Meny Stäng

Att göra i Kapstaden i Sydafrika – 25 tips

Annons

Vad kan man se och göra i Kapstaden i Sydafrika? Kapstaden är en fantastisk stad som bjuder på allt från natur och äventyr till kultur, mat och vin. Här har vi samlat alla våra tips på saker att göra i Kapstaden.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kapstaden i Sydafrika

Kapstaden är Sydafrikas näst största storstadsområde, efter Johannesburg, och är dessutom en mycket populär stad för turister. Vi besökte den här staden på slutet av vår långa Sydafrikaresa, tillsammans med Peters son Robin och hans fru Alexandra, och blev väldigt förtjusta.

Att göra i Kapstaden i Sydafrika

Kapstaden ligger i den sydvästligaste delen av Sydafrika.

Vad kan man se och göra i Kapstaden?

Vad kan man då se och göra i Kapstaden? Faktum är att detta är en stad för både natur- och kulturupplevelser. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Beundra de färgglada husen i Bo-Kaap

Bo-Kaap är en färgstark stadsdel i Kapstaden, som är som gjord för Instagram-foton. Husen är målade i färger såsom grönt, lila, orange, rosa och gult, och det är nästan omöjligt att inte älska detta ställe.

Bo-Kaap är centrum i den så kallade Cape Malay-kulturen i Sydafrika, vilket inkluderar en etnisk grupp med rötter i Asien och med Islam som religion. Bland annat härstammar gruppen från slavar som en gång i tiden hämtades i Indonesien och andra asiatiska länder.

Att göra i Kapstaden i Sydafrika - Bo-Kaap

När du besöker Bo-Kaap kan du passa på att äta på någon av områdets restauranger, som erbjuder typiska Cape Malay-rätter. Observera dock att det kanske inte serveras alkohol här, eftersom det är ett muslimskt område. Du kan också passa på att shoppa konst och konsthantverk i små charmiga butiker. Dessutom hittar du The Iziko Bo-Kaap Museum här.

2. Ta kabinbanan upp på Taffelberget

En av de mest kända sevärdheterna i Kapstaden är Taffelberget, eller Table Mountain som det heter på engelska. De flesta väljer att ta sig upp med kabinbana, vilket gör att man snabbt kommer upp till toppen. Tre i vårt sällskap gjorde denna tur medan jag, Helena, stannade på marken eftersom jag är höjdrädd …

Att göra i Kapstaden i Sydafrika - Taffelberget

Från toppen har du en fantastisk utsikt i alla riktningar. Dessutom finns här flera restauranger och barer, för den som vill äta en bit mat eller avnjuta vyerna tillsammans med en drink.

3. Vandra uppför Lion’s Head

Ytterligare en populär sak att göra i Kapstaden är att vandra uppför Lion’s Head. Den här vandringen bjuder på fantastiska vyer redan vid starten, som sedan bara blir bättre och bättre.

Att göra i Kapstaden i Sydafrika

Vandringen upp och ner tar cirka 3 timmar, och utsikten är verkligen hisnande.

Att göra i Kapstaden i Sydafrika

Större delen av leden är relativt ”enkel”, om än ansträngande eftersom det går konstant uppför, medan den sista etappen bjuder på tuffare utmaningar med branta stegar. När vi vandrade var det oerhört hett och Peter och jag avbröt innan vi kom ända upp eftersom värmen och ansträngningen blev lite för tuff för oss, medan Robin och Alexandra fortsatte hela vägen till toppen.

4. Testa skärmflygning vid Signal Hill

Strax intill Lion’s Head ligger Signal Hill, som bjuder på vackra vyer över både Taffelberget och Lion’s Head. Här är det mycket populärt att testa skärmflygning, och när vi var här såg vi personer lyfta i stort sett var femte minut. Om vi flög? Nej, vi nöjde oss med att njuta av utsikten … och en glass!

5. Strosa vid V&A Waterfront

Det kanske allra mest populära området i Kapstaden är det som kallas V&A Waterfront, eller egentligen Victoria & Alfred Waterfront. Detta område ligger i hamnen och bjuder på en härlig blandning av shopping, restauranger, caféer, hotell, museer, aktiviteter och båtar.

Att göra i Kapstaden i Sydafrika

Här finns till exempel ett akvarium, ett pariserhjul och möjlighet att hyra SUP-brädor för att använda på kanalerna. Det är också mysigt bara att strosa runt och insupa den härliga atmosfären. Vi spanade bland in de fyra bronsstatyer som står på torget Nobel Square, och som avbildar landets fyra vinnare av Nobels fredspris: Albert Lutuli, Desmond Tutu, F. W. de Klerk och Nelson Mandela.

Nobelpristagare Sydafrika

6. Shoppa i Victoria Wharf Shopping Centre

Victoria Wharf Shopping Centre är ett enormt stort, och väldigt fint, shoppingcenter som ligger i V&A Waterfront. Här finns allt från exklusiva märkesbutiker och vanliga kedjor till olika småbutiker.

Att göra i Kapstaden i Sydafrika

7. Ta en matbit på Time Out Market

Time Out Market är en stor food court i V&A Waterfront med en lång rad olika kök, inklusive barer och en vinbar. Här är stämningen hög och den asiatiska maten vi åt var dessutom mycket god.

8. Ät en avsmakningsmeny på The Pier

En sak som du kan passa på att göra i Kapstaden är att äta middag på en lite lyxigare restaurang, inte minst eftersom prisnivån är lägre än på de flesta ställen i Europa. Vi åt en avsmakningsmeny på restaurangen The Pier i V&A Waterfront, och det var helt fantastiskt.

Menyn inkluderade tio små rätter, och varje rätt var både innovativ och spännande, utöver snyggt serverad. Ostronen kom till exempel in på stenar, i en läcker anrättning fylld av rök.

När det var dags för den sjunde rätten – kvävepocherad calamansi – fick vi förflytta oss till tillredarens bord, där vi fick se hela processen. Måltiden avslutades sedan med ostvagn (!), efterrätt och choklad. Vilken upplevelse!

9. Sola och bada mitt i Kapstaden

Det går utmärkt att sola och bada i Kapstaden och det finns flera fina sandstränder, såsom Clifton Beach och Camps Bay. Om du kanske tycker att det är kallt i havet finns också ett gäng pooler mitt i stan.

10. Fynda vid Oranjezicht City Farm Market

Oranjezicht City Farm Market håller öppet på helger, samt att det ibland arrangeras ”nattmarknad” på onsdagar. Detta är en riktigt mysig marknad med allt från grönsaker och matservering till kläder och accessoarer. Vi hittade bland annat snygga skjortor här, som fick följa med hem.

11. Upplev marknaden vid The Old Biscuit Mill

Vid The Old Biscuit Mill finns en rad designerbutiker, matstånd och restauranger. På helgerna arrangeras dessutom ”Neighbourgoods Market”, då du kan förvänta dig skön stämning med shopping, mat och musik.

The Old Biscuit Mill
Att göra i Kapstaden i Sydafrika

12. Prova smårätter på Potluck Club

Vid The Old Biscuit Mill hittar du restaurangen The Potluck Club. Här kan man beställa olika spännande smårätter, som definitivt är lite utöver det vanliga. Vi beställde ett gäng mindre rätter att dela på. Mycket gott och mycket intressant!

13. Besök Robben Island

Robben Island är en ö som ligger cirka 7 kilometer från fastlandet och 12 kilometer från Kapstaden. Ön har under flera perioder fungerat som fängelseö, och många apartheidmotståndare har suttit fängslade här. Mest känd är ön för att Nelson Mandela hölls fången här i hela 27 år.

Idag arrangeras olika båtturer och guidade turer till ön, då man kan få lära sig mer om historien och om Nelson Mandela. Vi gjorde aldrig någon tur hit, men besökte istället Mandelas hus i Johannesburg tidigare under resan. Fotot av ön tog vi från flygplanet, när vi flög mot Victoriafallen.

Att göra i Kapstaden i Sydafrika - Robben island

14. Njut av utsikten på The Lawns

Om du vill njuta av en middag med härlig utsikt i solnedgången kan vi varmt rekommendera restaurangen The Lawns at the Roundhouse, som ligger i Camps Bay. Helt magiskt vackert!

Att göra i Kapstaden i Sydafrika - The Lawns

På menyn finns allt från kötträtter till pasta och pizza.

The Lawns at the roundhouse

15. Surfa i Muizenberg Beach

Muizenberg ligger cirka en halvtimme söder om Kapstaden med bil, på vägen mot Simon’s Town. Förutom att platsen är känd för sina fina stränder och färgstarka badhus så är det också väldigt populärt att surfa här.

Muizenberg Beach

16. Häng i Kalk Bay

Strax intill Muizenberg Beach hittar du otroligt charmiga Kalk Bay. Här kan du promenera i en fantastiskt pittoresk miljö, med klippor, fiskebåtar och sälar. Dessutom finns det gott om mysiga restauranger och roliga boutiquer, med lite annorlunda utbud.

Kalk bay

17. Gör en utflykt till Simon’s Town

Simon’s Town är en väldigt charmig liten hamnstad, som ligger cirka 40 minuter från Kapstaden med bil. Här hittar du stränder, restauranger, butiker, små museer, båtturer och massor av vilda sydafrikanska pingviner. Du kan göra en utflykt över dagen eller välja att stanna några dagar, och göra utflykter till allt som finns att se och uppleva runt om Simon’s Town.

Simon's Town

18. Se pingviner vid Boulders Beach

När du besöker Simon’s Town vill du inte missa att se pingvinerna vid Boulders Beach. En stor koloni sydafrikanska pingviner håller till här, och på stranden kan du se dem på riktigt nära håll. Det enda du behöver göra är att betala inträde till Table Mountain National Park och sedan ta dig vidare längs stranden, vilket inkluderar en del klättring över och under stenblock.

Boulders beach

19. Upptäck Kapudden

Från Simon’s Town är det cirka en halvtimmes körning för att komma till Kapudden och Godahoppsudden på Kaphalvön. Vid Kapudden kan du bland annat promenera upp till Cape Point Lighthouse, en tur som bjuder på fantastiskt vackra vyer.

Peter och Helena

20. Ta en selfie vid Godahoppsudden

Godahoppsudden utgör den sydvästligaste punkten i Afrika, och det är populärt att ta ett foto vid skylten som markerar platsen. Det finns en vandringsled upp till en utsiktspunkt på berget bakom, och om du har tur kan du också få se strutsar här.

Godahoppsudden

21. Bo en natt på en vingård

En sak som du förstås inte vill missa att göra i Kapstaden är att göra ett vingårdsbesök. Vi bodde en natt på vingården Zevenwacht Country Inn, som ligger cirka 40 minuter från stadskärnan med bil. Detta var en mysig upplevelse med ett fint rum med terrass mot vinodlingarna och en trevlig restaurang med god mat, gott vin och härlig frukost.

22. Åk vintåget i Franschhoek

Vill du ha en ännu mer speciell vinupplevelse kan vi rekommendera vintåget i Franschhoek. Det tar cirka en timme hit med bil från Kapstaden, och väl framme väntar en fantastisk upplevelse i form av ett charmig tåg som tuffar fram mellan de olika vingårdarna. I sann ”hop on hop off”-anda kan du spendera en heldag med vinprovningar, mat och vackra vyer.

Att åka vintåget i Franschhoek i Sydafrika - Franschhoek wine tram

23. Prova viner i Stellenbosch

Det går inte att prata om Sydafrika och vin utan att nämna Stellenbosch, som är centrum i Sydafrikas vinproduktion. I Stellenbosch ligger runt 200 vingårdar och många av dessa erbjuder vinprovningar, mat och boende. Den charmiga lilla staden är dessutom väl värd ett besök och erbjuder allt från stadsvandring till shopping och avsmakningsmenyer.

Stellenbosch

29. Dyk med vithajar i bur

En sak som är populär att göra i Sydafrika (men som dock inte lockade oss) är att dyka i bur bland vithajar. Turer arrangeras med start i Kapstaden, och själva dykningen kan exempelvis göra i Gansbaai.

Bild från bidlbank

30. Åk på Big Five safari

Att åka på safari i Sydafrika är en speciell upplevelse. Det allra mest kända stället för safari, Krugerparken, ligger långt från Kapstaden, men det finns mindre privata game reserves som ligger närmare. Du kan till exempel göra utflykter till Aquila Private Game Reserve, Inverdoorn Game Reserve eller Sanbona Wildlife Reserve.

lejon

Mer att se och göra i Kapstaden för dig som gillar kultur och historia

Gillar du kultur och historia? Då hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Kapstaden här, utöver tipsen ovan.

 • District Six Museum är ett museum som påminner om tvångsförflyttningar i området under apartheid.
 • Godahoppsfästningen (Castle of Good Hope) är en fästning från 1666-1679, och är därmed Sydafrikas äldsta bevarade byggnad.
 • Norval Foundation är ett konstmuseum med afrikansk konst.
 • Townships Tours kan man följa med på för att lära mer om historien och livet i stadens townships.
 • Woodstock Street Art bjuder på gatukonst i staden.
 • Zeitz MOCAA (Museum of Contemporary African Art) är ett museum för samtida konst.

Mer att se och göra i Kapstaden för dig som gillar natur och äventyr

Trivs du bäst i naturen eller med fartfyllda äventyr? Då har vi samlat ännu några tips för dig, på saker att göra i Kapstaden.

 • Chapmans Peak Drive är en 9 kilometer lång och vacker väg, som går utmed kusten söder om Kapstaden.
 • Helikopterturer kan man göra över staden.
 • Kirstenbosch National Botanical Gardens är en viktig botanisk trädgård.
 • The Lion Trail är en guidad promenad genom fynbos (Kap-vegetation), som avslutas med elskotertur längs strandpromenaden i Sea Point.
Att göra i Kapstaden i Sydafrika

Mer att se och göra i Kapstaden för dig som reser med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips här, på saker att uppleva och göra i Kapstaden.

 • Battery Park är en citypark där det bland annat finns skatepark och andra aktiviteter.
 • Camps Bay är en exklusiv stadsdel i Kapstaden, där det bland annat finns en lång fin sandstrand.
 • Cape Wheel är ett pariserhjul i Kapstaden.
 • Clifton Beach är en vacker och populär strand i staden.
 • Two Oceans Aquarium är ett akvarium vid V/A Waterfront.

Var kan man bo i Kapstaden?

Det finns många olika hotell, pensionat och bed & breakfasts i Kapstaden. Vi bodde på två olika ställen i de centrala delarna av stan, utöver att vi spenderade några nätter i Simon’s Town och Stellenbosch.

Bluegum Hill Guesthouse är ett pensionat med fantastiskt läge. Det bästa med detta ställe är den otroliga utsikten från balkongerna, där man också kan äta frukost eller slappa vid poolen. Frukosten är för övrigt grymt god. Kom vi ihåg att säga att systrarna som driver stället är otroligt trevlig? Toppbetyg alltså!

Home Suite Hotels Station House är ett snyggt hotell, som också har ett utmärkt läge mitt i stan. På taket kan man njuta av riktigt härligt häng, med pool och fantastisk utsikt över både staden och Lion’s Head.

Frukost äter man i en läckert designad restaurang som hotellet har en deal med. Mycket goda och kreativa frukostalternativ!

Att göra i Kapstaden – på film

Peter har också klippt in en film om Kapstaden, som du kan spana in här:

Mer att se och göra i närheten

Med utgångspunkt från Kapstaden kan du fortsätta äventyrsresan längs med kusten österut. Du kan köra den vackra kuststräckan Clarence Drive och besöka den fina kuststaden Hermanus. Därefter kan du följa Garden Route och besöka trevliga platser såsom Mossel Bay och Oudthshoorn.

Clarence Drive bjuder på magiska vyer

Fler tips på saker att göra i Kapstaden?

Har du besökt den här sydafrikanska staden? Har du kanske ännu fler tips på vad man kan se och göra i Kapstaden?

Fakta om Kapstaden i Sydafrika

 • Land: Sydafrika
 • Provins: Västra Kapprovinsen
 • Invånare: Cirka 3,7 miljoner, varav cirka en halv miljon bor i centralorten.
 • Namn: På afrikaans: Kaapstad. På engelska: Cape Town. Staden har även smeknamnet ”moderstaden” (på afrikaans ”moederstad” och på engelska ”mother city).
 • Läge: Kapstaden ligger i den sydvästligaste delen av Sydafrika.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev