Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Centralasien med alla stan-länder kan tyckas lite väl exotiskt och svårbesökt men så är det inte längre. Sedan några år tillbaka är det viseringsfritt för oss EU-medborgare till flera av länderna. I denna första del i serien om Centralasien så börjar vi med Uzbekistan. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Innan 2017 när landets förre ledare styrde det hårt slutna landet var det runt 10 svenskar som besökte landet per år men det har ökat till några tusen årliga besökare. En del besöker landet som en del av en organiserad gruppresa i Centralasien medan andra reser själva.

Korsa vägen tar sin lilla tid, Tasjkent breder ut sig

Visst är det lurigt när ingen pratar engelska men det brukar ofta lösa sig om man har lite tålamod och tid över, människorna är trots allt väldigt hjälpsamma. En mindre del talar ryska men hela Centralasien talar en form av turkiska så kan man räkna till hundra på turkiska kan man förhandla väldigt mycket bättre när man reser runt.

Lurighetsfaktorn är heller inte så hög så det är inte som på marknaden i Marrakech eller centrala Istanbul där man måste halvera allt, utan här kan man nöja sig med att runda av nedåt bara. 

Lokal konstnär säljer broderade löpare med lokala mönster
Marknaden Chinni basar är enorm och här finns allt

Samarkand och Sidenvägen 

Snabbtåget sammankopplar huvudstaden Tasjkent med mytomspunna Samarkand där de rikt smyckade byggnaderna i Registan vittnar om de rikedomar den tusenåriga Sidenvägen förde med sig.

Siden och andra varor fraktades från Kina genom Uzbekistan, där Samarkand var en av de viktigaste handelsplatserna även om Bukhara och Chiva också var viktiga handelsplatser. Det som utmärker Uzbekistan från de andra är just den rika historien, det vackra porslinet och byggnaderna med influenser från hela regionen. 

Tasjkent, en av många moskéer med blå kupol

Tasjkent och matkulturen

Samarkand är nog mer känt utanför Uzbekistan än själva huvudstaden. Men Tasjkent känns som en riktig storstad, inte bara på grund av att det bor över två miljoner människor där utan mycket på grund av den sovjetiska arkitekturen.

Hotel Uzbekistan uppvisar klassisk sovjetisk arkitektur och ligger vid Timur Square

Jordbävningen 1966 bidrog också till att man byggde om stora delar av staden i sovjetisk anda med enorma torg, vägar och grönområden. Det är inte som de små gränderna i Paris, i Tasjkent kan det lätt vara 200 meter mellan husen så det tar sin tid att passera ett kvarter.

Tasjkent City Park, en av många parker men just denna är nog en av de mest besökta av turister
Tasjkent City Park – en park med dansande fontänshower
Musikshow inne i Tasjkent på kvällen

Det bästa med Tasjkent är maten, har man ett intresse i mat är det nog den bästa staden i Centralasien. Överallt hittar man ugnar där de lagar samsa (samosa) eller de klassiska bröden.

Soppan Lagman tar sin tid att koka men är den man ska äta tillsammans med bröd.

Pilaff lagas överallt i enorma wokpannor och det är en fröjd för ögat att se hur de lagar pilaff med en enorm skyffel och stora mängder av grönsaker och kött som blandas. 

WIFI.se

I Tasjkent får man också en insyn i hur det var under Sovjetunionen. Landet var så stängt innan 2017 att man ibland som turist kan bli tillfrågad att ta selfies med uzbeker som inte pratat med västerlänningar tidigare. ’

Det är verkligen en resa i tid och rum och man kan riktigt känna hur det var innan sovjetunionen föll samman 1991. Här blandas moderna kaféer och barer med traditionella restauranger och traditioner. Landet är muslimskt men sekulärt och mycket mer liberalt än länderna i Nordafrika. Mer om lokalt öl och vin i kommande artikel. 

Dumplings finns i alla storlekar

Platser att besöka i Tasjkent

Först och främst är det människorna, maten och stämningen man bör känna på de första dagarna. Bara att promenera runt, se tunnelbanestationerna samt besöka de stora torgen och byggnaderna tar sin tid.

Ett av många mastiga museer inne i Tasjkent

Timur square är stadens mitt och det finns ett trevligt promenadstråk i närheten av torget. Många besöker Chorsu basar och en del av de större moskeerna men ta några dagar och upplev historiens vingslag i Tasjkent. Ta en taxi till den enorma Chinni Market där du hittar de vackra tekopparna och faten du ser överallt i Uzbekistan till riktigt bra priser.

Timur Square

Här finns varken turister eller turistpriser så det blir ett riktigt fynd för dig som kastat alla te och kaffekoppar därhemma. Marknaden ligger också i stadens utkant så det är en fin resa dit och man kan ta metro nästan ända fram eller en taxi som tar runt 30 minuter och kostar runt 40 kronor. 

Museum i närheten av Timur Square
Magic Park är en stor park med enorma hus i stil med International City i Dubai

Utflykter till bergen runt Tasjkent

Bergen runt Tasjkent är mysigt gröna och man kan enkelt hyra en chaufför för 70-80 USD som kör till den stora vattenreservoaren Charwak och tillbaka.

Charwakreservoaren en timme från Tasjkent

Åk dit via skidorten Chimgan där det finns en linbana så du kommer upp på runt 2000 meters höjd. Kolla vädret innan bara så det inte regnar. Det tar en knapp timme dit men vägen är vacker och de snöklädda topparna och gröna sidorna har en rogivande effekt som förstärks ännu mer om man stannar och tar en kopp te längs vägen. 

Naturen runt Chimgan är vacker, men oftast vackrare en solig dag

Uzbekistan känns exotiskt men är ändå relativt tryggt och säkert, så det är en speciell stämning som är svår att beskriva och som du inte hittar någon annan stans så det kanske är din nästa resa? 

Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev