Meny Stäng

Att bygga om en husbåt

Igår kunde du läsa vårt inlägg om den första renoveringen av husbåten – det vi gjorde medan båten fortfarande låg i vattnet. Idag kommer fortsättningen. Såhär gick det till när vi lyfte upp båten på land och gav oss i kast med de riktiga utmaningarna.

Lyftet och rivningen

Pampas Marina hjälpte oss att lyfta upp husbåten på land, och det tog en hel dag innan den låg på plats på uppställningsplatsen. Vi beställde byggställningar runt hela båten, och sedan var det bara att börja riva ovanvåningen. Nu hade vi tio veckor framför oss med 16 timmars jobb om dagen, medan vi bodde i husbilen …

Lyfta husbåt

Husbåten har precis lyfts upp ur vattnet och ska rullas bort till uppställningsplatsen

Husbåt renovering

Peter börjar med att riva hela överbyggnaden på husbåten

Spik

Ibland kändes det som att vi jobbade med Vasa-skeppet. Kolla spiken! (Den moderna spiken är ditsatt som jämförelse)

Att bygga en ny ovanvåning

Att bygga en helt ny, och betydligt större, ovanvåning på husbåten innebar mer jobb än vi någonsin kunnat föreställa oss. Peter är van att bygga, men på en båt finns det ingenting som är rakt. Och hur vet man hur båten kommer ligga i vattnet när man ökar på tyngden?

Vi tog in en smidesfirma för att gjuta järnkonstruktionerna, men i övrigt byggde vi allting själva, med hjälp av Peters bror, brorson och två söner. Förutom allt konkret byggjobb så handlade det förstås om att planera, beställa och hämta material och köra bort tonvis med sopor.

Husbåt ombyggnation

De första reglarna till det nya vardagsrummet …

Bygga husbåt

Peter får hjälp av sin bror Dennis

Renovera husbåt

Brorsonen Pontus och sonen Billie hjälper också till

Överbyggnad husbåt

Nu börjar det likna en ny överbyggnad på husbåten

Vad gjorde jag (Helena)?

När killarna byggde ovanvåningen “roade” jag mig med att slipa och måla skrovet. Och då kan du ju tänka på att båten är 19 meter lång och att jag inte hade någon maskin för ändamålet. När detta (otroligt nog!) blev klart målade jag själva båten: all ny panel och alla fönster.

Måla skrov

Att slipa och måla skrovet (med tvåkomponentsfärg) tog sin lilla tid …

Måla husbåt

Sedan var det dags att måla panel och fönster

Olycka

Jag lyckades också med “konststycket” att få en PET-flaska i plast i huvudet. Den rullade ner från taket på husbåten och jag fick sy sex stygn …

Att göra i ordning rummet invändigt

När det nya vardagsrummet äntligen var på plats var det dags att göra i ordning rummet invändigt. Väggarna skulle isoleras, kläs, spacklas och målas. Taket skulle också isoleras, kläs med träpanel och målas, och dessutom fällde vi in belysning. Därefter la vi in värmegolv och parkett. Sist, men inte minst, var det dags för väggbelysning, ventilation och en kamin.

Husbåt rum

Rummet är på plats – men det är mycket jobb kvar!

Värmegolv

Äldste sonen Robin hjälper till att lägga värmegolv

Vardagsrum husbåt

Såhär blev rummet när det blev klart. Inte konstigt att Peter vill slappa lite i soffan!

Kamin

Kaminen är på plats i hörnet

Uteplats och belysning

Till slut var det dags att bygga uteplatsen och fästa upp all ytterbelysning. Husbåten är klar! När Pampas marina la tillbaka den i vattnet var den 10 ton tyngre än tidigare och nu väger den 32 ton.

bygga altan

Peter bygger altan

Husbåten

Husbåten är tillbaka på sin plats i vattnet

Missade du förra inlägget om husbåtslivet? Läs Renovering av husbåt – såhär började det …