Meny Stäng

Den historiska staden Noto på Sicilien

Idag har vi besökt den sicilianska staden Noto. Noto ligger söder om Syrakusa och är trots sin oansenliga storlek (24 000 invånare) väl värd ett besök. År 2002 togs staden och dess kyrka med på UNESCO:s världsarvslista, och det är inte svårt att förstå varför. 

Det antika Noto, Sicilien som låg en bit ifrån där staden ligger idag, totalförstördes i en jordbävning 1693. Den “nya” staden, som byggdes upp strax därefter, är imponerande med alla mäktiga byggnader i siciliansk barockstil.

En historisk stad

Det antika Noto var känt under namnet “Netum”. År 866 erövrades staden av araber och år 1091 var staden muslimernas sista fäste, innan även de kom att erövras av kristna.

På 1500-talet expanderade staden med många byggnader och kyrkor, men tyvärr förstördes dessa under en kraftig jordbävning 1693. Efter jordbävningen flyttade man staden och byggde, med hjälp av kända arkitekter, ett mästerverk i siciliansk barockstil. Och detta kan man alltså kika på idag!

Wow vilka städer det ligger här på Sicilien som är väldigt extra av allt. Noto och Syrakusa samt Taormina är ett måste på Sicilien och är nog det bästa som man hittar här. Det här är toppen av öns alla sevärdheter.

Italien, Sicilien, Noto
En av alla gator/gränder i Noto
En av alla gator/gränder
Många fantastiska balkonger i Noto
Många fantastiska balkonger
En stor öl tillsammans med "lite" tilltugg i Noto - 5 euro/person
En stor öl tillsammans med “lite” tilltugg (aperitivo) – 5 euro/person
Italien, Sicilien, Noto

Noto Parking

Vi står för övrigt på en fin ställplats strax utanför stan som heter Noto Parking. Det är inte gångavstånd till stan härifrån – men personalen skjutsar fram och tillbaka i bil utan extra kostnad! Vi har visserligen haft svårt att göra oss förstådda på engelska, men personalen (som pratar tyska) har inte låtit det hindra dem från att försöka hjälpa oss.

Även här är vi bara några få husbilar trots många platser. Kanske är högsäsongen för husbilar på vintern (när pensionärerna övervintrar)? Och även här ingår fritt WiFi helt utan extra kostnad. Pluspoäng till ställplatserna på Sicilien!

Peter på Noto parking
Peter på ställplatsen

Läs mer: Resa till Sicilien – din guide till Siciliens bästa resmål