Meny Stäng

Upplevelser i Moskva – i hjärtat av Ryssland

Idag bjuder vi på lite upplevelser i Moskva, från vår resa 2006. Vi startade med en flygresa från Stockholm till Moskva, och sedan fortsatte vi med transsibiriska järnvägen genom Ryssland, till Mongoliet och Kina. Det kommer bli en serie de här tror jag … Men som sagt, vi startar i Moskva!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Backpackers i pampigt hotell

Vi var utrustade med varsin ryggsäck, som två backpackers, när vi landade i Moskva mitt i sommaren 2006. Vi skulle ju resa med tåg genom hela Ryssland och behövde kunna bära vår packning! “Are you a punkrocker?” frågade taxichauffören när han såg Peters smycken. Kanske var det inte så vanligt med den sortens smycken på en man i Ryssland?

Eventuellt var det inte vanligt med ryggsäckar som enda bagage på det pampiga Hotell Ukraina heller. Hotellpersonalen såg lite besvikna ut när de inte fick någon väska att köra i sina guldglänsande vagnar …

Hotell Ukraina
Peter Moskva

Röda torget och Vasilijkatedralen

Vi hade förstås planerat in lite tid för upplevelser i Moskva, innan vi skulle resa vidare. Röda torget är kanske en av de mest kända platserna i Moskva och 1991 utsågs torget dessutom av Unesco till ett världsarv, så hit ville vi förstås bege oss.

Varför det heter Röda torget? Det har faktiskt varken att göra med de röda byggnaderna vid torget eller med kommunismen. För länge sedan var det ryska ordet för röd också ordet för “vacker”, så detta var alltså från början det “vackra torget”. Vid Röda torget ligger också den vackra Vasilijkatedralen som byggdes på 1500-talet, på order av Ivan den förskräcklige.

Moskva Röda torget
Vid Röda torget (Krasnij  ploschad) i Moskva
Röda torget
Inte bara vackert, utan ganska rött också faktiskt …
Vasilijkatedralen
Vasilijkatedralen

Tunnelbanan i Moskva

Om vi ska säga en sak som man måste se i Moskva så är det faktiskt tunnelbanan. Man har ju sett en del vackra slott genom åren, men att en tunnelbana kan vara som ett slott – det är fascinerande! Man kan spendera många timmar i tunnelbanan bara med att titta på målningar, stuckaturer och kristallkronor.

Tunnelbanan i Moskva består av 206 stationer som är byggda från år 1930 och framåt, som ett av Sovjetunionens mest extravaganta arkitekturprojekt. Stationerna utformades i klassicistisk stil och skulle sprida kommunistpartiets budskap.

För egen del var vi glada att vi faktiskt tagit en kvällskurs i ryska. Att lära sig språket tar förstås tid, men att lära sig alfabetet är överkomligt. Och genom att kunna det ryska alfabetet kan man läsa namnet på stationerna!

Moskva tunnelbana
Tunnelbana Moskva Ryssland

Shopping och mat

Vad hann vi mer med under vår dag i Moskva? Jo, vi hann med att kika lite i butiker och att äta sushi. Sammantaget kunde vi konstatera att utbudet i denna stad var alldeles utmärkt, även om priserna var höga.

Upplevelser i Moskva
Intressanta upplevelser i Moskva!

Vidare mot Sibirien!

Så var det då dags att gå på tåget som skulle ta oss vidare mot Sibirien och därefter mot Mongoliet och Kina, det vill säga den transmongoliska järnvägen. Vi skulle spendera runt fyra dagar på tåg, innan vi skulle komma fram till Irkutsk i Sibirien. Hello adventure!

Transsibiriska järnvägen
Ombord i vår kupé
Höghus Ryssland
Vi rullar ut ur Moskva – på väg österut
Transsibiriska
Redo med guideboken
Restaurang Transsibiriska järnvägen
På tågets restaurang!
Alla våra bästa tips om Ryssland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev