Meny Stäng

25 UNWTO i Samarkand – möte och fest

Annons

Den 16-20 oktober 2023 arrangerades 25 UNWTO i Samarkand i Uzbekistan, det vill säga den 25:e sessionen av generalförsamlingen inom Världsturismorganisationen (United Nations World Tourism Organization). Vi var på plats som press och kan berätta om både konferensen och om den storslagna galamiddagen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

25 UNWTO i Samarkand – i det nybyggda Silk Road Samarkand

Världsturismorganisationen UNWTO (United Nations World Tourism Organization) arrangerar vartannat år generalförsamling, och i år stod Uzbekistan som värdland. Konferensen hölls i den mytomspunna staden Samarkand, i otroligt fina lokaler i en helt nybyggd del av staden som fått namnet ”Silk Road Samarkand Tourist Center”.

I denna splitternya stadsdel möts du bland annat av exklusiva hotell, imponerande konferensanläggningar och en ö med nya byggnader i traditionell stil, med namnet ”Eternal City”.

Entréhallen i kongressbyggnaden
Eternal City är nybyggt, men i traditionell stil

25 UNWTO i Samarkand – med deltagare från 117 länder

Årets generalförsamling, 25 UNWTO i Samarkand, samlade deltagare från 117 länder. UNWTO:s generalsekreterare, Zurab Pololikashvili, välkomnade alla delegater och betonade vikten av denna församling som en kollektiv ansträngning för att främja gemensamma prioriteringar för turismens framtid: investeringar och utbildning.

Flera olika frågor stod på konferensens agenda. Bland annat diskuterade turistledare inom Europa starkare samarbete och antog ”Agenda for Europe – Tourism Leading the Change”. Hållbar turism var också ett ämne, i samband med det statistiska ramverket ”Measuring the Sustainability of Tourism”. Dessutom utsågs 54 nya byar som ”bästa turistbyar 2023”.

Avslutningsvis kom medlemmarna överens om att den 26:e sessionen i UNWTO:s generalförsamling kommer att hållas i Saudiarabien. Här kan du se en officiell film från konferensen i Samarkand:

Uzbekistans president på 25 UNWTO i Samarkand

Uzbekistans president, Shavkat Mirziyoyev, besökte konferensen under invigningsdagen, vilket innebar ett stort säkerhetspådrag. Presidenten höll ett invigningstal, där han uttryckte sitt fulla stöd till UNWTO:s arbete och för utveckling av turismen.

Det är tydligt att Uzbekistan satsar medvetet och genomtänkt på turism. Förutom att man bygger och utvecklar så har man sett till att invånare i många länder kan resa till Uzbekistan utan visum, vilket underlättar för turismen.

FREEDOMtravel på plats i pressrummet på 25 UNWTO

Vi, från resemagasinet FREEDOMtravel, var på plats i pressrummet, under delar av konferensen. I pressrummet samlades ett 100-tal journalister från många olika länder.

Här sändes vissa av mötena på storbildsskärm, och vi fick också tillgång till en digital bank med foton och videofilmer. Utmärkt ordnat!

Det vi inte var beredda på var att vi skulle bli intervjuade av ett flertal stora TV-kanaler, både från Uzbekistan och från andra länder …

Utställning om olika regioner i Uzbekistan

I Uzbekistan finns 12 olika regioner, och i samband med 25 UNWTO i Samarkand arrangerades en utställning där dessa fick möjlighet att visa upp sig.

Vi måste säga att utställningen var fantastiskt snyggt arrangerad, med modeller av orientaliska byggnader mot en läcker stjärnbeströdd bakgrund.

De olika regionerna visade upp regionala dräkter, musik och mat, och berättade om sevärdheter och olika möjligheter för turister, såsom till exempelvis bo i jurtor eller uppleva natur. Vi fick prova fantastiska dräkter från staden och regionen Bukhara – en historiskt mycket intressant plats, som vi tyvärr inte fick möjlighet att besöka denna gång.

Förutom regioner inom landet visade också några av grannländerna upp sig, såsom Turkmenistan och Tadzjikistan. Vi kan konstatera att det finns mycket att se och uppleva i Centralasien!

Mingel och middagar

Flera kvällar arrangerades middagar och mingel för konferensdeltagare och press. En kväll bjöds det på lyxig buffé i konferensbyggnaden. Förutom att äta och mingla kunde man spana in en utställning med stora konstverk, som påminde om enorma ädelstenar, och som var och en skulle symbolisera en region i Uzbekistan.

En annan kväll var det fest för pressen, i exklusiva lokaler, med fantastisk middag och musik, som lockade upp många på dansgolvet.

Galamiddag i Eternal City

Den allra mest spektakulära festen var den galamiddag som arrangerades i Eternal City, alltså i den nybyggda och vackra ”turiststadsdel”, som skapats i Silk Road Samarkand Tourist Center, efter historiska ideal.

Jag (Helena) tänkte först att ”oj, jag har ingen galaklänning med mig”, men det löste sig snabbt. Våra guider hade nämligen planerat att vi skulle hyra lokala dräkter för denna kulturella afton.

Middagen hölls i en vacker lokal, med härlig buffétmat och ett band som spelade medryckande musik från hela världen. Deltagarna dansade till allt från orientalisk musik till spanska rytmer, och vi fick till och med höra en ABBA-låt!

Fantastisk show i Eternal City

Förutom middag och dans bjöds vi på en fantastisk show vid den stora vridbara utomhusscenen i Eternal City.

Det blev sång, dans, fiolspel, ljusshow och bakgrundsfilm på storbildsskärmar. Det sparades inte på krutet, om man säger så.

Här har den vridbara scenen snurrat runt

Allra mest imponerade blev vi kanske av drönarshowen. Massor av drönare på himlen skrev ”Welcome to Samarkand” och formerade sig sedan till en orientalisk stad. Sist men inte minst bildade drönarna en kamelkaravan, som långsamt rörde sig över himlen. Helt magiskt!

Men helt slut var det fortfarande inte … Showen avslutades med ett färgsprakande och intensivt fyrverkeri.

Fest med dansare i Eternal City

När showen hade avslutats gick vi tillbaka till gatorna i Eternal City, för att ta del av utomhusfesten. Husen lyste vackert mot kvällshimlen, musiken pulserade medryckande mellan väggarna och människor, klädda i färgstarka festkläder, myllrade på gatorna. Stämningen var på topp och det kändes nästan som att vi var med i en film.

De olika regionerna har olika lokala klädedräkter och olika danser. Alla visade upp sig på gatorna och många rycktes med i rytmerna. Vilken kväll! Detta var en upplevelse som vi aldrig kommer glömma.

Mer om Samarkand

Det var mycket intressant att få möjlighet att vara med på 25 UNWTO i Samarkand. Vi kombinerade besöket med att resa runt i staden och dess omgivningar. Snart berättar vi mer om denna sagornas stad!

Alla våra bästa tips om Uzbekistan. Klicka på bilden!

Fakta om UNWTO – Världsturismorganisationen

  • Namn: UNWTO (United Nations World Tourism Organization) eller Världsturismorganisationen.
  • Typ av organisation: Mellanstatlig organisation.
  • Bildande: På initiativ av Förenta Nationerna (FN) efter det internationella turismåret 1967, med uppföljning på konferens i Sofia i Bulgarien 1969. Organisationens stadga trädde i kraft 1975.
  • Högkvarter: Madrid
  • Medlemmar: 159 medlemsländer
  • Organ: Generalförsamingen är organisationens högsta organ.
  • Syfte: Främjande av ansvarsfull, hållbar och tillgänglig turism.
  • Prioriteringar: Integrering av turism i den globala agendan, främja hållbar turismutveckling, främja kunskap, utbildning och kapacitetsuppbyggnad, förbättring av turismens konkurrenskraft, främja turismens bidrag till fattigdomsminskning och utveckling samt att bygga partnerskap.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev