Meny Stäng

Simon’s Town i Sydafrika – boende vid havet, pingviner, utflykter

Annons

Simon’s Town i Sydafrika är en riktig pärla, som du hittar relativt nära Kapstaden. Här kan du bo fantastiskt vid havet, se pingviner i det vilda och göra utflykter till bland annat Godahoppsudden och charmiga Kalk Bay.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Simon’s Town i Sydafrika

Simon’s Town är en fin och historisk hamnstad, som under mer än 150 år var huvudbas för den brittiska flottan i Sydatlanten. Idag har Sydafrika sin egen örlogsflotta här, och dessutom är detta en populär semesterort.

Här finns fina stränder, trevliga restauranger och butiker, några små museer, möjligheter till båtturer och hajdykning i bur samt en stor koloni med vilda sydafrikanska pingviner.

Simon’s Town ligger cirka 45 kilometer söder om Kapstaden, på vägen mot Godahoppsudden.

Boende vid havet i Simon’s Town

Du kan upptäcka Simon’s Town på en dagstur från Kapstaden, men det finns så mycket att se och göra här att det kan vara värt att spendera några nätter på plats. Alternativt kan du bo i avslappnade Simon’s Town en längre period, och härifrån göra utflykter till Kapstaden.

Vi bokade ett hus, tillsammans med Peters son Robin och hans fru Alexandra, som ägs av våra vänners vänner, och som du kan boka via Airbnb: Seafront lux living and views. Vilket fantastiskt ställe!

När vi anlände ”välkomnades” vi av ett gäng babianer som hängde på muren. Det gav en liten försmak av hur nära naturen och djurlivet man är här.

babianer

Huset ligger så nära havet i Simon’s Town man kan komma, och man har en fantastisk utsikt från den långa balkongen. På tomten, som har ett högt läge, finns allt från pool till grillplats.

Huset är stort och vardagsrummet bjuder på en härligt avslappnad miljö, med stora fönster som vetter mot havet. Så fort vi kom hit ändrade vi alla eventuella planer på att äta middag på restaurang på kvällen. Vi ville hänga i huset så mycket som möjligt!

Hyra hus i Simon's Town i Sydafrika

Köket, som ligger med öppen planlösning tillsammans med vardagsrummet, är stort och härligt.

Det finns tre sovrum, vart och ett med dubbelsäng och eget badrum. Ett av rummen har dessutom utsikt mot havet, så att man kan ligga i sängen och titta på vågorna.

WIFI.se
sovrum
badrum

Vi njöt verkligen av våra dagar här, och Peter tog varje chans att sitta eller ligga på balkongen, eller i vardagsrummet med öppna fönster. När man inte är där ska man däremot stänga, för att inte råka få besök av nyfikna babianer eller söta ”dassies” (klipphyrax).

Kolla noga på bilden nedan! Vem ser du på balkongen, mellan soffbordet och soffan? En nyfiken liten dassie som kikar in!

utsikt mot havet

Stränder och semesterliv i Simon’s Town

Stränderna i Simon’s Town är fantastiskt vackra, med finkornig sand och härliga klippformationer. Även om det är lite svalt i vattnet så är det många som solar och badar här.

Simon's Town i Sydafrika

Simon’s Town är en populär semesterort, och det finns också gott om butiker och restauranger. Vi slog oss en dag ner för lunch vid Boulders Beach Hotel, där valde en enkel men mycket god Fish & Chips. Skylten som bad oss kolla efter pingviner under bilen avslöjade hur nära pingvinkolonin vi befann oss …

Pingviner vid Boulders Beach i Simon’s Town

Vid Boulders Beach i Simons’s Town lever en koloni med mellan 2 500 och 3 000 fridlysta sydafrikanska pingviner. Det finns en utkikspunkt, där man kan spana på dem lite på avstånd, och dessutom finns möjlighet till ”close encounter” på stranden.

Boulders Beach är en del av Table Mountain National Park, vilket innebär att det är en entré med avgift för att besöka stranden. Vi kunde dock använda vårt ”Wild Card”, som vi köpte vid besöket i Krugerparken, och vi valde att gå in vid 16-tiden, en timme innan stängning.

Den första delen av stranden är mest för badande turister, och för att komma vidare till pingvinerna måste man både ta sig under och över lite större klippblock. Vissa tider på dagen kan det vara ännu mer utmanande att ta sig hitåt, på grund av tidvattnet.

Klättra på klippor

Och plötsligt ser man dem! Det finns massor av pingviner här, och de är verkligen överallt.

Pingviner i Boulders Beach - Simon's Town i Sydafrika

Vi höll lite avstånd av respekt, men pingvinerna är antagligen ganska vana vid människor och verkade inte bekymra sig speciellt mycket för oss. Tvärtom valde de ibland att promenera förbi oss, alldeles i närheten.

Pingviner i Boulders beach - Simon's Town i Sydafrika

Vi ägnade en ganska lång stund bara åt att bara titta på pingvinerna, som hängde på klipporna, badade, promenerade i sanden, tvättade sig eller vänslades. Fascinerande!

Pingviner i Boulders beach - Simon's Town i Sydafrika

På vägen tillbaka fick vi se ännu mer djur, i form av ”dassies”, eller klipphyrax som de tydligen heter på svenska. Dessa djur, stora som kaniner, ser ganska klumpiga ut, men är otroligt smidiga när de hoppar bland klipporna. De vi såg just här var dessutom helt obekymrade för människor. De satt eller låg bredvid gångvägen, och lät sig inte störas av att vi promenerade förbi.

Dassie - klipphyrax
Dassie - klipphyrax

Tre utflykter från Simon’s Town

Simon’s Town har ett utmärkt läge för utflykter. Här är tre riktigt härliga och fina utflykter som du kan göra med utgångspunkt i Simon’s Town.

Utflykt 1: Godahoppsudden

Godahoppsudden (Cape of Good Hope) är en mytomspunnen udde som ligger sydväst om Kapstaden. Udden har ibland felaktigt fått rykte om att vara Afrikas sydligaste udde, vilket istället Cape Agulhas är.

Godahoppsudden är dock den sydvästligaste udden, och platsen har också varit en viktig milstolpe bland forna tiders sjöfarare. Kineserna rundade udden redan i början på 1400-talet och den första europé som kom förbi här var portugisen Bartolemeu Diaz, som passerade år 1488. En replika av hans fartyg finns att beskåda i Mossel Bay.

Godahoppsudden

Idag kan man besöka den gamla fyren vid Cape Point, som användes mellan 1860 och 1919. En slingrig och vacker promenadväg, med många utsiktsplatser, leder upp till fyren.

Godahoppsudden

Efter besöket vid den gamla fyren kan man ta sig till den allra mest sydvästliga punkten av Afrika och på vägen, om man har tur, kan man få se vilda strutsar. Vi såg bland annat en strutsmamma med ungar, och på avstånd såg vi även ”vanlig eland”, som är en slags antilop.

Vilda strutsar

Vid skylten, som berättar om den sydvästligaste punkten, är det populärt att ta ett foto. Vi fick köa några minuter för bilden, men det kan det ju vara värt!

Utflykt 2: Kalk Bay och Muizenberg Beach

En annan dag gjorde vi en utflykt till Kalk Bay och Muizenberg Beach. Kalk Bay är en fantastiskt charmig ort vid havet, med dramatisk natur, härlig fiskevibe och gott om restauranger och butiker. Om du gillar att kolla runt i små boutiquer som säljer kläder och antikviteter, då är detta definitivt rätt ställe.

Om man tar en promenad ner till hamnen kan man spana in fiskebåtarna och fångsterna. Man kan nästan vara säker på att få se säl också. De håller sig nämligen gärna i närheten när det är dags att rensa fisken …

Vi valde att äta lunch på den charmiga restaurangen Cape to Cuba. Vilket läckert ställe! Inredarna har verkligen gått all in här, och den kubanska stämningen känns överallt i väggarna.

Vi beställde in ett gäng tapas, och även om vi beställde färre än vad som rekommenderades så blev vi mycket nöjda. Gott var det! På verandan hade vi utsikt över havet … och tågspåret. Det blev ett intressant avbrott när ett tåg plötsligt tuffade förbi mitt i idyllen.

Efter besöket gjorde vi en liten utflykt till Muizenberg Beach, där det är populärt att surfa. Här fotade vi de otroligt charmiga badhus, som ligger på stranden.

Utflykt 3: Kapstaden

Sist men inte minst kan man ju göra en utflykt till härliga Kapstaden. I Kapstaden kan du till exempel ta linbana upp till Taffelberget (Table Mountain), vandra upp till toppen av Lion’s Head, se det färgglada området Bo-Kaap och besöka trevliga restauranger vid området Waterfront. Här hittar du alla våra tips till Kapstaden:

Har du besökt Simon’s Town i Sydafrika?

Har du besökt Simon’s Town i Sydafrika? Har du sett pingviner, här eller någon annanstans i världen?

Fakta om Simon’s Town i Sydafrika

  • Land: Sydafrika
  • Provins: Västra Kapprovinsen
  • Läge: Orten ligger cirka 45 kilometer söder om Kapstaden.
  • Namn: Simon’s Town eller Simonstown. På afrikaans: Simonstad. Orten har fått sitt namn efter Simon van der Stel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev