Meny Stäng

Kulturen i Lund – ett friluftsmuseum mitt i stan

Annons

Kulturen i Lund är ett friluftsmuseum som sträcker sig över två kvarter, mitt i centrala Lund. Här kan man kika in i allt från torp till borgarhus, och det finns dessutom gott om både permanenta och tillfälliga utställningar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kulturen i Lund

Jag (Helena) växte upp i Lund och därför har jag besökt Kulturen många gånger. Bland annat minns jag när det var medeltidsaktiviteter här och vi fick sy våra egna medeltidskläder. Väldigt roligt! Men detta är ju sisådär 35 år sedan … så nu var det dags för ett nytt besök!

Kulturen i Lund

Kulturen i Lund ligger mitt i centrala Lund, strax intill Lundagård, Universitetshuset och domkyrkan. Entrén ligger på Tegnérplatsen 6.

Att besöka Kulturen i Lund

Eftersom Kulturen i Lund ligger mitt i stan är det väldigt enkelt att ta sig hit, om man ändå är i Lund. Det är faktiskt helt otroligt att man hittar ett friluftsmuseum så centralt! Man går in genom det stora vita huset, och fortsätter sedan ut på baksidan till det södra och norra området.

Kulturen i Lund

Precis utanför entrén står några skånska runstenar som är från runt år 1000. Här finns också Kulturens restaurang.

Runstenar utanför Kulturen i Lund

Södra området: Prästgården och Allmogehallen

Det södra området är det minsta av de två områdena. Här ligger bland annat Västra Vrams prästgård och den stora Allmogehallen. Prästgården byggdes 1757 i Västra Vram utanför Kristianstad. Huset flyttade till kulturen 1927 och visar upp ett prästhem från tidigt 1800-tal.

Kulturen i Lund

Det här huset var riktigt vackert inrett, med fina möbler och tapeter. De som hade det bra ställt hade det inte så illa på den här tiden!

Prästgård på Kulturen i Lund

Allmogehallen uppfördes 1853 som stall och uthus till de två bostäderna i Vita huset. Idag rymmer huset interiörer från skånska bondstugor, utställningar samt Kulturens barnverksamhet. Här tittade vi in till Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin, på den tillfälliga utställningen om Elsa Beskows sagovärld.

Utställning på Kulturen i Lund

Norra området: Bosebo kyrka, Dekanhuset, torp och bodar

Från det södra området kan man fortsätta till det norra området på Kulturen i Lund via en tunnel. Det här området är större och här finns massor av byggnader. Här kan man bland annat se Boseby kyrka. Den här träkyrkan kommer från Boseby i Småland och är byggd 1652 i liggande timmer, klädd med spån. I kyrkan hålls gudstjänster, bröllop, dop och konserter.

Kyrka på Kulturen i Lund

Här ligger också Dekanhuset och Uranäsboden. Den här loftboden byggdes i början på 1700-talet och stod på en gård i byn Uranäs i Småland. Boden användes för förvaring av mat och redskap, och sommartid för övernattning. Men inte var det högt i tak där inne inte!

Uranäsboden
Uranäsboden

Ytterligare ett hus med lågt i tak var Onsjöstugan. Här skildras livet i en undantagsstuga på 1850-talet. Här bodde Gunhild och hennes döve son Anders på “undantag”, efter att mannen gått bort och grannarna köpt stugan.

Norra området: Herrehuset, Borgarhuset, Berlingska huset och Thomanderska huset

På det norra området finns också en hel rad högreståndshus. Här ligger bland annat Herrehuset, som byggdes runt år 1816 och står kvar på sin ursprungliga plats i centrala Lund.

Herrehuset på Kulturen i Lund

Här hittar man också Berlingska huset, Borgarhuset och Thomanderska huset. Berlingska huset flyttades 1911 från Lilla Gråbrödersgatan i Lund till Kulturen. Det är Lunds äldsta bevarade korsvirkeshus och sannolikt byggt vid 1600-talets slut.

Det Thomanderska huset har fått sitt namn efter professor Johan Henrik Thomander som bodde här 1833–1851. Huset flyttades år 1925 från Paradisgatan till Kulturen, och här finns nu en rekonstruktion av Thomanders hem med möbler och föremål. Fantastiska interiörer!

Museer och utställningar

På Kulturen i Lund finns också gott om både permanenta och tillfälliga utställningar. Vi kikade bland annat in på en fast utställning om bokkonsten.

Utställning på Kulturen i Lund

Vi kikade också förbi den fasta utställningen Metropolis – Lund på medeltiden. Det finns också fasta utställningar om allt från fiske och leksaker till kvinnligt mode och föremål från koncentrationsläger, som samlades in när de vita bussarna kom till Lund 1945.

Utställning på Kulturen i Lund

Vi besökte också den tillfälliga utställningen om cirkus. Utöver dessa finns det en hel rad andra utställningar. Trots att vi spenderade en hel del tid här hann vi långt ifrån se allt. Vi gillade verkligen Kulturen – ett mycket trevligt och intressant besök!

Se mer i närheten

I centrala Lund kan du bland annat besöka Lundagård, Lunds domkyrka, Botaniska trädgården och stadsparken. Strax utanför Lund hittar du Europas minsta nationalpark Dalby Söderskog och naturreservatet Skrylle. Det är också fint att göra en utflykt till Skanör-Falsterbo, Trelleborg eller Ystad. Eller varför inte kolla in det speciella bostadsområdet Jakriborg?

Botaniska trädgården i Lund
Botaniska trädgården (Botan) i Lund
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du besökt Kulturen i Lund, eller har du kanske några fler tips på saker att se och göra i den här delen av Skåne? Berätta gärna!

Fakta om Kulturen i Lund

 • Kommun: Lunds kommun
 • Län: Skåne län
 • Landskap: Skåne
 • Läge: Friluftsmuseet ligger vid Tegnérsplatsen nära Lunds domkyrka.
 • Typ av museum: Kulturhistoriskt museum
 • Etablerat: 1892
 • Ägare/förvaltare: Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige, grundad år 1882, är en ideell förening som förvaltar Kulturen och andra museer i Skåne. Föreningen har drygt 3 500 medlemmar.
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Visningar: Olika visningar arrangeras på Kulturen i Lund. Se program på museets webbplats.
 • Familjeaktiviteter: Många olika familjeaktiviteter arrangeras, och även föreställningar. Se program på museets webbplats.
 • Visningar för grupper: Visningar och föredrag på olika teman kan bokas för grupper.
 • Bröllop, fest och möten: Bröllop och dop kan bokas i Boseby kyrka. Barnkalas kan bokas med olika teman. Möteslokaler kan också bokas.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Öppettider varierar beroende på säsong. Se museets webbplats för aktuell information.
 • Priser: Vuxen 130/90 kronor beroende på säsong (2021). Pensionär 100/70, student 65/45 och barn upp till 18 år gratis.
 • Matservering: Kulturens restaurang öppnar snart på nytt med nya krögare (juni 2021). Inne på friluftsmuseet finns också café med smörgåsar och bakverk.
 • Butik: Museibutik finns med sydsvenskt hantverk, smycken med mera.
 • Regler: Hundar får stanna hemma (undantag assistanshund). Det är inte tillåtet att röka eller grilla på museiområdet.
 • Tillgänglighet: Mellan södra och norra området finns en trappa, men om man inte kan använda denna kan man istället ta “Gröna grinden”. Assistanshundar är välkomna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev