Meny Stäng

Tromsö i Norge – Tant Anna och 50 nyanser av grått

Annons

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

-Tag bort filtret från kameran, skrev en kompis då jag la ut en bild från landningsbanan i Tromsö, Norge. Det var bara det att jag inte hade nåt filter, det var verkligen grått, alla gråtoner som finns och det stod som spön i backen. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tromsö ligger 1570 km från Stockholm och från där jag bor i Belgien är det ytterligare 150 mil.

När jag åkte hemifrån var temperaturen det tredubbla, alltså 30 grader här och 10 grader vid målet. Första dagen köper jag mössa och vantar … puh. 

Jag checkar in på Tromsö activities hostel vilket visar sig vara rätt centralt, slitet, men mysigt. Delar rum med två amerikanska backpackers på resa genom Skandinavien, de tycker jag är en cool tant typ.

Hostelet satsar inte på komfort men absolut trivsel, ett bra boendealternativ för den som inte har behov av lyx. Lyxen hittar man i hamnområdet där hotellkedjorna ligger vägg i vägg med varandra. Varje rum har ett par våningssängar, det är delat badrum och kök, samlingsrum för att hänga med likasinnade finns.  

Vad gör man då i Tromsö fem dagar när vädret visar mest regn och blåst? 

Inga bekymmer, det fullkomligt dräller av att se och göra, äta och dricka. Tack vare fint samarbete med Visit Tromso guidar jag mej igenom många sevärdheter. På turistinformationen Visit Tromsö hittar jag kartor, broschyrer och man kan också boka olika turer. Det är of season, precis mitt emellan sommarsäsongen med sina många vandrare och vintersäsongen med snöaktiviteter. 

Polaria är ett upplevelsemuseum med flera interaktiva utställningar och biosalong. Det finns akvarium med Nordsjöns marina innevånare att beskåda, det hela är verkligen både intressant och lärorikt. 

De fyra sälarna låter sig matas och betittas, i bassängen simmar två storsälar och två knubbsälar. Bella, den största storsälen väger 300 kilo och får iskross som smågodis. Sälskötaren svarar gladeligen på mina frågor och berättar att hon jobbat med sälarna i 13 år och har starka band med sina skyddslingar. 

Bredvid Polaria ligger sälfångarskutan Polstjerna som gjort 33 jaktsäsonger och fraktat hem över 97 000 sälar. Förr var sälen en mycket viktig del av livet i denna del av världen, allt togs tillvara; köttet, pälsen och tranet. Säljakt sker fortfarande i Norge men mycket restriktivt och enbart för att förebygga skador i fiskeindustrin. 

Ett stenkast från Polaria ligger Troll, världens enda trollmuseum. Säkert exotiskt för en icke skandinav att lära sig om alla olika sorters troll och annat oknytt i skogar, sjöar och berg. Just i norra Norge kretsar många sägner kring sjötrollet.

WIFI.se

Troll bjuder också på interaktiva aktiviteter i form av trollselfies som mejlas till ens egen mail, ett bokrum med trollböcker och ett lekrum. En liten souvenirshop erbjuder naturligtvis trollrelaterat. Ett helt klart annorlunda museum, riktigt kul faktiskt. 

Polarmuseumet, ja det kräver åtskilliga timmar om man ska läsa och titta på allt. Det är flera gamla byggnader som ligger på det sk Skansen, alldeles vid hamnen. Fokus ligger på liv och leverne runt polcirkeln samt de många expeditionerna till områdena runt om och ännu längre norrut. Foton och föremål i massor, det är nästan lite för mycket att ta in allt.  

Jag läser om Amundsen, Andrée och alla dessa polarfarare och inser krasst att jag måste uppdatera mej på den delen av historien. 

Själva hjärtat av Tromsö ligger dels runt Storgata samt naturligtvis hamnen. Storgata är för tillfället en stor byggarbetsplats där man får hoppa mellan lerpölarna. Shopping, ja massor, men för det måste man ha en stor plånka. Tromsö är turistiskt till max, souvenirshopparna extemt många med det vanliga krafset i form av kylskåpsmagneter, muggar och vikingahjälmar. 

Längs Storgata ligger också många trendiga kläd och designbutiker, retroaffärer med svindlande priser. Inget för en budgetresenär eller backpacker som mej, men säkert nåt för de som kommer med de stora cruisingfartygen för det är inte bara kändisen Hurtigrutten som lägger till.  

På en av bakgatorna hittar jag Husefliden, hemslöjd när den är som bäst. Vackra folkdräkter, underbart silversmide, äkta norsktröjor och ett paradis för garnfreak. Jag köper … garn. 

Blåst Glass blowing studio värmer både kropp och själ, man munblåser glas för allt vad tyget håller, den entusiastiska ägarinnan är utbildad på Kosta. Vackert glas att köpa med hem men också workshops. 

Kyrkor … Den kyrka som lockar flest besökare är Ishavskatedralen, som ligger på andra sidan av den långa bron i Tromsdalen. Jag stretar i snålblåsten och regnet och avlägger en visit i den högst spektakulära byggnaden byggd på 60-talet.  

Katedralen är mycket sparsamt smyckad, det som faller mej i smaken är det vackra mosaikfönstret med sina många symboler. 

Inne i centrum ligger den vackra domkyrkan i trä. den passar mej mycket bättre. 

Trä är också det genomgående byggmaterialet i de flesta husen här, tyvärr bygger man sönder hela innerstan. Längs hamnsidan pålas det och stora hyreskomplex förs upp, det ser hemskt ut och förstör hela stadsbilden. Tromsö kallas också för Nordens Paris eller porten till ishavet. 

Själva atmosfären i stan är … internationell och öppenhjärtig. För mej handlar ju resandet inte bara om upplevelser, det handlar om möten, som nu med liberianen som säljer fejklusekoftor och går på tur, det unga paret som cyklat från Tyskland till Tromsö, de sedvanliga alkisarna som frågar om cigaretter eller fransmannen som vandrar sig igenom världen. 

Äta bör man, annars dör man ju och det är ingen risk att man dör av svält i Tromsö, däremot kan man lätt gå i personlig konkurs för ska det smaka kostar det ju. Stans minsta restaurang med sittplatser erbjuder korv med bröd för 60 NOK. 

Många av restaurangerna ligger nere i hamnområdet, det är mycket fisk förstås men man hittar också allt ifrån kinakäk till etiopiskt. Jag slår på stort och äter en valhamburgare, den kostar bara 250 norska … Kranvattnet var i alla fall gratis. 

Fika, ja det gör norrmännen mycket och gärna, det finns en mängd trevliga kaféer, jag fastnade för Kaffebönna som har flera fik här. Stora maffiga kardemummabullar och härligt kaffe smakar bra efter timmar i regnrusket. Eller som denna minipavlova på ett annat plejs, smälte som smör i munnen. 

Dricka. Precis som det finns oändligt många restauranger finns det barer, jag kikade in på Magic icebar, inte för att dricka men för att spana in inredningen. Det kostar 300 NOK i entré och i priset ingår varm poncho, vantar och en drink. Allt är naturligtvis gjort av is, de vackra konstverken är av estniska konstnärer.  

Stadens äldsta pub heter Ölhallen och har snart hundra år på nacken, bira finns för alla smaker, 78 tappkranar och naturligtvis på flaska också. Mack heter ölen som bryggs i Tromsö, man kan gå en guidad visning och provsmakning.  

Vädret för de kommande dagarna visar uppehåll, toppen för de naturupplevelser jag har på agendan, ni hänger väl med ? 

Resa till Tromsö – bra att veta

  • Flyg: Flyg via Oslo.
  • Tåg: Tåg via Oslo eller Narvik.
  • Ta sig runt: Väl fungerande bussnät, också till och från flygplatsen.
  • Turistinformation: Visit Tromsö, Samuel Arnesengate 5 (Prosteneset färjeterminal) Tromsø Offisielle Turistinformsjon 

Boende i Tromsö

  • Budget: Billigaste alternativet är där jag bodde, Tromsö activities hostel, dvs delat boende, 39 euro per natt. 
  • Medelklass: Runt 130-160 euro per natt.
  • Högre klass: Runt 260-270 euro per natt. 
Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60 årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev