Meny Stäng

Gdansk sevärdheter – en utmärkt plats för en trevlig resa

Annons

Idag presenterar vi en gästartikel

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Äta i Gdansk

Att resa är ett fantastiskt sätt att upptäcka nya saker. Och på varje resa är mat också viktig. Då är det bra att prova nya rätter och lokala produkter. Det finns många restauranger i Gdansk där du kan äta typisk mat, men det är också värt att kolla in de mer unika.

Krakowresor

Ett sådant ställe är Eliksir, som är både en restaurang och en cocktailbar. Restaurangen är känd för sin foodpairing, som är kombinationen av rätter med cocktails. Detta kan kallas en intressant attraktion, särskilt eftersom rätterna och cocktails kombineras av kocken och bartendern. Om du vill överraska vänner eller familj, kan Eliksir vara ett bra val för att fira födelsedagar eller jubileer.

Menyn erbjuder många intressanta rätter. Jag rekommenderar smakprovningsmenyn. Då får du prova fem rätter kombinerade med fyra cocktails eller sju rätter kombinerade med sex cocktails. Eliksir baseras på regionala och säsongsmässiga produkter, och menyn ändras var tredje månad.

God mat är inte allt restaurangen erbjuder. Om du vill röka en cigarr är det möjligt. I cigarrummet kan du välja och röka en av de många cigarrerna. Cigarrerna kommer bland annat från Dominikanska republiken, Kuba och Honduras.

Besök Eliksirs webbplats på engelska.

Eliksir ligger i Wrzeszcz-distriktet, i den populära delen av Gdańsk, Garnizon. Det är 10 minuter med bil från flygplatsen och 15 minuter från Gdansks gamla stad, så läget är utmärkt.

Vad kan man göra i Gdansk?

Det finns mycket att se i Gdansk. Det är en stor stad med många sevärdheter, spännande museer och fina restauranger. Dessutom är det värt att vara ute och njuta av naturen. Kom ihåg två vackra händelser som äger rum i Gdansk: St. Dominiks mässa på sommaren och julmarknaden på vintern. Det finns många mer eller mindre kända attraktioner i Gdansk. Låt oss bekanta oss med några av dem.

Gamla staden

Gamla staden är en av de vackraste delarna av Gdansk. Det är ett mycket färgstarkt område med små gator och många sevärdheter. Det är värt att börja sightseeing från Dluga gatan, som är den mest populära gatan i Gdansk.

Rådhuset är en av de mest karakteristiska byggnaderna i staden. Inuti finns det ett museum och ett utsiktstorn. Neptunfontänen står framför Dwór Artusa, bredvid rådhuset i gamla staden. Det är en av symbolerna för Gdansk. Folk från Kashubia kallar Neptun för Krësztof. Enligt legenden måste alla som kommer till Gdansk för första gången kyssa skulpturen på ryggen.

Turister besöker ofta Mariakyrkan i Gdansk. Den kallas ofta för Gdansks krona. Denna byggnad byggdes på 159 år och är den största tegelkyrkan i Europa.

WIFI.se

Mariakyrkan har ett tvärskepp som är 66 m brett, 105,5 m långt, mittskeppet är 44 m brett med en höjd på 30 m. Kyrkspiran är 82 m hög och består av 409 trappsteg som leder ända upp till toppen.

Kyrkan har 31 kapell och 41 stora fönster, vissa med vackra glasmålningar. Det finns 7 portar som leder till templet – Kaletnicza, Radnych, Wysoka, Mariacka, Groblowa, Szewska och porten under tornet.

1945 förstördes en stor del av templet. Från 1952 påbörjades återuppbyggnaden av kyrkan.

När du besöker Mariakyrkan bör du se flera saker. Det första är det sen-gotiska huvudaltaret i ek från 1517, som visar kröningen av den heliga jungfrun Maria. Statyn av Gdansks Madonna från 1400-talet eller den gotiska Pieta är också sevärda. Den 12 juni 1987 mötte påven Johannes Paulus II de troende i Mariakyrkan.

Kom ihåg att det också finns ett utsiktspunkt där.

Westerplatte

Det här är en plats som är värd att besöka. Andra världskriget startade här. Det tyska slagskeppet Schleswig-Holstein attackerade Polen den 1 september 1939. Försvaret av Westerplatte varade till den 7 september.

Tyskarna kallade det ”Lilla Verdun”, med hänvisning till det mycket blodiga tysk-franska slaget under första världskriget.

På Westerplatte fanns en satellitläger till Stutthof koncentrationsläger mellan 1940 och 1941.

Den främsta attraktionen är ”Monumentet över kustförsvaret”, som föreställer en laddad bajonett som är stucken i marken. Det är också värt att besöka ett annat monument ”Aldrig mera krig” (Nigdy więcej wojny).

Det finns också ruiner av kaserner på Westerplatte, de förstördes efter 1945.

Hur kommer man till Westerplatte?

  • Buss

Du kan ta en buss från busshållplatsen ”Dworzec Główny”. Resan tar ungefär 20 minuter.

  • Piratskepp

Ett annat alternativ är att ta ett piratskepp, som ligger vid gatan Długie Pobrzeże. Resan tar ungefär 40 minuter. Dessutom kommer du under kryssningen att få lära dig historien om de platser du passerar och Westerplatte.

Oliwa-parken

Detta är en av de mest kända parkerna i Gdansk. Den historiska parken ligger i Oliwa-området och dess ursprung är kopplat till cistercienserorden. Förutom tusentals vackra växter finns det också ett palmhus där flera exotiska arter växer. ”Whispers-grottan” (Grota Szeptów) är värt ett besök. I den ena grottan kan du höra vad personen i den andra grottan säger (även mycket tyst). På vintern är parken lika vacker, då kan du se ljusinstallationer där.

Nära Oliwa-parken ligger Pachołek-kullen (100,8 m över havet), som är en symbol för Oliwa – en av Gdańsks stadsdelar. Vid klart väder kan man från utsiktstornet se Gdańskbukten och Hel-halvön.

Museet över andra världskriget

Om du är intresserad av historia bör du besöka museet över andra världskriget. Museet är ett av de mest moderna museerna om detta ämne i Europa. Denna plats visar polska erfarenheter i ett europeiskt och globalt sammanhang. Huvudutställningen är uppdelad i tre delar: Vägen till kriget, Krigets fasor och Krigets långa skugga. På museet får du också se människors vardag, före, under och efter kriget.

Bärnstenmuseet

När du är i Gdansk bör du besöka Bärnstenmuseet. Denna lilla sak som vi letar efter vid havet har en intressant historia. Bärnsten hittas på nästan alla kontinenter (förutom Antarktis), och baltisk bärnsten bildades för över 40 miljoner år sedan. Förra året besökte över 164 000 turister detta museum. Museet har över 1000 utställningsföremål, både historiska och moderna. På bärnstenmuseet hittar du världens största bärnstensklump, som väger hela 68 kg.

Bärnsten är också en av de typiska souvenirerna som turister köper i Gdańsk. Det finns många butiker i staden där du kan köpa bärnstenssmycken eller andra souvenirer. Två gånger om året arrangeras Internationella Bärnsten & Smycken-mässan i Gdansk, som är världens största. Där kommer du att se ännu fler fantastiska bärnstensprodukter.

Saker att göra i Gdansk med barn

När man utforskar staden finns det en sak som kan intressera barn. På vissa platser i Gdańsk kommer du att se små bronslejon. Detta är Hewelion-lejonet och han är en liten guide. Vandringsspåret med lejonet Hewelion är en bra idé för att utforska staden för både vuxna och barn. Det finns 15 lejon i Gdansk och det första hittar du på flygplatsen. Andra finns till exempel vid piren i Brzeźno, Madison köpcentrum eller Gdańsk Turistinformationscenter.

Djurparken kommer också att vara ett utmärkt ställe för barn. Djurparken i Gdańsk är den största i Polen och täcker 126 hektar. Den har funnits sedan 1954 och anses vara en av de bästa i Östeuropa. Ett extra attraktivt inslag är ett miniatyrtåg som man kan åka med.

För närvarande bor 162 djurarter i djurparken, och barn kan se bland annat lejon, pingviner, surikater, elefanter, giraffer och apor. Förutom den traditionella djurparken finns det också en Liten djurpark. Detta är en plats för barn där de kan träffa bland annat getter, får, kaniner och alpackor. För barn finns även Matildas trädgård där olika ätbara växter växer. År 2021 besöktes Gdańsk djurpark av över en halv miljon människor.

Området runt Gdańsk: Sopot

Gdańsk är en av de bästa städerna i Polen. Om du reser till Gdansk kan du också besöka andra städer i närheten. Resan från Gdańsk till Sopot tar cirka 20 minuter, till Gdynia cirka 30 minuter, och till Hel-halvön 2 timmar med tåg.

I Sopot bör du besöka Bohaterów Monte Cassino-gatan, kallad Monciak. Det finns många butiker, restauranger och en turistattraktion, som är Krzywy Domek (Det sneda huset). Detta är en av de mest kända byggnaderna i Sopot. Krzywy Domek rankades som nummer ett på listan över de 50 konstigaste byggnaderna i världen, publicerad av Portal Village of Joy. Byggnaden nämndes också på BBC:s lista över platser som ser ut som om de kommer från en saga.

Nu kan vi beundra stadens största attraktion – molo i Sopot. Det är den längsta piren i Polen och sträcker sig över 500 meter ut i havet. Attraktionen har en inträdesavgift (april-september).

Shopping i Gdansk

Det finns många shoppingmöjligheter i Gdansk. Det finns fem större köpcentrum i Gdansk.

Madison är ett mindre köpcentrum, men där hittar du både lokala och globala butiker. Det finns flera hotell i området.

Ett bra val är köpcentret Forum, där det förutom många butiker finns över 80 växtarter. Köpcentren Forum och Madison ligger närmast gamla staden.

I Wrzeszcz-distriktet ligger det mest kända köpcentret i Gdansk – köpcentret Bałtycka. Det finns över 200 olika butiker, så du kommer troligen att hitta det du behöver där.

Precis intill ligger ett annat köpcentrum – Metropolia, som är något mindre.

Det sista köpcentret är Manhattan, som också ligger i Wrzeszcz-distriktet. Det har 70 butiker, kaféer och restauranger.

Det är värt att besöka Gdansk

Gdansk, belägen vid Östersjön, är en av Polens mest fascinerande städer, ofta vald av norrmän. Här kan du utforska den färgrika gamla stan i Gdansk, promenera längs den populära Dluga-gatan och beundra arkitektoniska mästerverk som rådhuset. Ett av stadens främsta landmärken är Europas största tegelkyrka, Mariakyrkan, som erbjuder en enastående inblick i regionens rika historia.

Men Gdansk är inte bara historia. Moderna shoppingcenter, gastronomiska äventyr och närliggande pärlor som Sopot gör det till ett fullständigt resmål för alla resenärer. Oavsett om du är en historiaälskare, en shoppingentusiast eller bara vill uppleva den polska gästfriheten, kommer Gdansk inte att göra dig besviken.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev