Meny Stäng

Albanien

Annons

Resmål i Albanien! Tycker du om vackra stränder, härlig natur och att semestra billigt? Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Albanien!

Varför resa till Albanien?

Albanien bjuder på en lång kustremsa med många vackra stränder. På en del platser, som till exempel i Saranda, finns det många turister. Vid andra stränder kan man få sola och bada nästan helt ensam.

I Albanien kan du också uppleva vacker natur och höga berg. Människorna är vänliga, hjälpsamma och ofta bra på engelska. Landet är dessutom ett av de billigaste i Europa, vilket gör att det är lätt att unna sig goda middagar på restaurang och annat som känns lyxigt. Här hittar du massor av artiklar om Albanien.

Resmål i Albanien – inspirerande läsning

resmål i Albanien
Peter och Helena Bergström i Albanien, resemagasinet FREEDOMtravel

Fler resmål i Albanien – bucket list

resmål i Albanien

Berat

Staden Berat har utnämnts som den vackraste staden i Albanien av japanerna. Berat är ett UNESCU världsarv och kallas också staden med 1000 fönster. Floden Osum flyter genom staden och det är flera fantastiska broar som bör ses. Staden har värdefulla lämningar från det Osmanska riket.

Gjirokastra

Gjirokastra eller Gjirokastër som det också kan heta är ett UNESCO världsarv i Albanien. Gjirokastër är en stad och en fästning på berget Mali, med utsikt över floden Drina.

Albanien

Tirana

Huvudstaden i Albanien sedan år 1920. Man kan se kulturpalatset, Skanderbegtorget, Etehem Bej-moskén, gamla kyrkor eller ta en promenad till grottan Shpella e Zezë.

Durrës

Albaniens gamla huvudstad Durrës grundades 627 före Kristus och var huvudstad innan år 1920. Durrës är Albaniens andra största stad, industristad, men också bad och semesterort. Missa inte kung Zog’s villa. Kolla in konstgalleriet vid stora torget, arkeologiska museet och den stora romerska amfiteatern.

Vlora

Vlora har en historia sedan 600 före Kristus och slottet sedan 400 före Kristus. Vlora har varit den centrala delen i Albanien, eller Arbëria som staden hette då. Turiststad med kristallklara adriatiska havet utanför. Vlora är Albaniens tredje största stad.

Kruja

Kruja ligger i Krujë distrikt i de 610 meter höga grönklädda bergen norr om Tirana. Hjältestaden är känd för frihetskämpen Skanderbeg som är född här. Det finns slott, moské och turkiska bad och en väldigt välkänd gammal marknad som är över 600 år.

resmål i Albanien

Korca

Korca ligger i östra Albanien söder om Shkodra, och kallas albanska kulturens vagga. Breda boulevarder och vackra lindträd tillhör stadsbilden. Härifrån kom rika köpmän och inspirationen kommer från Venedig och Nice.

resmål i Albanien

Dhërmi beach

Dhërmi beach ligger längs rivieran och norr om Livadhi beach som vi har skrivit om tidigare. Den här delen tillhör också Llogara med sin smaragdgröna kust.

resmål i Albanien
Källa: Ishull Lezhë Këneta-kosta korcari – All Creative Commons

Lezhë

Staden Lezhë ligger söder om Shkoder vid kusten. Staden är från 385 före Kristus och har både kust och flera sevärdheter. Staden går också under namnet Alessio eller Lissus. Den stora slottsruinen på kullen och katedralen där Skanderbeg är begravd, som numer är Selimie-moskén.

resmål i Albanien

Borsh

Den gamla staden Borsh ligger norr om Saranda. Borsh beach är den längsta i joniska havet med 7 km på Albaniens västkust. Här kan du faktiskt hitta något så ovanligt som en moskéruin som heter Hajji bendo.

resmål i Albanien

Pogradec

Den gamla staden Pogradec vid Ohridsjön nära gränsen till Nordmacedonien. Här finns lämningar från 8600 f.Kr och från den neolitiska perioden. Vi passerade Pogradec när vi åkte runt Ohridsjön, och vi ångrar att vi inte stannade.

Shëngjin

De långa sandstränderna och alla läckerheter från havet är två viktiga faktorer för Shengjin. Det här ligger bara 60 km nordväst från Tirana flygplats och tourism växer varje år.

Kukës

Kukes ligger nordöst i Albanien och är omgiven av Fierzasjön och Albaniens högsta berg Korab i norr. I syd hittar du Albaniens längsta flod Drini som rinner förbi och i öst berget Gallica. Illyriska gravar har upptäckts utanför staden.

resmål i Albanien

Përmet

Här hittar du den renaste staden i Albanien, och är känd som staden av rosor. Spa eller mer den varma källan ligger i förbindelser med Katiu Bridge som på bilden, och floden Vjosa.

Du hittar nationalparken Fir of Hotova för härliga upplevelser och kanske paddla gummibåt i floden. Staden är känd för sin mat och sitt vin!

resmål i Albanien

Elbasan

Elbasan ligger mellan Tirana och Ohridsjön vid floden Shkumbin. Här står jag på marknaden och handlar oliver. Den tredje största staden i Albanien ruvar på sevärdheter som Elbasan Illyrian Castle och Basilikanska ruinerna i Bezistan. Det här var en viktig handelsväg i romarriket år 200 f.Kr.

Dhrale beach

Den sista beachen på Green Coast eller rivieran som ligger norr om Dhërmi. Den här beachen som började byggas när vi var där 2015, som man ser på bilden, och som är tagen från Llogarapasset 1043 meter upp.

pollonia

Ruinerna från den gamla staden i Illyrien ligger 12 km från Fier i centrala Albanien. Apollonia började byggas på 600 f.Kr och här bodde närmare 60 000 personer.

Amfiteatrar, alléer, skulpturer, rådhus och massor av historia från Julius caesar. Det här var en viktig hamnstad och väldigt betydande för handel. På 1300-talet utbröt ett enormt jordskalv och flyttade kustlinjen 1,6 km bort, och staden dog ut.

Info och fakta om Albanien

 • Huvudstad: Tirana
 • Språk: Albanska
 • Invånare: 2,8 miljoner (2020)
 • Valuta: Lek (LK)
 • Religion: Islam och kristendom
 • Nationalsång: Himni i Flamurit
 • Nationaldag: 28 november

Bra att veta om Albanien

 • Prisläge: Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Vatten: Välj dricksvatten på flaska

Boende i Albanien

 • Hotell: Det finns gott om hotell runt om i landet, och du hittar även charterhotell i Saranda.
 • Camping: Om du reser med husbil kan du läsa mer om campingar och ställplatser i Albanien, där vi också samlat information om vägar och körning.

Resa till Albanien

 • Flyg: Du kan flyga till huvudstaden Tirana. Det brukar också gå charterresor till Saranda.
 • Bil/husbil: Du kan naturligtvis också ta bilen eller husbilen till Albanien. Tänkt på att landet är utanför EU och att du bland annat behöver det gröna kortet från ditt försäkringsbolag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

25 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. Ulrika säger:

  Hej!
  Vill börja med att säga att jag älskar er blogg! Så mycket matnyttig info och inspirerande bilder!
  Nu till min fråga – vi är en familj på 2 vuxna och 2 barn ( 11 & 14 år) som är inne på att utforska lite av Albanien till sommaren. Vi planerar att flyga ner efter midsommar och stanna två veckor. Vi vill gärna ha en fast punkt och sedan göra dagsturer och kanske någon övernattning på annan plats. Jag håller på att leta hus att hyra, vilket vi brukar göra när vi är ute på våra resor. Frågan är Saranda eller Ksamil? Vi vill ha sol och bad men är samtidigt lite rädda för att det är FÖR turistigt och trångt…..
  Kan ni ge oss något råd?
  Stort tack på förhand!
  Hälsningar Ulrika

 2. Annika Kiiskilä säger:

  Funderar också på Albanien… saranda och hotellet delfini … är det livligt kring hotellet disco, pub

 3. Ebba säger:

  Hej! Vilken fantastisk blogg du har och äntligen hittat någon som kanske kan ge mig lite info om Albanien/saranda. Vi åker i slutet av juli och behöver tips på hotell/apartments samt vart man ska bo om man vill ha sol&bad och möjlighet till utflykter/aktiviteter:) om du orkar och har lust vill du sända mig ett mail? Kram!

 4. Sven Erik Pettersson säger:

  tittar på möjligheten att åka till Albanien i augusti. Eftersom jag förstår är allmänna kommunikationer svåra, hur är möjligheterna att hyra taxi, och till rimligt pris?. Och kan man göra det från Sverige?
  Tänkt oss norra delen både kust och bergsområdena.
  Tack för en informativ sida.
  sven erik

  • Helena säger:

   Roligt att höra att du uppskattar vår sida Sven-Erik! Jag kan tyvärr inte riktigt svara på hur det funkar med taxi. Vi åkte egen husbil så vi provade aldrig taxi. Prisläget är lågt jämfört med Sverige, så min gissning är att det är relativt billigt med taxi. Jag skulle inte heller tro att man behöver boka i förväg. Eventuellt kan du hitta mer information om du söker på Albanien på Sweden Abroad eller på http://www.albaniantourist.com/

 5. sandra säger:

  Hej! Mycket bra och innehållsrik blogg. Jag och ett gäng på 6 personer (i ålder 30 år) planerar att åka till Albanien i juli. Vi är dock lite osäkra på vart bästa platsen är att åka till. Vi är ute efter sol och bad men vill även göra några utflykter. Vi är ett aktivt gäng som tycker om där det händer saker och gillar naturen. Har du tips för oss vart vilket område du tänker skulle vara lämpligt för oss.

 6. Catharina säger:

  Vi fick tips av svärmor (husbilenhelge.blogspot.se ) om er blogg. Vi vill åka till albanien i sommar. Ute efter det klara vattnet o sevärdheter. Önskar tips!

 7. Muteber säger:

  Hej!
  Kan man få råd om hur man kan ta sig från flygplatsen på Tiranatill Tirana centrum.
  Mvh:Muteber

 8. Marie-Louise säger:

  Hej!
  Eftersom euron är dyr för oss svenskar blir det väl dyrt att först växla till euro och sedan växla till lek? Men det kanske är billigare i alla fall än att semestra i t ex Spanien, Grekland etc. ?
  Om jag använder te x Master Card/Visa – hur ser växlingen ut där?
  Mvh
  Marie-Louise

 9. Helena säger:

  Hej Marie-Louise! Du behöver inte växla till euro först. Du kan växla direkt till lek eller ta ut lek direkt i automat i Albanien. Hur svenska kronan står sig har förstås alltid betydelse när man reser, men oavsett det så är Albanien ett av de allra billigaste länderna i Europa.

 10. Bo Degerfeldt säger:

  Hej! Hur är det med campingar? Finns det i närheten av stränderna.

 11. FrkM säger:

  Vilken fin guide!

  Vad jag förstår används euro parallellt med Albaniens valuta. Fick du den uppfattningen? Jag funderar på om det i så fall skiljer så mycket i värde att det lönar sig att växla till lokal valuta för mat och dryck när allt annat är betalt.

  En mycket förväntansfull Albanien resenär som sätter av denna vecka 🙂

  • Helena säger:

   Vi upplevde att euro kan användas ibland, men inte alltid. I vissa butiker tog de enbart lokal valuta. Nu är det iofs några år sedan vi var där, men då behövdes i alla fall lek.

   • FrkM säger:

    Hej, tack för svar. Jag såg det dock först när vi åter kommit hem 🙂 Det gick utmärkt att använda euro. Som oftast gav de tillbaka i lek vilket gjorde att man hade två valutor. ALLA använde samma växelkurs så jag antar det är väl styrt. Upplevde inte att man förlorade så mycket på det. Nu i början på juli delade man på 120. Så 120 lek är 1 euro med andra ord. Det enda man behövde se till var att inte sitta med lek när flyget gick hemåt. Men det gick bra – jag fick ett extra glas vin bara 🙂

 12. Cecilia säger:

  Hej
  Tack för fina och matnyttiga tips!
  För 5 år sedan var vi i Kroatien och där hade de liksom små skyltar på sina hus om de hyrde ut rum så kunde man bara knacka på ett hus som hade skylt och se om rummet var ledigt (vi reste lågsäsong). Jag undrar om ni har sett om Albanien har något liknande eller måste man boka i förväg på tex air-bnb? Vi gillar att ta dagen som den kommer…
  Mvh

  • Helena säger:

   Vi reste med husbil i Albanien så vi tänkte inte riktigt på det (eller så har vi glömt, det är några år sen), men jag skulle vara förvånad om det inte finns rum att hyra. Vi har som sagt inte rest riktigt på det sättet, men vår gissning är att det går bra!

 13. Annica säger:

  Hej och tack för allt “matnyttigt” att läsa i bloggen.
  Jag och min son planerar att vandra i sommar. Vet du någon bra vandringsled med möjlighet till matstopp och övernattning på vägen?
  Vi kan även tänka oss att åka buss/tåg vissa sträckor.
  Jag har förstått att ni tagit er fram med husbil men kanske har ni något bra tips till oss.
  //Annica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *