Meny Stäng

Ardeche i Frankrike – och Pont d’Arc

I området Ardeche i Frankrike möter man en helt makalös natur med en dramatisk kanjon, en lång flod med kristallklart vatten och intensivt gröna skogar. Här finns dessutom massor av djupa grottor, som i vissa fall ruvar på 36 000 år gamla målningar. Vi provade att glida fram i kanot på den långa floden och blev förälskade. Hit vill vi åka tillbaka!

Till Pont d’Arc i Ardeche

Efter besökte i Sainte-Maximin-La-Sainte-Baume och det misslyckade försöket att stanna till i Aix-en-Provence fortsatte vi till Pont d’Arc i Ardeche.

Den sista biten körde vi längs Route Touristique des Gorges de l’Ardèche. Waow! Den här vägen går längs en kanjon som påminner lite om den i Gorges du Verdon. Det är verkligen helt magiskt vackert att köra här. Förutom att utsikten är hisnande kör man igenom en mängd dramatiska små tunnlar.

Vägar Ardeche
Tunnel

Gorges de l’Ardèche

Kanjonen i Ardeche i Frankrike är svindlande vacker med de dramatiska bergskanterna, den intensiva grönskan och flodens klara vatten. Området lockar, enligt engelskspråkiga Wikipedia, över en miljon besökare per år, och många av de väljer att glida fram längs flodens vatten i färgglada kajaker.

Ardeche Frankrike
Ardeche

Vi stannade vid den ena utsiktspunkten efter den andra. Ibland kom vi bara hundra meter innan det var dags att stanna igen …

Frankrike Ardeche
Gorge Ardeche
Ardeche

Grottor i Ardeche

Ardeche är fullt av grottor, och sju av dem är öppna för turister. Vi besökte en grotta som heter Grotte de la Madeleine. Den här grottan är full av stora stalagtiter och stalagmiter i en rödbrun ton, och i alla möjliga fantasifulla former. I grottan har man också funnit ben från olika djur.

Madeleine grotta
Madeleine grotta Frankrike
Grotta Madeleine

Grottmålningar i Caverne du Pont d’Arc

1994 upptäcktes grottan Chauvet, med några av världens äldsta målningar. Grottmålningarna här är nämligen 36 000 år (!) gamla. Hur svårt att föreställa sig är inte det …? Förutom att bilderna har svindlande många år på nacken ska de vara väldigt välgjorda och levande.

Den riktiga grottan är inte öppen för allmänheten, eftersom människors andedräkt med tiden förstör målningarna. Istället har man satsat enorma summor på att bygga upp en kopia av grottan och målningarna. Vi körde hit vid lunchtid, och fick beskedet att nästa lediga visning kunde ges 18:30, och så länge kunde vi inte vänta … Om du vill besöka centret under högsäsong är det alltså en bra idé att boka i förväg!

Ardeche caverne
I Caverne du Pont d’Arc

Kanottur i Ardeche

En kanottur hann vi däremot med! Vi bokade turen via vår camping, som också hyrde ut kanoter. De körde oss uppströms åtta kilometer och sedan paddlade vi tillbaka till campingen. Detta var en fantastiskt härlig tur! Vattnet är kristallklart och naturen är bedövande vacker.

Nyhetsbrev
kanot och på väg till Pont d'Arc
kanoter i närheten av Pont d'Arc

För det mesta är vattnet lugnt och på några ställen forsar det lätt. På de ställen där det var som mest strömt stod människor och guidade rätt så man skulle komma fram utan problem. Överallt såg vi också människor som badade och barn som hoppade från klippor.

Ardeche kanoter nära Pont d'Arc

Den naturliga bågen Pont d’Arc

En av de mest spektakulära naturformationerna är den naturliga stenbågen med namnet Pont d’Arc, som ligger nära byn Vallon-Pont-d’Arc. Bågen är 60 meter bred och 54 meter hög, och syns väl från bilvägen. När man paddlar kajak paddlar man dessutom rakt under den!

Pont d'Arc Frankrike
Pont d'Arc

Vår film från ”Ardech”

Här kan du se en film från Ardeche, som Peter klippt ihop.

Campingar i Ardeche

Det finns verkligen massor av campingar i Ardeche. Vi tog in på camping Midi, som hade en plats ledig åt oss när vi kom. Campingen ligger strax intill Pont d’Arc och med egen strand ner till floden. Här hyr man också ut kajaker.

Flod Ardeche vid Pont d'Arc
Campingens egen bild över läget vid floden
Kanot Ardeche i Frankrike nära Pont d'Arc
Stranden vid camping Midi

Stämningen på campingen var för övrigt skön med en blandning av husbilar och ungdomar som campade med militärtält, stormkök, hängmattor och små campingbilar. Det var inte lätt att komma in på vår plats, men ett helt gäng med franska ungdomar hjälpte oss genom att flytta bilar, vifta och vinka. En av dem pratade faktiskt perfekt svenska – efter att han studerat svenska ett år i Stockholm för att bli tolk!

Ardeche i Frankrike

När vi dagen efter skulle köra trodde de nog inte att vi skulle lyckas komma ut. När Peter efter en stunds rattande lyckades svänga ut från platsen applåderade hela ungdomsgänget …!

camping Midi

Prenumerera på vårt nyhetsbrev