Meny Stäng

Oudtshoorn i Sydafrika – grottor, strutsar och båtboende på land

Annons

Oudtshoorn i Sydafrika – en speciell stad som är känd både för sina enorma droppstensgrottor och för att ha den största koncentrationen av strutsar i världen. Här hittade vi dessutom ett väldigt speciellt boende – i båtar på land.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Oudtshoorn i Sydafrika

Området runt Oudtshoorn befolkades ursprungligen av sanfolket, som lämnat grottmålningar i de omgivande Swartbergen. De första européerna kom till platsen 1689, och lät bland annat bygga upp en kyrka.

Idag är Oudtshoorn centrum i den mest strutstäta regionen i världen och staden är specialiserad på strutsuppfödning. Huvudorsaken till att strutsarna blev populära var att fjädrarna förr var högsta mode i Europa, där de främst användes i hattar. Försäljningen av dessa fjädrar bidrog till byggandet av kyrkan …

Oudtshoorn i Sydafrika

Oudtshoorn ligger i Västra Kapprovinsen i Sydafrika, i halvökenområdet Little Karoo, cirka 64 kilometer norr om staden George.

Att köra till Oudtshoorn

Man kan köra till Oudtshoorn från flera olika håll, och många turister kommer troligtvis via vägarna från George eller Mossel Bay, som ligger längs med populära ”Garden Route”. Det omgivande landskapet, som kan beskrivas som halvöken, är vackert med höga berg, och bilresan till Oudtshoorn kan vara riktigt fin.

väg

Cango Caves – en mäktig droppstensgrotta

Oudtshoorn är inte bara känt för strutsar utan också för sina mäktiga droppstensgrottor. Cango Caves är en stor sevärdhet som lockar många turister.

Cango Caves

Man kan gå en guidad tur i Cango Caves – antingen ”standardturen” eller en äventyrstur, som efter standardturen adderar en hel del krypande och klättrande i trängre delar av grottan. Det senare lockade inte oss, så vi nöjde oss med den ”vanliga” turen, vilket passade oss utmärkt.

Vi gick tillsammans med en större grupp och en guide, som först berättade om hur människor förr i tiden använde grottan som bostad.

stenåldersmänniskor

Vi gick sedan in i den ena magnifika salen efter den andra. Grottsalarna är enormt stora, och de mäktiga stalagmiterna och stalagtiterna imponerar.

Det är alltid, året runt, cirka 20 grader i grottan, så sommarkläder duger utmärkt. Bekväma och promenadvänliga skor kan vara bra.

Oudtshoorn i Sydafrika

Idag lyses grottan upp med belysning, så att man kan se alla fantastiska former. Vid ett tillfälle släckte guiden också ner, så man får uppleva det kompakta mörkret inne i grottan. En intressant tur!

WIFI.se

Safari Ostrich Farm – besök på en strutsfarm

Det finns flera olika strutsfarmar i och runt Oudtshoorn, och många erbjuder guidade turer. Vi valde att besöka ”Safari Ostrich Farm” som, vad vi förstått, är den enda strutsfarmen som erbjuder guidade turer med traktorvagn.

När vi kom fram till farmen visade det sig att detta är ett stort ställe med restaurang och butik, där man kan köpa produkter gjorda av strutsskinn, strutsfjädrar eller strutsägg.

Safari ostrich farm

Varje hel timme arrangerades guidad tur på farmen, och det var huvudfokus för vår utflykt. Vi åkte i en vagn, efter en traktor, och guiden berättade om strutsarna medan vi åkte förbi dem.

När man köper biljett kan man också välja att köpa en liten plasthink med strutsfoder, vilket vi gjorde. Sedan kan man mata strutsarna under turen! Strutsarna är inte blyga kan vi säga, och det gäller att hålla hårt i burken medan de gör sitt bästa för att äta så mycket som möjligt, på så kort tid som möjligt.

Guiden berättade att strutsens öga väger mer (60 gram) än dess hjärna (40 gram). Detta är alltså ingen smart fågel. Om man blir jagad av en struts kan man slänga sig ner på mage och ligga still. Strutsen har så kort minne att den direkt glömmer bort att den höll på att jaga dig …

strutsar

Efter en runda bland strutsarna var det dags att gå av traktorvagnen, och promenera en bit till fots. Vi fick bland annat se strutsar som ruvade på ägg och guiden berättade också om äggen. Bland annat ställde hon sig på några strutsägg, för att visa hur starka och hållbara de är.

På Safari Ostrich Farm finns tre sorters strutsar, och guiden berättade om dem framför pedagogiska bilder i naturlig storlek.

strutsar

Hon visade också hur man kan använda de olika produkterna. Vi fick bland annat lära oss hur man skiljer äkta strutsskinn från fejk-varianten, och vi fick berättat för oss att fjädrarna är populära för karnevaler runt om i världen.

Mount Noah Lodge – boende i båt på land

Det finns många olika ställen där man kan bo i Oudtshoorn, allt från finare hotell till enklare pensionat. Vi hade hittat ett boende som vi tyckte såg extra spännande ut. Mount Noah Lodge är ett pensionat där man som gäst får bo i en båt. Men ligger inte Oudtshoorn i halvöken, en bra bit från havet? Jo just det, det är därför detta boende är så speciellt!

När vi kom möttes vi av en port med en katamaran på … Alltså, vad hade vi bokat för ställe egentligen?

Mount Noah Lodge

Mount Noah Lodge är ett personligt och mysigt ställe, som ligger i utkanten av stan, med utsikt över halvöknen och de blånande bergen. Framför huvudbyggnaden, där man kan låna köksgrejor och köpa drycker i baren genom att lägga pengar i en ”honesty box”, finns en liten pool, där en mindre båt ligger och guppar.

Övriga båtar ligger på land. Det är ägarinnans framlidne man som samlat in båtarna och skapat detta unika ställe.

Varje båt har sin egen historia. Idag är de utrustade så man kan bo där, med toalett, dusch och air condition.

Mount Noah Lodge i Oudtshoorn i Sydafrika

Vi fick bo i en båt som heter ”Sagetta”. I båtens lilla krypin finns plats för två personer i en dubbelsäng. I det lilla huset som står bredvid finns toalett, dusch och kylskåp. Annorlunda, och lite kyligt på natten, men väldigt, väldigt mysigt!

Mer att se och göra i Oudtshoorn

Det finns förstås mer att se och göra i Oudtshoorn utöver det vi hittade på. Här hittar du lite fler tips och förslag:

 • Buffelsdrift Game Lodge erbjuder aktiviteter såsom bushsafari, surikatsafari och liknande.
 • Klein Karoo Nasionale Kunstefees är en årlig kulturfestival inom Afrkaans kultur.
 • Restauranger finns många, och nästan överallt kan man äta strutskött.
 • Outdoor-aktiviteter finns olika, såsom vandring, cykling, hästridning, fyrhjuling, fågelskådning och naturreservat.
 • Swartberg Mountain Circle Route är en vacker bilväg bland bergen.
väg

Mer att se och göra i närheten

Från Oudtshoorn är det inte långt till staden George. Du kan också ta dig till fina kuststäder längs med Garden Route såsom Knysna eller Mossel Bay.

Knysna heads
Knysna är en fin ort vid kusten, känd för ”Knysna Heads”

Har du besökt Oudtshoorn i Sydafrika?

Har du besökt Oudtshoorn i Sydafrika? I så fall, hur var din upplevelse? Om du inte varit här, är detta en plats du skulle gilla att besöka?

Fakta om Oudtshoorn

 • Land: Sydafrika
 • Provins: Västra Kapprovinsen
 • Region: Little Karoo
 • Namn: Staden har fått sitt namn efter Pieter van Rheede van Oudtshoorn, som år 1772 valdes till guvernör över Kapkolonin, men dog under resan dit.
 • Invånare: Drygt 61 000 i staden och drygt 95 000 i hela kommunen (2011)
 • Näringar: Turism, jordbruk och strutsindustri.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev