Resa till Nordmakedonien? Tycker du om charmiga semesterstäder, historiska sevärdheter och låga priser? Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Nordmakedonien som det heter sedan 2019! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Nordmakedonien?

januari 1, 2019

Sol och bad vid Ohridsjön

Makedonien har ingen havskust. Sola och bada vid Ohridsjön!

januari 1, 2019
januari 1, 2019

Trevliga städer

Städerna Ohrid, Struga och Skopje är underbara städer!

januari 1, 2019
januari 1, 2019

Historiska sevärdheter

Kyrkor, borgar och andra historiska sevärdheter.

januari 1, 2019
januari 1, 2019

Vänligt bemötande

Människor man möter är vänliga och oerhört generösa.

januari 1, 2019
januari 1, 2019

Låga priser

Det är billigt, vilket gör att man lätt kan shoppa och äta ute på restaurang.

januari 1, 2019

Nordmakedonien

Kicevo - Makedonien

Kicevo

Kicevo ligger i västra Nordmakedonien, och här bor både makedonier och albaner. Vi fick uppleva den här staden tillsammans med lokala guider, som vi lärde känna i Struga.

Struga i Makedonien

Struga

Struga som ingår i UNESCO:s världsarv är en charmig liten stad med semesterkänsla vid sjön Ohrid.

Här finns badstränder, några shoppinggator och många restauranger med utsikt över sjön eller den klara floden Svarta Drin.

Vi upplevde staden både på egen hand, och med lokala guider. St George kyrkan som är byggd på Samuels kyrka från 1400-talet är värd ett besök, och kyrkan Sveta Bogorodica där själva Tsar Samuel blev Krönt. Vi bodde på Sunset camping.

Ohrid i Makedonien

Ohrid

Staden Ohrid (Unesco:s världsarvslista 1979) ligger fint vid Ohridsjön och är ett självklart tips för din resa till Nordmakedonien.

Här finns möjligheter till bad, båtutflykter som till klostret Saint Naum, restauranger, billig shopping och historiska sevärdheter.

Du kan också se kyrkan Sveti Jovan Kaneo eller Tsar Samuels borg.

restips om Makedonien

Ohridsjön

Ohridsjön ligger delvis i Nordmakedonien och delvis i Albanien. På den Nordmakedonska sidan finns många badplatser och hotell samt fina städer som Ohrid och Struga.

Ohridöringen Pastramska som bara finns här och det är coolt bara det. Köp pärlor från sjön som heter Ohrinski Biser. Ohridsjön är ett UNESCO världsarv sedan 1979.

Museum on Water, Ohridsjön

Museum on water, Bay of Bones, är en autentisk rekonstruktion av en del av de bosättningar på pålar som fanns i Ohridsjön mellan ca 1200 och 700 före Kristus.

Väl värt ett besök om du är i närheten!

Nordmakedonien
Peter & Helena Bergström från resebloggen FREEDOMtravel.se
Makedonien
Källa: Kokino, Macedonia-George k. 1981 – All Creative Commons

Kokino

Den fjärde viktigaste lämningen i världen efter Ankor Wat, Stonehenge och abu Simbel. Lämningarna från 3800 f.Kr och ligger på ett berg 1013 meter öh.

Här har man skapat en 19 år lång månkalender för dagar, mån och år som är inristade i berget. Man kallar det för ett observatorium.

Resa till Makedonien

Mavrovosjön

Mavrovosjön är en av de mest populära turistattraktionerna i Nordmakedonien. Den ligger på 1000 meters höjd och omkring 100 km från Skopje.

I mitten av sjön finns en halv sjunken kyrka, som gör att alla vill se och fota.

makedonien
Källa: Kuklica_01 – markoskavesna – All Creative Commoms

Kuklica

Ca 8 km från staden Kratovo hittar man den lilla byn Kuklica som har cirka 100 invånare.

Kuklica är känd för sina stenpelare som ser ut som människor och har fått smeknamnet ”stenbyn”.

Makedonien

Matka Canyon

Det här är floden Treska med samtidigt världens äldsta konstgjorda sjö, (Matka sjön).

Den gjordes 1938 för att utvinna elektricitet och här åker du båt eller paddlar kanot i Canyonen.

240 olika fjärilar seglar omkring här och canjonen kallas också för ”butterfly canyon”. Vandringsleder, kloster och restauranger runt om. Det är bara att boka nästa resa!

Resa till Makedonien

Galichica nationalpark

Nationalparken ligger mellan Ohridsjön och Prespasjön i Nordmakedonien. Det här fotot tog vi när vi åkte runt Ohridsjön i den vackra vilda naturen i Galichica nationalpark.

Makedonien
Källa: Entrance to Cocev Kamen-Bojan Rantasa – All Cretive Commons

Cocev Kamen

50 km öster om Skopje ligger Cocev Kamen (Tsotsev Kamen) i närheten av staden Krotovo. Det är ett vulkaniskt berg som har målningar och inristningar från väldigt länge sedan.

Man kallar det ett megalitiska observatorium som har lämningar från ca 20 000 F.Kr.

Resa till Makedonien
Källa: Golem Grad_005-markoskavesna – All Creative Commons

Golem Grad (snake island)

Den coolaste utflykten ever och du är välkommen som turist. En obebodd ö i sjön Prespasjön i nationalparken Galichica, som vaktas av ormar och skarv.

Det finns tre hamnar på ön som är beskyddade med stenmurar.

Två klosterruiner, ( St Dimitrija och en basilika från 500-talet, och en kyrka St Peter) som är intakt. Gå in och tänd ett ljus och spana in gamla fresker från Konstantinopel av perserna från år 626.

Golem Grad betyder Stor stad och här fanns en gång ca 10 kloster. Det är ruiner överallt och träden är 1000 år gamla.

Ön är 750 x 450 meter och hit skulle Tsar Samuel komma efter han bekämpat alla sina strider. Idag bevakas Tsar Samels skatter av ormar. VÅGAR DU?

makedonien
Källa: Skopje-Stonebridge-Marco Fieber – All Creative Commons

Skopje

Huvudstaden Skopje och stenbron som har varit med om det mesta, och är symbolen för Skopje. Den byggdes runt 1450 har överlevt 2 jordbävningar, bränder, minerat och skulle sprängas men avbröts.

Upplev Makedonientorget, Skopjes triumfbåge, arkeologiska museet, Basaren Stara Carsija, fortet Kala, floden Vardar, Moder Teresa museet och Makedonsk Ortodoxa Kyrkan.

Hela nya Skopje med nya monument och över 70 statyer. Boka på för det här kommer framöver!

Makedonien
Källa: Tetovo-Ebs Els – All Creative Commons

Tetovo

Tetovo ligger i den nordvästra delen av landet. Sevärdheter är den unika moskén (inredd Moské) Sarena Dzamija från 1438 vid floden Pena.

Här hittar du också Arabati Baba Tekje som är en Bektashi order (tro), och Tetovo fortress bredvid berget Baltepe.

Beys Hamam är ett turkiskt bad från 1500-talet, och Nordmakedoniens populäraste skidort Popova Sapka på 1780 meter i Sar-bergen.

Resa till Makedonien
Källa: Théâtre antique de Heraclea Lyncestis-Guillaume Speurt – All Creative Commons

Bitola

Sirok Sokak street är huvudgatan och där man ska dricka kaffe och titta på folkvimlet. Klocktornet Saat Kula, Yeni-moskén, historiska basaren Dragor och kyrkan St Dimitrija ska du inte missa.

Ruinerna av antika staden Heraclea Lyncestis som grundades av Filip II 400 år f.Kr, och som romarna och Bysantiner fortsatte på med amfiteater, bad, kyrkor och tempel. Mosaiker som ser ut som det är lagt igår.

Bitola är den äldsta staden i Nordmakedonien och den näst största staden i landet. Pelister National Park vid berget Baba är ett måste och det går bra att sova över i parken på ett hotell.

vandra, rida och ta dig till villa Dihovo och upplev en av Europas hemliga platser. Här bestämmer du vad du vill betala för mat och boende.

Makedonien
Källa: Kumanovo Square-vesnickamarkovska – All Creative Commons

Kumanovo

Nordmakedoniens tredje största stad med största sevärdheten i regionen är megalitiska observatoriet i Kokino. Kumanovo torget har en hel del som biografen Napredok, statyn på gamla presidenten Tito.

På torget står den folk kära Batko Gjorgjija som staty, och gå på marknaden och köp dina Ray-ban för småpengar. Shoppa Nike eller Replay för inga pengar alls, eller spana in deras egna coola designer Aleksandar Rashkovich.

Resa till Makedonien
Källa: Lake Mavrovo, Macedonia-Aleksandar Angelov – All Creative Commons

Gostivar

Den största behållningen är Mavrovo nationalpark. Gostivar ligger i nordväst i Prolog-dalen med Vardarfloden som rinner genom staden, och då menar jag verkligen genom staden.

Vardarfloden går igenom uteserveringarna och restaurangerna. På stora torget hittar du St Marys Kyrka, det bäst bevarade klocktornet från 1729 av Isail Aga.

Makedonien
Källa: Markovi Kuli-castle ruin-grpundhopping Merseburg – All Creative Commons

Prilep

Prilep är den fjärde största staden i landet och har massor att erbjuda. Bada i den stora poolen mitt i stan, och kolla in det vackraste klocktornet i hela Nordmakedonien byggd 1826.

Här odlas tobak i varje gathörn och enormt stora stenar ligger överallt, och stenblocken är så stora att man lär sig att klättra i berg på dem.

Se den charshi moskén eller åk/rid upp i bergen och spana in den coola ruin King Markos Towers. kyrkan Heliga, St. Nikola-kyrkan eller ta dig upp på berget till Treskavec Monastery och se Nordakedoniens vackraste solnedgång.

Resa till Makedonien
Källa: Marble Lake, Macedonia-george.k 1981 – All Creative Commons

Prilep Marble Lake

Det vita guldet som ligger utanför staden Prilep. Här finns den vitaste marmorn i hela världen som kallas ”Sivec” och frihetsgudinnans piedestal kommer härifrån och en hel del marmor på vita huset.

Runt det enorma marmorberget så har man sågat ut marmor, och när man kom 40 meter ner så började grundvattnet att stiga, och man fick överge brytningen.

Marble Lake är 100 meter bred med turkost vatten och ligger utanför byn Belovodica. Ska du ta dig hit rekommenderas ett terrängfordon eller häst. Tänk på att det inte är en officiell basäng om det skulle hända något får du klara dig själv. Enormt vackert och häftigt!

Makedonien
Källa: Panorama-Pero Kvrzica – All Creative Commons

Veles

Velves är sjätte största staden i Nordmakedonien i Povardarieregionen där det mesta vinet tillverkas i landet. Vi är nu sydost om Skopje och Nordmakedoniens viktigaste flod Vardar rinner mitt i staden.

Spana in St Pantaleon kyrkan som är otroligt mäktig, eller St Demetrius kloster.

Klosterkyrkan byggdes på 1400-talet av kung Stefan Susan, och 100 meter bredvid ligger Vales äldsta Kyrka, Johannes döparnes kyrka från 1200-talet.

Ta en tur på Lake Mladost som är en konstgjord sjö men likaså vacker.

Makedonien
Källa: Roman ruins of ancient Stobi-Chuck Altomare – All Creative Commons

Stobi

Söder om Skopje ligger Nordmakedoniens äldsta huvudstad i Salutaris provinsen. Stobi var en gång staden Paionia och platsen där Vardarfloden och Erigonfloden (Crna) förenar sig.

Det här är den mest betydelsefulla arkeologiska platsen i Nordmakedonien.

Från 200 f.Kr byggde man denna stad som var en central punkt för affärer. Kyrkor, gravplatser, amfiteater, romerskt bad, palats, huvudgator, marknader med massor av mosaik som är väldigt väl bevarad.

Fantastisk plats om man är intresserad av historia.

Resa till Makedonen
Källa: Debar, Macedonia-Aiva. – All Creative Commons

Debar

Debar ligger på den västra sidan i landet mot Albanien. Delar lake är en konstgjord sjö där black Drin och Radika möts.

En typisk spastad med massor av källor, och samtidigt kan du se väldigt gamla kyrkor och kloster i Gari och Osoj.

Här finns också stenbron Elen Skok som byggdes på 1700-talet och designades av Mimar Hayrudin som ritade bron i Mostar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare