Meny Stäng

Att lyfta en husbåt – så här gick det när vår husbåt lyftes

Hur är det att lyfta en husbåt? Vi har gjort detta en gång förut, för nästan tio år sedan, men nu var det dags igen. Vi får erkänna att vi var lite nervösa och spända. Det är trots allt en stor grej som ska lyftas!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att lyfta en husbåt – varför?

Vi har bott i vår husbåt FREEDOM i drygt tio år. Relativt tidigt lyfte vi upp den på land, och då slipade vi och målade om skrovet (samt byggde om och ut precis hela husbåten). Sedan dess har båten legat där den ligger, i vattnet i Pampas Marina i Solna, i Stockholm.

Eftersom båten ligger helt stilla, i sötvatten, är slitaget väldigt litet. Men man är ändå tvungen att lyfta ibland, för att kolla att allt är som det ska, och nu tyckte marinan att det var dags. Husbåten måste upp för besiktning!

Pampas marina

Förberedelser för att lyfta en husbåt

För att lyfta husbåten behövde vi boka in tre olika entreprenörer: 1) rörmokare (som kopplar loss båten från vatten- och avloppsrör), 2) marinan (som arrangerar lyftet) och besiktningsman (som kontrollerar skrovet).

Alla dessa människor är upptagna av sig och när vi tvingades ställa in det första lyftet, på grund av fel på båtlyften, kändes det nervöst. Men så lyckades vi boka in en ny tid. Det var dags!

Vi förberedde genom att tömma kyl och frys (tur att man har husbil!) samt genom att packa ner alla ömtåliga saker i flyttkartonger, och genom att tejpa alla skåpluckor. Man vet ju aldrig hur mycket båten rör sig när den lyfts!

Peter började också försiktigt lossa tampar och plocka bort fendrar.

Ta bort fendrar

Rörmokare – att koppla loss husbåten

På dagen D hade vi flyttat ut ur husbåten (och in i husbilen), men vi var ändå på plats vid 7-tiden på morgonen. Efter ett tag dök rörmokaren Kenta och hans son, som kan husbåtarna i Pampas väl, upp.

De fick slita ett tag för att hitta rätt kablar och rör i vattnet, och för att lyckas skruva upp gängor som legat åratals i vatten, men till slut så …!

Avloppsrör

Äntligen dags – att lyfta en husbåt!

Sedan väntade vi på Pampas … Vi väntade och väntade, och sedan gick vi och tog en kaffe i husbilen. När vi kom tillbaka hade Pampas redan kopplat loss landgången och bogserat båten fram till båtlyften …

Att lyfta en husbåt

Pampas båtlyft klarar max 50 ton och vår husbåt väger 33 ton. Detta är alltså bland de större lyften Pampas gör.

Att lyfta en husbåt

Det är förstås viktigt att båten ligger rätt och att vikten fördelar sig på önskvärt sätt. Killarna lyfte och sänkte några gånger innan de gjorde det riktiga lyftet. Ganska snabbt gick det ändå!

Lyften är smidig, och när båten väl är lyft går det bra att rulla iväg den.

Att lyfta en husbåt

Att rulla husbåten på land

Båtlyften har alltså hjul, och direkt efter lyftet rullades husbåten iväg mot sin tillfälliga uppställningsplats.

Att lyfta en husbåt

Det är verkligen annorlunda att se den på det här sättet, när man också ser det som vanligtvis göms under vattenytan.

Att lyfta en husbåt - båtlyft

Båtlyften parkerade på en utvald plats på land, och Pampas personal sprutade skrovet rent med högtryckstvätt. Därefter fick den hänga ett tag i lyften, innan det var dags att pallra upp den på stöttor.

Vad skulle vi göra nu? Jo, nu var det dags för besiktningsman, och därefter hade vi möjlighet att måla och fixa. Vi berättar snart mer om detta!

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka? Att vi äntligen fick möjlighet att lyfta vår husbåt förstås! Även om det är en hel del jobb så känns det väldigt skönt att få detta gjort!

Det är också roligt att vi nu kan bjuda in dig att rösta på Årets Destination Sverige 2024!

Vad har varit bäst under din vecka?

Husbåten FREEDOM

Veckan som kommer

Hur ser våra planer ut nu då? Jo, vi hänger hemma i Stockholm ett litet tag till. Vi ska få klart allt kring husbåten bland annat, och träffa lite familj och vänner. Därefter planerar vi att rulla mot Dalarna!

veteranbåtar
Två fina veteranbåtar som ligger i Pampas Marina

Missade du förra Happy Friday? Läs Vi förbereder för att lyfta husbåten …

Prenumerera på vårt nyhetsbrev