Meny Stäng

“Vi campar inte, vi parkerar” … men vad är skillnaden?

Vi fortsätter förra onsdagens diskussion om fricamping med campingfordon. Det finns nämligen ett gäng spörsmål att grotta ner sig i … Denna onsdag funderar vi över detta med “camping” versus “parkering”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Camping eller parkering?

Förra onsdagen diskuterade vi detta med alla förbudsskyltar som dyker upp. Man försöker följa terrängkörningslagen – som säger att man inte får köra med motorfordon i terräng – och alltså försöker man nattparkera på parkeringsplatser på grus eller asfalt, men där växer de upp … förbudsskyltarna! Å andra sidan, förbudsskyltarna säger ju oftast “camping förbjuden”. Men om jag inte campar då … utan parkerar?

Vad är skillnaden på camping och parkering?

Skillnaden mellan camping och parkering är nog inte helt solklar men det är ganska vanligt, i husbilskretsar, att man menar att man campar först när man idkar campingbeteende, det vill säga fäller ut fotsteget, rullar ut markisen eller lyfter ut campingmöblerna.

Med andra ord, om man bara stannar bilen och väljer att blunda lite, då kan man snarare tala om parkering. Man kan ju här jämföra med långtradarchaffisen (eller den supertrötta personbilsföraren) som behöver stanna till för att sova några timmar.

Enligt Naturvårdsverket får man stanna högst 24 timmar (och under helger till nästa vardag) på rastplatser och skyltade p-platser vid allmänna vägar. Om man campar då eller om man parkerar kan man ju dividera om, men det är i varje fall ganska troligt att man slumrar lite vid något tillfälle.

Utöver den allmänna 24-timmarsregeln måste man också ta hänsyn till andra förbud och regler, enligt skyltar. Dessvärre är skyltarna inte alltid så tydliga …

Luddiga skyltar

Skylten “Endast personbilar” betyder ju egentligen att även de flesta husbilar (som vanligen är klassade som “personbil klass 2”) får parkera. Skylten “Endast personbil klass 1” utesluter däremot effektivt husbilar.

En annan variant, som är relativt tydlig, är skyltar som talar om vid vilka tidpunkter man får parkera. Det vill säga om man inte får parkera mellan klockan 00 och klockan 06 – ja, då är det svårt att övernatta oavsett om man kallar det hela för parkering eller camping.

En skylt som däremot är luddig är skylten med texten “camping förbjuden“, ibland åtföljd av en överkryssad husbil, en överkryssad husvagn och ett överkryssat tält. Det vill säga, får man parkera med en husbil eller husvagn vid denna skylt?

Det vore ju till exempel rimligt att anta att man får parkera tre timmar för att gå ner och bada, precis som vilken annan bilist som helst. Men var går i så fall gränsen? Får man parkera endast på dagtid eller också på natten?

Det är generellt inte förbjudet att sova i sin bil i Sverige (och eftersom man ska vara i fullt dugligt skick när man kör så kan det ibland vara lämpligt att sova några timmar!), men kan det anses olika om man slumrar en stund i en personbil klass 1 (vanlig personbil) eller i en personbil klass 2 (husbil)?

Eller är det just campingbeteende (fälla ut fotsteget, rulla ut markisen eller plocka ut utemöblerna) som är förbjudet?

“Vi campar inte, vi parkerar”

Det är ofta inte solklart vad som gäller, och vi har hört en hel del olika tolkningar. Vi har till och med sett papperslappar med texten “Vi campar inte, vi parkerar”, som husbilsägare lägger i fönsterrutan på sin husbil.

För egen del händer det att vi parkerar några timmar på dagen på “camping förbjuden”-parkeringar om vi behöver, men vi undviker “campingbeteende” och vi stannar heller inte stanna över natten, helt enkelt eftersom vi inte känner oss välkomna.

Hur tänker du?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev