Meny Stäng

Med husbil på Albaniens bergsvägar

Idag fortsatte vi norrut på Albaniens bergsvägar, från Himara till Radhima. Planen var bara att förflytta oss en mindre sträcka, från en strand till en annan. Men det ligger visst några berg emellan. Vi ser vägarna framför oss som snirklar uppåt, uppåt i serpentiner … Ska vi verkligen köra där? Ja, det ska vi!

Djur på vägen

Vägarna är mestadels av någorlunda god kvalitet, men det är ändå en utmanande körning. Det är brant och kurvorna är så skarpa att det bara precis går att få runt husbilen. Ibland kör man in i en liten by och då kryper stenmurarna och de utskjutande taken tätt intill de smala vägarna och vår stora bil. Och så de albanska förarna då, de som har bråttom och som till varje pris måste köra om! Och så korna och getterna och hundarna som plötsligt får för sig att traska rakt ut i vägbanan.

Det där med bra kvalitet på vägarna förresten, det är lurigt eftersom det bara stämmer för det mesta. När man minst anar det kan det ändå dyka upp ett djupt hål eller eller en buckla eller en ytterkant som har rasat loss …

Vi kör igenom flera bergsbyar på hög höjd

Vi kör igenom flera bergsbyar på hög höjd

Undrar om vi behöver tanka...?

Undrar om vi behöver tanka …?

Svindlande vyer på albaniens bergsvägar

Ansträngande körning eller inte, det här är en av de vackraste vägar vi någonsin kört på. Bergen är dramatiskt höga och försvinner in i molnen, som ligger strax ovanför oss som ett tak. Landskapet runt om är omväxlande grönt och kargt och när man tittar neråt ser man de långa vackra stränderna och det turkosa havet. Vi får gång på gång lock för öronen medan vi andlöst tittar ut över vidderna. Undrar hur högt upp vi är egentligen?

Vägarna slingrar uppåt, uppåt som serpentiner längs bergen

Albaniens bergsvägar slingrar uppåt, uppåt som serpentiner längs bergen

En ny väg leder fram till stranden - kanske dyker det upp hus och hotell där någon gång i framtiden?

En ny väg leder fram till stranden – kanske dyker det upp hotell där någon gång i framtiden?

Kartan visar hur vi kört i Albanien. Den sista pilen visar dagens sträcka.

Kartan visar hur vi kört i Albanien. Den sista pilen visar dagens sträcka.

Missade du förra inlägget om husbilsresan 2015? Läs Maten i Albanien