Meny Stäng

Mat och kultur i Nordmakedonien

Mat och kultur i Nordmakedonien är väldigt spännande och så annorlunda mot vad vi har i övriga Europa. Det fanns ingen ände på gästfriheten under vårt besök i Kicevo, och som flera läsare gissade blev vi kvar ett tag … Efter att jag fått prova albanska högtidskläder fick vi veta att vi på kvällen var bjudna på fiskrestaurang!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Som ni kanske minns hade vi i början i Albanien lite svårt att hitta traditionell albansk mat. På restaurangerna hittar man nämligen mest grillat kött/fisk med pommes frites eller pizza/pasta. Nu har vi fått prova både albansk och makedonsk mat, så vi tänkte passa på att berätta lite mer om mat och kultur i Nordakedonien. Samtidigt måste vi nog förklara lite om de olika folkgrupperna i det här landet …

Makedonien

Nordmakedonien – ett land med flera folkgrupper

Vi befinner oss i Nordmakedonien, men som ni förstått har vi framför allt träffat albaner, som är en stor minoritetsgrupp (24 procent av befolkningen enligt Wikipedia och betydligt mer i den delen av landet där vi befinner oss). Makedonierna är i första hand ortodoxa kristna och albanerna är i första hand muslimer.

Skilda språk i Nordmakedonien

De två folkgrupperna pratar olika språk. Makedonskan är ett slaviskt språk, besläktat med bulgariskan, som skrivs med kyrilliska bokstäver (som på ryska). Albanskan är ett indoeuropeiskt språk (liksom svenska, engelska, spanska osv.) men utgör en egen språkfamilj och är inte nära besläktat med något annat språk som talas idag. Albanerna i Nordmakedonien pratar oftast makedonska, men makedonierna pratar oftast inte albanska och de två folkgrupperna har separata skolor.

Mat och kultur i Makedonien

Hur kommer man överens?

Hur lyckas de två folkgrupperna samsas i landet då? Detta är nog svårt för en utomstående att förstå, och vi tänker inte gå in på djupet på det. Vi uppfattar det som att de båda grupperna försöker (och lyckas!) komma bra överens och samarbetar i mycket, men att det också finns underliggande konflikter.

När vi frågar campingägaren om det händer att albaner och makedonier gifter sig med varandra svarar han “One in a million”. Sedan lägger han till “There is one such couple here in Struga”.

Mat och kultur i Makedonien

Besök på makedonsk fiskrestaurang

Vi har blivit bjudna på en hel del albansk mat under vårt besök i Kicevo, men i förrgår tog våra albanska vänner med oss på en makedonsk fiskrestaurang. Den här gången var det en av Shefiks vänner som bjöd och vi fick fortfarande inte betala … Människor här är som sagt otroligt generösa och gästvänliga! 

Restaurangen, som ligger strax utanför Kicevo, har en egen fiskodling och vi fick fantastiskt god mat! Fisken var helt färsk och innan den tillagades fick vi se den levande när den togs upp från fiskodlingen.

Peter håller upp ett glas raki (plommonbrännvin) framför restaurangens fiskodling
Peter håller upp ett glas raki (plommonbrännvin) i traditionellt makedonskt raki-glas framför restaurangens fiskodling
Förrätt med makedonsk sallad, fetaost, burek och bröd
Förrätt med Makedonsk sallad (med tomat och grillad paprika), fetaost, burek och bröd
Färsk fisk från fiskodlingen serverad med potatis och vitlökssås
Färsk fisk från fiskodlingen serverad med potatis och vitlökssås

Mat och kultur i Nordmakedonien – maträtter

Nordmakedonien är ett prisvärt land att besöka, och därför kan man passa på att äta ute på restaurang ofta. Hemma är det vanligt med grytor och en väldigt vanlig ingrediens är vita bönor. Man äter lamm, kyckling och fisk. Många albaner är muslimer och äter inte fläskkött. Här följer några rätter att testa.

Nationalrätten Tavce Gravce

Nationalrätten i Nordmakedonien är en böngryta som långkokas på låg värme och helst över öppen eld gjord på färska smörbönor, lök, olja, röd peppar (torr) persilja salt och peppar. Böngrytan kallades i forna Jugoslavien för Tetovski Gravce och kommer från den väldigt gamla staden Tetovo.

Cevapcici

Cevapcici är en grillad järpe av lammfärs med rå lök med en risblandning med grönsaker eller potatis i klyftor som äts i alla hem, med tomat eller tomatsås.

Mat och kultur i Makedonien

Sharska pljeskavica

Sharska pljeskavica, eller Sharska burger som den också kallas, är väldigt god och framför allt saftig. Det här ska med – köttfärs, bacon, mozzarella, ägg, brödsmulor, lök, paprika, mynta, oregano, vitlök, salt och peppar.

Mat och kultur i Makedonien

Shopska sallad

Shopska sallad är den väldigt vanliga salladen som du får på bordet före maten och ofta innehåller tomater, lök, rostad/grillad paprika, gurka och självklart riven fetaost över.

Mat och kultur i Makedonien

Burek och peta

Burek finns överallt och som man också hittar på många snabbmatställen i både Nordmakedonien och Albanien är burek – en paj av filodeg med olika fyllningar som spenat, ost eller kött.

När vi serverades en liknande rätt hemma hos Shefiks syster hade denna namnet “peta” – en ugnsbakad rätt gjord av deg, fylld med ost och purjolök. Till detta serverades tomater och yoghurt att dricka. Vi fick veta att detta var en traditionell albansk frukost, men att många idag inte har möjlighet att lägga ner den här tiden på matlagning på morgnarna. Gott var det i alla fall!

Mat och kultur i Makedonien

Turli Tava

Turli Tava är en gryta i ett lerkrus där du slänger ner allt som du har hemma utan att planera det innan, och som sätts in i ugnen eller över öppen eld.

Mat och Kultur i Makedonien

Baklava

Baklava är ett riktigt sött bakverk eller desert. Tänk dig filodeg, honung och nötter. Det här måste vara från det ottomanska riket!

Mat och kultur i Makedonien

Mat och kultur i Nordmakedonien – drycker

De här delarna i världen började göra vin cirka 1000 före Kristus och det röda vinet är det som dominerar, och övrig dryck är öl och raki. Här kommer lite information och dryckerna.

Öl i Nordmakedonien

  • Skopsko ölen är den absolut största
  • Bitolsko från Bitola brewery
  • ölen Gorsko
  • Kenbach premium
  • Zlatan Dag
Mat och kultur i Makedonien

Sprit i Nordmakedonien

  • Det största och som de flesta män dricker är raki, rakija, rakia som är gjord på plommon och fikon. 30-50%
  • Strumicka Mastika är en spritsort som dricks med is som en aperitif av plommon, russin, fikon och druvor. 43 %
Mat och kultur i Makedonien

Viner i Nordmakedonien

Vanligaste druvorna i Nordmakedonien är de röda Kadarska, Prokupac Vranac, Plavac, Merot och Vabernet Sauvignon och de vita Chardonnay, Muscat ottonel, Smederevka, Zilavka, Sauvignon blanc

  • Från Kamnik winery hittar du det röda “Terroir och Signature”, det vita “Golden Temjanika” samt rosé vinet “Sexy”.
  • Bovin Winery har det röda vinet “Bovin Merlot”, det vita “Muscat Temjanika och Dissan” samt rosé vinet “Ana Marija”
  • Tikves winery har de röda Vranec, T’ga za jug och Barovo, de vita vinerna Smederevka och Cuvee Cyril.

Mer att läsa

Här hittar du mer läsning om Nordmakedonien, samt om mat och kultur i andra länder i den här delen av Europa. Ännu mer läsning hittar du om du klickar på bilden nedan.

Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!
Alla våra bästa tips om Nordmakedonien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev