Meny Stäng

Renovering av husbåt – såhär började det …

Annons

Du som följt vår blogg under några år minns säkert när vi köpte och renoverade vår husbåt. Det var ett helt hysteriskt arbete vi gav oss in i, och så här i efterhand känns det nästan osannolikt att vi lyckades genomföra det. Här kommer en liten resumé av den första delen av renoveringen – den vi gjorde medan båten fortfarande låg kvar i vattnet.

Akut behov av renovering

Husbåten vi köpte är inte speciellt lik den husbåt vi har idag. Den var charmig, men den var i stort behov av renovering. Panelen var murken på sina ställen och så fort det regnade läckte det in vatten som lade sig i skrovet. Den översta våningen var totalt oisolerad och kalluft blåste rakt in genom stora springor. Pannrummet var ett virrvarr av gamla rör och kablar varav bara häften fungerade, och den stora avloppstanken läckte …

Husbåten
Såhär såg husbåten ut när vi köpte den i augusti 2013 (mäklarens bild)

Nytt på nedre däck

Vi började renovera inomhus på nedre däck, medan husbåten fortfarande låg i vattnet. Vi la in nytt golv (pergo) och klädde väggarna med en annan sorts pergo. Bara detta jobb tog enormt mycket tid eftersom både golv och väggar är rundade, och eftersom det nästan inte finns några raka linjer. För att få lite ”gammal” känsla slog Peter dessutom in handsmidd spik på väggarna.

Som om detta inte var nog slog vi igen utgången i fören, målade väggarna vita på nytt, satte upp flera sorters belysning, installerade en varmluftspump och satte upp en garderob med skjutbara väggar.

Nedre däck husbåt
Såhär såg nedre däck ut när vi köpte husbåten (mäklarens bild)
Sovrum
Nedre däck efter vår renovering – med pergo på väggarna, ny belysning och varmluftspump (samt en träningsmatta ovanpå det nya golvet)
Panel på vägg
Närbild på panelen (pergo) och den handsmidda spiken
Garderober
Ny garderob med skjutbara dörrar på nedre däck

Renovering av pannrum

Tvättmaskin

Att renovera pannrummet blev akut en dag då avloppstanken sprack och avloppsvatten sprutade ut över allting … Pannrummet är inte många kvadratmeter stort (och inte mer än 1,60 i takhöjd) men det fanns ändå mycket att göra!

Vi slet ut alla obrukbara rör och kablar, installerade en ny automatisk avloppstank, skaffade en ny varmvattenberedare och en ny värmepump samt målade om och byggde hyllor.

Vi köpte också en liten kombinerad tvättmaskin/torktumlare som vi fick hissa ner genom utgången i fören (innan vi slog igen den).

Pannrum
Pannrummet från början, med alla kablar och rör, och den förhatliga avloppstanken
Måla pannrum
Ny (automatisk) avloppstank och ommålning av pannrummet
Nytt pannrum
Pannrummet, så som det ser ut idag med tvättmaskin och klädförvaring

Renovering av kök och badrum

Killen som hade husbåten före oss hade precis renoverat köket, så det lät vi i huvudsak vara. Det fanns dock inget kakel, så vi valde att kakla vissa delar och att tapetsera resten. Utöver detta målade vi om hallen och fixade till badrummet med nytt badrumsskåp, nytt handfat, ny blandare samt en handdukstork.

Kök i husbåt
Köket i husbåten innan vi flyttade in (mäklarens bild)
Husbåt kök
Samma kök, fast med kakel (och nytt fönster)

Vi påbörjade den utvändiga renoveringen …

Den huvudsakliga utvändiga renoveringen och ombyggnationen planerade vi att göra sommaren 2014, då vi skulle ta upp båten på land. Vi insåg dock att det skulle bli väääldigt mycket jobb, så vi smygstartade med vissa saker redan då båten låg kvar i vattnet. Vi bytte alla fönster på nedre däck och i köket samt målade om den nedre delen i den nyans vi bestämt oss för: havsdimma.

Allt som allt så var det galet mycket jobb, och ändå var detta ingenting i jämförelse med det som komma skulle. I nästa del berättar vi om renoveringen och ombyggnationen som vi gjorde när vi tog upp husbåten på land …

Fönsterbyte
Peter bryter ut de gamla köksfönstren för att byta till moderna treglasfönster utan spröjs
Måla om
Fönstren på nedre däck är utbytta och jag (Helena) har börjat måla om i den nya nyansen

Läs mer: Hemma i husbåten

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev