Meny Stäng

Shakh-i-Zinda i Samarkand – legenden om Den levande kungen

Annons

Shakh-i-Zinda är en speciell och fascinerande begravningsplats, och idag en stor sevärdhet, i den uzbekiska staden Samarkand. Här finns pampiga och vackra mausoleer från 1000-talet, 1500-talet och 1800-talet. Här hittar du också legenden om Den levande kungen …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Shakh-i-Zinda i Samarkand

Shakh-i-Zinda betyder “Den levande kungen”, och inkluderar en rad mäktiga mausoleer och andra religiösa byggnader.

Shakh-i-Zinda i Samarkand

Sevärdheten ligger i den nordöstra delen av staden Samarkand, i Uzbekistan.

Shakh-i-Zinda i Samarkand – legenden om Den levande kungen

Namnet Shakh-i-Zinda (Den levande kungen) är kopplat till legenden om Kusam ibn Abbas, som var kusin till profeten Mohammed och kom till Samarkand med den arabiska invasionen på 700-talet, för att predika islam.

Kusam ibn Abbas blev attackerad av “otrogna” medan han bad, men lyckades fly ner i brunnen i Shakh-i-Zinda, där han enligt legenden lever än idag. Detta är alltså legenden om “Den levande kungen”.

Komplexet Shakh-i-Zinda bildades under åtta århundraden, från 1000-talet och fram till 1800-talet. Idag omfattar platsen mer än tjugo byggnader. Elva av dessa byggnader är mausoleer, varav de flesta är från 1400-talet.

I den ursprungliga delen av komplexet, Kusam ibn Abbas-komplexet, finns Kusam ibn Abbas mausoleum och moské. Andra som är begravda här är exempelvis Timur Lenks släktingar, det vill säga släktingar till den store turk-mongoliske krigsherren från 1300-talet.

Att besöka Shakh-i-Zinda

Det finns många historiska och vackra sevärdheter i Samarkand, och vi tyckte att Shakh-i-Zinda var en av de vackraste och mest fascinerande. Området är relativt stort, och den ena byggnaden är vackrare än den andra.

Shakh-i-Zinda i Samarkand

Man kan gå in i flera av mausoleerna, och vissa är fantastiskt vackert dekorerade. Dessutom är det läckert att spana in all fantastisk mosaik.

Att tänka på vid besök av Shakh-i-Zinda

Många turister besöker Samarkand, framför allt från Turkiet, Sydkorea och grannländerna, och Shakh-i-Zinda är en populär sevärdhet.

Turister i Uzbekistan

Uzbekistan är ett muslimskt land, och vid besök vid religiösa platser bör man av respekt följa en viss klädkod. Det innebär att kvinnor bör ha en klädsel som täcker axlar och knän, samt att män bör ha långa byxor. Kvinnor bör dessutom täcka håret med en sjal.

Om du någon gång i livet kommer till Samarkand kan vi varmt rekommendera ett besök vid Shakh-i-Zinda!

Mer att se och göra i närheten

Det finns många historiska sevärdheter i Samarkand, såsom torget Registan, Gur-Emir mausoleum och Ulughbeks observatorium. Dessutom är det intressant att uppleva marknad, uzbekisk mat, området Urgut och den nybyggda stadsdelen Silk Road Samarkand Tourist Center, med Eternal City.

Att besöka Registan i Samarkand
Torget Registan, på kvällen
Alla våra bästa tips om Uzbekistan. Klicka på bilden!

Fakta om Shak-i-Zinda i Samarkand

  • Land: Uzbekistan
  • Stad: Samarkand
  • Namn: Shak-i-Zinda eller Shakhi-Zinda (uzbekiska: Shohizinda), med betydelsen “Den levande kungen”.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev