Meny Stäng

Att göra i Buchara i Uzbekistan – 17 tips till Sidenvägen-staden

Vad kan man se och göra i Buchara i Uzbekistan? Denna stad, som en gång var en viktig handelsplats längs Sidenvägen, har en fantastisk stadskärna, upptagen på Unescos världsarvslista. Här är våra bästa tips på saker att se och göra i Buchara – en magiskt vacker stad!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Buchara i Uzbekistan

Buchara är en av de absolut mest intressanta städerna att besöka i Uzbekistan. Staden har funnits i mer än 2500 år och fungerade under lång tid som en viktig handelsplats längs Sidenvägen – det nätverk av karavanvägar som på medeltiden gick mellan Kina och Europa, genom Centralasien.

Många erövrare och kulturer har gett impulser under åren, bland annat perser, mongoler och ryssar. Idag ingår staden i landet Uzbekistan, och turism blir större och större.

Buchara har nämligen otroligt mycket kultur och historia att bjuda på, och den historiska delen av staden är upptagen på Unescos världsarvslista sedan 1993. En fantastisk stad enligt oss – vi blev helt överväldigade!

Att göra i Buchara i Uzbekistan

Buchara ligger i Uzbekistan, cirka 570 kilometer sydväst om huvudstaden Tasjkent.

Vad kan man göra i Buchara i Uzbekistan?

Vad kan man då se och göra i Buchara? Vi besökte den här staden för några veckor sedan, under en pressresa, och blev totalt hänförda. Vi har nu samlat våra bästa tips till staden, och dess omgivningar.

1. Strosa i den gamla stadsdelen

Det som vi gillade extra mycket med Buchara är att den historiska stadsdelen, där man hittar de flesta sevärdheterna, är så kompakt. Det är korta avstånd och till stora delar bilfritt. Att strosa runt till fots är ofta det allra bästa sättet att ta sig runt, oavsett om man vill se historiska platser, shoppa eller bara insupa atomsfären.

Om det är säkert att promenera runt på egen hand? Vi ska säga att vi sällan har känt oss så säkra som här! Det är väldigt lugnt och människor är fantastiskt vänliga.

Att göra i Buchara i Uzbekistan
Att göra i Buchara i Uzbekistan

3. Beundra komplexet Po-i-Kalan

En av de största sevärdheterna i Buchara är komplexet Po-i-Kalan, som ligger mitt i den gamla stadsdelen. Komplexet består av tre delar: moskén Kalan, minareten Kalan och madrassan Mir-i-Arab. Madrassa = historiskt lärosäte för islamiska studier, både Koranen och andra ämnen, såsom juridik och litteratur.

Den 48 meter höga minareten uppfördes år 1127, för att användas för de muslimska böneutropen. Under åren har tornet också använts som utsiktstorn och, under krigstider, för att spana efter invaderande arméer.

Minareten kallas ibland också för “Dödstornet”, eftersom den enligt legenderna använts för avrättningar, genom att helt enkelt kasta den dödsdömda från toppen.

Moskén Kalan, vilket på persiska betyder “Stora moskén” är en mäktig byggnad som fick sitt nuvarande utseende år 1514, under Shaybani Ubaidullah Khans regeringstid.

Mitt emot moskén ligger madrassan Mir-i-Arab. Denna uppfördes tack vare Sheikh Abdullah Yamani från Jemen, som också kallades Mir-i-Arab och fungerade som Ubaidullah Khans andliga mentor.

4. Se Ulugbek Madrassa 

En annan imponerande madrassa i Buchara är Ulugbek Madrassa, som uppfördes år 1417, under Timurdynastin. Detta är den äldsta madrassan som byggdes av Ulugbek, och det är den äldsta bevarade madrassan i Centralasien.

Ulugbek madrassa

Byggnaden kan ses som ett monument över den centralasiatiska arkitekturens storhetstid, och många andra madrasser byggdes med denna som förebild. Idag är madrassan en del av Unesco-arvet i Buchara, och byggnaden rymmer ett litet museum som berättar om restaurering av historiska monument i staden.

Att göra i Buchara i Uzbekistan

5. Besök Abdulaziz Khan Madrassa

Mitt emot Ulugbek Madrassa ligger Abdulaziz Khan Madrassa. Denna madrassa uppfördes år 1652, alltså betydligt senare jämfört med den första. Arkitekturen är också annorlunda, med betydligt mer dekorationer och vackra utsmyckningar.

Att göra i Buchara i Uzbekistan

Bland annat är taken, mosaiken och målningarna fantastiska.

6. Upptäck fästningen Ark of Bukhara

Ytterligare ett viktigt besöksmål i Buchara är Ark of Bukhara. Denna massiva fästning uppfördes på 500-talet efter Kristus. Fästningen fungerade som en militär struktur, samtidigt som den rymde något som liknade en hel stad.

Ark of Bukhara
Ark of Bukhara

I Ark of Bukhara har olika kungliga hov hållit till, och här hittar man därför platser såsom tronrum, domstol och hovmoské. Idag hittar du också flera små museer här. Dessutom har du fantastisk utsikt över den övriga staden!

Att göra i Buchara i Uzbekistan

7. Ta dig upp i Shukhov Tower

Strax intill den stora fästningen ligger Shukhov Tower. Detta vattentorn uppfördes år 1219, med system av den sovjetiske ingenjören, uppfinnaren och vetenskapsmannen Vladimir Shukhov.

Tornet försörjde Buchara med vatten fram till 1975, då en brand bröt ut som ledde till att tornets träbeklädnad brann ner. Idag är tornet restaurerat och fungerar som turistattraktion, med café, restaurang och, förstås, utsiktsplats.

Shokhov Tower

8. Spana in Ismail Samanis Mausoleum

Ismail Samanis Mausoleum härstammar från den persiska dynastin Samaniderna, som frigjorde sig från araberna på 800-talet och erövrade platser såsom Buchara och Samarkand.

Dynastin valde Buchara som sin residensstad och platsen blomstrade under den första halvan av 900-talet. När samanidernas härskare mördades år 1004 innebar det slutet för dynastin. En byggnad som påminner om denna era är mausoleet Ismail Samanis Mausoleum.

Ismail Samanis Mausoleum
Isamail Samanis Mausoleum
Vårt gäng är samlat framför Ismail Samanis Mausoleum

9. Shoppa på Farmers Market

Inte långt från Ismail Samanis Mausoleum hittar du Farmers Market, som är en lokal matmarknad fylld av allt från kött och grönsaker till bröd, bakverk, kryddor och nötter. Det mesta går att köpa på lösvikt här – även spagetti – och det är intressant att spana in olika lokala specialiteter.

Du kan till exempel prova “kurt”, vilket är en slags små bollar gjorda av fermenterad mjölk. Det är inte säkert att du gillar dem, men att testa är alltid spännande, eller hur?

10. Upptäck moskén Bolo Hauz

Moskén Bolo Hauz har en unik arkitektur, som gör att den skiljer sig från andra moskéer i Centralasien. Den här moskén byggdes år 1712, och är upptagen på Unesco-listan tillsammans med många andra byggnader i Buchara.

Bolo Hauz

Som turist är man välkommen att kika in, så länge man följer klädkoden. Det ska kanske tilläggas att det, trots bilden, gick utmärkt med kort ärm och kjol/byxor som går över knäna. Kvinnor måste ha huvudduk och man får ta av sig skorna utanför.

11. Kika in i madrassan Nadir Devanbegi

Madrassan Nadir Devanbegi är ännu en pampig och vacker madrassa i Buchara. Madrassan lät uppföras av Nadir Devonbegi 1622–1623 under Imam Quli Khans regeringstid. Det som skiljer ut denna byggnad är bland annat de fina fågelmotiven på framsidan.

Att göra i Buchara i Uzbekistan

Om man går in på innergården möts man av otaliga försäljare av olika hantverk och traditionella klädesplagg.

Att göra i Buchara i Uzbekistan

12. Besök mattmuseet i moskén Maghoki Attori

Maghoki Attori är en historisk moské, som idag fungerar som mattmuseum. Här kan man se riktigt gamla orientaliska mattor, och lära sig mer om hantverket och historien.

13. Fotografera dig vid Chor Minor

En sak som du absolut inte vill missa att göra i Buchara är att besöka (och fotografera dig vid!) Chor Minor. Denna mycket speciella byggnad är faktiskt inget mer än ett historiskt porthus, som legat vid en nu förstörd madrassa.

Namnet betyder “fyra minareter”, men tornen är dock inga minareter, utan helt enkelt dekorativa torn. Det finns en idé om att de fyra tornen ska symbolisera olika religioner. Anledningen till denna idé är att man hittat olika religiösa symboler, såsom ett kristet kors, ett buddhistiskt bönehjul samt islamiska och zoroastriska motiv.

14. Häng vid Lyabi House Square

Det finns en liten damm mitt i Buchara, vid Lyabi House, som bjuder på en härligt avslappnad stämning. Här ligger bland annat en restaurang, flera caféer och en glasskiosk.

Att göra i Buchara i Uzbekistan

Vi hamnade här gång efter annan. Ibland för en glass, ibland för en öl. Alltid trevligt!

15. Spisa med utsikt på Chasmai-Mirob

Chasmai-Mirob är en restaurang i den gamla stadsdelen i Buchara där vi åt lunch en dag. Vi åt buffet här och den stack inte ut, men det som stack ut var utsikten. Wow! Om du vill ha en fin Instagrambild, med dig själv med en kopp te framför den vackraste delen av stan, då är det hit du ska gå!

16. Fynda hantverk och kläder

Om du besöker Uzbekistan vill du inte missa att fynda hantverk och kläder. Det finns otroligt fina hantverksprodukter av bland annat siden, trä och metall. Det finns också härligt färgstarka eller fina broderade klädesplagg. I Buchara hittar du massor av butiker och stånd i den gamla stadsdelen.

17. Ät på Kukaldosh Garden

Vi åt på flera ställen i Buchara, och vår bästa matupplevelse var på Kukaldosh Garden. Här kan man sitta i en stor härlig trädgård, omgiven av grönska, belysning, fontäner och livemusik. En väldigt härlig miljö!

Kukaldosh Garden

Maten var också bra här, med ett stort utbud av både traditionella och lite mer innovativa rätter.

Mer att göra i Buchara

Vill du ha ännu fler tips på saker att se och göra i Buchara? Här hittar du några fler förslag.

 • Arkeologiska utgrävningar finns, strax intill moskén Maghoki Attori och mattmuseet.
 • Dolon Restaurant har en fin takterrass med härlig utsikt.
 • Oriental Tea House är en mysig restaurang med traditionella rätter.
 • Sitorai Mokhi-Khosa är sommarresidens för emiren av Buchara, och här finns även ett museum.
Att göra i Buchara i Uzbekistan
Utsikt från restaurangen Dolon

Var kan man bo i Buchara?

Det finns förstås många olika hotell att välja mellan i Buchara. Vi bodde på Suzangaron hotel, som har ett extremt bra läge mitt i den gamla stadsdelen.

Suzangaron hotel
Suzangaron hotel

Sängen var ganska hård och de som bodde på nedre plan hade väldigt lyhört mot foajén. Bemötande och service var utmärkt liksom frukosten.

Mer att se och göra i närheten

Har du tid och möjlighet att se dig om mer i Uzbekistan? Några av de mest populära platserna att besöka, utöver Buchara inkluderar Samarkand, Chiva och huvudstaden Tasjkent, liksom naturupplevelser i Uzbekistan.

För att ta dig mellan olika städer kan du exempelvis åka tåg. I Uzbekistan finns moderna snabbtåg, vilket gör tåg till ett utmärkt färdmedel. Om du klickar på bilden nedan hittar du alla våra tips!

Alla våra bästa tips om Uzbekistan. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Buchara?

Har du besökt denna mytomspunna plats i Uzbekistan? I så fall, vilka är dina bästa tips på vad man kan se och göra i Buchara?

Fakta om Buchara i uzbekistan

 • Land: Uzbekistan
 • Läge: Staden Buchara ligger i södra Uzbekistan, vid floden Zeravsjan.
 • Folkmängd: Drygt 280 000 invånare (2020)
 • Näringar: Bomulls- och silkesindustri samt turism.

Bra att veta om Buchara

 • Språk: Tadzjikiska och uzbekiska. Dessutom pratar många ryska. Engelska kan främst pratas med yngre personer och personer inom turismsektorn.
 • Tidsskillnad: Uzbekistan ligger 4 timmar före Sverige
 • Valuta: Uzbekiska som (USZ)
 • Religion: Huvudreligion är islam.
 • Klädsel: Som kvinna kan det vara lämpligt att välja löst åtsittande kläder som täcker axlar och knän. Framför allt krävs respektfull klädsel när man besöker religiösa platser (moskéer och gravplatser) då kvinnor också behöver täcka håret med en sjal. Män bör ha byxor som täcker knäna vid besök på religiösa platser.

Resa till Buchara

 • Flyg: Du kan flyga till Uzbekistan, till exempel via Istanbul. Det är också möjligt att flyga via Riga eller Warszawa. Inom landet kan du förflytta dig med höghastighetståget Afrosiyob.
 • Organiserade resor: Det finns flera olika bolag som arrangerar organiserade resor till Uzbekistan, bland annat Iventus, Världens Resor, Rolfs Flyg & Buss med flera.

Historia i Buchara

 • 600-talet före Kristus: Buchara grundades. Staden var ett viktigt handelscentrum längs Sidenvägen.
 • 709: Buchara blev muslimskt, och var en del i det Persiska riket.
 • 873: Den styrande furstesläkten störtades av samaniderna.
 • 1004: Samaniderna störtades.
 • 1007: Buchara erövrades av sultan Muhammed av Chwarizm.
 • 1220: Mongolerna tog över styret.
 • Slutet av 1400-talet: Uzbekerna erövrade staden.
 • 1756: Mongoliska Muhammed Rahim utropade sig till khan.
 • 1785: Buchara blev emirat under Manghiätten och Shah Murad blev förste emir.
 • 1868: Ryssland erövrade staden.
 • 1924: Buchara kom att ingå i den uzbekiska sovjetrepubliken.
 • 1993: Staden upptogs på Unescos världsarvslista.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev