Meny Stäng

Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal – toppmoderna Finnsirius

Annons

Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal heter Finnsirius och är ett toppmodernt kryssningsfartyg med läcker inredning, lyxigt spa och ett stort utbud av restauranger och matställen. Vi följde med på jungfruresan och fick uppleva ett dygn med stjärnglans.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Finnsirius – Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal

Vi har rest med Finnlines flera gånger tidigare, både på rutten Malmö – Travemünde och på rutten Kapellskär – Åland. Vi har alltid varit nöjda, men det har först och främst handlat om praktisk och smidig transport. Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal – Finnsirius – är en helt annan femma. Att resa med det här fartyget handlar långt ifrån bara om transport, utan snarare om njutning med stjärnglans.

Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal - Finnsirius

Det nya fartyget Finnsirius kör sträckan Kapellskär (norr om Stockholm) – Långnäs (Åland) – Nådendal (Finland). Fartyget avgår på kvällen, passerar Åland på natten och kommer fram till Nådendal nästa morgon. Man kan kryssa fram och tillbaka om man vill, eller gå/köra av på Åland eller i Nådendal, för att resa tillbaka senare.

Det går också en färja på morgonen/förmiddagen som kommer fram till Nådendal på kvällen. Denna rutt trafikeras än så länge av ett äldre fartyg, men om ett tag kommer även detta bytas till ett nytt kryssningsfartyg. Då kommer nämligen Finnsirius systerfartyg Finncanopus. Ja, båda fartygen har fått namn efter stjärnor – Sirius och Canopus.

Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal - Finnsirius

Premiärtur med Finnsirius

Vi blev inbjudna till premiärturen med Finnsirius, för att uppleva fartyget och berätta om det. På sätt och vis kan man säga att vi kom ombord redan innan den officiella jungfruturen.

Jungfruturen avgick nämligen från Nådendal i Finland, med både finska journalister och ”vanliga” passagerare, men den svenska gruppen med inbjudna (journalister och bussföretagare) fick ju först resa med fartyget från Sverige för att komma fram till jungfruavgången. Halva resan åkte vi på ett nästan tomt fartyg, och på vägen tillbaka till Sverige fylldes det av liv!

Snyggt fartyg med genomtänkt design

Det första som slog oss när vi klev ombord på Finnsirius är att detta är ett otroligt snyggt fartyg med en väldigt genomtänkt design. Det spelar ingen roll om man rör sig på däck, i restaurangerna eller i hytten – överallt möts man av välbalanserade färger, snygga detaljer och smarta lösningar.

Ombord på Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal - Finnsirius

En av de saker vi gillade är att man har satsat på fönster. Överallt kan man blicka ut mot havet genom stora generösa fönsterrutor.

Det finns också en ”vinterträdgård”, som är som utomhus fast under tak, där man kan njuta av utomhuskänslan även när det är lite för kyligt för att vara ute ”på riktigt”.

De snygga detaljerna märks förstås även inomhus. Vi gillade bland annat lamporna, de harmonierande färgerna och det generösa utbudet av eluttag.

Det är naturligtvis ingen slump att designen är så genomtänkt. Vi fick träffa Marco Palmu och Kristiina Uppala, som båda har viktiga roller när det gäller service och passagerare på Finnlines nya fartyg Finnsirius. Kristiina har jobbat med fartyget i Kina, och varit ombord hela vägen till Finland, och man kan inte tvivla på engagemanget när det gäller inredningen. Det finns en tanke bakom varje detalj.

WIFI.se

Till och med toaletterna är snygga! Det är klart att man ska kunna blicka ut över Östersjön medan man väntar på sin tur, eller hur?

Toaletter ombord på Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal - Finnsirius

Stilrena och moderna hytter

Hytterna på Finnsirius är, liksom allting annat ombord på fartyget, stilrena och moderna. De enklaste hytterna har en basic inredning med två eller fyra sängar och badrum, med eller utan fönster. Även dessa hytter är stilrena med smidiga lösningar för upphängning och förvaring.

Hytt ombord på Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal - Finnsirius

Vi bodde i en Comfort hytt, med fönster, vilket vi tyckte var fantastiskt fint. Här hade vi allt vi behövde, inklusive två fönster mot havet. Vi uppskattade särskilt den snygga designen och alla smarta lösningar för hängare, krokar, förvaring och eluttag.

Vi fick också möjlighet att kika in i några andra hyttkategorier, där vi själva inte bodde. Nedan syns Family & Friends, där man kan bo sex personer, och som både kan se ut så här och med våningssängar.

Vi fick också kika in i några lyxhytter. Dessa kostar såklart mer, men kan vara ett perfekt alternativ om man till exempel har något speciellt att fira. Mycket lyxigt!

Stort utbud av restauranger och matställen

Ombord på Finnlines nya fartyg Finnsirius finns ett stort utbud av restauranger och matställen – allt från caféer och barer till buffet och fine dining. Man kan till exempel beställa tapas i baren Barrel Bay eller äta grillat på Fisherman’s Bistro. Vi åt middag på Micke’s Wine & Dine, vilket passar perfekt när man vill ha en lite lyxigare måltid vid dukade bord.

Micke's Wine & Dine ombord på Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal - Finnsirius

Här åt vi en trerätters-meny som inleddes med kallrökt lax toppad med rädisor och smulor av krispigt åländskt svartbröd. Därefter blev det oxfilé, som var helt perfekt tillagad, tillsammans med potatis och varma grönsaker. Det hela avslutades med en riktigt smarrig efterrätt!

Frukost och lunch åt vi på Cargo Buffet, som är den stora buffetrestaurangen. Här finns många bord med härlig utsikt, och frukosten var riktigt god med bland annat grönsakspajer, våfflor och karelska piroger, utöver allt som brukar finnas på en frukostbuffet.

Lunchen i buffetrestaurangen var också god. Vår vana trogen, på den här typen av bufféer, så fokuserade vi på räkorna, laxen och ostarna. Det finns förstås varma rätter och efterrätter också, men dit kom vi inte …

Natten är ung …

När man ätit klart vill man kanske röra sig till en bar, och då kan man till exempel kika in på Barrel Bay, där det finns ”pianobar” på storskärm, och där man bland annat kan prova viner. Vi fick även liveunderhållning när vi var här på jungfruturen, och det kommer kanske ske ibland. Tiden får utvisa!

Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal - Finnsirius

I baren finns ett gäng drinkar som har utvecklats av Josephine Sandlo, och vi testade bland annat hennes variant av Gimlet. Mycket god!

Drinkar

Spa med utsikt över Östersjön

Ombord på Finnlines nya fartyg finns Höyry Spa – en fantastiskt fin och smakfullt inredd spaavdelning. Här finns flera jacuzzis och olika platser där man kan slappna av, med utsikt över Östersjön.

Det finns också bastu och en jaccuzzi som ligger utomhus på däck, med om möjligt ännu läckrare utsikt. Dessutom finns gym och yogastudio, som håller öppet dygnet runt.

Taxfree och shopping

Det finns förstås också en taxfree-butik ombord samt ett begränsat utbud av kläder och smycken, för den som gillar att shoppa.

Taxfree ombord på Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal - Finnsirius
Helena från FREEDOMtravel

Aktiviteter för barn på Finnlines nya färja

Det är inte bara vuxna som kan roa sig på Finnlines nya färja, utan man har också satsat på barnen. Det finns ett ”Kids Corner” med bollhav och möjlighet för aktiv lek.

Utomhus, på däck, finns ytterligare en lekhörna.

För barn ombord på Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal - Finnsirius

Hunden är välkommen ombord

Förutom vuxna och barn så är även husdjur välkomna ombord. Man måste alltid anmäla sitt husdjur i förväg och vid bokning av hytt måste man boka särskild husdjurshytt. Hunden får visserligen inte följa med till restauranger och liknande, men det finns en ”Petzone” där djuren får vistas och på däck finns riktigt fina rastgårdar.

Hundar är välkomna på Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal - Finnsirius

Film från Finnlines nya färja till Åland och Nådendal – Finnsirius

Här kan du spana in en film från vår tur ombord på Finnlines nya färja till Åland och Nådendal – Finnsirius. Missa inte detta!

Stjärnglans på Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal

Det blev ett dygn med stjärnglans ombord på Finnsirius! Skulle du vilja resa med Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal? Har du rest med de gamla fartygen? Eller har du kanske till och med hunnit ta en tur med det nya? Berätta gärna!

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Fakta om Finnsirius – Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal

  • Rutt: Kapellskär (Sverige) – Långnäs (Åland) – Nådendal (Finland)
  • Avgångstid från Kapellskär: Kvällstid (se aktuella tider på rederiets webbplats). Sträckan trafikeras även på förmiddagarna, med ett annat fartyg. Än så länge ett äldre fartyg, som kommer att ersättas med splitternya Finncanopus.
  • Restid: 3,5 timme till Långnäs och 8-9 timmar till Nådendal
  • Hytter: Economy, Standard, Comfort, Friends & Family, LUX, Junior Suite och Owner Suite. De flesta hyttkategorier kan fås antingen som insides hytt eller med seaview, vilket påverkar priset. Dessutom finns tillgänglighetsanpassade hytter och hytter för husdjur.
  • Restauranger och matställen: Cargo Buffet, Fisherman’s Bistro, Micke’s Wine & Dine, Barrel Bay – Bar & Tapas, Under the Stars, Stellar Lounge, Höyry – Spa Bar
  • Wellnes: Spa, bastu, träning, yoga
  • Möten och kongresser: Möteslokaler, mötespaket och After Work.
  • Läs mer: Du hittar mer info på rederiets webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev