersom man av respekt bör ha slöja när man besöker religiösa platser. Män bör heller inte bära shorts vid besök i moskéer och andra heliga byggnader.

Helena I Registan i Samarkand

Mer att se i närheten

Om du gillar historia finns det en rad andra intressanta platser i Samarkand som är värda ett besök. Missa till exempel inte komplexet Shakhi-Zinda, mausoleet Gur-Emir och Ulugh-Begs observatorium. Dessutom är det spännande att uppleva marknad, uzbekisk mat, området Urgut samt det nybyggda turistområdet Silk Road Samarkand med ”Eternal City”.

Eternal City
Eternal City i det nybyggda området Silk Road Samarkand Tourist Center

Har du besökt Registan i Samarkand?

Har du besökt Registan i Samarkand? Hur var din upplevelse? Eller skulle du vilja besöka den här platsen?

Alla våra bästa tips om Uzbekistan. Klicka på bilden!

Fakta om Registan i Samarkand

  • Plats: Samarkand i Uzbekistan
  • Namn: Registan. Betydelsen av namnet är omtvistad, men enligt en version betyder det ungefär ”sandplatsen”.
  • Madrassa: De tre madrassa på torget har namnen Tilla-Kari, Ulughbek och Sher Dor.
  • Unesco världsarv: Anläggningen är klassades som världsarv år 2001.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev