Meny Stäng

Kroppen behöver inte alla dessa hudvårdsprodukter – varför köper vi?

Annons

Debatten om huvdvårdsprodukter som köps av barn har varit het i tidningarna den senaste tiden. Men hur är det med oss vuxna då? Kroppen behöver inte alla dessa hudvårdsprodukter. Så, varför köper vi?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Inte behöver vi alla dessa hudvårdsprodukter …

Jo, det är klart att en del hudvårdsprodukter kan behövas ibland. Man kan naturligtvis ha problem med huden på olika sätt, och det finns säkert många tillfällen då rätt hudvårdsprodukter hjälper till, eller kanske till och med gör underverk.

Men med det sagt så är vi väldigt säkra på att det köps oerhört mycket mer hudvårdsprodukter än vad som behövs. Reklamen säger att vi ska bli yngre, vackrare, mjukare och lukta godare, och nog kan det vara lätt att falla för frestelsen. Men hjälper alla dessa produkter? Eller kan resultatet ibland till och med bli värre?

Vi använder så få hudvårdsprodukter som möjligt

Vi är förstås inga hudvårdsexperter, men vi kan berätta om våra erfarenheter av att använda minimalt med hudvårdsprodukter, vilket vi gjort de senaste 20 åren.

Vi duschar maximalt en gång per dag och använder inga krämer, inget schampo, inga parfymer och inget smink. Det i stort sett enda vi använder är en mild barntvål samt deodorant och tandkräm. Om vi vistas mycket i stark sol kan vi också använda solskyddskräm och/eller någon återfuktande hudlotion.

Men va, använder vi inte ens schampo? Blir inte håret fett? Det intressanta är, att det blir det inte. Jag (Helena) minns att håret blev fett under de två första veckorna, när jag slutade använda schampo för sisådär 15 år sedan. Efter det har håret aldrig känts fett igen.

Vår upplevelse är att en hårbotten som behandlas med schampo producerar fett som kompensation. När man slutar använda schampo upphör den där extra fettproduktionen. Idag brukar vi båda få höra av frisören att vårt hår ser fint och välskött ut.

Fördelar med att undvika hudvårdsprodukter

Fördelarna med att undvika hudvårdsprodukter är många. Vi sparar pengar, det är bättre för miljön och packningen blir betydligt mindre när vi ska ut och resa. Vi tror också att huden mår bättre av att slippa olika produkter, fyllda av diverse kemiska ämnen, som kanske påverkar huden på fler sätt än vi förstår.

En gång berömde en annan kvinna min (Helenas) hy och frågade vilken dagkräm jag använder. När jag svarade att jag aldrig någonsin haft någon kräm i ansiktet blev hon väldigt förvånad.

Marknadskrafterna styr …

Det är lätt att förfasa sig (och oroa sig) över att barn använder för mycket hudvårdsprodukter. Men varför gör de det? Antagligen för att produkterna visas upp i sociala medier, för att influencers gör ”tutorials”, för att vuxna använder dem, för att de marknadsförs i butikerna … helt enkelt för att de lockas till det, vilket de gör eftersom finns stora pengar att tjäna i denna bransch.

Hur tänker du?

Hur tänker du om hudvårdsprodukter för barn och vuxna? Använder vi mer än vi behöver, och i så fall, vad beror det på? Eller ser du på detta på ett helt annat sätt?

WIFI.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev