Meny Stäng

Mat i Albanien – hur smakar albansk mat?

Maten i Albanien, hur smakar den? Och vad innebär albansk mat? Vi har rest med husbil längs kusten och hunnit prova ett helt gäng restauranger och provat att handla i mataffärer och på marknader. Nu kan vi dela med oss av våra erfarenheter av albansk mat i Albanien.

Albansk mat

Det albanska köket påminner om de omgivande köket på Balkan, och har hämtat inspiration både från Grekland och Italien. Skillnaden mellan olika regioner kan vara ganska stor, liksom skillnaderna mellan inlandet och turistområdena längs kusten. Traditionella rätter som byrek (paj av filodeg), kofta (köttfärsrätt) och baklava (sött bakverk) kan vara vanligt i inlandet eller när man blir hembjuden till en familj, men hittas kanske inte på turistrestaurangerna längs kusten.

Mat i Albanien

Mat i Albanien och på restaurangerna

Maten på restaurangerna i Albanien smakar nästan alltid bra, men variationen är kanske något begränsad. Ofta finns en meny, men det händer också att kyparen hel enkelt föreslår att kanske grilla lite kött eller fisk. Det är populärt att grilla kyckling eller lamm, och längs kusterna kan man nästan alltid beställa fisk eller bläckfisk.

restaurang albanien
Restaurang vid Livadhi Beach

Mat i Albanien och fetaost

Precis som i Italien måste man beställa in sidorätterna separat, och ibland får man dem serverade som en förrätt. På menyerna finns ofta sånt som pommes frites, olika sallader, grillade grönsaker, tzatziki eller yoghurtsås. Man kan också vara säker på att hitta fetaost (eller någon slags fårost) på längden och tvären: sallad med fetaost, ugnsbakad fetaost, omelett med fetaost eller helt enkelt … fetaost (djartë i bardhë på albanska).

Traditionell mat i Albanien finns inte alltid

Ibland hittar man också lite mer spännande rätter som byrek (paj), olika soppor och grytor. När vi har försökt beställa såna här rätter, som vi uppfattar som traditionell albansk mat, har de inte funnits dock – på mindre orter kan man nämligen inte alltid vara säker på att det som finns med i menyerna verkligen finns i köket.

Böngryta – bean merak

Mat i Albanien med skaldjur

Ibland hittar man något restaurang som sticker ut, som till exempel restaurang Guvat i Ksamil. Här lyckades vi beställa in en härlig skaldjursplatta för två, med räkor, blåmusslor och bläckfisk.

skaldjursplatta
Restaurang i Ksamil

Albansk meze

På en campingrestaurang överraskades vi också av “albansk meze“, vilket kanske inte är ett traditionellt koncept utan snarare restaurangägarens sätt att servera flera små albanska rätter. Gott och trevligt i alla fall!

Albansk meze
Maten i Albanien inkluderar ofta kött, fårost, bröd och grönsaker i Shkodër

Mat i Albanien med Inspiration från Italien

Att Albanien hämtat inspiration från Italien är kanske inte konstigt. Delar av Albanien tillhörde faktiskt republiken Venedig en gång i tiden, och Italien ligger bara en båtresa bort. Dessutom gillar italienarna att semestra i Albanien, där det för dem är väldigt billigt. Och vad vill italienare äta? Jo, italiensk mat förstås! Med andra ord hittar man pizza, pasta och risotto lite överallt i Albanien, åtminstone i turistområdena.

Skaldjursrisotto serverad Radhima i Albanien

Äta vegetariskt?

Vi träffade ett ungt tyskt par under resan som var vegetarianer, och enligt dem var det ibland lite knepigt att beställa vegetarisk albansk mat. Det blev ofta pizza, pasta eller pommes frites med fetaost och sallad. Bönor ska ingå i den albanska kosten, men det var inget vi i någon större utsträckning såg på restaurangerna.

Restaurang vid Ohridsjön

Är maten i Albanien prisvärd?

Vi reser med husbil och har möjlighet att laga vår egen middag i vårt eget kök. Under större delen av vår resa runt Europa har vi gjort just så, men här i Albanien äter vi ute hela tiden eftersom det är så billigt.

SAMSUNG CSC

Souvlaki

En kväll valde vi att äta middag på campingens lilla servering här vid Livadhi beach. Vi beställde in souvlaki (grillspett), pommes frites, tzatziki, grekisk sallad och grillat bröd. Och så två 50 cl öl var, cappuccino och vattenmelon. Sååå mycket mat! Priset? Notan slutade på 120 kr tillsammans … Maten i Albanien är med andra ord långt ifrån dyr!

Maten i Albanien
Våra souvlakis grillas på en camping vid Livadhi Beach

Mat i Albanien och affärerna

Vi har (hittills) inte hittat en enda större mataffär i Albanien, trots att vi har kört runt en del. I och för sig har vi inte varit i de större städerna, utan vi har hållit oss i mindre orter längs kusterna. De mataffärer vi hittat är små, och dessutom utgörs halva butiksytan oftast av … rengöringsmedel! (Hur mycket städar de i det här landet egentligen???)

market albanien

Grekiska influenser i Albanien

I resten av butiken brukar man kunna hitta torrvaror, konserver, vin och andra drycker, mjölkprodukter, frukt och grönsaker, lite färskt bröd, lite fryst kött och en disk med korv, ägg och jättestora lådor där stora block fetaost flyter runt i lösvikt.

butik i Albanien

Mat i albanien med massor av oliver

Färsk fisk och färskt kött köper man i fiskaffären respektive köttaffären. Grönsaker är allra bäst att köpa på marknaden, där man till exempel hittar härliga tomater och goda oliver.

Maten i Albanien
Maten i Albanien måste smakas av och här på Marknad i Elbasan.

Så, vad tycker vi om maten i Albanien?

Sammanfattningsvis kan vi säga att vi tycker att albansk mat är god och mycket prisvärd, samtidigt som variationen på restaurangerna (åtminstone i turistområdena) är ganska begränsad. Vi måste också säga att albaner är oerhört generösa och gästvänliga. Flera gånger under vår resa har vi fått chansen att smaka lokala bakverk, frukt eller kanske en raki (sprit) just för att vi blivit bjudna av en campingägare eller någon annan tillfällig bekantskap.

Maten i Albanien
Restaurang vid albanska rivieran

Vilken matkväll!

Här kommer en härlig historia som vi var med om i Albanien. Det känns inte helt enkelt att köra i Albanien i mörker utan gatlampor. Hur skulle vi ens kunna bedöma om avfartsvägarna var farbara? Vi bestämde oss för att det var för svårt och körde av vid en liten restaurang istället. Tanken var att få en bit mat, och samtidigt fråga om vi kunde få övernatta vid restaurangen.

Mat i Albanien!

När vi klev in på restaurangen vid Piqeras Beach i Bunec satt några enstaka män (ägaren och vänner/släktingar?) där, men det fanns inga kunder. Kunde vi äta här, och kunde vi i så fall stanna på deras parkering över natten?

Maten i Albanien
Det var kolsvart när vi kom till restaurangen i Piqueras

Grillad kyckling

Jodå! Den 14-årige sonen serverade oss, medan de övriga männen satt lojt på sina stolar och pimplade raki. Vi pekade på tre rätter i den lilla menyn och beställde en av varje: grillad kyckling, pommes frites och “country salad”. Självklart! Killen tände grillen (det lilla grå “huset” på fotot) enbart för oss och förberedelserna för middagen började.

Mat i Albanien

Raki

En hel (jättestor) kyckling grillades och styckades åt oss. Fantastiskt gott, men så mycket mat att jag fick smuggla ner filébitarna i handväskan till nästa dags sallad … Och så pommes frites, bröd och sallad med tomat, gurka, lök och fetaost. Tillsammans med tre 50 cl öl (7 kr/st), en 25 cl öl (3,50 kr) och två glas raki (3,50 kr/st) lyckades vi nästan komma upp i 100 kr. Vi gav 20 kr i dricks, men vi fick truga för att de skulle ta emot det …

Mat i Albanien

Mer om mat i Albanien

Vi gick på flera restauranger men inte inåt landet som vi egentligen vill. Du vet de där som ingen hittar till, men här kommer några rätter om du tar dig till Albanien.

Maten i Albanien

Fergesë

En av Albaniens nationalrätter som lätt kan anpassas till vegetarisk. Den görs också på två sätt i norr och i södra Albanien. Vi har Fergesë e Tiranës mig peperka (Gryta från Tirana) och vi har Fergesë me melci från den norra delen med kycklinglever och ris.

Speca me mbushur

Fyllda paprikor både som vegetariska och med kött om man vill. Grunden är paprika, ris och lök, och sen är det bara att mixa som man själv vill.

Nationalrätten Tavë Kosi

Nationalrätten i Albanien heter Tavë Kosi och består av lamm i vitlök, bakat i ugn, ris med grönsaker och yoghurtsås

Petulla tradicionale

Pannkaksbullar gjort på deg som man friterar i stekpanna. Lägg sen till vilken smak man vill tillsätta om man vill?

Petulla

Qifqi Girokastre

Risbollar från Girokaster är unikt i Albanien. Koka riset som vanligt. blanda en skål med ägg, mynta, salt och peppar. Blanda nu ihop allting och gör bollar av blandningen. Stek bollarna i olivolja i t.ex stekpannan.

Traditionella pajen Byrek

Pajen Byrek är gjord på filodeg som grund och sen tillsätter man det som är gott för dagen. kanske ost, spenat eller något slags kött.

Mat i Albanien
Den här pajen gjorde en albansk kvinna när vi kom på besök.

Qofte – Köttfärs bollar

Qofte är köttfärsbollar eller korvar. Ett typiskt recept är köttfärs, salt, peppar, cayennepeppar, fetaost, vitlök och mynta. Blanda ihop och gör stora golfbollar och stek i mycket olja i stekpannan. Ha gärna en fetakräm till.

Qofteri

Det finns flera små restauranger som har specialiserat sig på… Köttfärsbollar och öl! Det kan inte gå fel.

Dolma

Det här kan göras på många olika sätt, men i huvudsak fyller man någonting som i grunden är ris, köttfärs, mynta, vitlök och lök. Fyll en aubergine, vinblad, kålblad, lök, Zucchini, tomat eller paprika och gör dina albanska dolmar.

Mat i Albanien: Pilaf

Brynt ris i olivolja som sedan kokas i buljong med kryddor. Med grönsaker till blir den vegetarisk, eller också lägger man till kött eller fisk/skaldjur.

Gjellë

Den vanligaste rätten till lunch i Albanien är Gjellë, och alla Albaner äter ordentlig lunch. Det är en gryta med kött som har kokat länge som de äter med mycket grönsaker, oliver, olika slags omeletter, mjölk, kaffe m.m.

Baklava

Bakverket som är till kaffet eller desserten som är gjord på filodeg. I baklava finns det honung och olika nötter som valnötter, mandlar eller pistaschnötter. Backlava kommer från det osmanska riket.

Mat i Albanien

Pandispanjë

Det är traditionellt med mjöl, socker, smör och ägg för att göra din sockerkaka. Nu måste vi fundera vad som ska vara i… frukt, choklad, gelé och allt är välkommet i din Pandispanjë

Pispili

Majsbröd med spenat eller purjolök. Det är en sorts cornbread som kan vara smal som tjock med grönsaker i.

Patëllxhan till mbushur

Fylld bakad aubergine med godsaker som paprika, stekt lök, tomater, aubergineköttet, grönsaker och varför inte lite kött.

Perime në zgarë – grillade grönsaker

Grillat är bara godast enligt alla Albaner och helst med balsamvinäger och kryddor.

Mat i Albanien

Albansk mat: Grillat kött

Nöt, fläsk, lamm, kyckling, korv, enkilos grillkotletter. Grillat finns överallt och det är albanernas favoriter.

Grillad fisk

Eftersom hela västkusten består av hav så har Albanerna det bästa av mycket varierad kost. Fisk i alla former, räkor, bläckfisk.

Tirokafteri

En ostbaserad förrätt/mellanmål på feta och andra vita ostar. Det här är som hummus men på albanskt vis.

Jufka pasta

Pasta på fullvete durum och normalt är handgjord i Albanien. Man hängde upp pastan för en naturlig jäsning i restaurangerna, och visade att den var handgjord.

Mat i Albanien

Mat i Albanien: Sultjash

Sultjash är rispudding och som är väldigt omtyckt, och är som en sån där god risi frutti. Hallon, jordgubb, kanel, saffran, krusbär och så många goda smaker

Akullore – mat i Albanien

Akullore är Glass och passar i alla former i ett mestadels varmt land.

Kaffe

Albanerna tycker om sitt kaffe och Tirana är väldigt kända för sin kaffekultur.

Dhallë

Dhallë är yoghurtbaserad som man spär ut med mjölk och salt, och ska vara iskall till varma dagar

öl ingår i mat i Albanien

De bästa och godaste ölen du hittar i Albanien är de ljusa, och här är några som du välja på.

 • Kuqalashe
 • Tirana
 • Stela
 • Korca
 • Elbar
 • Peja
Mat i Albanien

Röda och vita viner

Albanerna började tillverka viner långt före många andra länder och har en väldigt bra och bördig jord för det. De tillverkar bara för det egna folket och de dricker mycket vin i landet. Här kommer några märken som du kommer att stöta på om du besöker Albanien.

 • Kantina Arbëri finns i både rött och vitt
 • Vingården Bualioti från Përmet hittar du en röd (Merlot) och en vit (Debine)
 • Cobo Winery med en röd Kashmer.
 • Nurellari Winery: Prova den röda Montemeca eller den vita Pulsi Beratit.
 • Uka Winery har två röda som du kan fråga efter. Kallmet eller Chimaera eller det vita Ceruja
 • Kalmeti Winery har en röd Kallmet Prestigi.
 • Shesh i zi är ett rött vin som kommer från Sheshfjället utanför Tirana

Raki

Albanien är inte Albanien utan Raki. Det här är som en nationaldryck som man dricker i tid och otid. De har även en konjak som heter Skënderbeu som albanerna är väldigt stolta över.

Albansk mat på Julafton

Albanerna firar inte jul som vi gör men istället är det nyår som gäller, men det kommer. 24 december är det nattmässa. De har 25 december (Krishtlindjet) som är en helgdag där de äter vegetarisk mat, julpaj och Baklava. Julen har satt sina spår och växer i andra länder och är på gång att bli riktigt stort i Albanien också. Hela december är det julskyltat i Terana med julmarknad och en julgran. Gézuar Krishlindjet! (God Jul!)

Mat i Albanien

Albansk mat på Nyårsafton

Efter 500 års styre med det ottomanska riket och kommunism så är nyår det stora med mat, presenter och firande. Nyårsafton ger man presenter och utesluter kött. Här är det soppor, pajer, godis, choklad och vin som gäller. Nyårsdagen är den stora dagen med allt gott som Albanien kan erbjuda.

 • Det som inne nu 2019 är fylld kalkon
 • Lamm är en självklarhet.
 • Burek
 • Baklava
 • Viner, raki, choklad, godis och ett väldigt gott humör

Läs mer:  Resa till Albanien – din guide till Albaniens bästa resmål