Meny Stäng

Gorges du Verdon – Europas Grand Canyon

Annons

Gorges du Verdon i Frankrike kallas ibland Europas Grand Canyon, och det är inte svårt att förstå varför. Denna djupa kanjon är omgiven av dramatiskt höga bergskanter, och igenom den flyter en starkt grönskimrande flod. Längs de branta stupen slingrar en bilväg, där man i långsam takt kan njuta av de fascinerande vyerna. Gorges du Verdon i Alpes-Du-Haute-Provence i sydöstra Frankrike är ett av de vackraste naturområden vi upplevt i Europa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Moustiers-Sainte-Marie

Vi startade vår resa i vackra och charmiga byn Moustiers-Sainte-Marie, där vi tog in med husbilen på camping Saint Jean. Därefter var det dags att utforska byn, som ligger vid foten av ett par dramatiskt höga berg. Här ligger den fina stenhusen tätt, och det finns gott om uteserveringar och butiker som säljer fajans, lergods överdraget med tennglasyr.

Moustiers-sainte-marie
fräscht vatten finns mitt i byn
Mysiga gränder i Moustiers Sainte Marie
Gorges du Verdon och nu pratar vi pittoreskt!

Moustiers som staden också kallas ligger i Alpes-de-Haute-Provence i sydöstra Frankrike. Byn ligger vid den västra ingången till Gorges du Verdon, och anses som en av de vackraste byarna i Frankrike. Vi kan bara hålla med och vem sjutton vill lämna den här byn?

Moustiers-Saint-Marie
Marie

Om man fortsätter genom byn mot bergen kommer man strax fram till en lång och snirklig trappa, och via denna kan man ta sig upp till den lilla kyrkan i berget. Den branta promenaden är svettig, men utsikten är fantastisk. Vid foten av bergen kan man också blicka upp mot en 225 meter lång järnkedja, med en tio spetsig stjärna dinglande på mitten, som hänger mellan två av bergstopparna.

Moustiers Sainte Marie

Enligt legenden lovade en korsriddare befolkningen att han skulle hänga en stjärna mellan bergen om han lyckades återvända, vilket han uppenbarligen gjorde. Hans namn var Bozon de Blacas.

Frankrike Verdon
Den smaragdgröna Verdonfloden

Bilvägen runt Gorges du Verdon

Vägen slingrar sig fram på höga höjder, ibland med branta stup bredvid och utan skyddsräcken. Det går utmärkt att köra med husbilen, Eftersom alla saktar ner till fem kilometer i timmen när det behövs, så blir det ändå inga problem. Här har ingen bråttom – alla är här för att njuta av vyerna!

Gorges du Verdon
Vilken vy! Det är som att stå i en skyskrapa!
Gorges du Verdon
Tur att det inte står en skylt med 100 på! Gorges du Verdon!
Vägar Verdon
Hur hög var husbilen sa du? Lite av en slingrig väg längs Verdon Gorges
klättring
Hmmm, ehhh … Vart är du på väg?

Castellane

Castellane ligger i den östra änden av nationalparken Verdon i Frankrike, och är en fin gammal stad med trånga, och ibland branta, gränder. Liksom i många andra gamla städer ligger kyrkan högst upp – i det här fallet på ett berg med en klippvägg som reser sig 184 meter upp från staden!

När vi kom fram till Castellane valde vi att fricampa intill en porlande å. Vi stod oerhört fint här, men efteråt insåg vi att vi borde ha ställt oss på andra sidan om ån, där det fanns anvisade platser för husbilar.

Castellane
Vem kom på den galna idén att bygga en kyrka där uppe?
Castellane
Castellane är en väldigt charmig by och gammal som sjutton

Roc of Notre Dame är namnet på klippan, som också kan kallas “Our Lady of the rock”. Castellane har väldigt mycket historia, och grottorna runt området är stängda för att de har hittat bosättningar från 6000 år tillbaka. De vet inte hur de ska hantera dessa upptäckter men vi ska väl tillbaka en dag.

Peter vilar ut efter körningen i Castellane
En öl i solen i ett väldigt vackert landskap
Gorges du Verdon
Idylliskt i Gorges du Verdon

Trigance

När vi körde tillbaka från Castellane körde vi på den södra sidan om floden Verdon, och då stannade vi bland annat i byn Trigance. Också detta är en charmig gammal by, byggd runt ett berg med en borg på toppen.  Idag rymmer borgen hotell och restaurang. I byn kan man också köpa lokalt tillverkad honung och getost, som på flera ställen i området. Trots att byn är väldigt liten finns några parkeringsplatser för husbilar och möjlighet att ladda el och tömma spillvatten.

Trigance

Saint-Victor de Marseille

Klostret som ligger på toppen av berget Biach. Det här var en betydelsefull plats i mer än 1500 år i södra Frankrike. Här finns sarkofager som har varit på museum och William of Grimoard valdes till påve under namnet Urbain V. Borgen är verkligen värt ett besök på din rutt omkring Europas Grand Canyon.

Trigance Frankrike
Vilket coolt ställe! Gorges du Verdon bör man uppleva en gång i livet.

Pont de l’Artuby

Efter besökte i Trigance fortsatte vi längs den södra sidan av floden Verdon, med siktet inställt på Aiguines. Även på den här sidan är vägen smal och bergväggarna branta. Man kör igenom tunnlar, över broar och här och där kan man stanna för att beundra den andlösa utsikten. Vid bron Pont de l’Artuby kunde man dessutom, om man hade velat, hoppa bungy jump. Stanna till vid Balcons de la Mescale och se ner 182 meter där de våghalsige hoppar bungy jump hela dagen.

Bungy
Vissa har skrivit att den här bron är Europas högsta. Det är fel för den heter Millaubron och är 343 meter hög.
Gorges du Verdon - Europas Grand canyon
Tips och råd från coachen! Se Gorges du Verdon på riktigt!
Tunnel Verdon
Japp, vi kommer under!
Tunnel
Som taget från en James Bond-film
Verdon
Den vackra utsikten över Gorges du Verdon

Aiguines

Till slut kom vi fram till Aiguine, vid dalens slut precis där floden mynnar ut i sjön Lac de Sainte Croix, vilken är förbunden med floden Verdon. Här tog vi in på camping de l’Aigle, som ligger på en hög höjd med fantastisk utsikt över sjön och bergen runt om.

frankrike aguines
Om du inte åker hit är du galen! Vi skriver igen… Gorges du Verdon!

Husbilsplatserna ligger sedan strax nedanför receptionen. Det är ganska backigt, så det var en liten utmaning att hitta en någorlunda plan plats, men till slut gick det bra. Här njöt vi av solen och hade det riktigt bra. WiFi fungerade bara vid receptionshuset, men i övrigt saknade vi inget.

Aiguines i Frankrike
Så här ska en camping se ut … alltid!

Eftersom campingen ligger högt upp blir det en lång promenad att gå nerför. Härifrån promenerade vi dels till den lilla byn Aiguines och dels till sjön. Det blev en rejäl och lite svettig, men fin, promenad.

aguines
Blunda och tänk gamla vingårdar och herrefolk och du ser det här!
aguines frankrike
En upplevelse i världsklass!

Lac de Sainte Croix

Efter någon dag på camping l’Aigle flyttade vi oss neråt, närmare floden och sjön Lac de Sainte Croix. Vi tog in på camping Le Galetas, som ligger strax intill sjön. Härifrån hade vi promenadavstånd till sjön och Verdon floden.

Verdon
Mynningen till Verdon floden

Floden Verdon

Vi hyrde trampbåt, och trampade in på den grönblå floden. Vilken fantastisk upplevelse och avslutning på turen runt Gorge du Verdon i Frankrike! Om du vill kan du gärna läsa mer om turen med trampbåt i floden Verdon.

Vattenfall
Bergen är höga och på sina ställen når kanjonen ett djup på 700 meter.
Verdon
Europas Grand Canyon eller Gorges du Verdon
Verdon i Frankrike
Den grönblå floden Verdon, där man kan se människor paddla, trampa runt i trampbåtar eller fiska.

Var ligger Gorges du Verdon?

Gorges du Verdon, eller Europas Grand Canyon, ligger i den sydöstra delen av Frankrike, nordväst om Cannes. I den ena änden ligger den charmiga bergsbyn Moustiers-Sainte-Marie, där vi startade vår resa runt ravinen, och i den andra änden ligger medeltidsbyn Castellane.

Utsiktspunkter och vandringsleder finns överallt och vi var lite överallt som la Palud, Point Sublime, Route des Cretes, Lac de ste Croix och Col d’Illoire.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev