Meny Stäng

Mat och kultur i Makedonien

Det fanns ingen ände på gästfriheten under vårt besök i Kicevo, och som flera läsare gissade blev vi kvar ett tag … Efter att jag fått prova albanska högtidskläder fick vi veta att vi på kvällen var bjudna på fiskrestaurang!

Som ni kanske minns hade vi i början i Albanien lite svårt att hitta traditionell albansk mat. På restaurangerna hittar man nämligen mest grillat kött/fisk med pommes frites eller pizza/pasta. Nu har vi fått prova både albansk och makedonsk mat, så vi tänkte passa på att berätta lite mer om mat och kultur i Makedonien! Samtidigt måste vi nog förklara lite om de olika folkgrupperna i det här landet …

Makedonien – ett land med flera folkgrupper

Vi befinner oss i Makedonien, men som ni förstått har vi framför allt träffat albaner, som är en stor minoritetsgrupp (24 % av befolkningen enligt Wikipedia och betydligt mer i den delen av landet där vi befinner oss). Makedonierna är i första hand ortodoxa kristna och albanerna är i första hand muslimer.

Skilda språk i Makedonien

De två folkgrupperna pratar också olika språk. Makedonskan är ett slaviskt språk, besläktat med bulgariskan, som skrivs med kyrilliska bokstäver (som på ryska). Albanskan är ett indoeuropeiskt språk (liksom svenska, engelska, spanska osv.) men utgör en egen språkfamilj och är inte nära besläktat med något annat språk som talas idag. Albanerna i Makedonien pratar oftast makedonska, men makedonierna pratar oftast inte albanska och de två folkgrupperna har separata skolor.

Inga vänner

Hur lyckas de två folkgrupperna samsas i landet då? Detta är nog svårt för en utomstående att förstå, och vi tänker inte gå in på djupet på det. Vi uppfattar det som att de båda grupperna försöker (och lyckas!) komma bra överens och samarbetar i mycket, men att det också finns underliggande konflikter.

När vi frågar campingägaren om det händer att albaner och makedonier gifter sig med varandra svarar han “One in a million”. Sedan lägger han till “There is one such couple here in Struga”.

Besök på makedonsk fiskrestaurang

Vi har blivit bjudna på en hel del albansk mat under vårt besök i Kicevo, men i förrgår tog våra albanska vänner med oss på en makedonsk fiskrestaurang. Den här gången var det en av Shefiks vänner som bjöd och vi fick fortfarande inte betala …

Människor här är som sagt otroligt generösa och gästvänliga! Restaurangen, som ligger strax utanför Kicevo, har en egen fiskodling och vi fick fantastiskt god mat! Fisken var helt färsk och innan den tillagades fick vi se den levande när den togs upp från fiskodlingen.

Peter håller upp ett glas raki (plommonbrännvin) framför restaurangens fiskodling
Peter håller upp ett glas raki (plommonbrännvin) i traditionellt makedonskt raki-glas framför restaurangens fiskodling

Mat och kultur i Makedonien

Förrätt med makedonsk sallad, fetaost, burek och bröd
Förrätt med Makedonsk sallad (med tomat och grillad paprika), fetaost, burek och bröd
Färsk fisk från fiskodlingen serverad med potatis och vitlökssås
Färsk fisk från fiskodlingen serverad med potatis och vitlökssås

Den albanska maten

Vi har tidigare skrivit om maten på restaurangerna i Albanien, där man mestadels får grillat kött/fisk med pommes frites eller italiensk mat. Enligt våra albanska vänner serverar man ofta inte traditionella rätter på restaurang eftersom man vill ha lite extra festligt när man går ut och äter.

Hemma är det vanligt med grytor och en väldigt vanlig ingrediens är vita bönor. Man äter lamm, kyckling och fisk, men inte fläskkött eftersom många är muslimer. En väldigt vanlig rätt, som man också hittar på många snabbmatställen, är burek – ett slags paj med olika fyllningar.

Traditionell Albansk mat

Igår blev vi bjudna på traditionell albansk frukost hemma hos vår nya vän Shefiks syster. Vi serverades “peta” – en ugnsbakad rätt gjord av deg, fylld med ost och purjolök. Till detta serverades tomater och yoghurt att dricka. Väldigt gott!

Detta är alltså en traditionell albansk frukost, men vi fick veta att många unga albanskor inte har lust att lägga ner den här tiden på matlagning på morgnarna. Idag är det alltså vanligt att äta en ostmacka på morgonen i stället …

Albansk peta - traditionell frukostmat

Läs mer: Resa till Makedonien – din guide till Makedoniens resmål