Meny Stäng

Guldkorn på Åland – tips för ditt besök

Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Åland är mysigt, vackert och avkopplande. Det finns mycket att se och göra. För er som kanske redan varit där eller som tycker det är spännande att lära känna människorna och entreprenörerna på Åland, finns en del guldkorn att upptäcka. Vi börjar med en dag i Mariehamn. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Med tanke på att det bara bor 30 000 människor på hela Åland så känns Mariehamn förstås väldigt mysigt. Allt är så litet och gemytligt och har inte semesterkänslan infunnit sig när man klev i land så gör den definitivt det när man hör den mysiga dialekten som talas. Inte bara språket är trevligt utan även den lugna och trevliga inställningen ålänningarna har. 

Det finns många mysiga ställen i och runt Mariehamn

Sjökvarteret i Mariehamn

Hantverksbutiken Salt ligger i Sjökvarteret och är öns hub där över 150 konstnärer och hantverkare sålt sina alster. Marie Lundgren är en sex aktiva kvinnliga konstnärer som säljer sina alster just nu. Hennes fokus är textilier i färger med åländsk touch.

Marie Lundgren på Salt med hennes trasmatta i Ålands färger

Entreprenörskapet är ett genomgående drag hos många vi träffar på ön. Många av dem balanserar kreativt arbete med lite vikariat här och var och är riktiga mångsysslare. Ön är liten och jobben begränsade så man måste vara flexibel.

Smyckestillverkning inne på Salt

Lite längre bort i Sjökvarteret sitter två hantverkare i solen och planerar det kommande arbetet med bygget av skeppet Emelia. Båtbyggarkonsten hålls levande på Åland och skeppet som byggs efter gamla metoder planeras vara klart runt 2026. Precis som många andra vi möter, är det enkelt att prata med folk och de blir glada när man ställer frågor om Åland. 

Stallhagens bryggeri

Alla avstånd på Åland är behagligt korta så det tar 20 minuter med bil till Stallhagens bryggeri. För ölentusiasterna på ön kan man fröjda sig gott med tolv öl på tapp. Bryggeriet ligger i huset bredvid och det ordnas regelbundet besök dit men sen kan man också fråga så går det säkert bra.

Stallhagen har en liten bar i bryggeriet där man kan smaka öl under visningarna

Är man snäll kanske man får se en 200 år gammal champagneflaska av Veuve Clicquot som bärgats från ett skeppsvrak vid Åland. Det är kanske inte bara flaskan i sig utan hela historien runt den som är väldigt speciell. Just nu bedrivs även forskning med ett projekt lett av universitetet i Reims i Frankrike och Veuve Clicquot med att lagra champagne på havets botten, inspirerat av smaken på den champagne man funnit vid Åland. 

Den omtalade champagneflaskan som legat och vilat nästan 200 år på havets botten

De har en restaurang med stora glasytor till köket man kan roa sig med att titta på kockarna när de lagar maten man ska äta. Det är dessutom lite billigare än i Sverige trots att stället är mysigt och påkostat. 

Kockarna förbereder maten inne på Stallhagen

Från det att vi klev in på restaurangen till att vi satte oss hann menyn ändras. Här bestämmer morgonens färskvaror hur menyn blir och den är levande och varierande. Kärlek och hantverk bakom både öl och mat . Just för dagen var det lokal sparris och gös som passade perfekt till en smakbricka med 10 små öl. Sparrisen var förstås lokal liksom gösen. 

Stallhagens smakbricka

Hårt beskurna äppelträd, nästan så att man tror att det är vinrankor, är planterade vid vägen till bryggpuben. Landskapet är vackert och de har en utomhusscen där de har uppträdanden under somrarna. Engagemanget på Stallhagen är stort och intrycket enkelt men kunnigt om man har frågor. De är glada för besökare och uppskattningen känns av. 

Hårt beskurna äppelträd utanför Stallhagen. De flesta av äpplena som säljs i Finland kommer från Åland
Utanför Stallhagen finns denna märkliga kupol som en lokal profil byggt själv.

För den som är intresserad av mer öl finns restaurangen Indigo som har öns bästa utbud av lokal hantverksöl liksom god mat och drinkar. Även bryggeriet Open water brewery gör hantverksöl på Åland, de är lite mindre än Stallhagen och kan därmed göra lite mer vågad öl. 

Restaurang Indigo i Mariehamn

Smakbyn med Michael Björklund

När man möter en vinnare av Robinsson som dessutom fått pris som både svensk och finsk kock, ja då vet man att det bjuds på både show och kreativitet. Stjärnkocken Michael Björklund är profilen som driver restaurangen Smakbyn där även Ålands destilleri ligger intill.

Smakbyn har en av de största serveringarna på Åland. Den perfekta festlokalen om man ska gifta sig på Åland
Åland Destillery gör eget gin
Köket inne på Smakbyn är öppet och det är full rulle med stora grupper liksom mindre sällskap som kommer för att njuta av Mickes meny

Här finns bageri, en av de största restaurangerna på ön liksom en rad egna produkter. Alla kändisar med självrespekt har också sitt eget kalsongmärke, eller hur? Detta heter BB, Björklund Boxers.

Det finns även en karamellfabrik där erfarenheten och kunnandet hämtats från polkagrisarnas Gränna. Ett eget vinmärke med vin från en vingård i Tyskland hör också till specialiteterna.

Karamellbutiken inne i Smakbyn

Har man tur kan man prata med Micke om han inte är på något av de andra projekten han jonglerar med just nu, mycket är i rullning. Verksamheten växer och förändras så har ni varit där förra året är det säkert mycket nytt som tillkommit. 

Micke Björklund har flera järn i elden just nu. Smakbyn är under utveckling.
Kastelholms slott ligger en promenad från Smakbyn och är från medeltiden

Amalias limonadfabrik

Amalias limonadfabrik låter som ett mysigt sommarställe med saft och bullar. Vilket det delvis är. Men det är inte bara saft i flaskorna, även den i Finland populära Gin Tonic finns färdigblandad på flaska liksom lite annat med en liten knäpp i.

De starkare dryckerna är blandade med bland annat äpple, apelsin, tranbär, fläder-lime och rabarber-vanilj. Deras café är på väg att öppnas och ligger omgivet av skog och en liten kohage. De har också deras egna choklad under märket Mercedes Chocolaterie som man hittar på en del båtar till Åland samt lite här och var på ön. 

Amalias limonadfabrik har många trevliga smaker, en del kreativa kombinationer också
Amalias drycker och Mercedes choklad inne på kafeet till Amalias Limonadfabrik

Bomarsunds fästning

Efter att man träffat entreprenörer och smakat på de lokala delikatesserna är det dags för lite historia. Åland är avmilitarliserat numera men så sent som i mitten på 1800-talet befann sig 10 000 franska soldater på Åland och tillsammans med britterna besegrade de ryssarna och fästningarna förstördes. Däribland Bomarsunds ruiner som är ett minne av kriget och ryssarnas framfart i norden.

Bomarsunds besökscenter är ett litet museum intill ruinerna av en enorm fästning som aldrig blev riktigt klar.
Det söndersprängda Notvikstornet vid Bomarsund

Det man slås av är att murarna byggdes med hexagoner, vilket var väldigt tidskrävande och mer ett estetiskt val än praktiskt och ekonomiskt. Men sen hann det heller aldrig byggas klart och man kan ju förstås fråga sig varför man då högg ut sexkantiga stenar om ekonomin redan var knackig.

Men med det i åtanke och alla champagneflaskor man hittat i olika skeppsvrak så förstår man att officerarna nog var lite väl utseendefixerade eller kanske rent av fulla när de kom på den galna iden att bygga sexkantigt. Eller kan man kanske säga vimmelkantigt …

De sexkantiga stenarna kan beskådas vid Bomarsunds besökscenter.

Åland – en avslappnande upplevelse

Åland var en avslappnande och trevlig upplevelse och det kändes som att man hela tiden var omgiven av hjälpsamma och trevliga människor. Här kommer man ner i puls och det känns rent hälsosamt att vara där. Så istället för yogaläger eller ett sånt där retreat dit man åker för att vara tyst en vecka, åk till Åland istället. 

Man tar sig till Åland med båt, exempelvis med Finnlines storsatsning Finncanopus och Finnsirius, som går från Kapellskär. 

Passa på att njut av de vackra vyerna från båten
Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev