Meny Stäng

Syrakusa på Sicilien – ett Unesco världsarv

Annons

Idag har vi besökt Syrakusa, på Siciliens östkust. Syrakusa är en stad med lååång historia. Faktum är att staden grundades redan år 734 före Kristus av grekiska kolonisatörer. Staden hade på den tiden en halv miljon invånare, var den mäktigaste av Greklands kolonier på andra sidan havet och en direkt rival till Aten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Unescos världsarvslista

I Syrakusa bodde bland annat den berömde matematikern Arkimedes på 200-talet före Kristus. Det finns en del lämningar från den gamla tiden, bland annat en grekisk teater från 400-talet före Kristus. Syrakusa listades förresten på Unescos världsarvslista 2005.

Strand på Sicilien
Sol och bad i en historisk stad

Ortigia i Syrakusa

Syrakusas ursprungliga bosättning var ön och hamnen Ortigia, som står i förbindelse med fastlandet med en vägbank. Hit åkte vi idag! Vi parkerade på en ställplats (von Platen) och tog en buss härifrån. Vad vi tyckte? Waow, vi gillade den här stan!

Italien, sicilien, Syrakusa
Italien, sicilien, syrakusa

Syrakusa – en underbar stad

I Syrakusa finns vackra hus från 1600- eller 1700-talet (och några enstaka äldre lämningar), fin utsikt över havet och en hel del små muséer och utställningar. Vi kikade in på en utställning om Da Vincis maskiner och uppfinningar – det var en finurlig prick det där!

Här finns hur mycket som helst att se och vackra gränder avlöser varandra så man blir alldeles snurrig. Man går och tittar på balkonger, arkitektur och pittoreska caféer och efter ett tag vet man inte var man är. Vi förstår att många pratar gott om Syrakusa och den här staden kan vi gå i god för.

Helena framför stadsdelen Ortigia i Syrakusa
Helena framför stadsdelen Ortigia
En av alla mysiga gränder i Ortigia, Syrakusa
En av alla mysiga gränder i Ortigia, Syrakusa
Syrakusa Italien
Gott om vackra kvarter!

Syrakusa och vår svenska Lucia

En speciell sak med Syrakusa, för oss svenskar, är förstås kopplingarna till den svenska Luciatraditionen. Historierna om helgonet Lucia varierar, men man vet att hon föddes i en rik familj på 280-talet, var en kristen jungfru och dog martyrdöden. Enligt flera historier gav hon som ung ett kyskhetslöfte, och när mamman lovade bort henne till en rik adelsman gjorde hon allt för att skjuta upp bröllopet.

Mamman blev senare sjuk, men Lucia lyckades bota henne genom sin tro. För att tacka dottern gick mamman med på att avboka det planerade bröllopet, men detta gillade inte adelsmannen! Han kände sig lurad och angav Lucia för hennes kristna tro, varvid hon riskerade dödsstraff.

Lucias straffades med att leva som prostituerad på en bordell resten av sitt liv. Hon skulle köras till bordellen på en vagn dragen av oxar, men vagnen frös till is. Man försökte då bränna Lucia på bål, men lågorna vek undan. Först när en romersk soldat stack ett svärd genom henne slocknades hennes livslåga.

Helgonet Lucia

Att resa med lokalbuss

Den lilla lokala bussen kostar 50 cent per person och kör överallt, bland annat från ställplatsen von Platen till Gamla stan. När vi åkte hem var vi nästan ensamma och chauffören frågade “Camper?” och så körde han förbi hållplatsen så vi bara hade tio meter att gå till vår bil …

Den lilla bussen kostar 50 cent per person
Den lilla lokalbussen i Syrakusa

Mer att se och göra på Sicilien

Det finns förstås mycket mer att se och göra runt om på Sicilien. Här nedanför hittar du massor av reportage med restips.

Alla våra bästa tips om Italien. Klicka på bilden!

Har du varit i Syrakusa?

Har du varit i Syrakusa? Vilka var dina upplevelser? Har du några tips?

Fakta om Syrakusa

  • Land: Italien
  • Region: Sicilien
  • Invånare: Cirka 122 000 (2017)
  • Skyddspatron: Lucia

Syrakusas historia

  • Grundande: Staden Syrakusa grundades år 734 före Kristus, av grekiska kolonisatörer från Korinth, och fick då namnet Syrakousai. Staden anlades från början på ön Ortygia, som senare förbands med fastlandet.
  • En sjömakt: Under härskaren Gelon (485-478 före Kristus) blev Syrakusa en sjömakt. Man vann segrar över karthagerna 480 före Kristus, och etruskerna 474 före Kristus, vilket gjorde Syrakusa mäktigt. Under denna tidsepok byggdes fästningar och borgen Euryalos.
  • Ny storhetsperiod: När moderstaden Korinth sände Timoleon (343-337 före Kristus) till Syrakusa bäddade han för en ny storhetsperiod. Timoleon fick bland annat stopp på ett pågående inbördeskrig.
  • Rom erövrar: År 212 före Kristus erövrades Syrakusa av Rom, under det andra puniska kriget. I samband med erövringen dödades uppfinnaren och matematikern Arkimedes. Syrakusa blev administrativt centrum i provinsen Sicilia, lydande under Rom.
  • Efter Kristus: När araberna erövrade Sicilien på 800-talet fick Palermo en större betydelse och Syrakusa en mindre. Åren 1038-40 hölls Syrakusa av bysantinerna och 1085 erövrades staden av normanderna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev