Meny Stäng

Att göra i Stellenbosch i Sydafrika – 9 tips

Annons

Vad kan man se och göra i Stellenbosch i Sydafrika? Stellenbosch är centrum för Sydafrikas vinproduktion och dessutom en livlig studentstad. En mycket speciell och mycket trevlig plats! Här har vi samlat alla våra tips på saker att göra i Stellenbosch.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stellenbosch i Sydafrika

Näst efter Kapstaden är Stellenbosch den äldsta orten i Sydafrika som grundats av europeiska inflyttare. Staden har fått sitt namn efter sin grundare, Simon van der Stel, som år 1679 grundade orten vid den första flod (Eerste River) han träffade på när han skickats ut av Jan van Riebeeck att undersöka områdena öster om nuvarande Kapstaden.

Stellenbosch har smeknamnet Eikestad (ekstaden) vilket beror på det stora antal ekar som har planterats här. Staden utgör centrum för Sydafrikas vinindustri, och dessutom finns ett viktigt universitet här. För turister bjuder staden på vin, men också på mat, kultur och konst.

Att göra i Stellenbosch i Sydafrika

Stellenbosch ligger cirka 50 kilometer från Kapstaden i Sydafrika.

Vad kan man se och göra i Stellenbosch?

Vad kan man då se och göra i Stellenbosch? Först och främst kan man besöka vingårdar och prova viner, men man kan också lära om historia, äta god mat, upptäcka kultur och se konst. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Följ med på guidad stadsvandring

Vi kan absolut rekommendera att följa med på en guidad stadsvandring i Stellenbosch. Vi gick en tur med Stellenbosch on Foot, vilket bjöd på en mycket intressant upplevelse. Vår engagerade guide berättade massor om stadens historia och gav oss också en lång rad användbara tips.

Att göra i Stellenbosch i Sydafrika - guidad tur

Under den guidade turen passerade vi många av stadens vackra vita byggnader, samtidigt som vi fick oss olika spännande berättelser till livs.

2. Spana in kyrkan i Stellenbosch

När du är i Stellenbosch kan du naturligtvis passa på att spana in kyrkan. ”Moederkerk” (moderskyrkan) är den näst äldsta församlingen i den nederländska reformerade kyrkan i Sydafrika.

Att göra i Stellenbosch i Sydafrika

3. Lär om stadens historia

Eftersom Stellenbosch är en så pass gammal stad så finns det mycket historia att upptäcka, oavsett om du går på guidad tur eller kikar runt på egen hand. Du kan till exempel se ruinerna av den allra första kyrkobyggnaden, vars hörnstenar lades redan år 1687. Du kan också spana in universitetet, som grundades 1918, och alla stadens kända ekar.

ruiner av äldre kyrka

4. Gå en konstrunda

En annan sak som du inte vill missa att göra i Stellenbosch är att se konst. Det finns en hel del konstgallerier här, och vi tyckte mycket om den konst vi såg.

Att göra i Stellenbosch i Sydafrika - konst
Att göra i Stellenbosch i Sydafrika - konst
Att göra i Stellenbosch i Sydafrika - konst

5. Shoppa hantverk

Stellenbosch är också en stad fylld av hantverk och konsthantverk, inklusive lokalt designat mode. Vi spanade in både läckra klädesplagg och produkter tillverkade av keramik och andra material.

WIFI.se
Butiker med hantverk

I en av butikerna blev vi förevisade hur man väver produkter från både tama och vilda silkeslarver, av vilka de senare produkterna är dyrare.

6. Drick vin på De Varenmarkt

De Varenmarkt, vilket betyder ”varumarknaden”, är en historisk byggnad som idag inkluderar allt från restauranger till vinbar. Missa inte att kika in i denna grymt mysiga miljö!

7. Ät en avsmakningsmeny på Eike by Bertus Basson

En av våra kvällar i Stellenbosch åt vi en alldeles särskild middag, i form av en avsmakningsmeny på Eike by Bertus Basson. En kväll vi sent kommer glömma!

Middagen inleddes med ett antal små spännande entréer …

Därefter kom den ena överraskningen efter den andra. Vad sägs om bröd att doppa i fermenterade tomater och ”opsitkers” – ett ätbart stearinljus som påminner om en månghundraårig afrikansk uppvaktningstradition, då föräldrarna tände ett ljus när dotterns friare kom på besök. Den tid han fick stanna bestämdes av vilken tid det tog för ljuset att brinna ut!

Andra rätter inkluderade bland annat tartar på springbock, herebone-bönor med fisken Kap-kingklip, fisken Cape salmon (vilket inte är lax) samt en härlig efterrätt med persikor och mycket annat gott. Ett besök här rekommenderas varmt!

8. Besök vingårdar

Nåväl, det man i allra första hand vill göra i Stellenbosch är ju att besöka vingårdar. Stellenbosch utgör hjärtat i Sydafrikas vinproduktion och det finns runt 200 vingårdar här, varav många kan besökas för vinprovning, måltid eller övernattning. Vi har besökt fyra riktigt härliga vingårdar, som du kan läsa om här:

9. Upptäck naturen

Sist men inte minst måste vi tipsa om att det finns mycket natur att upptäcka i omgivningarna runt Stellenbosch. Vi såg inte så mycket av detta själva, förutom att vi spanade in bergen i bakgrunden, men vi hörde av många att det är populärt att vandra i området, och dessutom kan man cykla eller ge sig ut på hästryggen. Bland annat kan man besöka Jonkershoek Nature Reserve, som är hem för de majestätiska bergen Jonkershoek Mountains.

Mer att se och göra i Stellenbosch

Vill du ha ännu fler tips på saker att göra i Stellenbosch i Sydafrika? Här hittar du några fler förslag, utöver våra tips ovan.

 • Daneel Diamond Manufacturers är tillverkare av diamantsmycken.
 • Dwarsrivier Valley bjuder på ett bergigt landskap och allt från outdoor-aktiviteter till kultur, mat och vin.
 • Eagle Encounters at Spier Wine Farm är en plats där man kan se örnar på nära håll.
 • Root44 Market and Wine Emporium är en plats för vinprovning, vinshop, restaurang, konstgalleri, café med mera.
 • Rupert Museum är ett konstmuseum med en samling av modern sydafrikansk konst.
 • Stellenbosch Botanical Garden är en botanisk trädgård som tillhör universitetet.

Var kan man bo i Stellenbosch?

Det finns många olika hotell, pensionat och bed & breakfasts i Stellenbosch, varav en del ligger i centrala stan och andra på olika vingårdar. Vi bodde fantastiskt fint på Le Pommier Wine Estate, där vi verkligen njöt av lugnet och fridfullheten, samtidigt som det fanns god mat och goda viner.

Att göra i Stellenbosch – på film

Peter har klippt in en film som startar vid Sydafrikas kust och tar dig förbi Hermanus och Clarence Drive, innan vi kommer fram till Stellenbosch.

Mer att se och göra i närheten

Inte långt från Stellenbosch ligger Franschhoek, som också är känt för sina vingårdar samt för sitt mysiga vintåg, som man kan ta mellan gårdarna. Det är heller inte så långt till härliga Kapstaden, där du bland annat kan uppleva Table Mountain och Simon’s Town med alla pingviner. Ytterligare tips inkluderar den vackra kuststräckan Clarence Drive samt den fina kuststaden Hermanus.

Clarence Drive bjuder på magiska vyer

Fler tips på saker att göra i Stellenbosch?

Har du besökt den här sydafrikanska vindestinationen? Har du kanske ännu fler tips på vad man kan se och göra i Stellenbosch?

Fakta om Stellenbosch

 • Land: Sydafrika
 • Provins: Västra Kapprovinsen
 • Läge: Cirka 50 kilometer öster om Kapstaden
 • Namnet: Staden är uppkallad efter sin grundare, Simon van der Stel som grundade orten år 1679.
 • Språk: Afrikaans, engelska, xhosa med flera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev