Meny Stäng

Att köra i Albanien – på vägar i Balkan

Hur är det att köra i Albanien på kvällen? Vi kom iväg från Saranda senare än tänkt och plötsligt omringades vi av kompakt mörker. Vi körde norrut längs kusten och vägen var bra (med reflexer längs kanterna), men det var bergigt och slingrigt. Vi hade hört att det skulle gå bra att fricampa nere vid stränderna i det här området, men hur skulle vi hitta en lämplig väg ner till en strand i mörkret. Att köra i Albanien är inte allt för svårt men man ska vara lite mer uppmärksam än i Sverige, och det gäller också på vägar i Balkan. Lösa hästar, kor, vägbyggen, hötransporter, försäljningar vid motorväg, brunnslock. Vi listar vad du behöver tänka på för att köra i Albanien och på många vägar i Balkan. Häng med!

På vägar i Balkan

Vi har bilat på många vägar i Balkan och det skiljer sig från Sverige. I Kroatien har man stora säkra vägar men utan vägbelysning, men det är ändå så du kan slappna av i din körning. I Montenegro så är det mindre vägar men utan belysning och du får vara lite uppmärksam. I Albanien är det bra vägar stötvis för de bygger det här landet från början, men inga lampor på natten, och det blir väldigt mörkt.

Smala vackra vägar i Montenegro

Smala vackra vägar i Montenegro

Att Köra i Albanien i mörker

Det känns inte helt enkelt att köra i Albanien i mörker. Hur skulle vi ens kunna bedöma om avfartsvägarna var farbara? Vi bestämde oss för att det var för svårt och körde av vid en liten restaurang istället. Inte svårt i ordets bemärkelse men svårt att veta hur vägarna är för att man inte har kört här förut? Vad ska man tänka på när man kör i Albanien?

  • Det kan komma upp fredliga djur som hästar och kossor på vägar som motorvägar så slappna inte av.
  • Det byggs nya vägar hela tiden men de har inte samma varningar som i Sverige, att nya vägbygget är slut och nu kommer en grusväg som du kan köra högst i 30 km.
  • Det finns inga gatubelysningar på nätterna och du vet inte hur vägens skick är bakom nästa kurva.
  • Även fast det är en ny motorväg så kan det vara en försäljare bredvid vägen och då stannar alla ändå.
  • Hölass är tillåtet på motorvägar, så se upp för åsnor med lass.
  • Om du kör i en storstad så se upp för brunnslock som kan kollapsa. Du märker att andra bilar kör i sicksack och gör likadant.
  • Vi körde på en ny motorväg i 120 km i timmen och plötsligt blev det 30 och grusväg. Ha koll!
  • Kör försiktigt och njut av det nya landet och bry dig inte om andra. Håll avstånd och låt andra ta riskerna.
En ko mitt i city

En ko mitt I city!

En häst i Tirana centrum i Albanien

En häst i Albaniens huvudstad Tirana i centrum…

Häst i Albanien

En häst på landsvägen i Albanien som myser i solen

Häst och vagn i Tirana

Häst och vagn i huvudstaden Tirana i Albanien

Motorväg i Albanien

Eller hölass på motorvägen i Albanien

Övernattning vid restaurang efter mörkerkörning

När vi klev in på restaurangen satt några enstaka män (ägaren och vänner/släktingar?) där, men det fanns inga kunder. Kunde vi äta här, och kunde vi i så fall stanna på deras parkering över natten?

Jodå! Den 14-årige sonen serverade oss, medan de övriga männen satt lojt på sina stolar och pimplade raki. Vi pekade på tre rätter i den lilla menyn och beställde en av varje: Grillad kyckling, pommes frites och “Country salad”. Självklart! Killen tände grillen (det lilla grå “huset” på fotot) enbart för oss och förberedelserna för middagen började.

Vägar i Balkan: När mörkret faller blir de här vägarna kolsvarta

Att köra i Albanien: När mörkret faller blir det beckmörkt här …

Vilken måltid!

En hel (jättestor) kyckling grillades och styckades åt oss. Fantastiskt gott, men så mycket mat att jag fick smuggla ner filébitarna i handväskan till nästa dags sallad … Och så pommes frites, bröd och sallad med tomat, gurka, lök och fetaost. Tillsammans med tre 50 cl öl (7 kr/st), en 25 cl öl (3,50 kr) och två glas raki (3,50 kr/st) lyckades vi nästan komma upp i 100 kr. Vi gav 20 kr i dricks, men vi fick truga för att de skulle ta emot det …

FREEDOM utanför en restaurang i Albanien - det grå "huset" framför är grillen...

FREEDOM utanför en liten restaurang i Albanien – det grå “huset” framför är grillen…

Läs mer: Saranda i Albanien – 5 bra utflykter runt Saranda