Meny Stäng

Unesco-staden Syrakusa på Sicilien

Idag har vi besökt Syrakusa, på Siciliens östkust. Syrakusa är en stad med lååång historia. Faktum är att staden grundades redan år 734 före Kristus av grekiska kolonisatörer. Staden hade på den tiden en halv miljon invånare, var den mäktigaste av Greklands kolonier på andra sidan havet och en direkt rival till Aten.

Unescos världsarvslista

Här bodde bland annat den berömde matematikern Arkimedes på 200-talet före Kristus. Det finns en del lämningar från den gamla tiden, bland annat en grekisk teater från 400-talet före Kristus. Syrakusa listades förresten på Unescos världsarvslista 2005.

Sicilien Syrakusa
Sol och bad i en historisk stad

Ortigia i Syrakusa

Syrakusas ursprungliga bosättning var ön och hamnen Ortigia, som står i förbindelse med fastlandet med en vägbank. Hit åkte vi idag! Vi parkerade på en ställplats (von Platen) och tog en buss härifrån. Vad vi tyckte? Waow, vi gillade den här stan!

Italien, sicilien, Syrakusa
Italien, sicilien, syrakusa

Underbar stad

Vackra hus från 1600- eller 1700-talet (och några enstaka äldre lämningar), fin utsikt över havet och en hel del små muséer och utställningar. Vi kikade in på en utställning om Da Vincis maskiner och uppfinningar – det var en finurlig prick det där!

Här finns hur mycket som helst att se och vackra gränder avlöser varandra så man blir alldeles snurrig. Man går och tittar på balkonger, arkitektur och pittoreska caféer och efter ett tag vet man inte var man är. Vi förstår att många pratar gott om Syrakusa och den här staden kan vi gå i god för.

Helena framför stadsdelen Ortigia i Syrakusa
Helena framför stadsdelen Ortigia
En av alla mysiga gränder i Ortigia, Syrakusa
En av alla mysiga gränder i Ortigia, Syrakusa
Syrakusa Italien
Gott om vackra kvarter!

Att resa med lokalbuss

Den lilla lokala bussen kostar 50 cent per person och kör överallt, bland annat från ställplatsen von Platen till Gamla stan. När vi åkte hem var vi nästan ensamma och chauffören frågade “Camper?” och så körde han förbi hållplatsen så vi bara hade tio meter att gå till vår bil …

Den lilla bussen kostar 50 cent per person
Den lilla lokalbussen i Syrakusa