Här hittar du våra bästa restips om Ryssland – allt från ortodoxa kyrkor och utsmyckade tunnelbanestationer till transsibiriska järnvägen och världens djupaste sjö. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka, såsom Moskva, Irkutsk och Bajkalsjön. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Ryssland

Varför resa till Ryssland?

  • Vacker arkitektur – I båda Moskva och andra städer finns massor av imponerande byggnader, inte minst tunnelbanan.
  • Historiska sevärdheter – Det finns gott om ortodoxa kyrkor och historiska sevärdheter både från tsartiden och kommunisttiden.
  • Museer – Det finns många museer i Moskva, och även runt om i det stora landet.
  • Transsibiriska järnvägen – Att åka den transsibiriska järnvägen genom hela det stora Ryssland är en upplevelse.
  • Exotisk kultur – Det är intressant att ta del av kultur och mat, inte minst i avlägsna delar som Sibirien.

Vädret just nu

booked.net

1. Moskva

Moskvas tunnelbana

Ryssland, Moskva

Moskva är inte bara Rysslands huvudstad, utan också Europas folkrikaste stad. Här kan man se många kända platser såsom Röda torget, Vasilijkatedralen och Leninmausoleet. Någonting man absolut inte får missa är den fantastiskt vackra tunnelbanan, som är byggd på 1930-talet och är fylld av stuckaturer och målningar. (2006)

Ryssland

2. Transsibiriska järnvägen

Transsibiriska järnvägen

Med transsibiriska järnvägen kan man resa från Moskva till Vladivostok i Sibirien, eller till Beijing i Kina, en sträckning som mer korrekt heter “transmongoliska järnvägen”. Vi åkte den senare och det är en av de bästa resor vi gjort – definitivt ett restips för Ryssland! Resan tar sju dygn och längs vägen får man uppleva både landsbygd och storstäder. (2006)

Transmongoliska järnvägen

3. Irkutsk, Sibirien

Restips om Ryssland

Ryssland, Irkutsk

Irkutsk har kallats Sibiriens Paris och gör till viss del skäl för namnet – vi såg många människor i vackra kläder här! Här finns en hel del shopping, men också välbevarade hem som visar hur välbärgade människor som förvisades hit en gång i tiden bodde. (2006)

Ryssland, Irkutsk

4. Bajkalsjön, Sibirien

Bajkalsjön

Ryssland, Bajkalsjön

Bajkalsjön är världens djupaste sjö, och till ytan är det världens sjätte största sjö. I sjön finns ett fascinerande djurliv med många arter som bara finns just här, och ingen annanstans. En av dessa är fisken omul, som också är populär att äta. Luften runt Bajkalsjön är frisk och här finns också ett museum om man vill veta mer om djur och natur. (2006)

Ryssland, Bajkalsjön

Väder i Ryssland (Moskva)

Ryssland, Moskva

Bra att veta

  • Valuta? Rysk rubel (RUB)
  • Prisläge? Billigare än Sverige
  • Språk? Ryska (En del pratar också engelska)
  • Se upp med? Kolla säkerhetsläget på Sweden Abroad innan avresa. För närvarande avråder UD till resor i vissa områden, till exempel Tjetjenien, Ingusjetien och Nordossetien.
  • Tänka på? Intolerans kan förekomma mot homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Peter Moskva

Peter Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer