Meny Stäng

Att göra i Samarkand i Uzbekistan – 18 tips

Annons

Vad kan man göra i Samarkand i Uzbekistan? Samarkand är en mytomspunnen stad med lång historia, fantastisk arkitektur, god mat och hantverk i härliga färger. Här är våra bästa tips på saker att se och göra i Samarkand med omnejd.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Samarkand i Uzbekistan

Samarkand är en av de äldsta, fortfarande levande, städerna i Centralasien. Historien har bitvis varit dramatisk och staden har intagits både av araber och perser, och blivit förstörd av mongoler under Djingis Khan. Under 1300-talet var Samarkand huvudstad i Timur Lenks enorma och mäktiga rike.

Den turk-mongoliske fältherren Timur Lenk står staty i Samarkand

Samarkand är en sägenomspunnen stad som nämns i inledningen av sagosamlingen Tusen och en natt, och i flera sånger omsjungs som drömmarnas plats. Samarkand är också känd som ett stopp längs den omtalade Sidenvägen, en av de äldsta av världens stora handelsvägar.

Karavan längs Sidenvägen, avbildad på International University of Tourism i Samarkand

Idag är Samarkand den näst största staden i Uzbekistan, och många turister lockas hit, bland annat på grund av alla monumentala religiösa byggnader, varav flera ingår i Unesco-arvet “Samarkand – Crossroads of Cultures”. Framför allt kommer turister från grannländerna, samt från Ryssland, Turkiet, Sydkorea, Tyskland, Frankrike, Indien och USA. Vi fick möjlighet att göra en pressresa hit nyligen, och det var verkligen en dröm som blev verklighet.

Samarkand ligger i Uzbekistan, cirka 330 kilometer sydväst om huvudstaden Tasjkent.

Vad kan man göra i Samarkand i Uzbekistan?

Vad kan man då se och göra i Samarkand? Denna stad bjuder på massor av historiska sevärdheter, men också på traditioner, hantverk och lokal mat. Vi har nu samlat våra bästa tips till staden, och dess omgivningar.

1. Beundra torget Registan

Registan är ett historiskt torg som du hittar i centrala Samarkand. Torget ringas in av tre vackra madrassa, det vill säga historiska före detta skolor eller institutioner för islamisk utbildning. Torget är, tillsammans med flera andra byggnadsverk i Samarkand, upptaget på Unescos världsarvlista och är en av stadens absolut mest viktiga sevärdheter. På dagtid kan du besöka de olika innergårdarna, och här finns också ett museum.

Att besöka Registan i Samarkand

2. Se kvällsshowen vid Registan

Torget Registan är värt att besöka både dagtid och kvällstid. På kvällen får du visserligen nöja dig med att stå utanför grindarna, men då kan du å andra sidan roa dig med att se den minst sagt spektakulära ljusshowen, som ackompanjeras av en amerikansk berättarröst. Showen visas varje kväll under turistsäsong, det vill säga under sommarhalvåret.

Att göra i Samarkand

3. Upptäck Timur Lenks Mausoleum

Timur Lenk föddes 1336 i nuvarande Uzbekistan och var en både framgångsrik och mycket brutal turk-mongolisk krigsherre. Under sin tid vid makten expanderade han Timuridernas territorium så att det nådde från nuvarande Turkiet till Indien, i ett försök att återskapa Djingis khans tidigare imperium.

Timur Lenk planerade att erövra Kina, men på vägen avled han i lunginflammation. Han fördes tillbaka till Samarkand och begravdes i sitt mausoleum, som också kallas Gur-Emir. Mausoleet har en fantastisk arkitektur och är idag en av de viktigaste sevärdheterna i Samarkand.

Att göra i Samarkand

4. Fascineras av komplexet Shakh-i-Zinda

Shakh-i-Zinda betyder ”Den levande kungen”, och är ett område som inkluderar en rad mäktiga mausoleer och andra religiösa byggnader. Komplexet uppfördes under åtta århundraden, från 1000-talet och fram till 1800-talet, och omfattar mer än tjugo byggnader. Här finns bland annat predikanten Kusam ibn Abbas mausoleum, och flera av Timur Lenks släktingar är begravda här.

5. Spana in moskén Hazrat Khizr

Moskén Hazrat Khizr är ett vackert komplex som ligger i den högsta delen av Samarkand, och som därför också bjuder på fin utsikt.

Att göra i Samarkand

Hazrat Khizr är den första moskén som byggdes i Samarkand. Den uppfördes på 700-talet och tillhör de byggnader som ingår i Unesco-arvet.

Att göra i Samarkand

6. Lär om historia på Ulug Begs obervatorium

Ulug Beg föddes 1394 i Persien (nuvarande Iran) som sonson till Timur Lenk, och dog i Samarkand år 1449. Han var känd som sin tids främste astronom och utarbetade en stjärnkatalog med inte mindre än 1018 stjärnor.

Ulug Begs observatorium var sin tids allra största och innehöll bland annat en meridianbåge med en radie på 40 meter. Idag återstår väldigt lite av det en gång tre våningar höga observatoriet, men det är ändå intressant att göra ett besök här.

Ulug Begs observatorium

Man kan spana ner på resterna av bågen, och det finns också ett museum som berättar om astronomen, och där man kan få en bild av hur observatoriet och meridianbågen en gång i tiden såg ut.

7. Gör ett besök vid St. Daniel Mausoleum

Beroende på religion så har han olika namn. Muslimer kallar honom Khoja Daniyar, judar kallar honom Dānīyyēʾl och kristna kallar honom St. Daniel. Den helige Daniels grav ligger vid ett berg i utkanten av Samarkand, där det också finns en källa med heligt vatten.

Att göra i Samarkand

Själva graven är lång. Som besökare är man, efter att man tagit av sig skorna, välkommen att gå ett varv runt den.

St Daniel Mausoleum

8. Besök Afrasiab Museum och forntida plats

Afrasiab Museum ligger vid en av de största arkeologiska platserna i världen, intill den antika staden Afrasiyab, som förstördes av mongolerna i början av 1200-talet. I museet kan man lära sig om den antika staden, och bland annat se stora väggmålningar.

Strax utanför museet ligger den forntida plats där utgrävningarna har gjorts. Här möts man av ett speciellt landskap, samt en del informativa skyltar.

Afrasiab Museum

9. Kika in i St. Alexis katedral

Uzbekistan är ett huvudsakligen muslimskt land, och därför finns det förstås framför allt moskéer här. Det finns dock också en kristen minoritet, och vi tyckte att det var intressant att besöka en kyrka. Vi kikade in i St. Alexis Cathedral, som byggdes 1912 och är en ortodox kyrka. Det som var mest annorlunda, mot kyrkorna i vår del av världen, var att det inte finns några bänkar.

10. Upptäck Silk Road Samarkand Touristic Center

I Samarkand finns en helt nybyggd stadsdel som heter Silk Road Samarkand Touristic Center. Detta är en del av staden där det finns åtta stora nybyggda hotell, en stugby, konferensanläggningar samt en liten “stad” i gammal stil som fått namnet Eternal City.

Att göra i Samarkand

Förutom att vi bodde på hotell här, och deltog i konferensen 25 UNWTO , så åkte vi också upp till takbaren på Minyoun Hotel. Och ja, det blev kaffe och en kaka på det hotellet också …

Att göra i Samarkand

11. Strosa i Eternal City

Den kanske mest speciella platsen i Silk Road Samarkand Touristic Center är den lilla “stad” som fått namnet Eternal City. Detta är en nybyggd “turiststad” som uppförts i traditionell stil.

Även om Eternal City är ett nybyggt ställe så gillade vi den här platsen. Varenda vägg är vacker och det finns gott om fantastiskt hantverk.

12. Se en show i Eternal City

I Eternal City finns en nybyggd och vridbar amfiteater, som påminner om det observatorium som en gång i tiden byggdes av astronomen Ulug Beg. Här ordnas olika konserter och festivaler, och vi var med om ett helt fantastiskt evenemang här, med allt från sång och dans till fyrverkerier och drönarshow.

13. Handla en sidenmatta på Samarkand Bukhara Silk Carpets

Att göra ett besök på mattfabriken Samarkand Bukhara Silk Carpets är mycket intressant. Här kan du lära mer om både silke och om det gedigna hantverket, samt se när arbetarna knyter de stora vackra mattorna. Naturligtvis kan du också handla med dig en sidenmatta om du vill, eller kanske en sjal.

14. Besök turistbyn Konigil med handpappersbruk

Strax utanför Samarkand ligger turistbyn Konigil, som är känd för sina hantverkstraditioner och sin fina natur med flod och skuggande träd.

Den viktigaste sevärdheten här är ett handpappersbruk, som grundats av hantverksbröderna Muhktarov. Tack vare detta kan man nu se hur produktionen av papper gick till förr i tiden, med manuellt arbete och naturliga råvaror.

15. Smaka uzbekisk mat

En sak som du inte vill missa att göra i Samarkand är att njuta av uzbekisk mat. Du kan passa på att prova Uzbekistans nationalrätt plov, vilket du till exempel kan göra på Plov Tsentr. Andra maträtter du kan vilja prova är samsa (fyllda brödknyten), dumplings och olika soppor. Några restauranger du kan besöka är Oasis Garden och restaurang Maniresa.

Vad äter man i Uzbekistan? - uzbekisk mat

16. Prova uzbekiskt vin

Även om Uzbekistan är ett muslimskt land, och även om en del avstår helt från alkohol, så finns det samtidigt en vin- och ölkultur i Uzbekistan. Det finns flera vingårdar i landet, och i Samarkand kan man dricka lokalt vin på restaurangerna. Om man vill gå på vinprovning kan man besöka House Museum of Filatov, där det både finns ett litet vinmuseum och möjlighet till vinprovningar.

Att göra i Samarkand

Vi fick istället möjlighet att besöka en mycket gammal vinkällare i närheten, som inte håller öppet för allmänheten utan endast välkomnar utvalda gäster. Den tidigare ägaren tvingades överge och lämna denna vinkällare, och den hittades sedan långt senare. Fascinerande är att portvinerna, som är sötare, fortfarande går att dricka. Vi fick prova ett portvin från 1968!

17. Fynda på Siab Bazaar

Ytterligare en sak som du inte vill missa att göra i Samarkand är att fynda på en marknad. Du kan besöka Siab Bazaar där du kan fynda allt från kryddor, nötter och torkad frukt till keramik, sjalar, smycken och traditionella klädesplagg i vackra färger.

18. Gör en utflykt till Urgut

Urgut är både en stad och en region, som ligger sydost om Samarkand. Här kan du uppleva natur med berg och du kan också besöka den antika trädgården Chor-Chinor, där det bland annat finns tusenåriga träd som är så stora att du kan kliva in i dem.

Mer att göra i Samarkand

Vill du ha ännu fler tips på saker att se och göra i Samarkand? Här hittar du några fler förslag.

 • Afrasiab Anciet Settlement är en plats med ruiner från den antika bosättningen Afrasiab.
 • Bibi-Khanum är en monumental moské i Samarkand, som anses vara ett mästerverk i den islamiska världen, från 1400-talet.
 • Mausoleum of Imam al-Bukhari är ett mausoleum där Imam Bokhari är begravd.
Moskén Bibi-Khanum

Var kan man bo i Samarkand?

Det finns förstås många olika hotell att välja mellan i Samarkand. Vi bodde i den nybyggda stadsdelen som kallas Silk Road Samarkand Tourist Center, och här bodde vi på hotellet Bactria. Det är ett mycket modernt och bekvämt hotell, med bar och trevlig frukostbuffé.

Mer att se och göra i närheten

Har du tid och möjlighet att se dig om mer i Uzbekistan? Några av de mest populära platserna att besöka, utöver Samarkand, inkluderar Buchara, Chiva och huvudstaden Tasjkent. Läs gärna också vår gästskribents reportage Uzbekistan – en resa längs Sidenvägen. För att ta dig mellan olika städer kan du exempelvis åka tåg. I Uzbekistan finns moderna snabbtåg, vilket gör tåg till ett utmärkt färdmedel.

Uzbekiskt snabbtåg inne på perrongen i Samarkand
Alla våra bästa tips om Uzbekistan. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Samarkand?

Har du besökt denna mytomspunna plats i Uzbekistan? I så fall, vilka är dina bästa tips på vad man kan se och göra i Samarkand?

Fakta om Samarkand i Uzbekistan

 • Land: Uzbekistan
 • Läge: Staden Samarkand är huvudstad i provinsen Samarkand, i östra Uzbekistan.
 • Folkmängd: Drygt 509 000 invånare (2014)

Bra att veta om Samarkand

 • Språk: Tadzjikiska och uzbekiska. Dessutom pratar många ryska. Engelska kan främst pratas med yngre personer och personer inom turismsektorn.
 • Tidsskillnad: Uzbekistan ligger 4 timmar före Sverige
 • Valuta: Uzbekiska som (USZ)
 • Religion: Huvudreligion är islam.
 • Klädsel: Vid besök på religiösa platser (moskéer och gravplatser) bör man klä sig respektfullt, vilket innebär att kvinnor bör ha kläder som täcker axlar och knän samt täcka håret med en sjal. Män bör ha långa byxor. På övriga platser är klädseln fri, men kvinnor har vanligtvis även i övrigt kläder som täcker axlar och knän. Sjal behövs ej utanför religiösa platser.

Resa till Samarkand

 • Flyg: Du kan flyga till Uzbekistan, till exempel via Riga. Det är också möjligt att flyga via Istanbul, Budapest eller München.
 • Organiserade resor: Det finns flera olika bolag som arrangerar organiserade resor till Uzbekistan, bland annat Iventus.

Historia i Samarkand

 • Tidig historia: Arkeologiska utgrävningar visar på 40 000 år gamla bevis på mänsklig aktivitet.
 • 800-talet före Kristus: Staden Samarkand grundades runt denna tid.
 • Antiken: Staden var under Antiken känd under namnet Marakanda, och var en viktig länk för handeln mellan Persien och Centralasien.
 • 329 före Kristus: Staden intogs och förstördes av Alexander den store.
 • 700-talet: Staden intogs av araber, och därefter av perser.
 • 1200-talet: Staden var huvudstad i Persien i början av detta århundrade.
 • 1221: Staden förstördes av mongolerna under Djingis khan.
 • 1300-talet: Samarkand blev huvudstad i Timur Lenks rike.
 • 1785: Samarkand kom att ingå i Bucharaemiratet, ett uzbekiskt rike som existerade fram till 1920.
 • 1868: Staden blev rysk.
 • 1924: Samarkand blev huvudstad i den uzbekiska sovjetrepubliken.
 • 1930: Staden ersattes som huvudstad av Tasjkent.
 • 2001: blev Samarkand upptaget på Unescos världsarvslista.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev