Meny Stäng

Albanien

Här hittar du våra bästa restips om Albanien – allt från orörda stränder och bergskust till vänliga människor och enormt billig mat. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Albanien.

Varför resa till Albanien?

 • Vackra stränder – längs kusten är stränderna mycket vackra. En del är besökta av turister och andra är nästan folktomma.
 • Svindlande berg – Albanska alperna mot den vackra albanska rivieran med Adriatiska havet är ett stort wow! Vägarna letar sig ibland runt bergen och det är ibland svindlande vackert.
 • En genuin känsla – Det är ganska nyligen som turister börjat komma till landet, vilket gör att det känns genuint och lite exotiskt att resa runt.
 • Vänligt bemötande – Allt är inte perfekt organiserat, men alla gör allt för att hjälpa till och dessutom är många bra på engelska. Det känns som ett säkert land.
 • Extremt låga priser – Albanien är nog det allra billigaste landet i Europa, och det är ofta så billigt att man inte tror att det är sant. Populäraste resmål är Seranda i Albanien.

Vädret just nu

booked.net

1. Shkoder/Shkodersjön

Shkoder

Shkoder

Ta del av naturen runt Shkodersjön som är fantastisk med dramatiskt höga berg. Här finns en fin camping med hög standard, och man kan göra utflykter eller besöka staden Shkoder. (2015)

Albanien, Shkoder

Albanien, Albansk Meze

2. Ohridsjön

Ohrid

Ohrid

Ohridsjön är en stor och vacker sjö som ligger mellan Albanien och Makedonien. Längs sjön på den albanska sidan ligger bland annat många små serveringar med solstolar och ett flertal campingar. (2015)

Albanien, Ohridsjön

3. Orikum/Radhima

havet i Albanien

Orikum

Både i Orikum och Radhima finns fina stränder med solstolar, barer och restauranger. I  Radhima finns en fin och modern ställplats, men det såg ut att finnas fler restauranger i Orikum med det albanska kökets specialiteter. (2015)

Albanien, Radhima

Albanien, Vägar

4. Bergsvägen mellan Himara och Orikum

bergsväg i Albanien

Himara

Bergsvägen mellan Himara och Orikum bjuder på fascinerande körning. Lutningen är ibland kraftig och hårnålskurvorna kan vara tvära, men stora bussar kör här och utsikten är grym! (2015)

Albanien, Bergsvägar

5. Livadhi beach, Himara

restips om Albanien

Livadhi

Livadhi beach är en fin strand, på ett litet ställe som håller på att utveckla turismen. Här finns fem campingar, några enstaka små hotell och ett litet antal restauranger och barer. (2105)

Albanien, Livadhi

6. Bunec beach, Piqeras

beach

Bunec

Bunec beach är en vacker strand med djupt och kristallklart vatten. Stranden ligger strax söder om Piqeras och det finns skylt vid vägen. (2015)

Albanien, Stränder

Albanien, nattkörning

7. Källan “Blue eye”

blue eye

Blue eye

Källan Syri i Kalter (Blue eye) eller blå ögat är ett naturfenomen inte långt från Saranda – en starkt blågrön källa som är minst 50 meter djup. Man kan bada i det 12,7-gradiga vattnet eller bara njuta av den fantastiska naturen. (2015)

Albanien, Blue Eye

8. Saranda

Saranda

Saranda

Lite mer restips om Albanien. Saranda i söder är en trevlig och vacker semesterstad vid den albanska kusten. Detta är den mest turistiga och den mest populära staden i Albanien och här finns gott om hotell, restauranger och butiker. (2015) Saranda är en bra utgångspunkt och hyr bil för att ta dig runt.

Albanien, Saranda

9. Ksamil

ksamil

K-Samil

Ksamil är en fin turistort i den södra delen av landet. Överallt ligger restauranger och man kan hyra båtar för att åka ut bland de omgivande öarna. Sola och bada gäller här! (2015)

Albanien, Ksamil

Albanien, Restaurang Guvat

10. Butrint

butrint

Butrint

Butrint är en arkeologisk fyndplats i södra Albanien. Staden var bebyggd i 3000 år och de äldsta lämningarna är från 800 f.Kr. (2015)

Albanien, Butrint

Väder i Albanien

Albanien

Bra att veta – Mer restips om Albanien

 • Valuta? Lek (ALL)
 • Prisläge? Billigt (mycket billigare än Sverige)
 • Språk? Albanska (många pratar också engelska, italienska eller andra språk)
 • Se upp med? Bilvägarna är relativt bra, men man kan när som helst möta en häst med vagn eller ett fruktstånd.
 • Tänka på? Utbudet i mataffärerna är relativt begränsat, men det är å andra sidan billigt att äta på restaurang.
Maten i Albanien

Peter och Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer

11 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. Ulrika säger:

  Hej!
  Vill börja med att säga att jag älskar er blogg! Så mycket matnyttig info och inspirerande bilder!
  Nu till min fråga – vi är en familj på 2 vuxna och 2 barn ( 11 & 14 år) som är inne på att utforska lite av Albanien till sommaren. Vi planerar att flyga ner efter midsommar och stanna två veckor. Vi vill gärna ha en fast punkt och sedan göra dagsturer och kanske någon övernattning på annan plats. Jag håller på att leta hus att hyra, vilket vi brukar göra när vi är ute på våra resor. Frågan är Saranda eller Ksamil? Vi vill ha sol och bad men är samtidigt lite rädda för att det är FÖR turistigt och trångt…..
  Kan ni ge oss något råd?
  Stort tack på förhand!
  Hälsningar Ulrika

  • Helena säger:

   Hej Ulrika! Tack så mycket för din fina kommentar om vår blogg! Det värmer att höra! Jag skickar ett mejl till dig för att svara så gott jag kan.

 2. Annika Kiiskilä säger:

  Funderar också på Albanien… saranda och hotellet delfini … är det livligt kring hotellet disco, pub

  • Helena säger:

   Hej Annika! Vi har varit i Saranda på dagtid. Då är det trevligt och ganska livligt. Vi har inte bott just i Saranda, så kan inte svara på hur det är där på kvällstid.

 3. Ebba säger:

  Hej! Vilken fantastisk blogg du har och äntligen hittat någon som kanske kan ge mig lite info om Albanien/saranda. Vi åker i slutet av juli och behöver tips på hotell/apartments samt vart man ska bo om man vill ha sol&bad och möjlighet till utflykter/aktiviteter:) om du orkar och har lust vill du sända mig ett mail? Kram!

 4. Sven Erik Pettersson säger:

  tittar på möjligheten att åka till Albanien i augusti. Eftersom jag förstår är allmänna kommunikationer svåra, hur är möjligheterna att hyra taxi, och till rimligt pris?. Och kan man göra det från Sverige?
  Tänkt oss norra delen både kust och bergsområdena.
  Tack för en informativ sida.
  sven erik

  • Helena säger:

   Roligt att höra att du uppskattar vår sida Sven-Erik! Jag kan tyvärr inte riktigt svara på hur det funkar med taxi. Vi åkte egen husbil så vi provade aldrig taxi. Prisläget är lågt jämfört med Sverige, så min gissning är att det är relativt billigt med taxi. Jag skulle inte heller tro att man behöver boka i förväg. Eventuellt kan du hitta mer information om du söker på Albanien på Sweden Abroad eller på http://www.albaniantourist.com/

 5. sandra säger:

  Hej! Mycket bra och innehållsrik blogg. Jag och ett gäng på 6 personer (i ålder 30 år) planerar att åka till Albanien i juli. Vi är dock lite osäkra på vart bästa platsen är att åka till. Vi är ute efter sol och bad men vill även göra några utflykter. Vi är ett aktivt gäng som tycker om där det händer saker och gillar naturen. Har du tips för oss vart vilket område du tänker skulle vara lämpligt för oss.

  • Helena säger:

   Kul att ni ska till Albanien Sandra! Av de ställen vi har besökt tycker vi nog att Saranda är en bra utgångspunkt.

 6. Catharina säger:

  Vi fick tips av svärmor (husbilenhelge.blogspot.se ) om er blogg. Vi vill åka till albanien i sommar. Ute efter det klara vattnet o sevärdheter. Önskar tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.