Meny Stäng

Fredriksdal i Helsingborg – museer och trädgårdar

Annons

Fredriksdal i Helsingborg, eller Fredriksdals museum och trädgårdar, är ett trevligt skånskt friluftsmuseum. Här kan du uppleva ålderdomliga byggnader, möta lantrasdjur och promenera i vackra trädgårdar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fredriksdal i Helsingborg

Fredriksdals museer och trädgårdar bjuder på en avkopplande miljö, och man kan strosa runt länge på det stora området. Vi var här i augusti förra året, när vi reste runt i Skåne med husbilen, men hann inte skriva om besöket då.

Fredriksdal i Helsingborg

Fredriksdal ligger strax nordost om centrala Helsingborg, i nordvästra Skåne.

Att besöka Fredriksdal i Helsingborg

Att besöka Fredriksdal i Helsingborg passar perfekt när du vill ha en lugn dag i utomhusmiljö, kanske tillsammans med familjen. Friluftsmuseet håller öppet året om, även om vissa butiker och evenemang stänger under lågsäsong.

Fredriksdal i Helsingborg

Vi tog med oss en karta över området från huvudentrén och försökte snirkla oss runt i en någorlunda logisk ordning, genom att börja med att svänga vänster strax efter entrén. Vi visar vad vi mötte längs vägen, med reservation för att vi helt säkert missade ett och annat.

Fredriksdal i Helsingborg

Teatermuseum – Poppe och Rydberg

Vi hittade först till “Teatermuseum” – två pyttesmå museibyggnader tillägnade Nils Poppe respektive Eva Rydberg. Väldigt charmigt! Poppe minns man ju väl för hans karriär inom komiken.

Eva Rydberg är, trots en lång och imponerande karriär, fortfarande aktiv inom skådespeleriet. Idag är hon chef för Fredriksdalsteatern och på hennes webbplats kan man läsa att de sommaren 2022 ska spela Fawlty Towers (Pang i bygget) på teatern, med Eva Rydberg som Sybil och Adde Malmberg som Basil. Kul!

Eva Rydbergs museum
Eva Rydbergs museum

Stadskvarteren i Fredriksdal

Vi fortsatte sedan vidare till Stadskvarteren, där man kliver in i en liten stadskärna med prästgård, apotek, butiker och små museer.

Ågård

Lite längre bort, omgivet av grönska, hittar man gården Ågård. Gården, som är från 1800-talet, låg en gång vid Lagan. Här bodde Gunne Persson, Christina Andersdotter och deras sex barn, i mer än 50 år.

Benstamp, skvaltkvarn och timmersåg

På Fredriksdal i Helsingborg finns också tre gamla byggnader intill varandra: en benstamp, en skvaltkvarn och en timmersåg.

 • Benstampen drevs med vattenkraft och användes för att framställa benmjöl, som användes som näring till åkrarna.
 • Skvaltkvarnen användes när det fanns tillräckligt med vatten för att driva hjulet, för husbehovsmalning.
 • Timmersågen var en vattendriven såg, som användes för småskalig drift.
benstamp på Fredriksdal i Helsingborg
Benstamp
Skvaltkvarn på Fredriksdal i Helsingborg
Skvaltkvarn

Lillarydsgården

När vi fortsatte vår promenad på området kom vi till Lillarydsgården, som delvis kan dateras till mitten av 1600-talet. Gården kommer från Perstorps socken i norra Skåne.

Lillarydsgården på Fredriksdal i Helsingborg

I närheten av gården fanns hagar med kor och grisar. På Fredriksdal i Helsingborg kan man bland annat se olika lantrasdjur, såsom väneko, rödkulla och linderödssvin.

Grisar

Herrgården

Huvudbyggnaden på området är den vackra Herrgården. Huset uppfördes ursprungligen 1787, som sommarbostad åt den välbeställde direktören Fredrik Wilhelm Cöster.

År 1918 donerades egendomen till Helsingborgs stad av den sista privata ägaren Gisela Trapp, mot krav på att staden skulle skapa ett friluftsmuseum och en botanisk trädgård.

Strax intill herrgården ligger Fredriksdals mysiga Trädgårdscafé.

Fredriksdals trädgårdscafé

Parker och trädgårdar

På Fredriksdal finns också en engelsk park, en fransk park samt en rad olika trädgårdar: kryddträdgård, kulturhistorisk köksträdgård, nyttoväxtträdgård och botanisk trädgård.

I den botaniska trädgården kan man se ett stort urval av vilda skånska växter. Friluftsmuseet jobbar tillsammans med Länsstyrelsen i Skåne, Lunds botaniska förening och Botaniska trädgården vid Lunds Universitet för att kartlägga arter som riskerar att försvinna och sedan sprida dessa till nya platser.

Se mer i närheten

Fredriksdals museer och trädgårdar är riktigt fina och värda att besöka. Strax intill ligger Tropikariet i Helsingborg, där du kan se exotiska djur från bland annat Afrika och Sydamerika.

Helsingborg med 20 sevärdheter bjuder också på fina stränder, klassiska kallbadhus, Sofiero slott, Ramlösa brunnspark samt hamnen på charmiga Råå. Om du kör söderut kan du besöka fina Landskrona med 12 upplevelser, och om du istället kör i nordvästlig riktning kan du besöka trevliga Höganäs.

Råå hamn i Helsingborg
Bästa i Skåne
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du besökt Fredriksdal i Helsingborg? Hur var din upplevelse? Har du kanske ännu fler tips?

Fakta om Fredriksdal i Helsingborg

 • Landskap: Skåne
 • Län: Skåne län
 • Kommun: Helsingborg
 • Adress: Gisela Trapps väg 1, Helsingborg
 • Läs mer: Du hittar mer information på friluftsmuseets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Audioguider: Med hjälp av olika audioguider kan du få guidning på friluftsmuseet, till exempel Fredriksdal runt, Rospromenad, Vilda växter på Fredriksdal etc.
 • Utställningar: Teatermuseum, Grafiska museet, Kulturmagasinet samt utställningarna “Tingen i samlandets spår” och “Öppet magasin”.
 • Trädgårdar och parker: Rosariet, engelsk park, fransk park, köksträdgård, nyttoväxtträdgård och botanisk trädgård.
 • Aktiviteter: Under sommaren arrangeras kurser och föreställningar på utomhusteatern Fredriksdalsteatern.
 • Aktiviteter för barn: Trollskogen, Fredriksdals barnguide (audioguide), lantrasdjur samt natur- och kulturprogram för skolor.
 • Lantraser: Väneko, rödkulla, värmlandsfår, nordsvensk brukshäst, ardennerhäst, linderödssvin, göingeget, åsbohöns och skånsk blommehöna.
 • För grupper: Grupper kan arrangera olika aktiviteter såsom konferens, möten, guidningar och barnkalas.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Varje dag 10-16, och högsäsong 10-18 (2022).
 • Priser: Entrépriserna varierar under året. På högsäsong kostar entrén 100 kr för vuxna och på lågsäsong är det gratis inträde (2022). Barn upp till 18 år har alltid fri entré. Det är också fri entré med kulturarvskortet.
 • Matservering: Fredriksdals trädgårdscafé. Det är också tillåtet att ta med picknick. Man kan sitta på klippta gräsytor och det finns bord och bänkar utomhus, eller inomhus i norra herrgårdsflygeln.
 • Butik: Under högsäsong finns en museibutik vid huvudentrén, med böcker och presenter samt Hedströms diversehandel och växtbutiken Flora Linnea.
 • Regler: Hundar är tillåtna med måste vara kopplade. Cykel ska ledas eller parkeras utanför. Man får inte plocka blommor, frukt, bär, grönsaker eller svamp. Man får inte mata djuren.

Tillgänglighet

 • Utomhusmiljö: Friluftsmuseet tillhandahåller en framkomlighetskarta, för att underlätta för besökarna.
 • Inomhusmiljö: Fredriksdals äldre, kulturhistoriska byggnader har begränsad tillgänglighet och är inte anpassade för rullstolar. I stallet finns höga trösklar.
 • Toalett: Tillgängliga toaletter finns vid Fredriksdals trädgårdscafé, i Kulturmagasinet samt vid huvudentrén.
 • Parkering: I anslutning till Fredriksdals entré finns sex parkeringar för personer med särskilt tillstånd för rörelsehindrade.

Hitta till Fredriksdal i Helsingborg

 • Bil: Från Helsingborg C är det 3,8 kilometer att köra. Följ Hälsovägen i nordostlig riktning och sväng höger på Lägervägen. Därefter svänger du vänster på Larmvägen.
 • Kommunalt: Flera olika bussar går från Helsingborg C. Beroende på bussnummer går du av vid hållplats Stattena, Älvsborgsgatan eller Fredriksdalsplatsen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev