Meny Stäng

Är det ok att be andra handla åt en när de är på resa?

Annons

Vi måste fråga. Är det ok att be andra handla åt en när de är på resa? Och i så fall, är det alltid ok eller beror det på var, vad, när eller vem som frågar?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

De kan väl handla med sig en limpa cigaretter åt mig?

Dina goda vänner är på semester och du vet att de kommer passera en taxfree-shop på vägen hem. Där kommer cigaretterna vara betydligt billigare än hemma, och dessutom kommer de ha din favoritsort, som det var så längesedan du fick tag på. Det är väl bara att fråga?

Förresten, kanske har de billig whisky också? Eller en sådan där fin lampa som du varit sugen på så där länge?

Att handla på taxfree – till sig själv och andra

Vi får den här typen av frågor ganska ofta när vi reser, och vi har många gånger försökt göra människor glada och nöjda. Samtidigt handlar vi i stort sett aldrig till oss själva på taxfree, eftersom vi tycker att det är för tungt eller skrymmande att bära när vi reser.

Man sparar ju några kronor på att shoppa sprit (eller cigaretter) på flygplatser, men sedan ska det släpas, genom enorma flygplatser, ombord på flygplan, upp i flygplanens höga bagageutrymmen, genom enorma flygplatser igen, upp i bussar eller taxi-bilar. Oftast när man är extremt trött och nästan mår illa av sömnbrist. Ja, du vet …

Vi kollar ofta priserna i taxfree-butiken, men kommer för det mesta fram till att vi väljer att betala lite mer hemma för att slippa släpa.

Långa resor … och många frågor

En av våra senaste resor var extremt lång. Vi flög Victoriafallen – Johannesburg, Johannesburg – Doha och Doha-Stockholm. Varför vi flög denna konstiga väg kan man ju fråga sig, men så var det i alla fall.

Vi ville absolut handla en present åt våra grannar, som sett till vår husbåt under långresan. Det kändes extra viktigt, och därför handlade vi detta redan i Johannesburg. Sedan hade vi en lång lista på saker som andra ville att vi skulle handla åt dem. Vi ville gärna göra alla glada och nöjda, men, det skulle bli tungt och skrymmande. Vi bestämde oss för att chansa på flygplatsen i Doha.

Det gick åt skogen. Vi fick ingen tid alls i Doha. Vi fick springa för att komma med planet. Hemma i Stockholm fick vi ge tråkiga besked till flera personer. ”Nej tyvärr.”

Frågan: Är det ok att be andra handla åt en när de är på resa?

Efter denna resa dröjer sig frågan kvar. Är det ok att be andra handla åt en när de är på resa? Och i så fall, beror det på vad man frågar om eller kanske på vem som frågar, eller i vilket sammanhang?

Vi vet inte själva vad vi tycker. Det kanske kan vara ok, ibland. Men kanske med en försiktig ”om ni råkar ha tid och möjlighet”? Vi vill gärna göra andra glada, samtidigt som det är ett stressmoment på resan, som ibland slutar med att andra blir besvikna.

Hur tänker du?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev