Meny Stäng

Svenska vingårdar – 4 gårdar med svenskt vin

Annons

Svenska vingårdar, finns det? Ja, det gör det, och svenskt vin är dessutom på frammarsch på den internationella vinscenen. Vi har besökt fyra olika vingårdar i södra Sverige. Här är ett reportage om svenska viner, och om att besöka svenska vingårdar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenska vingårdar

Svenska vingårdar har kanske ingen lång historia, men Sverige är faktiskt ett officiellt vinland sedan 1999. Till en början var produktionen relativt blygsam, men nu kan man nästan tala om en boom. Systembolagets försäljning av svenskt vin ökade med 225 procent mellan 2015 och 2019.

Vin från svenska vingårdar

När man pratar om svenskt vin menar man vin som gjorts på druvor odlade i Sverige. Om druvorna importerats hit – då klassas vinet ursprung som ”EU”. På grund av det relativt svala klimatet i Sverige är det enklast att producera vitt vin och den druva som blivit mest populär är solaris, även om andra druvor också används.

Förutom vitt vin ökar produktionen av mousserande vin, och även här är det vanligt att använda solaris. När det gäller rött vin, som produceras i mindre utsträckning, och rosévin används bland annat druvan rondo.

Svenskt vin på svenska vingårdar
Peter med ett rött svenskt vin på Arilds vingård, en av de svenska vingårdar vi besökt

Besök på fyra svenska vingårdar

Under vår senaste hubsilsresa besökte vi fyra svenska vingårdar som producerar eget svenskt vin, varav tre i Skåne och en i Halland. På alla dessa vingårdar finns möjlighet att boka in vinprovning av lokala svenska viner och vissa erbjuder också till exempel guidade rundvandringar, restaurang, hotell, glamping eller spa. Här är våra erfarenheter från fyra oplanerade besök.

1. Kullabergs vingård

Kullabergs vingård ligger på Kullahalvön i västra Skåne, drygt sju kilometer norr om Höganäs. Detta är en charmig svensk vingård med kvalitetsviner och en härlig vinbar samt möjlighet till både guidade turer och vinprovning.

Kullabergs vingård var den första svenska vingård vi besökte och den blev också en av de absoluta favoriterna, på grund av kombinationen av fantastiska viner, trevligt bemötande och en härlig miljö att avnjuta vinerna i.

Här fick vi lära oss att den sydsvenska miljön, åtminstone här på västsidan, faktiskt är riktigt gynnsam för att producera vin, så länge man väljer rätt druvor. På Kullabergs vingård satsar man högt och vinerna säljs både på stjärnestauranger och exporteras till länder som Japan. Dessutom har de fått flera prestigefyllda priser.

I den mysiga lilla vinbaren ”Skänken”, som ligger i något som ser ut som ett växthus, kan man både äta och prova viner. Vi gillade framför allt att man kan beställa så kallade ”flights”, det vill säga provsmakning av tre viner á 4 cl tillsammans med bröd och olja.

Det finns några olika prisalternativ, beroende på vilka viner man väljer, men summa summarum innebär det att man kan prova flera sorter för en rimlig peng. När den ena kör bil och bara kan smutta ytterst försiktigt, så är det ju också perfekt att kunna beställa små mängder.

Vi provade en klassisk flight med vinerna Lyckeri, Skäret och Askesäng. Dessutom provade vi flaggskeppet Immelen. Vi blev mycket förtjusta i vinerna här, och den absoluta favoriten blev det vita vinet Askesäng. Om det hade varit möjligt hade vi gärna köpt med oss någon flaska. Nu får vi istället hålla ögonen öppna efter när Kullabergs viner finns på Systemet, vilket de har gjort emellanåt.

WIFI.se

Svensk vingård #1: Kullabergs vingård

 • Adress: Lyckerisvägen 52, Nyhamnsläge
 • Läge: Kullahalvön i nordvästra Skåne
 • Besök: Vinbaren Skänken, guidade turer i vingården, vinprovningar för förbokade grupper samt dagskonferens för mindre grupper.
 • Egna drycker: Vitt vin, rosévin, mousserande vin, ädeldestillat och äppelcider.
 • På menyn: Osttallrik, charktallrik, svensk svart kaviar, majskycklingklubba med mera.
 • Prova/köpa dryckerna: Dryckerna kan avnjutas på plats samt på vissa restauranger. Ibland finns något av vinerna på Systembolaget.
 • Läs mer: Du hittar mer information på kullabergs.se

2. Arilds vingård

Arilds vingård ligger på Kullahalvön i västra Skåne, drygt 12 kilometer norr om Höganäs och inte långt från Kullabergs vingård. Detta är en mycket trevlig svensk vingård där du också hittar hotell, restaurang och en riktigt läcker glamping.

Vi strövade runt lite på området och Arilds vingård bjuder verkligen på en mysig miljö med vinrankor i långa rader och ett stort område med fina glampingtält. Här skulle vi absolut kunna tänka oss att stanna över en natt eller flera!

På Arilds vingård provade vi fyra olika svenska viner: Solaris, Solaris Muscaris, Solaris Barrique och Pinot Noir. Vi fastnade mest för Solaris Barrique, som är lagrad på ekfat samt det röda vinet. Till och med jag (Helena) som i vanliga fall inte dricker rött vin tyckte om detta ganska lätta röda vin.

På den här vingården fick vi också ett mycket trevligt bemötande, och vi uppskattade den härliga miljön. Om du inte ser så många människor ute på fotona så beror det på att det var lite kyligt denna dag – de flesta satt inomhus i restaurangen. Vi kan varmt rekommendera ett besök här och man hittar även vissa av vinerna på Systembolaget, antingen i butik eller som beställningsvara.

Svensk vingård #2: Arilds vingård

 • Adress: Lilla vägen 71, Nyhamnsläge
 • Läge: Kullahalvön i nordvästra Skåne
 • Besök: Restaurang, vinprovning, rundvandring, hotell, glamping och olika paket för bröllop, konferens med mera.
 • Egna drycker: Vitt vin, rött vin och mousserande svenskt vin.
 • På menyn: Räkmacka, ost och chark, fisksoppa, sotad lax, tupp i vin, långbakad oxbringa med mera.
 • Prova/köpa dryckerna: Vinerna kan avnjutas på plats, och flera kan också köpas eller beställas på Systembolaget.
 • Läs mer: Du hittar mer information på arildsvingard.se

3. Vejby vingård

Vejby vingård ligger vid Vejbystrand på Bjärehalvön i Skåne, drygt 12 kilometer nordväst om Ängelholm. Besöket här blev vårt kortaste. Vi hade svårt att komma in med husbilen på den trånga uppfarten och när vi kom fram visade det sig att man inte kunde köpa halvglas eller provning/flight.

På Vejby vingård kan man endast köpa helglas för 200 kronor/styck. Det passade inte så bra för oss, eftersom en av oss körde bil och eftersom vi hade velat prova lite av mer än en sort, så tyvärr blev det inget provande här.

Svensk vingård #3: Vejby vingård

 • Adress: Västra Ljungbyvägen 319, Vejbystrand
 • Läge: Vid Vejbystrand på Bjärehalvön i nordvästra Skåne
 • Besök: Vinprovning och olika evenemang
 • Egna drycker: Vit vin, rött vin och mousserande vin.
 • På menyn: Information saknas.
 • Prova/köpa dryckerna: Vinerna kan avnjutas på plats. I övrigt saknas information.
 • Läs mer: Du hittar mer information på vejbyvingaard.com

4. Ästad vingård

Ästad vingård ligger mitt i det vackra naturreservaten Åkulla Bokskogar, i Varbergs kommun i Halland. Detta är en vingård som man kanske i första hand besöker för helhetsupplevelsen. Ästad är inte bara en svensk vingård utan också hotell, spa och konferensanläggning i en fantastiskt vacker miljö.

Svenska vingårdar - Ästad

Vi fick lov att kika runt lite i lokalerna, och detta ser ju ut som en fantastisk miljö för konferenser, möten och olika evenemang. Miljön är supermodern, samtidigt som naturen känns ständigt närvarande.

På Ästad vingård finns tre olika restauranger och det finns också möjlighet att boka vinprovning. Att bara kika förbi och prova några stycken viner funkade däremot inte. Vad vi förstod är produktionen relativt begränsad och avvaras för bokade vinprovningar och liknande.

De små husen på området, som är nästan helt inbäddade i grönska, är otroligt charmiga.

Ästad vingård

Det som imponerar mest är kanske ändå miljön runt spat, som känns som hämtad från en sagovärld. Vi kan tänka oss att det är fantastiskt härligt att komma hit för en vin- och spahelg.

Svensk vingård #4: Ästad vingård

 • Adress: Ästad 10, Tvååker
 • Läge: I naturreservaten Åkulla Bokskogar, i Varbergs kommun i Halland.
 • Besök: Flera restauranger, vingårdsvandring, vinprovning, spa, konferens, boende och olika paket, som t.ex. spapaket.
 • Egna drycker: Framför allt mousserande vin.
 • På menyn: Vingårdslunch och köksmästarens gårdsmeny (Logen), snacks och enklare smårätter (Smakbaren) samt skandinavisk avsmakningsmeny (ÄNG).
 • Prova/köpa dryckerna: Dryckerna kan avnjutas på plats.
 • Läs mer: Du hittar mer information på astadvingard.se

Fler svenska vingårdar?

Finns det fler svenska vingårdar som producerar svenskt vin? Ja, det finns faktiskt ett helt gäng. Här är ytterligare några som verkar intressanta att besöka:

 • Blaxsta vingård, Södermanland
 • Flädie mat & vingård, Skåne
 • Frillestads vingård, Skåne
 • Gute vingård, Gotland
 • Rygga vingård, Halland
 • Skepparps vingård, Skåne
 • Särtshöga vingård, Östergötland

Har du besökt svenska vingårdar?

Har du besökt några svenska vingårdar, eller har du druckit något svenskt vin? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev