Meny Stäng

Utflykter på Bjärehalvön – 8 härliga upplevelser

Annons

Utflykter på Bjärehalvön ska det handla om idag. Med risk för att upprepa oss lite – vi har ju redan skrivit om Båstad – så tänkte vi lista ett antal riktigt fina upplevelser på Bjärehalvön i Skåne.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bjärehalvön

Bjärehalvön ligger i nordvästra Skåne, mellan Laholmsbukten och Skälderviken. Större delen av halvön tillhör Båstads kommun, och den allra sydligaste delen tillhör Ängelholms kommun. En sak som i alla fall vi inte visste är att 75 procent av all svensk färskpotatis odlas här.

Utflykter på Bjärehalvön

Tips om några utflykter på Bjärehalvön

Här kommer tips om ett antal trevliga utflykter på Bjärehalvön. Några av platserna har vi skrivit om förut, och då skriver vi bara kort och hänvisar med länk till tidigare reportage.

1. Hovs Hallar och Bjärekustens naturreservat

Bjärekustens naturreservat sträcker sig längs med den norra delen av Bjärehalvön. Här reser sig höga urberg, som Hovs Hallar och Knösen, och dessa stupar sedan brant ner i havet.

Utflykter på Bjärehalvön - Hovs Hallar

Vid Hovs hallar finns en stor parkering med toaletter och stigar ned till havet. Här finns dessutom ett hotell med servering. Men stanna med husbilen på parkeringsplatsen över natten, nej det får man tyvärr inte.

Utflykter på Bjärehalvön - Hovs hallar

Landskapet vid Hovs Hovs Hallar är ganska kargt och här varvas dramatiska klippor med klapperstensfält. Vyerna är helt fantastiska!

Utflykter på Bjärehalvön - Hovs hallar

Man kan komma hit för att vandra om man vill, till exempel längs Skåneleden. Ibland samlas också fågelskådare här, särskilt när vindarna blåser in sällsynta havsfåglar från Atlanten. Dessutom såg vi många som bara kom hit med en picknickkorg, eller för att plocka bär.

Utflykter på Bjärehalvön - Hovs hallar

2. Torekov

Torekov är ett annat trevligt utflyktsmål på Bjärehalvön. Från början var detta ett fiskeläge och idag är den charmiga lilla orten, åtminstone sommartid, präglad av turism.

I den lilla hamnen i Torekov ligger massor av småbåtar och guppar, både motorbåtar och segelbåtar.

Hamnplanen beskrivs som en samlingsplats i Torekov. Bryggorna här var en gång basen för ett blomstrande sillfiske. Nu finns delar av Sjöfartsmuseet här, med byggnaderna Skjulet och Kajutan, samt kanonerna och signalmasten.

Utflykter på Bjärehalvön - Torekov

Sommartid finns gott om ställen som säljer glass och efter viss beslutsvånda handlade vi vår på Café Varvet. Det blev inte väldigt billigt, men det var mycket gott!

WIFI.se
Glass

Det man förstås också gör i Torekov är att man badar. Här finns både sandstränder och bryggor och om man vill göra som lokalborna – ja då kommer man i badrock! Denna tradition är så etablerad att vi till och med sett en konstutställning om den på Abecita Popkonst & Foto i Borås.

Utflykter på Bjärehalvön - Torekov

Man kan också lägga märke till en stor sten med namnet S:ta Thoras sten. Enligt legenden skickades de tre danska kungabarnen Thora, Arild och Gille ut till sjöss av sin elaka styvmor, efter att hon bett en skeppare att göra sig av med dem. Alla barnen drunknade och Thora flöt iland här, medan brödernas kroppar flöt iland i Arild på Kullahalvön och i Gilleleje i Danmark

Utflykter på Bjärehalvön - Thorastenen

3. Hallands Väderö

Från Torekov är det möjligt att göra en utflykt till den lilla ön Hallands Väderö. Väderötrafiken sker med m/s Nanny och m/s Sund och överfarten tar cirka 20 minuter. Sommartid finns kiosk och café i öns hamn, Sandhamn. Förutom vanliga turer fram och tillbaka finns möjlighet att boka tur med guidning eller sälsafari.

Utflykter på Bjärehalvön
Hamnen i Torekov, varifrån båtarna till Hallands Väderö avgår

4. Norrvikens trädgårdar

Norrvikens trädgårdar, som ligger utanför Båstad i Skåne, uppfördes på slutet av 1800-talet av trädgårdsentusiasten Rudolf Abelin. Idag är detta en fantastisk park med en rad fascinerande stilträdgårdar, restaurang och även aktiviteter för barn. En av många härliga utflykter på Bjärehalvön!

Norrvikens trädgårdar

5. Båstad

Båstad har en mysig hamn, där det finns gott om restauranger och uteserveringar. I Båstad finns också flera sandstränder och ett fint kallbadhus. Om man gillar tennis är det förstås Tennisveckan som gäller, ett evenemang i juli varje år som brukar samla runt 100 000 människor.

Båstad

6. Birgit Nilsson museum

Birgit Nilsson Museum berättar historien om lantbrukardottern som blev operasångerska och världsstjärna. Detta är ett gripande och mycket intressant museum, placerat på gården där sångerskan en gång växte upp.

Birgit Nilsson Museum

7. Vingårdar

På Bjärehalvön finns flera svenska vingårdar, såsom Vejby vingård, Ljungbyholms vingård och Thora vingård. På flera av vingårdarna kan besök och provningar arrangeras. Kontakta gärna vingårdarna för förfrågan/bokning i förväg.

Svenskt vin på svenska vingårdar - Vejby

8. Ängelholm

Ängelholm är en trevlig liten stad som ligger strax söder om Bjärehalvön. Genom staden ringlar sig Rönne å och här finns också en trevlig hembygdspark med restaurang, lekplatser och höghöjdsbana. I stan finns också Järnvägens museum och Flygmuseum.

Ängelholm

Fler utflykter på Bjärehalvön

Det finns förstås möjlighet till fler utflykter på Bjärehalvön än de vi har listat i det här inlägget. Man kan till exempel ta sig till Dagshög, som är Skånes största gravhög. Strax intill denna finns stenbrottsruinen, som är ett minne från den stenbrytning som ägde rum i början på 1900-talet.

Bjärehalvön passar också bra för fiske. Här kan man till exempel få lax, plattfisk, makrill, torsk, gråsej, krabba och hummer. Det är också populärt att cykla och att spela golf.

Utflykter på Bjärehalvön

Var på Bjärehalvön kan man stå med husbilen?

Visst är det härligt med alla utflyktsmål på Bjärehalvön, men var kan man stanna över natten med husbilen? Vår upplevelse var att det är svårt att fricampa här eftersom det finns förbudsskyltar precis överallt. Båstad har några ställplatser, men en är stängd på högsäsong och en lutar, har mjukt underlag, saknar service och är dyr. Även den tredje saknar service och är dyr.

Bättre alternativ kan vara att ställa sig på någon camping. Både Norrvikens camping och Båstad camping har prisvärda alternativ för husbilar. Dessutom finns en trevlig ställplats vid hamnen i Ängelholm.

Båstad med husbil - Norrvikens camping

Video ”Hovs hallar”

Mer att se och göra i närheten av Bjärehalvön

Förutom Ängelholm är det relativt nära till Kullahalvön, med Höganäs, Mölle, Nimis och Kullabergs naturreservat. Det är heller inte långt till den fina och trevliga staden Helsingborg. Om du istället reser norrut kan du ta dig till Mellbystrand i Laholms kommun. Mellbystrand är framför allt känt för sin 12 kilometer långa sandstrand. Fint och trevligt, även om vi blev förvånade över att man parkerar bilar mitt på stranden.

Har du varit i de här krokarna? Har du fler tips på utflykter på Bjärehalvön?

Bästa i Skåne
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Fakta om Bjärehalvön

  • Landskap: Skåne
  • Län: Skånes län
  • Kommun: Båstads kommun, och sydligaste delen tillhör Ängelholms kommun.
  • Läge: Halvö i nordvästra Skåne, mellan Laholmsbukten och Skälderviken.
  • Orter: Vejbystrand, Torekov, Båstad
  • Naturreservat: Bjärekustens naturreservat och Englandsdal naturreservat.
  • Geologi: En del av Hallandsåsen ligger på Bjärehalvön.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev