Meny Stäng

Med Finncanopus till Finland – premiär för nytt fartyg

Annons

Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Då var det dags för premiär i dubbel bemärkelse. Både för mig att ta båten till Finland och för båten Finncanopus att ta med passagerare för sin första jungfrukryssning till Finland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Finnlines har precis köpt in ett modernt och miljövänligare fartyg med plats för 1100 passagerare. Resan över till Nådendal tar cirka 8 timmar med ett kort stopp på Åland på vägen dit.

Finncanopus är Finnlines senaste och modernaste båt som togs i bruk i februari 2024

Båten tar ungefär hälften av passagerarantalet jämfört med de större fartygen och med färre passagerare blir det också ett lugnare tempo. Båten avgår från Kapellskär, lite norr om Stockholm och kryssar till Nådendal som är Muminvärldens hemstad där man bland annat kan besöka Snorkfrökens skönhetssalong och bekanta sig med hattifnattarna.

Finncanopus traffikerar sträckan Kapellskär till Nådendal
Många lastbilar ryms på Finncanopus som har en kapacitet på hela 5100 lastmeter

För er som hellre läser om hattifnattarna än vistas i baren tillsammans med deras motsvarigheter en fredag kväll är Finncanopus ett bra alternativ. Det är ingen festbåt så man kan istället njuta av god mat och dryck. Deras restaurang Mickes wine & dine har en meny av finske stjärnkocken Henry Alén.

Mickes wine & dine erbjuder á la carte, om man inte vill äta buffén

På jungfruturen serverades en meny med klassisk riesling och ett härligt rött vin från Syrien. Vin från Syrien är verkligen ovanligt men jämfört med många andra nya vinländer höll det en god klass. Vinerna är valda av sommelieren Samuil Angelov som är en känd restaurang- och vinprofil i Helsingfors. 

Här bjuds man på finare mat med klassisk dukning och mysig atmosfär. Priserna är överkomliga då en fyrarätters går på cirka 770 kronor. Väljer man någon av deras menyer finns också rekommenderade viner till om man inte vill välja själv.

För den som föredrar buffén finns den en trappa ned med allt från lax till hamburgare och ett härligt bord med efterrätter och glass. För 395 kronor får man en skärgårdslunchbuffe med allt från havets läckerheter till vin och öl inkluderat, en riktig dealbreaker man inte hittar på land. 

Den stora restaurangen har alltid fisk på menyn

Man kan också passa på att njuta av bastu och bubbelpool i spaavdelningen. Den finska bastutraditionen gör sig också gällande här och det finns inte bara en bastu utan flera. Det finns även ett gym bredvid för den som vill förbereda sig med ett rejält gympass innan man påbörjar sin odysse i buffén.

Spaavdelningen med tre bubbelpooler inne och en ute
Här kan man ligga och fundera på vilken bastu man ska besöka

De nya fina hytterna finns i lite olika klasser där man kan välja allt från vanlig hytt med fönster mot havet till familjerum och exklusivare rum med stora fönster och riktigt mysiga sängar. 

Vill man slå på stort finns det också en lyxigare svit

Så hur var premiären? För båten var det nog en enkel premiär i rätt isiga vatten men då båten går via Åland med ett kort stopp i Långnäs så blir det inget större havsgung. Rädslan att behöva springa motvilligt med sitt glas från den ena sidan till den andra för att till slut snubbla mitt på golvet med drycken över sig behöver man inte ha här.

För mig blev kvällen en fullträff med trevliga människor och pina colada. Personalen gjorde sitt bästa för att få de första gästerna att känna sig väl mottagna och drinkarna var goda. Det fanns flera öl att välja mellan, allt från finsk ipa till klassisk karhu, en finsk lager. 

WIFI.se

Den kända bartendern Josephine Sondlooch har tagit fram riktigt bra cocktails och de kostar dessutom betydligt mindre på båten än i Stockholms uteliv där hon annars huserar. Hon fick dessutom utmärkelsen Nordens bästa bartender 2017. 

Livebandet ramade in kvällen fint med trevliga klassiker som spelades vid baren. Om de skulle bli förkylda eller missa båten finns också en storbildsskärm i ena baren där bandet kan uppträda alla kvällar i veckan. 

Finncanopus passar bra för er som föredrar skön musik i bakgrunden istället för fullt ös
Har man tur spelar bandet live

För mig var det en ögonöppnare, jag som annars föredrar skrovliga vägar i Kirgizistan och små bryggerier i östra Europa. Det här var nytt för mig och väldigt trevligt. En stor del av upplevelsen var förstås att träffa nya människor och bara njuta av en kväll utan måsten eller rutiner. Allt detta blev en fullträff och mycket tack vare alla trevliga människor runt mig men det blir nog en resa igen framöver.  

Fakta om Finncanopus och resan Sverige – Finland

  • Rutt: Kapellskär (Sverige) – Långnäs (Åland) – Nådendal (Finland)
  • Hamnen i Kapellskär: Kapellskär 760 15 Gräddö
  • Hamnen i Nådendal: Satamatie 9, 21100 Nådendal, Finland
  • Avgångstid från Kapellskär: Finncanopus trafikerar sträckan tillsammans med systerfartyget Finnsirius. Fartygen avgår på förmiddagen (10:15 eller 10:45) samt på kvällen (21:45). (2024)
  • Stopp i Långnäs (Åland): På eftermiddagen, om man åker förmiddagsfärjan eller på natten, om man åker kvällsfärjan.
  • Ankomst till Nådendal (Finland): 19:40 / 20:10 om man åker förmiddagsfärjan och 07:15 om man åker kvällsfärjan.
  • Restid: 3,5 timme till Långnäs och 8-9 timmar till Nådendal
  • Kryssning: Du kan också kryssa med övernattning, vilket innebär att du åker fram och tillbaka med samma fartyg, och stannar ombord.
  • Läs mer: Du hittar mer info på rederiets webbplats.
Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev