Meny Stäng

Mat i Albanien – 22 albanska specialiteter

Annons

Maten i Albanien, hur smakar den? Och vad innebär albansk mat? Vi har rest med husbil längs kusten och hunnit prova ett helt gäng restauranger och provat att handla i mataffärer och på marknader. Nu kan vi dela med oss av våra erfarenheter av albansk mat i Albanien.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Albansk mat

Det albanska köket påminner om de omgivande köket på Balkan, och har hämtat inspiration både från Grekland och Italien. Skillnaden mellan olika regioner kan vara ganska stor, liksom skillnaderna mellan inlandet och turistområdena längs kusten.

Traditionella rätter som byrek (paj av filodeg), kofta (köttfärsrätt) och baklava (sött bakverk) kan vara vanligt i inlandet eller när man blir hembjuden till en familj, men hittas kanske inte på turistrestaurangerna längs kusten.

Albanien
Hembjudna till en albansk familj – och får prova en bröllopsklänning!

Mat i Albanien – på restaurang

Maten på restaurangerna i Albanien smakar nästan alltid bra, men variationen är kanske något begränsad. Ofta finns en meny, men det händer också att kyparen hel enkelt föreslår att kanske grilla lite kött eller fisk. Det är populärt att grilla kyckling eller lamm, och längs kusterna kan man nästan alltid beställa fisk eller bläckfisk.

restaurang albanien
Restaurang vid Livadhi Beach

Precis som i Italien måste man beställa in sidorätterna separat, och ibland får man dem serverade som en förrätt. På menyerna finns ofta sånt som pommes frites, olika sallader, grillade grönsaker, tzatziki eller yoghurtsås. Man kan också vara säker på att hitta fetaost (eller någon slags fårost) på längden och tvären: sallad med fetaost, ugnsbakad fetaost, omelett med fetaost eller helt enkelt … fetaost (djartë i bardhë på albanska).

Ibland hittar man också lite mer spännande rätter som byrek (paj), olika soppor och grytor. När vi har försökt beställa såna här rätter, som vi uppfattar som traditionell albansk mat, har de inte funnits dock – på mindre orter kan man nämligen inte alltid vara säker på att det som finns med i menyerna verkligen finns i köket.

Ibland hittar man också någon restaurang som sticker ut, som till exempel restaurang Guvat i Ksamil. Här lyckades vi beställa in en härlig skaldjursplatta för två, med räkor, blåmusslor och bläckfisk.

skaldjursplatta
Restaurang i Ksamil

På en campingrestaurang överraskades vi också av ”albansk meze”, vilket kanske inte är ett traditionellt koncept utan snarare restaurangägarens sätt att servera flera små albanska rätter. Gott och trevligt i alla fall!

Albansk meze
Maten i Albanien inkluderar ofta kött, fårost, bröd och grönsaker i Shkodër

Mat i Albanien – med inspiration från Italien

Att Albanien hämtat inspiration från Italien är kanske inte konstigt. Delar av Albanien tillhörde faktiskt republiken Venedig en gång i tiden, och Italien ligger bara en båtresa bort. Dessutom gillar italienarna att semestra i Albanien, där det för dem är väldigt billigt. Och vad vill italienare äta? Jo, italiensk mat förstås! Med andra ord hittar man pizza, pasta och risotto lite överallt i Albanien, åtminstone i turistområdena.

Skaldjursrisotto serverad Radhima i Albanien

Vegetarisk mat i Albanien?

Vi träffade ett ungt tyskt par under resan som var vegetarianer, och enligt dem var det ibland lite knepigt att beställa vegetarisk albansk mat. Det blev ofta pizza, pasta eller pommes frites med fetaost och sallad. Bönor ska ingå i den albanska kosten, men det var inget vi i någon större utsträckning såg på restaurangerna.

Restaurang vid Ohridsjön

Är mat i Albanien prisvärd?

Vi reser med husbil och har möjlighet att laga vår egen middag i vårt eget kök. Under större delen av vår resa runt Europa har vi gjort just så, men här i Albanien äter vi ute hela tiden eftersom det är så billigt.

WIFI.se

En kväll valde vi att äta middag på campingens lilla servering här vid Livadhi beach. Vi beställde in souvlaki (grillspett), pommes frites, tzatziki, grekisk sallad och grillat bröd. Och så två 50 cl öl var, cappuccino och vattenmelon. Sååå mycket mat! Priset? Notan slutade på 120 kr tillsammans … Maten i Albanien är med andra ord långt ifrån dyr!

Maten i Albanien
Våra souvlakis grillas på en camping vid Livadhi Beach

Mat i Albanien – i affärerna

Vi har (hittills) inte hittat en enda större mataffär i Albanien, trots att vi har kört runt en del. I och för sig har vi inte varit i de större städerna, utan vi har hållit oss i mindre orter längs kusterna. De mataffärer vi hittat är små, och dessutom utgörs halva butiksytan oftast av … rengöringsmedel! (Hur mycket städar de i det här landet egentligen???)

market albanien

I resten av butiken brukar man kunna hitta torrvaror, konserver, vin och andra drycker, mjölkprodukter, frukt och grönsaker, lite färskt bröd, lite fryst kött och en disk med korv, ägg och jättestora lådor där stora block fetaost flyter runt i lösvikt.

butik i Albanien

Färsk fisk och färskt kött köper man i fiskaffären respektive köttaffären. Grönsaker är allra bäst att köpa på marknaden, där man till exempel hittar härliga tomater och goda oliver.

Maten i Albanien
Maten i Albanien måste smakas av och här på Marknad i Elbasan.

Så, vad tycker vi om maten i Albanien?

Sammanfattningsvis kan vi säga att vi tycker att albansk mat är god och mycket prisvärd, samtidigt som variationen på restaurangerna (åtminstone i turistområdena) är ganska begränsad.

Vi måste också säga att albaner är oerhört generösa och gästvänliga. Flera gånger under vår resa har vi fått chansen att smaka lokala bakverk, frukt eller kanske en raki (sprit) just för att vi blivit bjudna av en campingägare eller någon annan tillfällig bekantskap.

Maten i Albanien
Restaurang vid albanska rivieran

Mer om mat i Albanien – 22 albanska specialiteter

Här nedanför presenterar vi 22 olika albanska maträtter, efterrätter, bakverk som kan vara intressanta att testa om du reser till Albanien.

Maten i Albanien

1. Fergesë

En av Albaniens nationalrätter som lätt kan anpassas till vegetarisk. Den görs också på två sätt i norr och i södra Albanien. Vi har Fergesë e Tiranës mig peperka (gryta från Tirana) och vi har Fergesë me melci från den norra delen, med kycklinglever och ris.

2. Speca me mbushur

Fyllda paprikor både som vegetariska och med kött om man vill. Grunden är paprika, ris och lök, och sen är det bara att mixa som man själv vill.

3. Nationalrätten Tavë Kosi

Nationalrätten i Albanien heter Tavë Kosi och består av lamm i vitlök, bakat i ugn, ris med grönsaker och yoghurtsås.

4. Petulla tradicionale

Pannkaksbullar gjort på deg som man friterar i stekpanna. Lägg sen till vilken smak man vill tillsätta om man vill?

Mat i Albanien

5. Qifqi Girokastre

Risbollar från Girokaster är unikt i Albanien. Koka riset som vanligt. Blanda en skål med ägg, mynta, salt och peppar. Blanda nu ihop allting och gör bollar av blandningen. Stek bollarna i olivolja i stekpannan.

6. Traditionella pajen Byrek

Pajen Byrek är gjord på filodeg som grund och sen tillsätter man det som är gott för dagen, kanske ost, spenat eller något slags kött.

Mat i Albanien
Den här pajen gjorde en albansk kvinna när vi kom på besök.

7. Qofte – Köttfärsbollar

Qofte är köttfärsbollar eller korvar. Ett typiskt recept är köttfärs, salt, peppar, cayennepeppar, fetaost, vitlök och mynta. Blanda ihop och gör stora golfbollar och stek i mycket olja i stekpannan. Ha gärna en fetakräm till.

8. Qofteri

Det finns flera små restauranger som har specialiserat sig på … Köttfärsbollar och öl! Det kan inte gå fel.

9. Dolma

Det här kan göras på många olika sätt, men i huvudsak fyller man någonting som i grunden är ris, köttfärs, mynta, vitlök och lök. Fyll en aubergine, vinblad, kålblad, lök, Zucchini, tomat eller paprika och gör dina albanska dolmar.

10. Pilaf är omtyckt albansk mat

Brynt ris i olivolja som sedan kokas i buljong med kryddor. Med grönsaker till blir den vegetarisk, eller också lägger man till kött eller fisk/skaldjur.

11. Gjellë

Den vanligaste rätten till lunch i Albanien är Gjellë, och alla Albaner äter ordentlig lunch. Det är en gryta med kött som har kokat länge som de äter med mycket grönsaker, oliver, olika slags omeletter, mjölk, kaffe med mera.

12. Baklava

Bakverket som är till kaffet eller desserten som är gjord på filodeg. I baklava finns det honung och olika nötter som valnötter, mandlar eller pistaschnötter. Baklava kommer från det osmanska riket.

Mat i Albanien

13. Pandispanjë

Det är traditionellt med mjöl, socker, smör och ägg för att göra din sockerkaka. Nu måste vi fundera vad som ska vara i… frukt, choklad, gelé och allt är välkommet i din Pandispanjë.

14. Pispili

Majsbröd med spenat eller purjolök. Det är en sorts cornbread som kan vara smal som tjock med grönsaker i.

15. Patëllxhan till mbushur

Fylld bakad aubergine med godsaker som paprika, stekt lök, tomater, aubergineköttet, grönsaker och varför inte lite kött.

16. Perime në zgarë – grillade grönsaker

Grillat är bara godast enligt alla Albaner och helst med balsamvinäger och kryddor.

Mat i Albanien

17. Albansk mat: Grillat kött

Nötkött, fläsk, lamm, kyckling, korv eller enkilos grillkotletter. Grillat finns överallt och det är albanernas favoriter.

18. Grillad fisk

Eftersom hela västkusten består av hav så har albanerna det bästa av mycket varierad kost. Fisk finns i alla former, inklusive räkor och bläckfisk.

19. Tirokafteri

En ostbaserad förrätt/mellanmål på feta och andra vita ostar. Det här är som hummus men på albanskt vis.

20. Jufka pasta

Pasta på fullvete durum och normalt är handgjord i Albanien. Man hängde upp pastan för en naturlig jäsning i restaurangerna, och visade att den var handgjord.

Mat i Albanien

21. Mat i Albanien: Sultjash

Sultjash är rispudding och som är väldigt omtyckt, och är som en sån där god risi frutti. Hallon, jordgubb, kanel, saffran, krusbär och så många goda smaker

22. Akullore

Akullore är glass och passar i alla former i ett mestadels varmt land.

Kaffe

Albanerna tycker om sitt kaffe och Tirana är väldigt kända för sin kaffekultur.

Dhallë

Dhallë är yoghurtbaserad som man spär ut med mjölk och salt, och ska vara iskall till varma dagar.

Drycker i kombination med albansk mat

Så vad dricker man då till maten i Albanien? Eftersom många är muslimer finns det de som väljer bort alkohol. Samtidigt är drycker som öl, vin och starksprit vanliga.

Öl i Albanien

De bästa och godaste ölen du hittar i Albanien är de ljusa, och här är några som du välja på.

  • Kuqalashe
  • Tirana
  • Stela
  • Korca
  • Elbar
  • Peja

Röda och vita viner

Albanerna började tillverka viner långt före många andra länder och har en väldigt bra och bördig jord för det. De tillverkar bara för det egna folket och de dricker mycket vin i landet. Här kommer några märken som du kommer att stöta på om du besöker Albanien.

  • Kantina Arbëri finns i både rött och vitt
  • Vingården Bualioti från Përmet hittar du en röd (Merlot) och en vit (Debine)
  • Cobo Winery med en röd Kashmer.
  • Nurellari Winery: Prova den röda Montemeca eller den vita Pulsi Beratit.
  • Uka Winery har två röda som du kan fråga efter. Kallmet eller Chimaera eller det vita Ceruja
  • Kalmeti Winery har en röd Kallmet Prestigi.
  • Shesh i zi är ett rött vin som kommer från Sheshfjället utanför Tirana

Raki

Albanien är inte Albanien utan Raki. Det här är som en nationaldryck som man dricker i tid och otid. De har även en konjak som heter Skënderbeu som albanerna är väldigt stolta över.

Albansk mat på jul och nyår

Jul är inte så stort i Albanien eftersom många är muslimer, men trots detta kan man se julskyltning i landet. På Nyårsafton ger man presenter och utesluter kött. Här är det soppor, pajer, godis, choklad och vin som gäller.

Mer läsning

Nedan hittar du mer läsning om Albanien som resmål. Dessutom kan du läsa mer om matkultur och maträtter i andra länder. Klicka på länkarna eller på bilden nedan för att hitta till fler reportage.

Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!
Alla våra bästa tips om Albanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev