Meny Stäng

Varför är vi så dåliga på att uppskatta det som är bra i Sverige?

Annons

Nej, allt är inte bra i Sverige. Kriminaliteten ökar, vårdköerna är långa och vintern är evighetslång. Men ändå, det finns en hel del som är ganska bra, om vi tittar på det hela ur ett lite större perspektiv. Är vi inte lite dåliga på att uppskatta det?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Alla länder har bra och dåliga sidor

Alla länder har bra och dåliga sidor, det är ju en av de saker man märker när man reser, och kanske ännu mer om man provar på att bo i ett annat land. Genom att se hur saker och ting fungerar i andra länder får man lite perspektiv. Man kan inspireras av sånt som är bra och kanske ta med sig nya idéer hem, samtidigt som man mer tydligt kan se vad som faktiskt är bra hemma.

Reflektioner från Sydafrika

Just nu reser vi i Sydafrika. Vi är turister och vi är bara här under en begränsad period, så vi ser förstås bara vissa aspekter. Vi gör dock vårt bästa för att ställa frågor och lära oss om landet vi reser i.

Vissa saker är fantastiska här. Naturen är makalös, klimatet känns nästan ”perfekt” och de människor vi mött har varit otroligt vänliga, generösa, öppna och lättsamma. Samtidigt är det ju omöjligt att blunda för utmaningarna: den utbredda fattigdomen, motsättningarna mellan människor med olika hudfärg, den eskalerande kriminaliteten, den ostoppbara korruptionen och det oändliga behovet av grindar, lås, larmsystem och vakter.

Människor på varsin sida om ett staket kan leva som på två olika planeter. På ena sidan ofattbar lyx, på andra sidan misär inringad av några bitar korrugerad plåt. På den ena planeten kvalitetsskolor och modern sjukvård. På den andra planeten stora klasser och patienter som trängs huller om buller i sjukhuskorridorerna. Så nära, och ändå så långt ifrån.

Borde vi inte bli bättre på att uppskatta det vi har i Sverige?

Man kan kanske inte jämföra länder som har helt olika förutsättningar. Många länder har en mycket större, och mycket fattigare, befolkning än Sverige. Andra länder har också annan historia och andra grannar. Att jämföra är inte rättvist. Men man kan däremot alltid reflektera över sin egen situation.

Vi ska förstås inte sluta klaga, eller sluta agera, när saker och ting hanteras dåligt i Sverige. Drivkraften till förändring och förbättring är kanske det viktigaste av allt, om landet ska fortsätta fungera också i framtiden.

Men med det sagt så undrar vi om vi inte borde bli pyttelite bättre på att uppskatta det vi har i Sverige? Nog är det ändå en förmån att få bo i ett land där alla har möjlighet till utbildning (även högre sådan), modern sjukvård och en riktig bostad, med el och rinnande vatten? I ett land där korruption inte är regel utan undantag?

Det är så lätt att ta saker för givet, men för väldigt många människor i världen är dessa saker inte alls självklara.

Hur tänker du?

Hur tänker du? Vad uppskattar du med att bo i Sverige? Hur kan man önska förändring och förbättring, utan att glömma bort att uppskatta det som är bra?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev