Meny Stäng

Kullahalvön och Kullabergs naturreservat

Annons

Kullahalvön, eller Kullen som halvön också heter, ligger i nordvästra Skåne. Här hittar du bland annat Kullabergs naturreservat, som bjuder på dramatiska klippor, härliga utsiktsplatser och spännande grottor.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kullahalvön eller Kullen

Kullahalvön eller Kullen? Kanske är namnet ”Kullen” vanligare, men det känns lite knepigt i skrift. Gång på gång snavar jag på bokstäverna och håller på att betona ordet som jag skulle ha gjort med ”bullen”, trots att jag vet att jag betoningsmässigt snarare borde tänka på ”tullen”. Nej, vi använder Kullahalvön istället. Det känns enklare på något sätt.

Kullahalvön - Kullen

Kullahalvön ligger i nordvästra Skåne, strax söder om Bjärehalvön. Allra längst ut ligger Kullabergs naturreservat.

Kullabergs naturreservat

Kullabergs naturreservat är olikt det mesta i Skåne, i varje fall om du föreställer dig Skåne som platt. Här reser sig Kullaberg med sina branta stup ner mot det brusande havet.

Håll uppsikt över barnen! Stup och klippor är tilldragande lekplatser, men livsfarliga.

Länsstyrelsen Skåne

I en broschyr från Länsstyrelsen kan man läsa att man ska hålla uppsikt över barnen. ”Stup och klippor är tilldragande lekplatser, men livsfarliga”. Det är inget platt och tråkigt Skåne detta alltså, långt ifrån!

Den markerade bergryggen, en så kallad horst, har bildats genom att två sprickor uppstått i jordskorpan och att berggrunden sjunkit ner på vardera sidan om mellanpartiet. Den allra högsta höjden, Håkull, reser sig 187 meter över havet.

Kullens fyr

Längst ut på spetsen av Kullaberg, på en höjd av 78,5 meter över havet, står Kullens fyr. Fyren byggdes år 1900 och är Skandinaviens allra starkaste fyr.

Kullens fyr

Vi blev tvungna att kolla bland våra grytunderlägg i webbshopen, och ja, där fanns den! Kullens fyr tillsammans med Helsingborgs fyr. Kolla gärna in våra produkter med fyrar (obs, reklam för vår egen webbshop!).

Själva fyrplatsen har anor sedan 1500-talet. Den allra första fyren här bestod av en hängande järnkorg, en så kallad papegojfyr, i vilken man eldade med ved eller stenkol.

Kullens fyr Kullabergs naturreservat

Naturum Kullaberg

Naturum Kullaberg är ett besökscenter som ligger strax intill Kullens fyr. Naturum ägs av Naturvårdsverket och förvaltas av Länsstyrelsen, och om man kommer förbi under öppettiderna är man välkommen in.

Naturum Kullabergs naturreservat

Inne i Naturum visas utställningar som berättar om djur och natur i området. Man kan också hitta kartor och få tips kring vandringsleder och utflykter.

WIFI.se
Naturum Kullabergs naturreservat

Grottor

Det finns ett antal grottor att uppleva i naturreservatet. Vissa kommer man endast fram till med båt medan andra kan nås från land – om än ibland med lite ansträngning. De mest populära grottorna att besöka är Silvergrottan, Lahibiagrottan, Visitgrottan och Större Josefinelustgrottan. Vi gav oss av för att utforska Lahibiagrottan!

Grotta Kullabergs naturreservat

Att gå till Lahibiagrottan från Naturum är ingen lång promenad, men på slutet sluttar det brant nerför. Som tur var hade de satt upp ett rep så man hade något att hålla sig i hela vägen.

Grottorna i Kullabergs naturreservat är inte speciellt djupa, men är ändå läckra att upptäcka, inte minst för den härliga miljön runt om. Här är en bild när man kikar in i grottan …

Lahibiagrottan Kullahalvön - Kullen

Och en bild när man kikar ut från den …

Lahibiagrottan Kullahalvön - Kullen

Vacker och dramatisk kust

Allra mest fascinerade var vi ändå att den vackra steniga och vilda kusten. Så här långt ut är havet vilt och upproriskt, och det är något speciellt med den miljön!

Kullahalvön - Kullen - Kullabergs naturreservat
Kullahalvön - Kullen - Kullabergs naturreservat

Vi intog en enkel lunch här, i form av en ost- och skinkmacka och lite vatten. Tänk vad god en enkel macka kan vara när man sprungit runt i naturen!

Lunch Kullahalvön - Kullen

Några fler platser att besöka på Kullahalvön

Här hittar du tips på ytterligare några platser på Kullahalvön som du inte vill missa. Vissa av platserna har vi skrivit om tidigare, så i vissa fall blir det lite repetition.

Höganäs

Höganäs ligger på den sydvästra sidan av Kullahalvön. Orten är för många förknippad med keramik och här finns bland annat Keramiskt center, som ligger i Höganäs Keramiks gamla fabrik, i anslutning till Höganäs Design Outlet. Höganäs är också en trevlig kuststad med småbåtshamn och strand.

Höganäs Kullahalvön Kullen

Kullabergs vingård

Vid Kullabergs vingård finns den mysiga lilla vinbaren ”Skänken”, dit man kan komma för att prova gårdens viner, eventuellt tillsammans med en osttallrik eller en bit mat. Det är också möjligt att boka guidade turer på vingården.

Svenskt vin på svenska vingårdar - Kullaberg

Krapperups slott och slottspark

Krapperups slott är ett skånskt gods, som ligger cirka 8 kilometer norr om Höganäs. Egendomen har anor från 1300-talet och den äldsta delen av slottet är från 1500-talet. Som besökare är man välkommen att promenera runt i den härliga slottsparken, och det finns också café och konsthall. 

Krapperups slott

Mölle

Mölle har anor från 1600-talet och var från början ett litet fiskeläge. Under 1800-talet utvecklades platsen till en exklusiv badort som i början av 1900-talet blev skandalomsusad och känd för ”Synden i Mölle”. Här ägnade man sig nämligen åt något så osedligt som att bada tillsammans, kvinnor och män. Tänka sig!

Mölle Kullahalvön Kullen

Idag känns det lång ifrån skamligt i Mölle, men möjligtvis lite småskaligt och samtidigt exklusivt. Här finns en mysig hamn, charmiga villor och små hotell, en golfklubb och möjlighet till både vågsurfing och mountainbike.

Mölle Kullahalvön Kullen
Mölle Kullahalvön Kullen

En av villorna är för ävrigt väldigt speciell. Villa Italienborg byggdes mellan 1909 och 1910 i fantasifull italiensk stil, möjligen inspirerad av hus i Ligurien.

Mölle Kullahalvön Kullen

Konstverket Nimis

Nimis är ett fascinerande konstverk, skapat av konstnären Lars Vilks. Konstverket ligger nära Mölle, men på grund av det otillgängliga läget krävs en relativt ansträngande promenad för att ta sig fra. För övrigt är det inte bara konstverket i sig som är spännande, utan också berättelserna och mytskapandet omkring det. Visste du till exempel att den “suveräna staten” Ladonien har utropats här?

Konstverket Nimis

Arilds vingård

Inte långt från Kullabergs vingård ligger Arilds vingård. Hit kan man komma för att prova gårdens viner, för att äta på restaurangen eller för att bo över på hotellet eller gårdens mysiga glamping.

Svenska vingårdar

Ännu mer att göra på Kullahalvön

Det finns förstås ännu mer att se och göra på Kullahalvön, utöver det vi har beskrivit. Till att börja med kan man besöka orten Arild, som också ska vara charmig och trevlig. Även Skäret med restaurangen Flickorna Lundgren är populärt. Det finns också ännu fler vingårdar än de vi nämnt här. Dessutom kan man ägna sig åt sånt som cykling, vandring, golf, turridning och tumlarsafari.

Kullahalvön Kullen

Se mer i närheten av Kullahalvön

Från Kullahalvön är det inte långt till trevliga Helsingborg med våra 20 sevärdheter, med sina fina stränder och kallbadhus. Missa inte fina Sofiero slott och slottsträdgård! Man kan också besöka mysiga Ängelholm med 9 bästa tips eller ta sig upp till nästa halvö – Bjärehalvön med 8 härliga upplevelser.

Sofiero
Bästa i Skåne
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du varit på Kullahalvön?

Har du varit på Kullahalvön / Kullen? Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på vad man kan se och göra på halvön?

Fakta om Kullahalvön

  • Landskap: Skåne
  • Län: Skånes län
  • Kommun: Höganäs kommun (en mindre del kan även räknas till Helsingsborgs kommun, beroende på definition)
  • Läge: Halvö i nordvästra Skåne, mellan Öresund och Skälderviken.
  • Namn: Kullahalvön eller Kullen. Kulturgeografiskt används det geografiskt överlappande begreppet Kullabygden.
  • Orter: Höganäs, Mölle, Arild och Nyhamnsläge
  • Naturreservat: Kullabergs naturreservat
  • Geologi: I nordväst ligger Kullaberg, som är en urbergshorst med klippor som stupar brant ner mot Skälderviken.
  • Läs mer: Du hittar mer information på naturreservatets webbplats.

Fakta om Kullabergs naturreservat

  • Berggrund: Kullaberg består av urberg, huvudsakligen gnejser som är rödaktiga till rödaktigt grå.
  • Bergets högsta punkt: Håkull, 187 meter över havet.
  • Bergets näst högsta punkt: N ljungås, 175 meter över havet.
  • Dalar: Josefinelustdalen, Djupadal och dalen öster om Håkull.
  • Grottor: Visitgrottan, Josefinelustgrottorna, Lahibiagrottan, Silvergrottan och Söftinggrottan.
  • Terrängformer: Förutom toppar, dalar och grottor finns vikar, strandklyftor, klipptunnlar (Porten), klippöar, skär, stenpelare, raukar (Sockertoppen) och klapperstensfält (Rannsvik, Käringmalen, Håkulls mal).
  • Vegetation: Mestadels mager och artfattig vegetation på grund av den fattiga gnejsberggrunden.
  • Skogar: Skogslandskapet är omväxlande med ek, lind, ask och al.
  • Djurliv: Längs kusten finns fiskar, kräftdjur, sjöborrar, snäckor, musslor, tumlare och knubbsäl. I skogen finns grävling, räv, harar, kaniner, rådjur, kronhjort och många fåglar. På sydbranterna finns tapetserarspindeln, den enda släktingen till fågelspindlarna i Norden.
  • Mänsklig historia: Redan under stenåldern fanns människor på Kullaberg. Man har hittat rester i Visitgrottan samt fornminnen, gravhögar och domarringar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev