Meny Stäng

Ramlösa brunnspark – från kurort till mineralvatten

Annons

Ramlösa brunnspark i Helsingborg har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet, då man upptäckte den första hälsobringande källan här. Ramlösa brunn fungerade länge som kurort, och än idag hämtar man vattnet till Ramlösa mineralvatten här.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ramlösa brunnspark

Ramlösa brunnspark (uttalas: Rammlösa brunnspark) är en vacker park där du både kan se fina historiska trävillor och uppleva härlig natur. Dessutom finns det gott om spännande historia här. Vi gjorde ett besök i somras, när vi reste runt i Skåne med husbilen, men har inte hunnit berätta om besöket förrän nu.

Ramlösa brunnspark

Ramlösa brunnspark ligger i Ramlösa cirka fem kilometer söder om centrala Helsingborg.

Ramlösa brunn – från kurort till mineralvatten

Det var i slutet av 1600-talet som provinsialläkaren Johan Jacob Döbelius upptäckte att vatten från järnkällan i Ramlösa hade hälsobringande effekter på Karl XII:s soldater. Vattnets egenskaper imponerade och den 17 juni 1707 invigdes Ramlösa brunnspark.

Ramlösa brunnspark
Höganäsurnan tillverkades på 1800-talet av konstnären Ferdinand Ring

Det blev med tiden mycket populärt att vallfärda till Ramlösa och vattnet ordinerades mot alla möjliga åkommor. Vattnet från källan ansågs kunna bota allt från reumatism och sömnlöshet till hudsjukdomar och lamhet.

På slutet av 1800-talet hittade man ännu en källa, en alkaliskt källa med vatten rikt på mineraler och salter. Genom att tillsätta kolsyra skapades Ramlösa mineralvatten, som vi dricker än idag.

Ramlösa brunnspark

Brunnshotellet

Ramlösa brunnshotell, eller ”Stora Hotellet” som det också kallas, är den kanske allra mest framträdande byggnaden i parken. Den gula byggnaden, som är helt byggd i trä, är gulmålad och dekorerad med vackra vita detaljer.

Brunnshotellet i Ramlösa brunnspark

Byggnaden färdigställdes år 1880 och blev byggnadsminnesmärkt 1973. Det före detta hotellet renoverades invändigt 2005-2006 och fungerar idag som kontor.

Brunnshotellet i Ramlösa brunnspark

Badhus i Ramlösa brunnspark

En annan byggnad som också är vackert gul är det före detta varmbadhuset. Förr i tiden var bad en viktig del i brunnsparkens hälsoaktiviteter och förutom varma bad erbjöds till exempel elektriska ljusbad och gyttjemassagebad. Idag fungerar det här huset, liksom många andra av parkens byggnader, som bostadshus.

Varmbadhuset i Ramlösa brunnspark

Villor i Ramlösa brunnspark

Om du gillar vackra historiska trävillor kan du verkligen få ditt lystmäte i Ramlösa brunnspark. I och omkring parken finns, utöver Brunnshotellet och Varmbadhuset, också en lång rad andra fina 1800-talshus, som idag fungerar som bostadshus eller kontor.

Läkarvillan byggdes år 1800 och hör till parkens allra äldsta hus. Här har många framstående professorer vid Lunds Medicinska Fakultet bott när de tjänstgjort som brunnsläkare.

WIFI.se
Läkarvillan i Ramlösa brunnspark
Läkarvillan från år 1800

Villa Desideria är en annan historisk villa i parken. Detta korsvirkeshus uppfördes år 1801 år den friherreliga ätten Trolle. Byggnaden fick sitt namn av Karl XIV Johans hustru drottning Desideria, som bodde här när hon besökte hälsobrunnen.

Villa Desideria i Ramlösa brunnspark
Villa Desideria

Villa Linnea ritades av arkitekt Alfred Hellerström och uppfördes 1896. Fasaden består av imiterat korsvirke och tegel. Vi fascinerades framför allt av den härliga växtligheten som omslöt hela huset.

Villa Linnea i Ramlösa brunnspark
Villa Linnea

Villa Veronika ritades, liksom Villa Linnea, av Alfred Hellerström och uppfördes 1896.

Villa Veronika i Ramlösa brunnspark
Villa Veronika i förgrunden

Pelarhuset

Pelarhuset uppfördes 1919-1921 efter ritningar av arkitekt Ola Andersson, och är utformat med ett torn i mitten och två pelararkader. Byggnaden renoverades 2015 och här visas, på somrarna, fotoutställningen ”Brunnsparkens historia”.

Källor i Ramlösa brunnspark

När man promenerar vidare i parken kan man se dess hjärta, nämligen källorna. Det var i slutet av 1600-talet som läkaren Johan Jacob Döbelius upptäckte att vatten från Järnkällan i Ramlösa bidrog till bättre hälsa bland Karls XII:s soldater.

Järnkällan i Ramlösa brunnspark

Den alkaliska källan upptäckte man först 1895, av en slump. Källan ligger 90 meter under marken och det tar runt 70 år (!) för en regndroppe att ta sig hela vägen ner. Vattnet ansågs förr som helande och man använde det för att behandla alla möjliga sjukdomar.

Man började också kolsyra vattnet och sälja det på flaska. Vattnet används fortfarande idag och leds via en rostfri ledning, från källan till fabriken på Attekulla industriområde.

Den alkaliska källan i Ramlösa brunnspark

Skogsparken

I en del av Ramlösa brunnspark hittar du den lite mer vildvuxna skogsparken. Här kan man promenera i vacker natur, där man omges av bland annat bok, ek, ask och alm.

Skogsparken

Det finns en gångväg i parken som kallas ”Filosofiska gången”. Här strosade brunnsgästerna en gång i tiden och kanske kan man till och med hitta deras namn inristade i trädstammarna.

Filosofiska gången

Naturen här är väldigt vacker och rogivande, så på sätt och vis känns det som att parken kan ha en del hälsobringande egenskaper, även om vi inte längre tror att vattnet kan bota sjukdomar.

Ramlösa mineralvatten idag

Varumärket Ramlösa (som uttalas Rammlösa) tillhör Carlsberg Sverige AB, en del av den danska bryggerikoncernen Carlsberg. Fortfarande idag används vattnet i Ramlösa brunn, även om man inte längre tillskriver det några helande egenskaper.

Man pumpar upp cirka 90 miljoner liter (!) vatten om året. Dels säljer man naturligt mineralvatten, vilket enligt livsmedelslagen är brunnsvatten där man inte tagit bort eller lagt till något, förutom kolsyra. Dels säljer man smaksatt vatten, där man adderat naturliga aromer.

Mineralvatten

Var kan man stå med husbilen?

Det finns en parkeringsplats precis intill brunnsparken där man kan parkera under besöket, men om du har en väldigt stor husbil kan det vara trångt att få plats. För natten finns det till exempel ställplatser på Råå hamn. Det finns också en ställplats på Parapeten i centrala Helsingborg.

Ställplats på Råå
Ställplatsen på Råå hamn

Mer att se och göra i närheten

Förutom att det finns ställplats på Råå är detta en trevlig plats att besöka med en charmig hamn samt ett fint naturreservat i närheten. I centrala Helsingborg med 20 sevärdheter kan du se Kärnan och besöka kallbadhusen. Dessutom är det trevligt att upptäcka Fredriksdals museer och trädgårdar, Tropikariet i Helsingborg och Sofiero slott och slottsträdgård.

Kärnan i Helsingborg
Kärnan i Helsingborg
Bästa i Skåne
Alla våra bästa tips om Semester i Skåne

Har du besökt Ramlösa brunnspark? Visste du att det kolsyrade vattnet Ramlösa kommer härifrån?

Fakta om Ramlösa brunnspark

  • Landskap: Skåne
  • Län: Skåne län:
  • Kommun: Helsingborg
  • Adress: 256 54 Ramlösa
  • Läs mer: Du hittar mer information på Helsingborgs stads webbplats.

Aktiviteter i parken

  • Motionsslinga: 1,8 kilometer med belysning.
  • Aktiviteter för barn: En parklek finns i den sydvästra delen av parken.
  • Evenemang: På sommaren arrangeras fotoutställningarna ”Brunnsparkens historia” i Pelarhuset och ”Ögonblick från förr” i biljettkiosken vid västra entrén.

Service och praktisk info

  • Priser: Det är gratis att besöka parken.
  • Matservering: Det finns ingen restaurang eller café i parken. Det är tillåtet att ta med egen picknick.
  • Butik: Det finns ingen butik i parken.
  • Parkering: Kostnadsfri parkering finns. Om du har en stor husbil kan det vara trångt att få plats på parkeringen.
  • Toaletter: Sommartid finns toalett bakom Pelarhuset nere i ravinen.

Hitta till Ramlösa brunnspark

  • Bil: Från Helsingborg kör du söderut på E4:an. Sväng av på Lagmansgatan mot Ramlösa brunnspark.
  • Kommunalt: Du kan ta dig till Ramlösa brunnspark med tåg eller buss från centrala Helsingborg.

Historia vid Ramlösa brunnspark

  • Slutet av 1600-talet: Johan Jacob Döbelius upptäckte att vatten från järnkällan i Ramlösa hade hälsobringande effekter på Karl XII:s soldater.

1700-talet

  • 1707: Döbelius invigde Ramlösa brunnspark den 17 juni detta år.
  • 1749: Hälsobrunnen besöktes av Carl von Linné samt av arkitekten och hovintendenten Carl Hårleman. Den senare reste en runsten som minne över sin vistelse.
  • 1760: Eberhard Rosenblad tillträdde som brunnsintendent, och fick besöksantalet att öka kraftigt.

1800- 1850-talet

  • 1801: Anläggningen byggdes ut, bland annat med ett nytt värdshus. Vid stranden uppfördes ett badhus dit gästerna togs med hästdroska.
  • 1807: Hovmarskalen Achates von Platen, som arrenderade Ramlösa brunn, lät uppföra Stora hotellet. Planteringar anlades, och parken besöktes flitigt av kungligheter.
  • 1824: Brunnen såldes till Carl von Dannfelt, som lät bygga ett nytt sjukhus och upprustade parken i engelsk romantisk stil. Nöjeslivet vid brunnen livligt, med baler och konserter.
  • 1828: Drottning Desideria besökte parken och bodde i det hus som idag heter ”Villa Desideria”.
  • 1840: Doktorn af Rosenschöld och Dannfelt dog inom ett år, och en period följde med många ägarbyten.

1850- till 1900-talet

  • 1855: Ett bolag, lett av ryttarmästare Rudolf Tornérhjelm, övertog parken. Parken rustades upp och ett nytt badhus byggdes.
  • 1876: Med hjälp av finansiären Wilhelm Kempe tog läkaren Curt Wallis över brunnen. Parken rustades upp igen.
  • 1877: Sveriges första hästspårväg invigdes, mellan Ramlösa Brunn och Ramlösa hafsbad.
  • 1879: Det gamla brunnshotellet brann ner, och några år senare uppfördes ett nytt.
  • 1882: Parken bytte ägare igen och blev en park med namnet ”Fjället”, fylld av nöjen som tivoli och dansbana.
  • 1891: Hästspårvägen ersattes med Decauvillebanan och två ånglok, som köptes in från världsutställningen i Paris.
  • 1895: Av en slump upptäcktes en källa med alkaliskt vatten. Vattnet var rikt på mineraler, och genom att tillsätta kolsyra skapades Ramlösa mineralvatten. Parken återgick till klassisk brunnspark.

1900-talet

  • 1906: Ramlösa brunnsvatten började säljas utanför brunnsparken. Till en början fick man gå till Apoteket för att handla vattnet. En elektrifierad järnväg öppnade på samma sträcka som Decauvillebanan.
  • 1910: Sedan detta år har Ramlösa varit Kunglig Svensk Hovleverantör.
  • 1912: Den första butiken buteljerade vatten direkt vid källan.
  • 1920-talet: Inkomsterna från det buteljerade vattnet började överstiga inkomsterna från brunnsverksamheten.
  • 1943: Ramlösa brunnspark användes som uppsamlingsplats för danska judiska flyktingar.
  • 1945: Parken fungerade som center för att ta emot fångar som befriats från koncentrationsläger, genom Röda korsets räddningsaktion ”De vita bussarna”.
  • 1956: Ungerska flyktingar från Ungernrevolten togs emot i parken, som fungerade som genomgångsläger.
  • 1973: AB Ramlösa Brunnsanläggning, som tog över parken några år tidigare, skänkte parken till Helsingborgs stad. Parken förklarades som byggnadsminnesmärke.

2000-talet

  • 2001: AB Ramlösa Hälsobrunn upphörde som eget bolag 1999 och verksamheten är sedan 2001 en del av Carlsberg Sverige AB, som i sin tur ägs av den danska bryggerikoncernen Carlsberg Breweries.
  • 2010: Skulpturen ”Bortom vågorna”, av Gustav och Ulla Kraitz, invigdes av Kronprinsessan Victoria och Kronprins Haakon av Norge. Skulpturen symboliserar det skånska flyktingmottagandet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev