Meny Stäng

Den historiska staden Noto på Sicilien

Annons

Idag har vi besökt den sicilianska staden Noto. Noto ligger söder om Syrakusa och är trots sin oansenliga storlek (24 000 invånare) väl värd ett besök. År 2002 togs staden och dess kyrka med på UNESCO:s världsarvslista, och det är inte svårt att förstå varför. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det antika Noto, Sicilien som låg en bit ifrån där staden ligger idag, totalförstördes i en jordbävning 1693. Den ”nya” staden, som byggdes upp strax därefter, är imponerande med alla mäktiga byggnader i siciliansk barockstil.

Noto – en historisk stad

Det antika Noto var känt under namnet ”Netum”. År 866 erövrades staden av araber och år 1091 var staden muslimernas sista fäste, innan även de kom att erövras av kristna.

Noto, Sicilien

På 1500-talet expanderade staden med många byggnader och kyrkor, men tyvärr förstördes dessa under en kraftig jordbävning 1693. Efter jordbävningen flyttade man staden och byggde, med hjälp av kända arkitekter, ett mästerverk i siciliansk barockstil. Och detta kan man alltså kika på idag!

En av alla gator/gränder i Noto

Wow vilka städer det finns här på Sicilien! Städer som Noto, Syrakusa och Taormina ska man verkligen inte missa när man besöker Sicilien. Varje gathörn är fyllt av historia och vacker arkitektur.

Noto, Sicilien
vackra balkonger på Sicilien
Många fantastiska balkonger

Aperitivo i Noto

Efter en promenad runt i Noto kände vi att det var dags för påfyllning. Vi slog oss ner på en uteservering och beställde in en ”aperitivo”, det vill säga en prisvärd eftermiddagsdryck med tilltugg. Det blev varsin öl och en stor tallrik med olika snacks. Priset? 5 euro per person. Helt ok, eller hur!?

Aperitivo
Aperitivo – en stor öl tillsammans med ”lite” tilltugg

Noto Parking för husbilar

Vi står för övrigt på en fin ställplats strax utanför stan som heter Noto Parking. Det är inte gångavstånd till stan härifrån – men personalen skjutsar fram och tillbaka i bil utan extra kostnad! Vi har visserligen haft svårt att göra oss förstådda på engelska, men personalen (som pratar tyska) har inte låtit det hindra dem från att försöka hjälpa oss.

Även här är vi bara några få husbilar trots många platser. Kanske är högsäsongen för husbilar på vintern (när pensionärerna övervintrar)? Och även här ingår fritt WiFi helt utan extra kostnad. Pluspoäng till ställplatserna på Sicilien!

Peter på Noto parking
Peter på ställplatsen
Alla våra bästa tips om Italien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev