Meny Stäng

Sicilien

Resmål på Sicilien! Tycker du om härliga sandstränder, italiensk matkultur eller kanske historiska sevärdheter? Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Sicilien!

Varför resa till Sicilien?

Det finns gott om sandstränder och möjligheter till sol och bad runt hela ön. Många städer är fyllda av vackra byggnader, såsom Trapani, Taormina, Noto och Syrakusa. Här hittar du allt från imponerande kyrkor till massor av lämningar från romartiden.

Människor är vänliga och öppna och vill gärna prata och hjälpa till, oavsett om de kan engelska eller inte. Om du gillar italiensk mat så hittar du förstås det här, på västsidan dessutom uppblandat med nordafrikanska influenser. Här hittar du massor av artiklar om Sicilien.

Resmål på Sicilien – inspirerande läsning

resmål på Sicilien
Helena Bergström på Sicilien, resemagasinet FREEDOMtravel.se

Fler resmål på Sicilien – bucket list

Resmål på Sicilien - Palermo

Palermo

Huvudstaden Palermo på Sicilien har mycket att bjuda på. Katedralen Palazzo dei Normanni (Arab-Norman) som du ser på bilden ovan, mosaikerna i Palatine Chapel, Capella Palatina, och Palermo Katedralen.

Admiral’s Bridge, Martorana Church, Klostret San Giovanni degli Erimiti (U), Palazzo Zisa (U) och fontänen Fontana Pretoria (U).

resmål på Sicilien

Erice

Den urgamla staden Erice som ligger högst upp på en klippa nordost om Trapani, som du kan ta dig via buss eller linbana. Den första byn förstördes av Karthago ca 230 år f.Kr och den nya staden grundades 1077 av trojaner.

Små smala gränder, allt i sten och en enorm utsikt över havet i väst. Upptäck de tre kyrkorna på toppen St. Maria Maddalena, St. Ippolito och Santa Maria Maggiore.

resmål på Sicilien

Pantelleria utanför Sicilien

Den går en rutt till denna sagoö och det är från Trapani med galet klart vatten. Den ligger mellan Sicilien och Tunisien och det är så sjukt coolt. Armani har hus här och Madonna badade lerbad här när hon var gravid. Det här ska upplevas en gång i livet och jag säger världsklass!

resmål på Sicilien

Cefalu

Cefalu med sina 14 000 invånare tar emot miljoner besökare varje år. Staden är enormt populär med små pittoreska gränder från medeltid och fantastiska stränder. Cefalu ligger öster om Palermo i längst den tyrrenska kusten.

Katedralen som finns med på UNESCO världsarv ska vara väldigt vacker, kyrkorna Santa Maria dell’Odigitria, Sant’Andrea, Immacolatella och många mer. Upptäck Seminariet och biskopens palats eller forntida romerska bad.

Piazza Armerina

Staden har hur mycket historia som helst och många vackra byggnader, men är mest känd för huset Villa Romana (Villa Romana del Casale). Här finns världens bäst bevarade mosaiker från romartiden.

Det tog ca femtio år att bygga huset som påbörjades i slutet av 200-talet e Kr, och du kan studera nästan 600 km mosaikberättelser. Huset blev täckt efter ett jordskred på 1000-talet och glömdes bort ända till 1800-talet, och därav sitt fantastiska skick.

Scala dei Turchi på Sicilien

Denna vita klippkust ligger längs havssträckan mellan Realmonte och Porto Empedocle. Om man tittar på människorna så ser de ut som myror, och då får man en känsla om hur stor denna fantastiska mjuka vita kalksten är.

Egadiska öarna

Tre öar i västra Sicilien som är mycket attraktiva. Favignana är favoriten bland italienarna och hit tar man sig med båt (40 min från Trapani). Du kan hyra cykel eller ta buss på ön till någon av de vackra stränderna. Det går också båtturer runt ön för alla magiska grottor.

De övriga öarna som tillhör Egadiska öarna är Levanzo och Marettimo. Siciliens bjuder verkligen på underbara platser!

Caltabellotta

Bergsbyn Caltabellotta, tidigare Antika (Sicani) som erövrades av romarna 99 f.Kr. Gamla stan heter Terravecchia som också har fästningen Castelvecchio och Caltabelotta katedralen bredvid sig. Flera vackra kyrkor och en hisnande utsikt.

Etna

Etna, eller ”Muncibeddu” som berget heter på sicilianska, har varit mer eller mindre aktiv i 500 000 år. Uppskattningsvis 6000 år f. Kr. kollapsade vulkanbergets östra sida och en krater som nu kallas ”Valle del Bove” bildades. Detta sammanbrott skapade en jättetsunami som tros ha sköljt över flera bebodda platser kring Medelhavet.

Att besöka Etna

 • Vinter: Det är mycket nyckfullt väder på Etna, rådfråga alltid skidlärare eller annan professionell personal före du ger dig iväg upp. Stark vind kan plötsligt göra att liftarna står stilla en vecka. Snowkiting är en populär sport på Etna, och s k Chasta Days anordnas med jämna mellanrum.
 • Sommar: Vill du vandra eller komma upp på Etna så tar du en guide för att få den bästa upplevelsen.
resmål på Sicilien

Selinunte – Segesta

Platsen innehåller fem tempel men endast ett (Hera templet) är bra bevarat som ruin. Det uppfördes ca 400 år f.Kr av greker som då befolkade Sicilien.

Det här ett Akropolis och ett enormt område som rymde 30 000 personer och som ligger i sydvästra sicilien. Glöm inte amfiteatern i Segesta. Måste ses!

resmål på Sicilien

Eoliska öarna

Lipari är en sagoö nordost om Celafu på Sicilien som ingår i det Unesco skyddade Eoliska öarna och dess skärgård i Tyrrenska havet. Lipari är den största av de sju bebodda Eoliska öarna med samma dramatiska historia som Sicilien.

Här finns slott, katedralen San Bartolomeo, arkeologiskt museum, ittoresk hamn, grekiska ruiner och sjömanskyrka. Övriga öar i Eoliska öarna är Salina, Stromboli, Vulcano, Filicudi, Alicudi och Panarea.

resmål på Sicilien

Ragusa

Den sicilianska barockstaden Ragusa är upptagen på UNESCO: s världsarvslista. Med sin arkitektur erbjuder staden en vacker blandning av branta och smala gator, torg och spektakulär utsikt. Det mesta av det du ser i staden går tillbaka till 1693 eftersom folket beslutade att bygga om staden efter jordbävningen som förstörde den. 

De viktigaste sevärdheterna är Basilica di San Giorgio med dess neoklassiska kupol, Giardini Iblei allmänna trädgård med stadsutsikt och kyrkor och Maria delle Scale Church.

Mondello

Mondello är Pelarmos strand och en ren badort utan historia. Vi tänkte stanna här 2015 men när vi kom ner till stranden var det ett hav av sopor och vi åkte vidare. Självklart är det enormt mycket människor här eftersom Palermo ligger 20 minuter bort med buss ( 806 & 833).

Viken och det turkosa havet är imponerande, och stannar du i Palermo så är det en perfekt plats att ta sig till en härlig eftermiddag.

resmål på Sicilien

Pelagieöarna utanför Sicilien

Från Agrigento tar man sig med färja (Porto Empedolce) mot Tunisien men stannar på vägen?

Pelagiska öarna är en italiensk ögrupp i Medelhavet, mellan Malta och Tunisien. Den omfattar öarna Lampedusa, Conigli, Linosa och Lampione. Helt otroligt häftigt och vara på platser där väldigt få har varit. Här finns också en egen art av oäkta karettsköldpadda.

resmål på Sicilien

Castellammare del Golfo

En typisk sol-bad-nöjes destination där man inte ska söka något att göra. Marina marina är stadens nöjeshamn och du har även citadellet och slottet Castello som du kan strosa runt i.

Castellammare del Golfo har en egen milslång strand men den ligger med förbindelse med buss och kallas Spiaggia Playa. Hyr egen båt (eller båttur) och hitta små vikar mot San Vito Lo Capo, en badort utanför Zingaro-reservatet.

Messina

Messina är Siciliens tredje största stad och fredens staty står nere i hamnen. Här finns klocktornet med en komplex klocka, Messina katedralen som är ett wow, monumentala Orionens och Neptun fontänen. Italienarna kan det här med sina vackra fontäner.

Äta en citrongranita eller en Cannolo med ricotta och bara insupa atmosfären. Sevärdheterna står på rad som Santo Antonio basilika från Padova, Spirito Santo-kyrkan eller Santuario S.

Sicilien
Källa: I mosaici la luce – Edmondo Lopez – All Creative Common

Monreale på Sicilien

Monreale är en stad och är berömd för den största och mest imponerande katedral (grunden från 1174) på Sicilien och är ett UNESCO världsarv. Mosaiken i denna kyrka är något utöver det vanliga.

resmål på Sicilien

Catania

Catania är Siciliens andra största stad och som grundades av greker 729 före Kristus. Catania förstördes av vulkanutbrott och jordbävning på 1600-talet. Staden byggdes upp i barockarkitektur av mästaren Giovanni Vaccarini.

Kolla Piazza Stecicoro som har en gömd amfiteater, Palazzo Sangiuliano, universitetet, Barockkyrkan Chiesa San Michele Arcangelo, Palazzo Chierici (U) och mycket mer.

Info och fakta om Sicilien

 • Huvudstad: Palermo
 • Språk: Italienska
 • Invånare: 5 miljoner (2019)
 • Valuta: Euro
 • Religion: Kristendom (katolicism)

Bra att veta om Sicilien

 • Prisläge: Som i Sverige
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart

Boende i Sicilien

 • Hotell: Du hittar massor av olika hotell i Italien. Kolla till exempel på Booking.com eller på Italienspecialisten.se.
 • Camping: Om du föredrar att bo på camping kan du läsa mer på vår sida om campingar och ställplatser på Sicilien.

Resa till Sicilien

 • Flyg: Du kan flyga Palermo, till exempel via KLM, men inte direkt från Stockholm.
 • Färja: Du kan ta färja till Sicilien från olika orter i Italien såsom Citavecchia, Genua, Livorno, Neapel, Salerno eller Villa San Giovanni. Du kan också ta färja från Sardinien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

5 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. 4000mil säger:

  Oj vilken bra sammanställning!
  Ska komma ihåg den om/när det blir aktuellt att åka till Sicilien.
  /Gunilla

 2. Anita Malta säger:

  Tänk att jag bor så nära och ändå inte varit på Sicilien sen vi kom hit till Malta för snart 16 år sen. Med bilfärja tar det bara 90 minuter men av någon orsak vill maken inte dit. Ska nog försöka övertala honom igen och visa din fina presentation 😀

 3. admin säger:

  4000 mil, roligt att du gillar sammanställningen! Förhoppningen är att våra sidor om olika länder m.m. Ska vara användbara 🙂

  Anita Malta, jamen ni som har så nära måste ju verkligen åka dit! Det finns mycket fint att se på Sicilien!

 4. Ulrika Lindblom säger:

  Oh vilken bra sammanfattning. Jag har varit på Sicilien en gång för ca 16 år sedan och längtar tillbaka. Taromina, Etna och många vackra ställen. En fruktansvärd båtresa för att se den aktiva vulkanen på Volcano. När vi var uppe på Etna åkte vi till ett vackert ställe för att skölja av oss. Vi hamnade vid något som såg ut som grottor o väldigt klart vatten. Iskallt att bada där men har tyvärr glömt av vad det heter. Är det något ni känner igen

  • Peter säger:

   Hej Ulrika!
   Kul att du skriver och på Sicilien behöver man vara minst en månad för att uppleva en liten del bara. Jag kan inte förstå var du har varit på den vackra platsen men det kan väl inte ha varit vid kusten för där är det nästan alltid varmt. Det känns som att du har varit i en del av Efta och därav det kalla vattnet, och det låter magiskt. Du får gå in på Google maps och zooma in varje litet ställe så kanske det kommer. Du får gärna skriva om du hittar platsen.
   Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *