Meny Stäng

Albanien

Resa till Albanien? Resan går från norr till söder genom Albaniens bästa resmål. Tycker du om vackra stränder, härlig natur och att semestra billigt? Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Albanien! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Albanien?

01 januari 2019

Vackra stränder

längs kusten är stränderna mycket vackra. En del är besökta av turister och andra är nästan folktomma.

01 januari 2019
01 januari 2018

Svindlande berg

Albanska alperna mot den vackra albanska rivieran med Adriatiska havet är ett stort wow! Vägarna letar sig ibland runt bergen och det är ibland svindlande vackert.

01 januari 2018
01 januari 2017

En genuin känsla

Det är ganska nyligen som turister börjat komma till landet, vilket gör att det känns genuint och lite exotiskt att resa runt.

01 januari 2017
01 januari 2016

Vänligt bemötande

Allt är inte perfekt organiserat, men alla gör allt för att hjälpa till och dessutom är många bra på engelska. Det känns som ett säkert land.

01 januari 2016
01 januari 2015

Extremt låga priser

Albanien är nog det allra billigaste landet i Europa, och det är ofta så billigt att man inte tror att det är sant. Populäraste resmål är Seranda i Albanien.

01 januari 2015
Shkoder

1. Shkoder och Shkodersjön

Runt Shkodersjön finns fantastiskt fin natur med dramatiskt höga berg. Här finns en också fin camping med hög standard, där vi bland annat provade albansk meze. Man kan också göra utflykter härifrån eller besöka staden Shkoder. (2015)

Ohrid

2. Ohridsjön

Ohridsjön är en stor och vacker sjö som ligger mellan Albanien och Makedonien. Längs sjön på den albanska sidan ligger bland annat många små serveringar med solstolar och ett flertal campingar. För att ta dig till Ohridsjön från kusten kör du på motorvägar och genom storstäder. (2015)

havet i Albanien

3. Orikum och Radhima

Både i Orikum och Radhima finns fina stränder med solstolar, barer och restauranger. I  Radhima finns en fin och modern ställplats för husbilar, en liten strand och restauranger som bland annat serverar italiensk mat. Det såg ut att finnas ännu fler restauranger i Orikum, bland annat med albansk mat. (2015)

bergsväg i Albanien

4. Bergsvägen mellan Himara och Orikum

Bergsvägen mellan Himara och Orikum bjuder på fascinerande körning. Lutningen är ibland kraftig och hårnålskurvorna kan vara tvära, men stora bussar kör här och utsikten är grym! (2015)

restips om Albanien

5. Livadhi beach, Himara

Livadhi beach är en fin strand, på ett litet ställe som håller på att utveckla turismen. Här finns fem campingar, några enstaka små hotell och ett litet antal restauranger och barer. (2105)

beach

6. Bunec beach, Piqeras

Bunec beach är en vacker strand med djupt och kristallklart vatten. Kallt bergsvatten blandas med det varmare havsvattnet, vilket gör att det blir oerhört friskt. Just här finns ont om hotell, varför det också är gott om plats på stranden. Stranden ligger strax söder om Piqeras och det finns skylt vid vägen. Själva körde vi hit i mörkret, men det är alltid bättre att köra på dagtid. (2015)

blue eye

7. Källan “Blue eye”

Källan Syri i Kalter (Blue eye) eller blå ögat är ett naturfenomen inte långt från Saranda – en starkt blågrön källa som är minst 50 meter djup. Man kan bada i det 12,7-gradiga vattnet eller bara njuta av den fantastiska naturen. (2015)

Saranda

8. Saranda

Saranda i söder är en trevlig och vacker semesterstad vid den albanska kusten. Detta är en av de mest turistiga och mest populära städerna i Albanien och här finns gott om hotell, restauranger och butiker. Saranda kan också vara en bra utgångspunkt för utflykter. (2015)

ksamil

9. Ksamil

Ksamil är en fin turistort i den södra delen av landet. Överallt ligger restauranger och man kan hyra båtar för att åka ut bland de omgivande öarna. Sola och bada gäller här! (2015)

butrint

10. Butrint

Butrint är en arkeologisk fyndplats i södra Albanien. Staden var bebyggd i 3000 år och de äldsta lämningarna är från 800 före Kristus. (2015)

Läs mer

Albaniens kust

5 vackra sträder i Albanien

Hitta de orörda stränderna på Albaniens kust!

Maten i Albanien
Peter och Helena Bergström, resebloggen FREEDOMtravel

Saker du inte visste om Albanien?

 • Albaner är väldigt gästvänliga och tycker om att umgås. En tradition är att när man kommer hem från jobbet, ta en promenad runt grannskapet och prata ikapp det som har hänt, och traditionen kallas xhiro. Undrar när de egentligen kommer hem?
 • Nationell intern kod “Besa” råder i Albanien. Den betyder att om någon behöver hjälp så ställer de upp “att hålla löftet”.

Vacker natur

 • 70 % av landet är berg och det gör Albanien till ett rikt land på dramatiskt vackert landskap. Vi hann inte med det sist vi var där men nästa gång är det bergen i norra Albanien som gäller.
 • Albaniens högsta topp är 2700 meter och gränsar tillsammans med Makedonien. Hit kommer äventyrare mellan juni och september och vandrar i Make e Korabit eller Golem Korab som den också kallas.
norra Albanien
 • Albanien är väldigt ungt när det kommer till utveckling. Landet var stängt från 1941-1991 och var då kommunistiskt med den galne ledaren Enver Hoxha.

Det stängda landet

 • Enver tänkte också försvara landet “om” det skulle bli trubbel. Vad gör man då? Jo, man bygger bunkrar och man byggde 750 000 stycken för 3 milj invånare, haha. Idag finns 160 000 fortfarande spridda över landet.
 • I Albanien fanns under 50 år 3 miljoner invånare men bara 3000 bilar som endast partiledare fick äga och köra. rättvist… NOT!
 • Moder Teresa är världskänd och kommer från Albanien med det riktiga namnet Anjezë Gonxhe Bojaxhiu. Hon är den enda personen från Albanien som har vunnit ett Nobels fredspris 1979.
 • I Tirana finns ingen McDonalds? WHAT!!!! Hur kan de överleva! Jo, de har hamburgar restaurangen Kolonat, haha. Det är en kopia av Donken hur nu de kan få ha den symbolen och färgerna.

Lite kärlek

 • Dita e Veres är den 14 mars och här tar vintern slut och sommaren, naturens återuppvaknande, din egen mentala återuppståndelse inför sommaren. Det firar man och framförallt i Elbasan och i Tirana. Det börjar redan den 1 mars då unga och ogifta människor bär två flätade strängar som är vita och röda och de kallas en Verore. De här hängs upp i träd till den 14 mars i hopp om att någon fågel ska ta med sig det och bygga bo av. Fint tycker jag!
 • Något annat fint hände för läge sedan. Albanska folket skyddade 2000 judar under andra världskriget på ett smart sätt. De gav dem kläder och albanska namn samt integrerade dem i familj och samhälle. Tummen upp för den!

Från norr till söder

 • Det här med det albanska språket är inte lätt! Det är långa ord med svåra uttal. Albanien har också många namn som ett kärt barn som Abanoi från den Illyriska stammen. Före det Arbereshe som invånarna kallade sig i landet Arberi. När vi hunnit fram till 1600-talet byttes det till språket Shqiperia och med invånarna Shqiptare. Det betyder mer eller mindre Örnarna och örnarnas barn, därav flaggan.
 • Landet delas också in i norr och söder med två dialekter… i norr talas det Gheg från Albaner, Kroatien, Kosovo, Montenegro och nordvästra Makedonien. I söder pratas det Tosk från Albaner, Grekland, Sydvästra Makedonien och södra Italien.
 • Även fast Enver Hoxha var galen så hade Kommunisterna en sak som stack ut från många övriga troende länderna. Albanien förklarades som världens första ateiststat 1967. Inget krig här för att någon tror på någon gud inte!
 • Tänk att detta lilla land har tre UNESCO kulturarv! Butrint som romarna byggde upp och älskade, Girokaster som är en borg från 1600- talet nära Saranda, och staden Berat som har utnämnts som den vackraste staden i Albanien av Kineserna.
 • Albanien har både Adriatiska havet och Joniska havet som kust. Vid den närmaste kusten till corfu är det bara 10 km.
Ksamil. Albaniens kust
Den grekiska ön Korfu ligger strax utanför Ksamil
 • Till sist som kan ställa till det lite om du inte tänker dig för. När en alban nickar… då betyder det NEJ! När hen skakar på huvudet betyder det… håll i hatten… JA!

Info och fakta om Albanien

 • Huvudstad? Tirana
 • Språk? Albanska (många pratar också italienska, engelska eller andra språk)
 • Invånare? 2,8 miljoner (2017)
 • Valuta? Lek (ALL)
 • Prisläge? Billigt (mycket billigare än Sverige)
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? Polis tfn 129, ambulans tfn 127 och räddningstjänst tfn 128.
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Lite oklart, men det kan vara säkrast att köpa dricksvatten på flaska. Rent källvatten finns på några ställen!
 • Religion? Islam (57 %), kristna och övriga
 • Flagga? Albaniens flagga består av en dubbelhövdad svart örn på röd botten.
 • Nationalsång? Himni i Flamurit (Hymn till flaggan)
 • Se upp med? Bilvägarna är relativt bra, men man kan när som helst möta en häst med vagn eller ett fruktstånd.
 • Tänka på? Utbudet i mataffärerna är relativt begränsat, men det är å andra sidan billigt att äta på restaurang.

Resa till Albanien

 • Flera bolag flyger från Stockholm till Tirana, ofta med en mellanlandning i till exempel Wien, München eller Istanbul.
 • Det finns numer charterresor till Albanien, med Apollo och TUI.
 • Det går också att resa till Albanien med bil. Körtiden från Stockholm till Tirana är ca 35 timmar (297 mil), om man räknar ren körtid.

Mat och dryck

 • Utbudet i albanska mataffärer är begränsat om man jämför med andra europeiska länder, i varje fall utanför de största städerna. Det man kan vara säker på att hitta är torrvaror, konserver, drycker, mjölprodukter, bröd, ägg, korv och fetaost. Färskt kött och färsk fisk köper man ofta i köttaffären respektive fiskaffären, och grönsaker handlar man ofta på marknaden.
 • På restauranger serveras ofta grillat kött eller grillad fisk, pommes frites, sallader, tzatziki och fetaost i olika varianter. Det är också vanligt att restauranger serverar italiensk mat, som pizza och pasta.
 • Byrek är en slags matig paj som kan vara fylld med ost, spenat eller kött.
 • Ytterligare albanska rätter är pilaf, vilket är ris kokat i en speciell buljong och dolma, vilket är fyllda vinblad. Albanerna äter också olika soppor.
 • Under en resa till Albanien kan man nästan vara säker på att vid något tillfälle bli bjuden på raki. Raki är sprit, som ofta serveras i små glas.

Boende

 • Fler och fler hotell växer fram i Albanien, inte minst i turistorter som Saranda och Ksamil. Prisläget är generellt lågt.
 • Om du reser med husbil eller campar på annat sätt kan du läsa mer om campingar och ställplatser i Albanien, där vi också samlat information om vägar och körning.

16 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. Ulrika säger:

  Hej!
  Vill börja med att säga att jag älskar er blogg! Så mycket matnyttig info och inspirerande bilder!
  Nu till min fråga – vi är en familj på 2 vuxna och 2 barn ( 11 & 14 år) som är inne på att utforska lite av Albanien till sommaren. Vi planerar att flyga ner efter midsommar och stanna två veckor. Vi vill gärna ha en fast punkt och sedan göra dagsturer och kanske någon övernattning på annan plats. Jag håller på att leta hus att hyra, vilket vi brukar göra när vi är ute på våra resor. Frågan är Saranda eller Ksamil? Vi vill ha sol och bad men är samtidigt lite rädda för att det är FÖR turistigt och trångt…..
  Kan ni ge oss något råd?
  Stort tack på förhand!
  Hälsningar Ulrika

  • Helena säger:

   Hej Ulrika! Tack så mycket för din fina kommentar om vår blogg! Det värmer att höra! Jag skickar ett mejl till dig för att svara så gott jag kan.

 2. Annika Kiiskilä säger:

  Funderar också på Albanien… saranda och hotellet delfini … är det livligt kring hotellet disco, pub

  • Helena säger:

   Hej Annika! Vi har varit i Saranda på dagtid. Då är det trevligt och ganska livligt. Vi har inte bott just i Saranda, så kan inte svara på hur det är där på kvällstid.

 3. Ebba säger:

  Hej! Vilken fantastisk blogg du har och äntligen hittat någon som kanske kan ge mig lite info om Albanien/saranda. Vi åker i slutet av juli och behöver tips på hotell/apartments samt vart man ska bo om man vill ha sol&bad och möjlighet till utflykter/aktiviteter:) om du orkar och har lust vill du sända mig ett mail? Kram!

 4. Sven Erik Pettersson säger:

  tittar på möjligheten att åka till Albanien i augusti. Eftersom jag förstår är allmänna kommunikationer svåra, hur är möjligheterna att hyra taxi, och till rimligt pris?. Och kan man göra det från Sverige?
  Tänkt oss norra delen både kust och bergsområdena.
  Tack för en informativ sida.
  sven erik

  • Helena säger:

   Roligt att höra att du uppskattar vår sida Sven-Erik! Jag kan tyvärr inte riktigt svara på hur det funkar med taxi. Vi åkte egen husbil så vi provade aldrig taxi. Prisläget är lågt jämfört med Sverige, så min gissning är att det är relativt billigt med taxi. Jag skulle inte heller tro att man behöver boka i förväg. Eventuellt kan du hitta mer information om du söker på Albanien på Sweden Abroad eller på http://www.albaniantourist.com/

 5. sandra säger:

  Hej! Mycket bra och innehållsrik blogg. Jag och ett gäng på 6 personer (i ålder 30 år) planerar att åka till Albanien i juli. Vi är dock lite osäkra på vart bästa platsen är att åka till. Vi är ute efter sol och bad men vill även göra några utflykter. Vi är ett aktivt gäng som tycker om där det händer saker och gillar naturen. Har du tips för oss vart vilket område du tänker skulle vara lämpligt för oss.

  • Helena säger:

   Kul att ni ska till Albanien Sandra! Av de ställen vi har besökt tycker vi nog att Saranda är en bra utgångspunkt.

 6. Catharina säger:

  Vi fick tips av svärmor (husbilenhelge.blogspot.se ) om er blogg. Vi vill åka till albanien i sommar. Ute efter det klara vattnet o sevärdheter. Önskar tips!

 7. Muteber säger:

  Hej!
  Kan man få råd om hur man kan ta sig från flygplatsen på Tiranatill Tirana centrum.
  Mvh:Muteber

  • Helena säger:

   Vi har endast rest med husbil i Albanien, och därför kan jag inte svara med säkerhet på detta. Skulle gissa att det finns både bussar och taxi.

 8. Marie-Louise säger:

  Hej!
  Eftersom euron är dyr för oss svenskar blir det väl dyrt att först växla till euro och sedan växla till lek? Men det kanske är billigare i alla fall än att semestra i t ex Spanien, Grekland etc. ?
  Om jag använder te x Master Card/Visa – hur ser växlingen ut där?
  Mvh
  Marie-Louise

 9. Helena säger:

  Hej Marie-Louise! Du behöver inte växla till euro först. Du kan växla direkt till lek eller ta ut lek direkt i automat i Albanien. Hur svenska kronan står sig har förstås alltid betydelse när man reser, men oavsett det så är Albanien ett av de allra billigaste länderna i Europa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.