Meny Stäng

Fakta om Nordmakedonien – 30 saker du (kanske) inte visste

Fakta om Nordmakedonien! Idag reser vi till landet Nordmakedonien och fördjupar oss i spännande fakta. Du kan till exempel läsa om antika städer, “vitt guld” och en väldigt speciell ö. Häng med!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Innehållsförteckning

Fakta om Nordmakedonien

Om du vill få mycket för dina pengar kan du med fördel resa till Nordmakedonien. Här är prisläget lägst i hela Europa och det finns massor att se och göra. Här presenterar vi en rad spännande fakta om landet.

1. Makedonien bytte namn till Nordmakedonien 2019

Före detta Jugoslaviske republiken Makedonien, eller rätt och slätt Makedonien, var det namn som användes efter Jugoslaviens upplösning. På grund av en namnkonflikt med Grekland gick det inte att behålla namnet Makedonien. Den 12 februari 2019 antog landet officiellt namnet Nordmakedonien.

Fakta om Nordmakedonien

2. Nordmakedonien har fem grannländer

I sydväst gränsar Makedonien till Albanien och i söder ligger Grekland. I öst ligger Bulgarien och i norr hittar man Serbien och Kosovo.

Fakta om Nordmakedonien

3. Golem Grad är känd som Ormön

Golem Grad, som är en obebodd ö i Prespasjön, är den enda ön i Nordmakedonien. Ön var en gång kungens sommarpalats, men är nu hem för vilda sköldpaddor, skarvar och pelikaner. Dessutom kan man kanske stöta på ett eller annat spöke.

Under medeltiden fanns kloster ett tiotal kloster här, och idag hittar man två klosterruiner. Här kan kan man gå in och tända ett ljus och pana in gamla fresker från Konstantinopel av perserna från år 626. Idag bevakas öns skatter av ormar. Vågar du besöka?

Fakta om Nordmakedonien

4. Observatoriet i Kokino är från 3800 år före Kristus

Lämningarna i Kokino är från 3800 före Kristus och ligger på ett berg 1013 meter öh. Här har man skapat en 19 år lång månkalender för dagar, mån och år som är inristade i berget. Man kallar det för ett observatorium.

5. Staden Ohrid är från år 879

Staden Ohrid är ett Unesco världsarv sedan 1979 och som är en väldigt gammal och charmig stad, som tidigare hette Lychnidos. Ohrid som uttalas Okrid nämndes första gången år 879. Här i Ohrid skapades det första kyrilliska alfabetet av Sveti Kiril och Metodij. Det här är makedonska folkets semesterparadis med stränder runt Ohridsjön, shoppingatan Old Bazaar street, massor av restauranger och historia. I samma bukt ligger också staden Struga som är väldigt populär.

6. Nordmakedonska Ohridsjön är den sjunde djupaste sjön i världen

Ohridsjön, som delas mellan Nordmakedonien och Albanien, har ett djup på 289 meter, och är därmed den sjunde djupaste sjön i världen. Sjön har 200 endemiska (egna) arter och är 2-4 miljoner gammal. Bara här finns en öring som heter ohridska pastramka som är väldigt god, som vi självklart har provat. Sjön Ohrid är ett Unesco världsarv!

Fakta om Nordmakedonien

7. Valutan heter makedonsk denar

Glöm inte att de har sin egen valuta i Nordmakedonien, nämligen nordmakedonsk denar. Valutan går lätt att ta ut från bankomat när du kommer fram.

8. Megalitiska lämningar finns i Cocev Kamen

50 km öster om Skopje ligger Cocev Kamen (Tsotsev Kamen) i närheten av staden Krotovo. Det är ett vulkaniskt berg som har målningar och inristningar från väldigt länge sedan. Man kallar det ett megalitiska observatorium som har lämningar från cirka 20 000 före Kristus.

9. I Skopje finns en romersk akvedukt

En romersk akvedukt ligger precis utanför Skopje i Nordmakedonien. Det är ingen turistmagnet och det kostar inget att besöka på den. Akvedukten är cirka 400 meter lång och väldigt vacker. Via Ignatia var en romersk handelsväg som gick igenom Skopje och romarna var inblandade i mycket, och vatten behöver alla.

Källa: Skopje aqueduct-Carole Raddato – flickr.com

10. Moder Teresa föddes i Skopje

Moder Teresa föddes 1910 i Skopje i Osmanska riket. Hon var albansk-indisk-romersk-katolsk nunna som blev känd i hela världen. hon kom från en albansk familj med det riktiga namnet Anjezë Gonxhe Bojaxhiu.

Hon tilldelades Nobels fredspris 1979, saligförklarades den 19 oktober 2003 och helgonförklarades den 4 september 2016. Hon har också tagit emot frihetsmedaljen av Ronald Reagan 1985, högsta hedersutmärkelsen Bharat Ratna i Indien och Templetonpriset 1979. I Skopje finns ett stort museum om moder Teresa.

Fakta om Nordmakedonien

11. Millenniumkorset är ett minnesmärke i Skopje

Millenniumkorset är ett 66 meter högt kors som står på toppen av Vodnoberget (1066 meter högt) i Skopje. Den byggdes år 2002 som ett minnesmärke över de 2000 år av kristendom i Nordmakedonien och världen. Du kan ta dig hit med linbana från Skopje.

Fakta om Nordmakedonien

12. Nordmakedonien kämpar med fattigdom och arbetslöshet

Nordmakedonien kämpar med stora problem med arbetslöshet och fattigdom, och landet är ett av de fattigaste i Europa. Efter 2017 har en del förbättringar skett. 

13. I Mavrovosjön ligger en halvt sjunken kyrka

Mavrovosjön är en av de mest populära turistattraktionerna i Nordmakedonien. Den ligger på 1000 meters höjd och omkring 100 km från Skopje. I mitten av sjön finns en övergiven och halvt sjunken kyrka, som gör att alla vill se och fota.

14. Skopje Art Bridge och Arkeologiska museet i Skopje fascinerar

Skopje Art Bridge går över floden Vardar i huvudstaden, och innehåller många statyer av kända konstnärer och musiker. I Skopje kan du också besöka det Arkeologiska museet och lära dig mer om Alexander den store.

Fakta om Nordmakedonien

15. Amfiteatern i Ohrid avskyddes av lokalbefolkningen

Amfiteatern i Ohrid byggdes 200 före Kristus och hittades av en slump vid ett byggprojekt. Romarna använde amfiteatern till gladiatorspel och som avrättningsplats. Lokalborna avskydde det som romarna gjorde, och när romarna lämnade landet täcktes allt över av lokalbefolkningen. Vi får vara glada för det idag annars kanske allt hade varit borta.

Fakta om Nordmakedonien

16. Makedonien är det fjärde högsta landet i Europa

Med 34 bergstoppar över 2000 meter och en snitthöjd på 740 meter, är Makedonien på fjärde platse efter Andorra, Schweiz och Österrike, när det gäller höjd. Lägg till över 50 vackra alpsjöar!

17. Skopje har förstörts i flera jordbävningar

Det är inte lätt för Nordmakedonien att bygga sitt land om och om igen. Den tidigare staden Skupi (nu Skopje) förstördes helt i en jordbävning 518. Därefter kom nästa 1555 och den sista 1963. Nu får det vara nog!

Fakta om Nordmakedonien

18. Museum on Water är en rekonstruktion i Ohridsjön

Museum on Water, Bay of Bones, är en autentisk rekonstruktion av en del av de bosättningar på pålar som fanns i Ohridsjön mellan cirka 1200 och 700 före Kristus. I varje hus finns en säng, en elstad och djurhudar.

Att bo på sjön har sina fördelar och du kan få upp fisk direkt i ditt hus, och du kan skydda din stam mot farliga djur och andra fiender. Här finns också ett museum av allt de har hittat på platsen (cirka 6000 ting) som pålar, fiskesaker, kärl och verktyg.

Här var vi 2015

19. Den antika staden Bitola är äldst i Nordmakedonien

Bitola är den äldsta staden i Nordmakedonien och den näst största staden i landet. Här finns ruinerna av den antika staden Heraclea Lyncestis, som grundades av Filip II 400 år före Kristus, och som romarna och bysantiner fortsatte på med amfiteater, bad, kyrkor och tempel. Mosaiker som ser ut som det är lagt igår.

20. Stari Carcija är den äldsta basaren i Balkan

Den äldsta och näst största gamla basaren Stari Carcija i Balkan, med anor från 1200-talet, ligger i Skopje. Här kan du upptäcka hantverk från Nordmakedonien som träsniderier, handgjorda textiler och målningar på gammalt vis. 

Fakta om Nordmakedonien

21. Sjön Matka Canyon kallas fjärilssjön

Floden heter Treska och här hittar du också världens äldsta konstgjorda sjö (Matkasjön). Den gjordes 1938 för att utvinna elektricitet och här åker du båt eller paddlar kanot. Runt 240 olika fjärilar seglar omkring här och canjonen kallas också för “butterfly canyon”. Här hittar du vandringsleder, kloster och restauranger.

Fakta om Nordmakedonien

22. Stobi är en antik stad från 200 år före Kristus

Söder om Skopje ligger fornlämningen Stobi. Detta är en av de mest betydelsefulla arkeologiska platsrena i Nordmakedonien. Från 200 före Kristus byggde man denna stad som var en central punkt med butiker, kyrkor, gravplatser, amfiteater, romerskt bad, palats, huvudgator, marknader med massor av mosaik som är väldigt väl bevarad.

23. I Skopje ligger den historiska fästningen Kale

Fort Kale ligger i den gamla staden i Skopje. Fortet ligger på den högsta delen med utsikt över staden och floden Vardar. Här låg den gamla romerska staden Skupi och innan dess levde ett folkslag här sedan 4000 år före Kristus.

24. “Vitt guld” har använts till till Vita huset

Det vita guldet kallas marmorn från Prilepsjön i Nordmakedonien. Här finns den kanske vitaste marmorn i hela världen som kallas “Sivec” och tydligen ska frihetsgudinnans piedestal komma härifrån och en hel del marmor på vita huset. Runt det enorma marmorberget har man sågat ut marmor, och när man kom 40 meter ner började grundvattnet att stiga, och man fick överge brytningen. Sjön är 100 meter bred med turkost vatten och ligger utanför byn Belovodica.

25. Skopje 2014 skulle ge huvudstaden en antik stil

Skopje 2014 var ett projekt i Nordmakedoniens huvudstad Skopje som gick ut på att förändra stadens utseende till en stil mer likt antikens byggstilar.

Fakta om Nordmakedonien

26. Ohrid var känt för 365 kyrkor

Ohrid var tidigare känt för att ha 365 kyrkor. Staden var också känd som “Balkans Jerusalem” och den mest kända kyrkan heter Sveti Jovan Kaneo (Sankt Johannes kyrka i Kaneo) och ligger med omtalat vacker utsikt över Ohridsjön. Staden tillhörde Osmanska riket i 514 år, och många av kyrkorna revs ner.

Fakta om Nordmakedonien

27. Alexander den store står staty i Skopje

Mitt i staden Skopje står det stora monumentet Alexander den store eller “Warrior on a horse”. En mäktig staty!

Fakta om Nordmakedonien

28. Nordmakedoniens nationalrätt är en böngryta

Böngrytan Tavce Gravce är nationalrätten i Nordmakedonien, och kommer från den gamla staden Tetovo. Den var känd i Jugoslavien som Tetovski Gravce och den ska bakas i lergryta. Den ska kokas med färska bönor under lång tid (långkok) i ugn eller öppen eld, men på låg värme. När den är klar tillsätter du vad du vill till som grönsaker (vegetarisk) eller kött eller fisk och helst grillat.

 • Smörbönor
 • Lök
 • Olja
 • Torr röd peppar
 • Salt och peppar
 • Persilja
Fakta om Nordmakedonien

29. Du kan bjudas på sprit av flera sorter

Rakija, rakia, raki är allmänt känt och spriten kan vara 30-50 procent. Den är ofta gjord på plommon eller fikon. Det är ganska likt Ouzu från Grekland med anis och har en klang med lakrits.

Mastika eller när det kommer från Nordmakedonien så heter den Strumicka Mastika. Det är sprit på runt 43 procent på fikon, plommon, russin och druvor, och dricks med is som en aperitif. Det här tillverkas i just norra Nordmakedonien i området Stumica från Grodz sedan 1953.

Fakta om Nordmakedonien

30. Nordmakedonien är ett vinland

Nordmakedonien är ett vinland och exporterar mycket vin. Det görs över 200 miljoner liter vin och 60 procent är rltt. Landet har en historia om att göra vin före år 1000 före Kristus. Regionen Povardarie vid floden Vardar som ligger mitt i Nordmakedonien står för 80 procent av all vintillverkning.

De vanligaste röda druvorna är Cabernet sauvignon, Merlot, Plavac, Vranac, Prokupac, Kadarska och Kratosija. De vanligaste vita är Chardonnay, Muscat Ottonel, Semillon, Zilavka, Sauvignon blanc, Smederevka, Grenache blanc.

Makedonien

Överraskande fakta om Nordmakedonien?

Var detta överraskande fakta om Nordmakedonien, eller visste du allt redan? Har du kanske något mer spännande fakta om Nordmakedonien att bjuda på?

Korta fakta om Nordmakedonien

 • Invånare: 2 miljoner (2017)
 • Huvudstad: Skopje
 • Valuta: Makedonsk denar (MKD)
 • Medlemmar i EU: Nej
 • Medlemmar i Nato: Nej
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Landsnummer: 389
 • Nationaldag: 8 september
 • Skyddshelgon: Klemens av Ohrid
 • Religion: Kristendom (främst ortodox kristendom)
 • Språk? Makedonska, men även albanska i vissa områden (en del pratar även engelska) 
 • Befolkning: 64 % makedoner, 25 % albanier, därefter turkar, serber, romer och övriga.
 • Nationalsång: Denes nad Makedonija (Idag över Makedonien)

Mer intressanta fakta om Nordmakedonien

 • Normakedoniens flagga består av en gul sol på en röd bakgrund, med åtta solstrålar. Flaggan antogs 5 oktober 1995 och står för “Frihetens nya sol”
 • Kyrkan Sankt Panteleimon har St. Sveti Kliment Ohridski år 840-916 begravd här. Han var den förste som gjorde ett Kyrillisk språk i skrift.
 • Högsta berget i Nordmakedonien heter Korab och är 2764 meter och delas med Albanien.
 • Staden Struga som ligger bredvid Ohrid ingår också i UNESCO världsarv
 • Den längsta och största floden är Vardar och är 388 km.
 • Nordmakedoniens näst största stad är Bitola med 80 550 inv.
 • Bogovinjesjön är den störstas av de 27 glaciala sjöarna i Sarbergen
 • Högsta byggnaden heter MRT center och ligger i Skopje, med sina 25 våningar och 70 meter högt.
 • Största sporterna är basket och fotboll.
 • Klimatet är relativt likt det svenska men lite varmare på vintern med fyra årstider. 
 • Landet har tre UNESCO världsarv. Staden Ohrid och Ohridsjön med Staden Struga samt lämningarna i Kokino.
Många roliga fakta som du (kanske) inte visste?. Klicka på bilden!
Alla våra bästa tips om Nordmakedonien. Klicka på bilden!

Historiska fakta om Nordmakedonien

Historian startar med en av de äldsta och djupaste sjöar i världen, och det är Ohridsjön. 

3-4 milj år gammal och har säkert med alla år haft väldigt gott om fisk. Fisk och sjöar ger det mesta till människans överlevnad. 

Museum on Water på Ohridsjön är ett exempel där man byggde samhällen på vattnet redan 1200 f.kr. Floder är också väldigt viktigt och bra för bosättningar. 

Under fortet Kale i Skopje har man funnit lämningar från 4000 år f.Kr. Nordmakedonien har en fantastisk historia.

Nordmakedonien har varit väldigt stora med Filip II som blev kung år 359 f.Kr och hans son Alexander den store. 

Nordmakedonien var stora och tog många länder under 35 år, men när de dog år 325 f.Kr så tog sagan slut. Alexander den store står som en jätteskulptur på stora torget i Skopje. 

150 år f.Kr tog romarna över och har satt sina spår i Nordmakedonien.

En amfiteater är lämnad i staden Ohrid, tidigare Lychnidos sedan 200 f.Kr och gamla huvudstaden staden Skopie, tidigare Skupi. 

EFTER KRISTUS

Före år 1000 kom slaverna och Nordmakedonien blev en del av det bulgariska riket. Tsar Samuil byggde sin borg i staden Ohrid som forfarande finns där. 

År 800 skapades det första slaviska språket (idag Kyrilliska alfabetet) av Kyrillos och Methodios. Många ville ha landet Nordmakedonien och serberna vann det slaget just då. 

År 1300 byggdes den första serbisk-ortodoxa kyrkan i Skopje.

Många olika folk har genom historien stridit om makten i det som idag är Nordmakedonien som är en historisk region. 

År 1371 erövrade det osmanska riket (turkarna) området, och höll det i 650 år till Balkankrigen 1912–1913. 

Efter första världskriget skapades kungariket Jugoslavien. Från andra världskriget slut blev Nordmakedonien en delstat i det nya socialistiska Jugoslavien och kommunistpartiet var det enda som tilläts.

Makedonien utropade sin självständighet från Jugoslavien 1991, under namnet Makedonien efter folkomröstning. 

Albaner och serber bojkottade omröstningen för Makedonien var inget land tyckte de. Snart växte motsättningar mellan de två dominerande folkgrupperna, makedonier och albaner, och i början av 2000-talet utbröt i väpnade sammandrabbningar. 

Efter medling från Nato där bland annat Carl Bildt var med och medlade, stoppades våldet genom det så kallade Ohridavtalet 2001. 

NUTID

Grekland och Makedonien. Makedonerna har velat komma in i EU men fått nej för dålig ekonomi och korruption. De har också försökt att få sitt namn erkänt men grekerna har sagt NEJ! 

Det finns ett regeringsparti som vmro dpmne med ledaren Nikola Gruevski som har arbetat med grekerna? Han är anklagad för penningtvätt, avlyssning m.m och dömdes men flydde. 

Man vet inte riktigt vem han har jobbat för, men det finns en region i Grekland som heter Makedonien och som de tycker kom först? 

Den 12 februari 2019 fick Makedonien sitt nya officiella namn Nordmakedonien på gått och ont.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev