Resmål i Nordmakedonien! Tycker du om charmiga semesterstäder, historiska sevärdheter och låga priser? Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Nordmakedonien!

Varför resa till Nordmakedonien?

Nordmakedonien har ingen havskust, men däremot kan man sola och bada vid den härliga Ohridsjön. Städerna Ohrid, Struga och Skopje är underbara städer, med mysiga restauranger och historiska sevärdheter som kyrkor och romerska teatrar.

Människor man möter i Nordmakedonien är vänliga och ofta oerhört generösa. Prisläget är dessutom lågt, vilket gör att man lätt kan shoppa och äta ute på restaurang. Här hittar du artiklar om Nordmakedonien.

Resmål i Nordmakedonien – inspirerande läsning

upplevelser och resmål i Nordmakedonien
Peter och Helena Bergström i Nordmakedonien, resemagasinet FREEDOMtravel

Fler resmål i Nordmakedonien – bucket list

Kokino

Den fjärde viktigaste lämningen i världen efter Ankor Wat, Stonehenge och Abu Simbel. Lämningarna från 3800 f.Kr ligger på ett berg 1013 meter öh. Här har man skapat en 19 år lång månkalender som är inristade i berget. Man kallar det för ett observatorium.

resmål i Nordmakedonien

Mavrovosjön

Mavrovosjön är en av de mest populära turistattraktionerna i Nordmakedonien. Den ligger på 1000 meters höjd och omkring 100 km från Skopje. I mitten av sjön finns en halv sjunken kyrka, som gör att alla vill se och fota.

resmål i Nordmakedonien
Källa: Kuklica_01 – markoskavesna – All Creative Commoms

Kuklica

Ca 8 km från staden Kratovo hittar man den lilla byn Kuklica som har cirka 100 invånare. Kuklica är känd för sina stenpelare som ser ut som människor och har fått smeknamnet “stenbyn”.

resmål i Nordmakedonien

Matka Canyon

Det här är floden Treska med samtidigt världens äldsta konstgjorda sjö, (Matka sjön). Den gjordes 1938 för att utvinna elektricitet och här åker du båt eller paddlar kanot i Canyonen.

240 olika fjärilar seglar omkring här och canjonen kallas också för “butterfly canyon”. Vandringsleder, kloster och restauranger runt om. Det är bara att boka nästa resa!

Resmål i Nordmakedonien

Galichica nationalpark

Nationalparken ligger mellan Ohridsjön och Prespasjön i Nordmakedonien. Det här fotot tog vi när vi åkte runt Ohridsjön i den vackra vilda naturen i Galichica nationalpark.

Nordmakedonien
Källa: Entrance to Cocev Kamen-Bojan Rantasa – All Cretive Commons

Cocev Kamen

50 km öster om Skopje ligger Cocev Kamen (Tsotsev Kamen) i närheten av staden Krotovo. Det är ett vulkaniskt berg som har målningar och inristningar från väldigt länge sedan. Man kallar det ett megalitiska observatorium som har lämningar från ca 20 000 F.Kr.

Resa till Nordmakedonien
Källa: Golem Grad_005-markoskavesna – All Creative Commons

Golem Grad (snake island)

Den coolaste utflykten ever och du är välkommen som turist. En obebodd ö i sjön Prespasjön i nationalparken Galichica, som vaktas av ormar och skarv. Det finns tre hamnar på ön som är beskyddade med stenmurar.

Två klosterruiner (St Dimitrija och en basilika från 500-talet, och en kyrka St Peter) som är intakt. Gå in och tänd ett ljus och spana in gamla fresker från Konstantinopel av perserna från år 626.

Golem Grad betyder Stor stad och här fanns en gång ca 10 kloster. Det är ruiner överallt och träden är 1000 år gamla. Ön är 750 x 450 meter och hit skulle Tsar Samuel komma efter han bekämpat alla sina strider. Idag bevakas Tsar Samels skatter av ormar. VÅGAR DU?

Skopje

Huvudstaden Skopje och stenbron som har varit med om det mesta, och är symbolen för Skopje. Den byggdes runt 1450 har överlevt 2 jordbävningar, bränder, minerat och skulle sprängas men avbröts.

Upplev Makedonientorget, Skopjes triumfbåge, arkeologiska museet, Basaren Stara Carsija, fortet Kala, floden Vardar, Moder Teresa museet och Makedonsk Ortodoxa Kyrkan.

Tetovo

Tetovo ligger i den nordvästra delen av landet. Sevärdheter är den unika moskén (inredd Moské) Sarena Dzamija från 1438 vid floden Pena. Här hittar du också Arabati Baba Tekje som är en Bektashi order (tro), och Tetovo fortress bredvid berget Baltepe.

Beys Hamam är ett turkiskt bad från 1500-talet, och Nordmakedoniens populäraste skidort Popova Sapka på 1780 meter i Sar-bergen.

Bitola

Sirok Sokak street är huvudgatan där man kan dricka kaffe och titta på folkvimlet. Klocktornet Saat Kula, Yeni-moskén, historiska basaren Dragor och kyrkan St Dimitrija ska du inte missa.

Ruinerna av antika staden Heraclea Lyncestis som grundades av Filip II 400 år f.Kr, och som romarna och Bysantiner fortsatte på med amfiteater, bad, kyrkor och tempel.

Bitola är den äldsta staden i Nordmakedonien och den näst största staden i landet. Pelister National Park vid berget Baba är ett måste och det går bra att sova över i parken på ett hotell.

Nordmakedonien
Källa: Kumanovo Square-vesnickamarkovska – All Creative Commons

Kumanovo

Nordmakedoniens tredje största stad med största sevärdheten i regionen är megalitiska observatoriet i Kokino. Kumanovo torget har en hel del som biografen Napredok, statyn på gamla presidenten Tito.

På torget står den folk kära Batko Gjorgjija som staty, och gå på marknaden och köp dina Ray-ban för småpengar. Shoppa Nike eller Replay för inga pengar alls, eller spana in deras egna coola designer Aleksandar Rashkovich.

Prilep

Prilep är den fjärde största staden i landet och har massor att erbjuda. Bada i den stora poolen mitt i stan, och kolla in det vackraste klocktornet i hela Nordmakedonien byggd 1826. Här odlas tobak i varje gathörn och enormt stora stenar ligger överallt, och stenblocken är så stora att man lär sig att klättra i berg på dem.

Se den charshi moskén eller åk/rid upp i bergen och spana in den coola ruin King Markos Towers. kyrkan Heliga, St. Nikola-kyrkan eller ta dig upp på berget till Treskavec Monastery och se Nordakedoniens vackraste solnedgång.

Resa till Nordmakedonien
Källa: Marble Lake, Macedonia-george.k 1981 – All Creative Commons

Prilep Marble Lake

Det vita guldet som ligger utanför staden Prilep. Här finns den vitaste marmorn i hela världen som kallas “Sivec” och frihetsgudinnans piedestal kommer härifrån och en hel del marmor på vita huset.

Runt det enorma marmorberget har man sågat ut marmor, och när man kom 40 meter ner så började grundvattnet att stiga, och man fick överge brytningen.

Marble Lake är 100 meter bred med turkost vatten och ligger utanför byn Belovodica. Ska du ta dig hit rekommenderas ett terrängfordon eller häst. Tänk på att det inte är en officiell basäng om det skulle hända något får du klara dig själv. Enormt vackert och häftigt!

Nordmakedonien
Källa: Panorama-Pero Kvrzica – All Creative Commons

Veles

Velves är sjätte största staden i Nordmakedonien i Povardarieregionen där det mesta vinet tillverkas i landet. Vi är nu sydost om Skopje och Nordmakedoniens viktigaste flod Vardar rinner mitt i staden.

Spana in St Pantaleon kyrkan som är otroligt mäktig, eller St Demetrius kloster. Klosterkyrkan byggdes på 1400-talet av kung Stefan Susan, och 100 meter bredvid ligger Vales äldsta Kyrka, Johannes döparnes kyrka från 1200-talet.

Stobi

Söder om Skopje ligger Nordmakedoniens äldsta huvudstad i Salutaris provinsen. Stobi var en gång staden Paionia och platsen där Vardarfloden och Erigonfloden (Crna) förenar sig.

Det här är den mest betydelsefulla arkeologiska platsen i Nordmakedonien. Från 200 f.Kr byggde man denna stad som var en central punkt för affärer. Kyrkor, gravplatser, amfiteater, romerskt bad, palats, huvudgator, marknader med massor av mosaik som är väldigt väl bevarad.

Debar

Debar ligger på den västra sidan i landet mot Albanien. Delar lake är en konstgjord sjö där black Drin och Radika möts. En typisk spastad med massor av källor, och samtidigt kan du se väldigt gamla kyrkor och kloster i Gari och Osoj.

Här finns också stenbron Elen Skok som byggdes på 1700-talet och designades av Mimar Hayrudin som ritade bron i Mostar.

Nordmakedonien

Info och fakta om Nordmakedonien

  • Huvudstad: Skopje
  • Språk: Makedonska och albanska
  • Invånare: 2 miljoner (2020)
  • Valuta: Denar (MKD)
  • Nationalsång: Denes nad Makedonija
  • Nationaldag: 8 september

Bra att veta om Nordmakedonien

  • Prisläge: Billigt (billigare än i Sverige)
  • Tidsskillnad: Ingen jämfört med Sverige

Resa till Nordmakedonien

  • Flyg: Det går att flyga direkt från Stockholm till Skopje med Wizz Air.
  • Bil/husbil: Du kan naturligtvis också ta bilen eller husbilen till Nordmakedonien. Du kan till exempel köra via Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Serbien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev