Meny Stäng

Att köra i Albanien – på vägar i Balkan

Hur är det att köra i Albanien? Det behöver inte vara svårt att köra bil i Albanien men man ska vara lite mer uppmärksam än i Sverige, vilket kanske gäller generellt på vägar i Balkan. Lösa hästar, kor, vägbyggen, hötransporter, försäljningar av frukt vid motorvägen eller lösa brunnslock – man vet aldrig vad man stöter på. Vi berättar om en bilresa efter mörkrets inbrott, och vi listar vad du behöver tänka på för att köra i Albanien och på många andra vägar i Balkan.

Att köra i Albanien efter mörkrets inbrott

Vi kom iväg från Saranda senare än tänkt med vår husbil och plötsligt omringades vi av kompakt mörker. Vi körde norrut längs kusten och vägen var bra (med reflexer längs kanterna), men det var bergigt och slingrigt. Vi hade hört att det skulle gå bra att fricampa nere vid stränderna i det här området, men hur skulle vi hitta en lämplig väg ner till en strand i mörkret?

Det känns inte helt enkelt att köra i Albanien i mörker. Hur skulle vi ens kunna bedöma om avfartsvägarna var farbara? Vi bestämde oss för att det var för svårt och körde av vid en liten restaurang istället. Tanken var att få en bit mat, och samtidigt fråga om vi kunde få övernatta vid restaurangen.

Vägar i Balkan: När mörkret faller blir de här vägarna kolsvarta
Att köra i Albanien: När mörkret faller blir det beckmörkt här …

Vilken måltid!

När vi klev in på restaurangen vid Piqeras Beach i Bunec satt några enstaka män (ägaren och vänner/släktingar?) där, men det fanns inga kunder. Kunde vi äta här, och kunde vi i så fall stanna på deras parkering över natten?

Jodå! Den 14-årige sonen serverade oss, medan de övriga männen satt lojt på sina stolar och pimplade raki. Vi pekade på tre rätter i den lilla menyn och beställde en av varje: grillad kyckling, pommes frites och “country salad”. Självklart! Killen tände grillen (det lilla grå “huset” på fotot) enbart för oss och förberedelserna för middagen började.

En hel (jättestor) kyckling grillades och styckades åt oss. Fantastiskt gott, men så mycket mat att jag fick smuggla ner filébitarna i handväskan till nästa dags sallad … Och så pommes frites, bröd och sallad med tomat, gurka, lök och fetaost. Tillsammans med tre 50 cl öl (7 kr/st), en 25 cl öl (3,50 kr) och två glas raki (3,50 kr/st) lyckades vi nästan komma upp i 100 kr. Vi gav 20 kr i dricks, men vi fick truga för att de skulle ta emot det …

FREEDOM utanför en restaurang i Albanien - det grå "huset" framför är grillen...
FREEDOM utanför en liten restaurang i Albanien – det grå “huset” framför är grillen…

På vägar i Balkan

Vi har bilat på många vägar i Balkan och även om vägarna många gånger är bra så finns det skillnader från Sverige. I Kroatien är vägarna breda och väldigt fina, men ibland utan belysning. I Montenegro är vägarna på vissa håll smalare och ibland utan belysning, så att man får vara lite uppmärksam. I Albanien är det emellanåt bra vägar och emellanåt sämre vägar, och det finns ingen belysning på natten, så det blir väldigt mörkt.

Smala vackra vägar i Montenegro
Smala vackra vägar i Montenegro

Att köra i Albanien

Vägarna i Albanien kan som sagt vara både bättre och sämre, men oavsett kan det vara bra att vara lite extra uppmärksam. Så, vad ska man tänka på när man kör i Albanien? Här är några saker att tänka på:

  • Det byggs nya vägar hela tiden men de har inte samma varningar som i Sverige, att nya vägbygget är slut och nu kommer en grusväg som du kan köra högst i 30 km.
  • Det finns inga gatubelysningar på nätterna och du vet inte hur vägens skick är bakom nästa kurva.
  • Det kan komma upp fredliga djur som hästar och kor på vägarna.
En ko mitt i city
En ko mitt I city!
En häst i Tirana centrum i Albanien
En häst i Albaniens huvudstad Tirana i centrum…
Häst i Albanien
En häst på landsvägen i Albanien som myser i solen
  • Även när man kör på en ny och fin motorväg så det det dyka upp en fruktförsäljare vid vägen, och då får man vara beredd på att alla stannar.
  • Det är inte ovanligt att se hölass eller åsnor som drar vagnar. Det kan till och med hända att man ser den här typen av ekipage på motorvägarna.
  • Om du kör i en storstad så se upp för brunnslock som kan ligga löst. Du märker att andra bilar kör i sicksack och gör likadant.
  • Det går utmärkt att köra i Albanien. Kör försiktigt, håll avstånd och njut av det fina och intressanta landet!
Häst och vagn i Tirana
Häst och vagn i huvudstaden Tirana i Albanien
Motorväg i Albanien
Eller hölass på motorvägen i Albanien

Läs mer:Resmål i Albanien – din guide till Albaniens bästa resmål