Meny Stäng

Fakta om Frankrike – 30 saker du (kanske) inte visste

Här kommer fakta om Frankrike – 30 saker du (kanske) inte visste. Vi har rest runt i Frankrike under sammanlagt 4 månader och besökt många olika platser, framför allt längs de vackra kusterna. Frankrike har kust både mot Atlanten i väst och mot Medelhavet i söder, och är ett av våra absoluta favoritländer i världen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Innehållsförteckning

Fakta om Frankrike

Frankrike är ett otroligt spännande land med allt från fantastik mat och underbara viner till hav, alper, kultur och historia. Vi har nu samlat häftiga och intressanta fakta om Frankrike, och det är väl dags att köra igång!

Fakta om Frankrike
Bretagne

1. Tack för maten – Franska revolutionen

Under 1789-1799 pågick den franska revolutionen, då folket fick nog och störtade adeln. Alla kockar som fanns på slotten och herrgårdarna blev arbetslösa, men laga fin mat kunde man. Det öppnades små restauranger lite överallt och den stora kunskapen om matlagning spred sig. Vi kan kanske tacka revolutionen för den goda maten från Frankrike i var mans hus. Bon appétit!

Fakta om Frankrike - Moules frites i Nice
Moules frites och en öl – vad annars?

2. Flest Michelinrestauranger i världen

När vi ändå är inne på mat så kan vi nämna att Frankrike och Japan (2019) har flest 3-stjärniga Michelinrestauranger i världen. Dessa länder har 29 stycken var, och stjärnorna är utmanande att behålla eftersom kontroller görs oannonserat. Som jämförelse kan nämas att Sverige har en enda 3-stjärnig restaurang.

Fakta om Frankrike - fransk mat

3. Första delningen av ett mobilfoto skedde i Frankrike

Fransmannen, matematikern och uppfinnaren Philippe Kahn skickade ett foto år 1997 från sin mobil och delade det med 2000 andra personer. Drivkraften var att hans fru blev gravid och han ville dela födelsen i realtid och lyckades. Tänk på att det var första gången och det är bara 20 år sedan.

4. I Frankrike äter man på rätt sätt

Fransmännen tillhör de smalaste i Europa och redan i förskolan serverar man tre-rätters måltider. Det här fortsätter i skolan också, gärna med fyra-rätters för att lära sig om mat och kultur. Först en sallad och därefter huvudrätt, ost, dessert och självklart bröd. High-five på den! År 2010 fick Frankrike förresten en Unesco-utmärkelse för att alltid bevara kulturarvet av sin mat. Klass!

5. Franska Rivieran heter egentligen Côte d’Azur

I Sverige säger vi ”franska rivieran”, men platsen heter egentligen Côte d’Azur. Sträckan börjar från öst vid gränsen till Italien vid La Spezia och går till Toulon i väst (tidigare gick gränsen vid Saint Tropez). Côte betyder kust och d’Azur betyder blå eller smaragdgrön. Frankrike, kust och ädelstenar – vad sägs om jadekusten, alabasterkusten eller pärlemokusten?

Fakta om Frankrike - Porquerolles
Ön Porquerolles är en av guldöarna i i södra Frankrikes skärgård

6. Många kända personer kommer från Frankrike

Många kända personer genom historien har sitt ursprung i Frankrike. Till exempel kan vi nämna Voltaire, Claude Monet, Edit Piaf, Yves Saint-Laurent, Coco Chanel, Jeanne d’Arc, Victor Hugo samt Gustave Eiffel.

Jeanne d’Arc

7. Eiffeltornet i Paris skulle egentligen ha rivits

På två år, 1887-1889, sattes det 324 meter höga järntornet upp i Paris. Tornet består av sammanlagt 12 tusen olika komponenter och 2,5 miljoner nitar. Eiffeltornet (Iron Lady) byggdes till världsmässan i Paris år 1889, samtidigt som nöjesteatern Moulin Rouge grundades.

Tornet skulle tas ner när mässan var slut men herr Eiffel lyckades övertala alla att tornet var bra för vetenskapliga studier. Tänk Paris utan Eiffeltorn! Före Eiffeltornet byggde Gustave Eiffel bland annat frihetsgudinnan, och massor av stålbroar runt Frankrike … vilken mästare!

Fakta om Frankrike - Eiffeltornet

8. Fransmännen är erotiska

I Frankrike har man mer sex än något annat land i Europa, i varje fall om man ska tro diverse artiklar på nätet. Vi svenskar kanske skjuter för lite amorpilar …? I Frankrike finns också gott om naturiststränder och det är vanligt att sola och bada naken eller topless.

WIFI.se

9. Gammal fransk lag gav rätt till skilsmässa vid impotens

I början av 1600-talet skapade man i Frankrike i en lag om impotens. Om mannen var impotent kunde den äkta makan få tillstånd om skilsmässa. Men hur bevisar man då det? Jo, man bad helt enkelt mannen att masturbera inför ett råd för att se om han kunde komma, hmmm, inte så lätt kanske. Det andra försöket, om det första misslyckades, var att ha sex med sin äkta hälft inför rådet, haha. Det här avskaffades senare under 1600-talet, men kanske det var första fröet till dagen porrfilm?

10. Stetoskopet är från Frankrike

Det första stetoskopet kom till år 1816 av fransmannen René Laënnec. Han tyckte att det vore genant att lägga sitt öra mot en ung främmande kvinna, och tog ett pappersark som han rullade ihop. Han satte ena sidan mot bröstet och andra i sitt öra och det var så det började.

11. Fransmän äter 25 kg ost per år

Fransmän älskar ost och i Frankrike produceras allt från brie till roquefort. Faktum är attt det finns runt 250 olika sorters ostar att välja på. I Frankrike äts det 25 kg ost per person/år, eller till och med mer om man ska tro vissa källor. Vilken gudagåva! Ooh la la!

Fakta om Frankrike - ost

12. Kindpussar i Frankrike är en konst

Det är inte lätt att hålla reda på hur man gör en fransk puss (la bise), hur många, man ska göra eller vilken sida man ska börja på. Det är olika i olika regioner i Frankrike och på flera håll kan det variera från en till fem kindpussar. I Lyon och Paris är det två och i Lyon börjar du på vänster sida och i Paris på höger. Det är inte enkelt ens för en fransos men det görs av kärlek och glädje.

Fakta om Frankrike - kindpussar
Fakta om Frankrike

13. Världens dyraste vin kommer från Frankrike

Frankrike har mycket klass och så även de världskända franska vinerna. I början av oktober 2018 såldes en flaska röd fransk bourgogne för 558 000 dollar (nästan 5 miljoner kronor) på Sotheby’s auktion. En Romanée-conti 1945 såldes till en asiat som samlar viner, vilket är världsrekord än idag.

Fakta om Frankrike - vin

14. Croissanten kommer inte från Frankrike ???

Det stämmer, tro det eller inte, det älskade franska bakverket som vi alla känner igen som franskt, är en anpassning från österrikiska Kipferi (giffel), och är en wiensk specialitet med rötter som går tillbaka till 1200-talet. August Zang från Wien grundade ett wiensbageri i Paris 1839. Bakvertet blev superpoppis och fransmännen skapade sin egen version som de kallade croissant.

Fakta om Frankrike - Croissant

15. Louvren är det mest besökta museet i världen

Med över 9,6 miljoner besökare 2019 är Louvren det mest besökta museet i världen. Här kan du spana in ca 38 ooo olika konstverk och dessutom finns en samling på 460 000 konstverk museets källare.

16. Franska kyssar försenar tågen

På tal om till synes galna lagar och förordningar är den här helt bisarr. I Frankrike är det faktiskt olagligt att kyssa medan ett tåg är på plattformen. Denna gamla lag infördes 1910 på begäran av järnvägschefer som ville förhindra att de amorösa fransmännen försenade tågen. Alla kyssar på plattformen måste nu göras innan tåget anländer … Dags för en ny revolution!

17. Tour de France över 100 år

Den 1 juli 1903 inledde 60 cyklister den första Tour de France någonsin från den parisiska förorten Montgeron. Tour de France 2013 var den 100: e upplagan av Tour de France och cirka 15 miljoner åskådare ställde upp för att se hundraårsfirandet. Tour de France är världens största cykellopp.

Tour de France

18. Cap d’agde – största nakenstaden i Frankrike

I södra Frankrike ligger en stor nakenstad, som vi besökte 2015 och som heter Cap d’Agde. Här råder fotoförbud eftersom alla går nakna även på posten, i matbutikerna, i klädbutikerna osv. Det finns stora hotellkomplex med barer, sexbutiker, nattklubbar, och vackra stränder där 40-50 tusen naturister, swingers och gaypersoner samlas varje sommar.

Lite längre österut ligger dessutom Europas enda naturistö Ile du Levant som vi spanade in 2019. Här är alla också nakna nästan jämt och ön bjuder på hotell, nattklubb, affärer och kristallklart vatten. Läs mer om Ile du Levant – Europas enda nakenö

19. Duvor i franska militären

Duvor har spelat en viktig roll som budbärare i den franska armén. Under Slaget vid Marne, under andra världskriget, skickade den franska armén med trupperna 72 duvburar. Flera duvor genomförde dessutom så viktiga insatser att de belönades med viktiga utmärkelser.

20. Över 6 miljoner parisare är begravda i katakomber

På 1700-talet skapades massgravar under jorden i Paris. Kyrkogårdarna i Paris var överfulla och stadens myndigheter beslutade att flytta de döda till katakomberna. Flytten, som inleddes år 1786, tog cirka 15 månader. På nätterna kunde den som var vaken höra ljudet av kärrorna genom Paris gator, då de döda transporterades för att inte väcka för mycket uppmärksamhet. Idag ligger över 6 miljoner parisare begravda i 30 mil långa tunnlar, 20 meter under jord. Beställ en guidad tur om du vågar!

21. Cannes filmfestival har lockat kändisar sedan 1946

Filmfestivalen i Cannes är en riktigt höjdare och det roliga var att vi besökte filmfestivalen i Cannes i maj 2015 utan att ha koll på att vårt besök sammanfall med festivalen. Vi fick en fantastisk överraskning, och vad häftigt det var att se att de hyllande Ingrid Bergman när vi var där. Här är några intressanta fakta om festivalen:

 • Filmfestivalen öppnade officiellt 20 september 1946
 • 1952 bestämdes att den skulle vara i maj
 • Cannes filmfestival årliga budget är 20 miljoner euro och den genererar 80 miljoner euro.
 • Den kända röda mattan byts ut 3 gånger per dag för trycken av designskor.
 • För killarna krävs svart slips för att gå på den berömda röda mattan. Men för damerna är det en chans att visa upp några designklänningar.
 • Förhoppningsfulla trängs i området utanför Palais des Festivals, huvudbyggnaden som används för festivalen, och håller upp skyltar som ber om extra biljetter. Ibland fungerar det!
Fakta om Frankrike - Cannes

22. Frankrike har 49 UNESCO världsarv (2021)

Frankrike kan stoltsera med 49 unika Unesco världsarv (2021), 2 nya 2021. Före Frankrike ligger Tyskland 51 världsarv, Kina med 56 världsarv och Italien med 58 världsarv.

23. I Champagne måste druvorna handplockas

Regionen Champagne ligger två timmar öster om Paris i nordöstra Frankrike. Under 1700-talet startade benediktinmunken Dom Pierre Pérignon champagnetillverkning här. Tänk om han hade vetat viken hit han kom på! Regionen är inte stor men under städerna Troyes, Reims, Èpernay och Chalons en Champagne ligger tusentals tunnlar med miljontals flaskor champagne. Här finns 15 000 producenter av mousserande vin och störst är Moet & Chandon.

Det är framför allt tre typer av vindruvor som används för att göra äkta champagne: pinot noir, pinot meunier och chardonnay, varav både pinot noir och pinot meunier är blå druvor. Druvor som ska producera champagne måste handplockas, och de som plockar måste ha gått en utbildning före plockandet.

Vindruvor

24. Champagne ska drickas i vinglas

Champagne ska förvaras mörkt och på sidan i en garderob eller eller ett skåp, men inte i kylen. Innan du ska servera drycken så ska den däremot kylas. men vilket glas ska man använda? Faktum är att många anser att champagneglas egentligen är helt fel glas. För att känna dryckens doft och få hela upplevelsen kan ett vinglas vara ett bättre val. Men nej, nu får det vara nog … jag byter inte ut mitt champagneglas!

Fakta om Frankrike - champage

25. Annorlunda mat i Frankrike

I Frankrike kan man stöta på en del livsmedel som kanske inte går hem i var mans hus i Sverige är. Här är några exempel – och våra reflektioner.

 • Grodlår – har inte smakat
 • Sniglar som fransoserna äter 30 000 ton om året år – sådär
 • Gåslever – galet gott
 • Ostron (från Cancale skördas 25 000 ton/år) – galet gott
 • Musslor – galet gott
 • Kanin – gott
 • Häst – sådär
 • Kycklingbebisar (mörast) – har inte smakat
ostron

26. Mont Saint Michel kunde förr bara besökas vid tidvatten

Mont Saint Michel i Normandie byggdes från början år 708 som ett mindre kapell, av en munk på uppenbarelse av ärkeängeln Mikael, och därav namnet Saint Michel. Runt år 1000 uppfördes ett större munkkloster på platsen. Detta byggdes på med ett romerskt kloster och senare ytterligare en gotisk konstruktion.

Ända fram till 2010 gick det bara att ta sig till ön när det var tidvatten. Här finns det högsta tidvattnet i Europa, på 15 meter. När tidvattnet drog sig undan kunde man promenera ut till ön, och sedan fick man vänta till nästa gång vattnet försvann. Det fanns en lägre bro då men om det blev kö och tidvattnet kom så var det godnatt med den bilen. Idag har man byggt en högre bro över, och du kan stå på den beundra när tidvattnet forsar in och gör saint Michel till en magisk ö.

Mont Saint Michel som vi besökte 2015

27. Många uppfinnare från Frankrike

 • Boule (franska pétanque) kommer från södra Frankrike och betyder klot.
 • Första bemannade varmluftsballong ägde rum 21 november 1783. Två franska bröder vid namn Montgolfier konstruerade varmluftsballongen.
 • Giljotinen uppfanns när Joseph Guillotin 1789 tyckte att alla skulle få en mer humanitära avrättningar istället för hängning och brännas på bål, hua!
 • Hårfönen föddes i Frankrike 1888.
 • Punktskriften stod Louis Braille för.
 • Första bion 28 december 1895 visades på Grand Café i Paris och det var the Lumiére Brothers som stod för bedriften.
 • Från Frankrike kom kalkylatorn av Blaise Pascal år 1642.
 • Blyackumulatorn (bilbatteriet) uppfanns 1859 av Gaston Planté och vidareutvecklades 1876 av Henri Tudor.

28. Dune du Pilat är Europas största sanddyn

Dune du Pilat ligger i La-Teste-De-Buch i Arcachonbukten nära Bordeaux i Frankrike. Sanddynen är 3 km lång, 500 meter bred och 104 meter hög och det tog ett tag för oss att bara komma upp, men vilken upplevelse!

Fakta om Frankrike - Dune du Pilat
Fakta om Frankrike

29. Korsikas flagga symboliserar frigörelse

Medelhavsön Korsika, som tillhör Frankrike, har en mycket speciell flagga med ett svart huvud med pannband. Flaggan antogs på 1700-talet, och baserades på en traditionell flagga som användes långt tidigare än så, med en bild av en besegrad morer. Från början täckte pannbandet ögonen som en ögonbindel, men detta justerades och flaggan skulle symbolisera korsikansernas frigörelse från Genua.

Bonifacio
Korsikas något brutala flagga.

30. Gorges du Verdon – Europas Grand Canyon

Gorges du Verdon är ett fantastiskt vackert område som vi besökte 2015, och vi behövde 4 dagar för att se allt. Här finns små medeltidsbyar som Moustiers-Sainte-Marie, Castellane och Aiguines och enormt dramatisk natur. Bergsväggarna störtar 700 meter ner mot floden Verdon, där man också kan paddla kanot. Det här ska man inte missa om man tycker om natur!

Till sist måste vi nämna Ardeche som ligger längre västerut och påminner om Gorges du Verdon. Genom Ardeche ringlar en lång flod på nästan två mil där du kan paddla i med höga klippor runt dig. Frankrike är grymt!

Fakta om Frankrike - Gorge du Verdon
Gorges du Verdon
Fakta om Frankrike - Ardeche
Här paddlade vi kanot 2018 i Ardeche
Ön Porquerolles

Mer intressant fakta om Frankrike

 • Mount Blanc är den högsta toppen i Europa med sina 4 807 meter
 • Sedan 2016 är det förbjudet att slänga mat som har gått ut i matbutikerna. Det måste skänkas bort till någon.
 • Den 18 maj 2016 legeriserade Frankrike samkönade äktenskap.
 • 15 nobelpriser i litteratur har Frankrike tagit hem och är därmed bäst i Europa.
 • Franska var Englands officiella språk i ca 300 år mellan 1066-1362.
 • Lägg aldrig en baguett upp och ner i Frankrike för det bringar otur.
 • Silverkusten är Frankrikes västkust med 30 mil långa sandstränder.
 • Korsika tillhör Frankrike.
 • Musse pigg och Disneyland drar mer turister än kulturen i Frankrike.
 • Den längsta gatan i Paris är Rue Vaugirard: 4360m. Den kortaste, Rue des Degrés: 5,75 m. Den bredaste, Avenue Foch: 120m. Den smalaste, thel’Allée des Faucheurs och Duée Passage: 0,60m.
 • La Tour d’Argent är den äldsta restaurangen i Paris. Det öppnades 1582!
 • Paris hette tidigare “Lutetia Parisiorum” och är en gammal romersk stad.
 • Paris är den mest besökta staden i Europa (tvåa i världen).
 • Notre Dame är Frankrikes mest besökta sevärdhet med ca 12 miljoner besökare/år.
 • Frankrike har 30 000 människor över 100 år och världens äldsta levande människa idag 2022, nunnan syster Anndré som är 118 år
Korsika

Överraskande fakta om Frankrike?

Var detta överraskande fakta om Frankrike, eller visste du allt redan? Har du kanske något mer spännande fakta om Frankrike att bjuda på?

INFO OCH FAKTA OM FRANKRIKE

 • Land? Frankrike (republik)
 • Huvudstad? Paris
 • Språk? Franska (en del pratar också engelska)
 • Statsskick: Republik
 • Invånare? 67 miljoner (2017)
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Som i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? Kristendom
 • Nationalsång? La Marseillaise (Marseljäsen)
 • Se upp med? I vissa områden kan det vara bra att ha lite extra uppsikt över sina värdesaker.
 • Tänka på? I Frankrike är man ofta artig, så lär dig gärna några artighetsfraser på franska inför fin resa till Frankrike.

Information om Frankrike för resenärer

I Marseille

Mat & dryck fakta om Frankrike

 • Michelinguidens mecka, massor av bra restauranger, och en hög standard generellt. Vad sägs om 29 stycken 3-stjärniga restauranger och hela 95 stycken 2-stjärniga restauranger? Som jämförelse kan nämnas att Sverige har en 3-stjärnig och tre 2-stjärniga restauranger. 
 • Vårat tips är att leta upp små syltor där du ser att lokalbefolkningen sitter, för de vet vilka som är bra för rätt pengar. 
 • Det som är lätt under din resa i Frankrike är att de ofta serverar tre-rätters måltider, och du behöver inte beställa potatis eller sallad separat. 
 • Eftersom Frankrike har Engelska kanalen som kust med ostron och musslor, Atlanten med alla skaldjur och större fisk, samt Medelhavet så finns allt att välja på från havets läckerheter.
 • Här blandas det friskt: anka, kalkon, lamm, oxe, sniglar, gåslever och alltid färska grönsaker med mera
 • Som bas finns alltid pain riche och baguetter. På morgonen ska det finnas croissanter för att en fransk medborgare ska klara dagen.
 • Frankrikes nationalrätt är väldigt regional men inofficiellt är det från början biff (stekt i jordnötsolja) med pommes frites (steak frites) med senapsdressing (fransk) och tomatsallad.
 • Det finns också fantastiska desserter som du kan prova under din resa till Frankrike: crème brulée, parfait, chokladmousse, sorbet och flamberade efterrätter. det finns hur mycket som helst.
 • Fransmännen är inte kända för öl, men både de röda och vita vinerna är i världsklass, och passar in på det gourmettänk som Frankrike har. Vi har förutom vinerna champagnen, calvados (äppelbrännvin), Cognac, Chartreuse (likör) och Ciroc som är en exklusiv spritsort. 

Shopping fakta om Frankrike

 • Många tror säkert att det är dyrt i Frankrike. De har samma kedjor som finns i alla stora städer runt i världen. De har också massor av små handlare som lever på turister och med massor av kontakter från Nordafrika. 
 • Vi har många gånger handlat väldigt billigt i Frankrike, men med helt egen design. Här är det kul att shoppa och vare sig du ska handla dyrt eller billigt, finns här snygga designade kläder som inte finns ens i norden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev